Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Poljoprivredna škola "Radoš Jovanović Selja" Prokuplje

 • poljoprivredna škola

  Odložena "Pogačijada" u prokupačkoj poljoprivrednoj školi

  Okupljanje učenika na četvrtoj "Pogačijadi" koju organizuje Srednja poljoprivredna škola "Radoš Jovanović Selja" zakazano za petak, 5. maja, zbog tragedije u beogradskoj osnovnoj školi i proglašene trodnevne žalosti u državi, otkazano je do daljeg, a novi termin će biti naknadno određen.

  detaljnije
 • takmičenje

  Učenici Poljoprivredne škole na takmičenju "Agro Challenge 2022" u Austriji

  Zadatke iz oblasti poljoprivrede, od rukovanja savremenim poljoprivrednim mašinama, do veterine i prehrambene tehnologije rešavali su učenici prokupačke Poljoprivredne škole na međunarodnom takmičenju “Europea Agro Challenge 2022” u Austriji, u mestu Litzlhof. Kao jedini predstavnici iz Srbije, osvojili su jedno pojedinačno 1. mesto za procenu težine i bili 13. u ekipnom plasmanu.

  (1) detaljnije
 • Poljoprivredna škola

  Učenici prokupačke škole završavaju praktičnu i teoretsku obuku za polaganje F kategorije

  Učenici Srednje poljoprivredne škole “Radoš Jovanović Selja” u Prokuplju koji tokom godine uspešno završe praktičan i teorijski deo obuke za upravljanje traktorom sa ili bez priključnih mašina, moći će da na kraju dobiju uverenje o završenoj obuci, sa kojim će moći da podnesu zahtev policiji za polaganje ispita za F kategoriju.

  detaljnije
 • polje krompira

  Ogledno polje krompira i kukuruza na ekonomiji prokupačke Poljoprivredne škole

  Oko 20 različitih sorti krompira biće posađeno na školskoj ekonomiji Poljoprivredne škole "Radoš Jovanović Selja" u Prokuplju, u okviru oglednog polja koje zajedno realizuju Škola i prokupačka Poljoprivredno-stručna služba. Osim različitih vrsta semenskog krompira, deo oglednog polja biće i pod zasadom kukuruza, a u školi kažu da će biti zasejane sorte koje su već zastupljene na njivama u Topličkom okrugu, ali i nove koje treba uvesti u proizvodnju, a koje će dati još bolje i veće prinose kukuruza po hektaru.

  detaljnije
 • plastenici

  Prokupački đaci praktičnu nastavu obavljaju na školskoj ekonomiji

  Nakon što su tokom raspusta i vanrednog stanja zbog virusa korona ekonomiju Poljoprivredne škole u Prokuplju održavali profesori i zaposleni, početkom školske godine učenici ponovo praktičan deo nastave obavljaju na poljoprivrednom zemljištu u vlasništvu škole, na površini od oko 15 hektara.

  detaljnije
 • krompir

  Održani "Dani polja krompira" u Prokuplju

  Na oglednom polju školske ekonomije Poljoprivredne škole “Radoš Jovanović Selja”, organizovana je manifestacija ”Dani polja krompira” u okviru koje je zainteresovanim proizvođačima predstavljeno 20 novih sorti ovog povrća.

  detaljnije
 • plastenici

  Umesto đaka, na školskoj ekonomiji Poljoprivredne škole u Prokuplju rade zaposleni

  Voćarske i povrtarske kulture zasađene na školskoj ekonomiji Poljoprivredne škole, umesto đaka koji tokom letnjeg raspusta obavljaju stručnu praksu radeći na poljoprivredi, sada obrađuju zaposleni u školi, od pomoćnih radnika, pa do samih profesora. U školi kažu da je zbog pandemije virusa korona odlučeno da ove godine đaci ne učestvuju u takozvanoj letnjoj proizvodnoj praksi, već će se o poljoprivrednim kulturama, voćnjacima, plastenicima, ali i o farmi koka nosilja brinuti zaposleni.

  detaljnije
 • polje

  Ogledno polje na ekonomiji Poljoprivredne škole u Prokuplju

  Preko 20 različitih vrsta hibrida kukuruza posejano je na školskoj ekonomiji Srednje poljoprivredne škole "Radoš Jovanović Selja" u Prokuplju, u okviru oglednog polja koje zajedno realizuju škola i prokupačka Poljoprivredno-stručna služba. Osim kukuruza, deo oglednog polja biće i različite vrste semenskog krompira.

  (1) detaljnije
 • sadnice

  Učenici Poljoprivredne škole pošumljavaju gradsko područje

  Sadnice četinara, jasike, topole i drugog drveća, učenici i profesori Poljoprivredne škole "Radoš Jovanović Selja“ zasadiće na teritoriji Prokuplja u velikoj akciji pošumljavanja gradskog područja koja će biti organizovana u petak od 9 sati, a nastaviće se narednih dana.

  detaljnije
 • zemljište

  Ogledno polje kukuruza na ekonomiji Poljoprivredne škole u Prokuplju

  Na parceli od oko 1,5 hektara koje je u vlasništvu Srednje poljoprivredne škole “Radoš Jovanović Selja” u Prokuplju, biće posađen kukuruz, a površina će ujedno biti i ogledno polje ove kulture. Nadležni u školi kažu da je sve dogovoreno sa stručnim službama, pre svih sa prokupačkom Poljoprivrednom stručnom službom, čiji će zaposleni kontrolisali čitav tok proizvodnje, a njima će asistirati i učenici škole tokom praktične nastave.

