Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Poreska uprava

 • porez

  Direktori tri firme iz Niša uhapšeni zbog utaje poreza

  Zato što se terete za krivična dela zloupotreba položaja odgovornog lica, poreska utaja i neosnovano iskazivanje iznosa za povraćaj poreza i poreski kredit, uhapšena su tri direktora privrednih društava u Nišu.

  (19) detaljnije
 • pausalci

  Paušalci dobili e-sanduče i brža rešenja o porezu, ali ih brine test samostalnosti

  Nova godina donela je brojne novine preduzetnicima koji imaju status paušalaca - prvi put su rešenje o porezu dobili u elektronsko sanduče, a umesto višemesečnog čekanja da saznaju koliko bi trebalo da uplate, sada imaju kalkulator paušalog poreza i doprinosa. Ono što mnoge brine jeste “test samostalnosti” koji će se primenjivati od 1. marta - dok nekima “ide na ruku”, pojedini paušalci iz IT sektora veruju da ga neće proći i razmatraju da li da ugase svoju firmu.

  (6) detaljnije
 • Vranje

  Poreska u Vranju bez rešenja naplaćivala porez, reagovao Ombudsman

  Da je Poreska uprava u Vranju 2013. godine bivšem vlasniku preduzetničke radnje naplaćivala porez, bez da poseduje povratnicu iz Pošte o uručenju rešenja ili dokaz da uručenje nije bilo moguće, utvrdio je Zaštitnik građana. Nezadovoljan odlukom Poreske da plati porez, Vranjanac se žalio Regionalnom odeljenju za drugostepeni postupak u Nišu, ali tvrdi da njihovo rešenje nije dobio, što je Ombudsman sad i dokazao.

  (4) detaljnije
 • JV

  Pritisci na "Južne vesti", ali ne i na televizije u vlasništvu Gašićevog sina

  Analizirajući dokumente Poreske uprave koje su dobile "Južne vesti", CINS je došao do zaključka da je na ovaj lokalni mediji vršen pritisak. Za razliku od udara poreskih inspektora na "Južne vesti", niške televizije koje su u vlasništvu sina Bratislava Gašića direktora BIA, do 2018. nisu kontrolisane.

  (6) detaljnije
 • njiva-1

  Kupio njivu u Supovcu, pa platio prenos 50 % skuplje od parcele

  Parcela od 17,5 ari u selu Supovac kraj Niša Sašu Stojanovića koštala je 50.000 dinara. Međutim, kako je ova njiva građevinsko zemljište, Poreska uprava ga je procenila na skoro 3 miliona dinara, pa je za prenos zemlje na svoje ime platio čak 75.000 dinara.

  (21) detaljnije
 • hotel partizan

  Stopirana prodaja hotela "Partizan" zbog postupka restitucije

  Zbog toga što su potencijalni naslednici nekadašnjeg vlasnika hotela “Partizan” u Niškoj Banji zatražili da im se vrati davno oduzeta imovina, zaustavljen je postupak prodaje ovog hotela koji je pokrenula Poreska uprava zbog poreskog duga. Nakon što je prva licitacija propala u februaru, a potom u julu hotel zahvatio požar, druga licitacija je stopirana.

  (3) detaljnije
 • dokumenta, papiri

  Transparentnost: Poreska uprava krije podatke o kontroli medija

  Pod izgovorom da se traži previše podataka, kako navode iz Transparentnosti Srbije, Poreska uprava odbila je da dostavi ovoj organizaciji informacije o tome da li su i koliko kontrolisali druge medije u Nišu i Srbiji, kao što su kontrolisali "Južne vesti".

  (1) detaljnije
 • južne vesti

  Naplatu izmišljenog poreskog duga "Južnim vestima" stopirao Vučić?

  Iako je pre dva meseca "Južnim vestima" stiglo rešenje Poreske uprave da ovaj medij plati nešto više od milion dinara na ime poreza i doprinosa za izmišljeno dugovanje, ova suma do danas nije ni prinudno naplaćena, iako je i u upozorenju pred prinudnu naplatu, koje je stiglo u avgustu, rok za plaćanje bio 5 dana. Kako kaže Dragan Petković iz "Južnih vesti", do rukovodstva ovog medija nezvaničnim kanalima stigla je informacija da je prinudnu naplatu zaustavio lično predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

  (7) detaljnije
 • južne vesti

  Gradski forum o lokalnim medijima: Represija vlasti tek sledi, računamo na građane

  “Nakačeni” poreski dug "Južnih vesti" je način da vlast kazni medije koji neće da joj služe i rade propagandu, naveli su učesnici Gradskog foruma o problemima lokalnih medija. Zloupotrebom institucija, kako dodaju, država šalje poruku da svi koji “ne gledaju svoja posla” mogu da se nađu na udaru, a učesnici su posebno zabrinuti za manje lokalne medije. Ipak, računaju da će ih oni za koje rade, građani, podržati.

  (3) detaljnije
 • mediji

  O slučaju pritisaka na "Južne vesti" na Gradskom forumu u Media centru

  Na temu “Šta pritiska lokalne medije?”, kroz konkretan slučaj portala Južnih vesti, govoriće se na Gradskom forumu koji se održava u četvrtak, 4. oktobra od 16 sati, u niškom Media i reform centru.

  detaljnije
 • Dragan Petković Južne vesti

  Petković: Napad na Južne vesti kao upozorenje ostalim medijima

  Zašto ni nekoliko meseci nakon što je Poreska uprava u rekordno kratkim rokovima odbacila sve žalbe Južnih vesti i otpočela proces prinudne naplate navodnog milionskog duga za porez, novac još nije skinut sa računa tog medija i zašto su baš Južne vesti već mesecima na udaru državnih institucije, u intervjuu za "Balkanpres" govori jedan od osnivača Južnih vesti Dragan Petković.

  detaljnije
 • Južne vesti

  Izmišljeni poreski dug "Južnih vesti" stiže pred evropske institucije

  Zbog “nezakonitih radnji” i “zloupotreba državnih organa sa namerom da vlast ugasi Južne vesti”, iz beogradskog sedišta Demokratske stranke saopšteno da će o ovom slučaju obavestiti Partiju evropskih socijalista i ostale evropske institucije i organizacije u čijem radu učestvuju.

  (3) detaljnije
 • nagrada

  "Južnim vestima" uručeno priznanje "Nišlija/ka"

  Simboličnim peharom u obliku srca i medaljama za sve zaposlene u redakciji "Južnih vesti", Udruženi pokret slobodnih stanara odao je priznanje "Nišlija/ka" ovom portalu, zbog, kako kažu, "hrabrog, nestranačkog, objektivnog i pravovremenog informisanja". Povod za priznanje je, navode u obrazloženju, "represija vlasti" koju sprovodi kroz Poresku upravu. Zamenik glavnog urednika Aleksandar Stankov istakao je da "mač vlast ovih dana visi nad glavama" svih lokalinih i istraživačkih medija.

  (2) detaljnije
 • mediji

  Novinarska udruženja: Kontrola "Južnih vesti" nije bila u skladu sa zakonom, kako je saopštila Vlada

  Iako je Vlada Srbije, nakon jučerašnjeg sastanka sa medijskim udruženjima saopštila da je poreska kontrola u "Južnim vestima" sprovedena u skladu sa zakonom, novinarska udruženja ne slažu se sa ovom ocenom što su, kako kažu, naglasili i na samom sastanku, i zahtevaju da odgovaraju direktor Poreske uprave u Nišu i inspektori. Traže i da se slučaj kažnjavanja "Južnih vesti" hitno reši, jer može biti korišćen kao presedan za dalje gušenje medija.

  (6) detaljnije
 • Gašenje medija

  Novinarska udruženja traže od Vlade Srbije reviziju postupka protiv "Južnih vesti"

  Da se izvrši nezavisna revizija poreskog postupka koji se vodi protiv Južnih vesti, da se utvrdi odgovornost direktora Poreske uprave u Nišu Miće Jeremića i da se ispita da li su inspektori u slučaju Južnih vesti kršili zakon, zahtevi su novinarskih i medijskih udruženja koji su danas predati Koordinacionom telu Vlade Srbije za saradnju sa medijima.

  (1) detaljnije
 • Poreska uprava

  "Ugrožavanje opstanka medija kroz naplatu izmišljenog poreskog dugovanja"

  "Grube greške u tumačenju propisa i logičkom zaključivanju" od strane poreskih inspektora, koji ni posle višemesečnih kontrola nisu pronašli nijedan prekršaj u poslovanju "Južnih vesti", a ipak utvrdili navodni milionski dug, predstavljaju "deo pritiska na medije", saopšteno je iz Transparentnosti Srbija.

  (4) detaljnije
 • Južne vesti

  Novinarska udruženja: Vlast koristi inspekcije protiv medijskih sloboda

  Predstavnici Nezavisnog udruženja novinara Srbije i Nezavisnog društva novinara Vojvodine zahtevaju da se zaustave politički pritisci na "Južne vesti", dok iz Udruženja novinara Srbije pozivaju Poresku upravu da svoja ovlašćenja ne zloupotrebljava za pritisak na medije pošto su, pozivajući se na uredbu koja se odnosi isključivo na javni sektor, poreski inspektori utvrdili da "Južne vesti" navodno duguju milionski iznos.

  (2) detaljnije
 • Njuz net o pritiscima na Južne vesti

  Njuz.net: Grad Niš poklanja Južne vesti državi

  Vest o pritiscima Vlade Srbije na Južne vesti nije promakla satiričnom portalu Njuz.net. Aludirajući na veoma spornu odluku gradskih vlasti Niša da Državi poklone lokalni aerodrom, njuzovci su "zamislili" i malo izmenjen scenario poklanjanja, a za sve našli i ekonomsko opravdanje.

  (7) detaljnije