  (1) detaljnije
 • Učenici Poljoprivredne škole

  Đaci Poljoprivredne škole i tokom leta u voćnjacima i plastenicima

  Na školskoj ekonomiji koja se prostire na oko 15 hektara, prokupački đaci tokom leta, kroz praksu, ubiru plodove svog rada. Do sada je iz sopstvenog zasada ubrano skoro 800 kg paradajza, požnjeveno je oko 3 tone pšenice, pokošeno skoro 77 tona sirove deteline, a beru se i krastavice, paprika, kajsije, breskve i u toku je priprema za branje šljiva koje su zasađene na oko 5 hektara. Održava se i farma koka nosilja, a praksa, gde su đaci podeljeni u 4 grupe, traje oko 15 radnih dana tokom leta.

  detaljnije
 • Dodela mehanizacije

  Učenici poljoprivredne škole iz Prokuplja dobili mehanizaciju

  Tresač za voće, atomizer za prskanje, podrivač, kosačica, samo su deo poljoprivredne opreme koju su učenici završnih razreda prokupačke Srednje poljoprivredne škole “Radoš Jovanović Selja”, dobili kroz projekat “Osnaživanje mladih poljoprivrednika”.

  (1) detaljnije
 • ucenici u skolskim plastenicima FOTO LJ.M

  Praktična nastava za učenike Poljoprivredne škole i tokom leta

  U školskim voćnjacima, farmi, plastenicima pod zasadom paradajza, krastavca, paprike i drugih povrtarskih kultura u vlasništvu prokupačke Poljoprivredne škole, učenici prvog, drugog i trećeg razreda ove škole obavljaju redovnu praktičnu nastavu koja traje 15 radnih dana. Praksa je uslov za upis u narednu školsku godinu.

  detaljnije
 • Šansa za posao mladih Prokupčana kroz pekarski zanat

  Kako napraviti dobar burek, otkriti sve tajne i steći neophodne veštine, učenici Poljoprivredne škole "Radoš Jovanović Selja“ u Prokuplju uče tokom trogodišnjeg školovanja, nakon čega dobijaju diplomu pekar majstora koja je, po mišljenju nadležnih, jedna od traženijih u Srbiji, ali i zemljama Evropske unije.

  (1) detaljnije
 • trakstor sa opremom od Japana foto lj.m.

  Poljoprivredna škola u Prokuplju dobila nov traktor sa opremom

  Kako bi unapredili praktičan deo nastave korišćenjem savremene opreme u poljoprivrednoj proizvodnji i obradi zemlje, Srednja poljoprivredna škola “Radoš Jovanović Selja” u Prokuplju dobila je od Vlade Japana traktor sa priključnim mašinama, a donacija je vredna 72.000 evra.

  detaljnije
 • srednjoskolci proizvode pecurke u PK foto lj.m.

  Prokupački srednjoškolci proizvode pečurke

  Tridesetak učenika Poljoprivredne škole se van nastave, kroz školsku sekciju, od ove godine bavi proizvodnjom i uzgojem pečuraka, od proizvodnje i sadnje do berbe. Nekoliko njih već je odabralo da se ovim isplativim poslom bavi i po završetku škole.

  (1) detaljnije
 • donacija poljoprivrednoj skoli prokuplje foto lj.m.

  Traktor i priključne mašine za prokupačku Poljoprivrednu školu

  Donacija Evropske unije vredna 100.000 evra uručena je prokupačkoj školi "Radiša Jovanović Selja" za praktičnu nastavu koju će srednjoškolci izvoditi na školskoj ekonomiji.

  (1) detaljnije
 • Letnja-skola-pcelarstva-u-Prokuplju-foto-Lj-M-Juzne-vesti.jpg

  Letnja škola pčelarstva za mlade u Prokuplju

  Na oglednom pčelinjaku Udruženja pčelara “Jastrebac” iz Prokuplja tokom leta će biti organizovana besplatna Škola za pčelare u kojoj će početnici, ali i oni koji se time već bave, moći da se upoznaju sa najnovijim tehnologijama rada u pčelinjacima.

  detaljnije
 • pp-skola-pk.jpg

  Pekarima prokupačke Poljoprivredne škole dve bronze

  Na Republičkom takmičenju u preradi i proizvodnji hrane održanom u Kraljevu, dvojica učenika prokupačke Poljoprivredne škole “Radoš Jovanović-Selja” osvojili su bronzane medalje.

  detaljnije
 • poljoprivredna-skola.jpg

  Nastavlja se renoviranje Poljoprivredne škole u Prokuplju

  Nakon sanacije krova i stolarije i uređenja učionica, u prokupačkoj Poljoprivrednoj školi ovih dana počeće i sanacija mokrih čvorova kako bi se učenicima I nastavnicima obezbedili što bolji uslovi za rad.

  detaljnije
KOMENTAR DANA

Uskoro će da im se pridruži Tarzan.

Džejn Čitalac

Tekst: Krokodilu Miletu u Gabrovačkoj reci društvo prave ajkula Bilja i kornjača Smilja