Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Poverenik za zaštitu ravnopravnosti

 • Oficirski dom

  Odlaže se “Živa biblioteka” u Nišu

  Događaj “Živa biblioteka” koji je trebalo da se održi u utorak, 14. februara, od 17 sati u niškom Oficirskom domu otkazan je zbog, kako navode organizatori, prebukiranosti prostora. O novom terminu i mestu održavanja zainteresovani će biti naknadno obavešteni.

  detaljnije
 • Pravni fakultet

  Predavanje o diskriminaciji i ravnopravnosti na niškom Pravnom fakultetu

  Poverenica za zaštitu ravnopravosti Brankica Janković održaće predavanje o ulozi poverenika, u petak 15. aprila od 10:30, na Pravnom fakultetu, a predavanje je otvoreno i za građane.

  detaljnije
 • emisija

  Poverenica Janković: Naša politička kultura je na nezavidnom nivou

  Da je politička kultura u Srbiji na jednom nezavidnom nivou razvoja i da se nekad politički neistomišljenici doživljavaju kao ozbiljni neprijatelji, rekla je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković gostujući u emisiji Kvaka 23 . U javnom govoru, kako je rekla, mogu da se čuju reči nedostojne čoveku, a generatori su kaže pojedini politički akteri i uglavnom desničarske grupe.

  (1) detaljnije
 • SNS Vranje

  Poverenica naložila vranjskom SNS-u da se zbog uvreda pismeno izvini uredniku “Info Vranjskih”

  Zbog uvredljivih i ponižavajućih izraza upućenih glavnom uredniku portala "Info Vranjske", poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković naložila je Gradskom odboru Srpske napredne stranke u Vranju da uputi pismeno izvinjenje Saši Stojkoviću. Kako piše "N1", mišljenje poverenice je da je tim uvredama na račun Stojkovića prekršen Zakon o zabrani diskriminacije, a ukoliko SNS ne postupi po njenoj preporuci, u roku od 30 dana biće doneto rešenje o izricanju mere opomene.

  detaljnije
 • Miomir Dejanović

  Poverenica: Premeštajem učitelja iz Vranja u seosku školu prekršena 3 zakona

  Zbog učitelja iz Vranja i njegovog, kako je tvrdio, nepravednog premeštaja u seosku školu jer direktorka “Pete škole” nije uzela u obzir činjenicu da on brine o autističnom sinu, te da se njegovim premeštajem ruši porodična rutina, reagovala je Poverenica za zaštitu ravnopravnosti. Njeno mišljenje je da direktorka premeštajem učitelja u izdvojeno odeljenje u Donjem Neradovcu jeste počinila diskriminaciju i prekršila 3 zakona, a preporuka je da učitelja najkasnije školske 2020/21. godine vrati u matičnu školu i da ubuduće ne krši antidiskriminacione propise.

  detaljnije
 • pomoć u kući

  Personalnim asistentima i negovateljima dozvoljeno kretanje za vreme policijskog časa

  Na inicijativu Poverenice za zaštitu ravnopravnosti ubuduće će tokom policijskog časa biti dozvoljeno kretanje i personalnim asistentima i negovateljima koji brinu o osobama sa invaliditetom i starima. To znači da će i posle 17 sati, kada je izlazak iz kuće svima zabranjen zbog virusa korona, oni moći da pomažu ljudima kojima je takva pomoć neophodna.

  (5) detaljnije
 • taksi

  Pritužba Nišlije zbog diskriminacije - taksista nije hteo da ga vozi kući

  “To je noć i uvreda koju ću doživotno pamtiti” - kaže Iva Barčić, student Fakulteta umetnosti u Nišu koji navodi da taksi prevoznik krajem jula nije hteo da ga odveze na adresu u Beograd-mali. Ovaj Nišlija potvrđuje da ipak ima diskriminacije u taksiju, pa je podneo pritužbu poverenici za zaštitu ravnopravnosti.

  (29) detaljnije
 • Nove cene taksi usluga u Nišu

  Slučaj taksija gde diskriminišu Rome - nadležni pozivaju oštećene da se jave

  Pravilnik niškog taksi udruženja kojim preporučuju svojim vozačima da ne primaju Rome kruži društvenim mrežama uz osudu javnosti, ali autentičnost još nije potvrđena. O kom je prevozniku reč i da li će biti sankcionisan pitaju građani, a iz Povereništva za zaštitu ravnopravnosti pozivaju organizacije koje se bave zaštitom ljudskih prava, udruženja Roma i građane koji su bili diskriminisani da se zvanično žale.

  (12) detaljnije
 • U školi Mladost nisu želeli da govore o slučaju diskriminacije

  Učenice iz Pirota kažnjene držanjem za stub u holu škole, reagovala Poverenica

  Zbog uvođenja takozvanog “stuba srama” kao sistema kažnjavanja đaka, kada su dve učenice u Školi za osnovno i srednje obrazovanje "Mladost" po kazni morale da se drže za stub u holu škole i nisu smele na odmor, reagovala je Poverenica za zaštitu ravnopravnosti, a Savez Roma Srbije podneo je krivičnu prijavu protiv rukovodstva škole. Direktorka bez komentara "po preporuci Ministarstva obrazovanja".

  (7) detaljnije
 • o-medijima-MRCN

  Lokalni mediji uticajni, senzacionalizam najveći problem

  Iako su mediji najodgovorniji za formiranje javnog mnjenja, veliki broj novinara ne poznaje etički kodeks i ne suprotstavlja se diskriminaciji, kvalitet novinarstva u pojedinim medijima je na veoma niskom nivou i potrebno je oštrije kažnjavanje televizija i novina koje krše profesionalne norme, rečeno je u diskusiji na predstavljanju priručnika “Borba za ravnopravnost” i “Mediji, rod i izveštavanje u vanrednim situacijama” u niškom “Media centru”.

  (1) detaljnije
 • petrusic-blic.jpg

  Petrušić: Otkriti počinioce

  Poverenica za zaštitu prava građana Nevena Petrušić najoštrije je osudila incidente koji su se u nedelju i ponedeljak uveče dogodili u Nišu.

  (1) detaljnije
 • nevena-petrusic-kurir.jpg

  "Nema opravdanja za podele" u JKP Medijana

  Republički Poverenik za zaštitu ravnopravnosti ocenio je da "nema objektivnog i razumnog opravdanja" za dodelu različitih poklona ženama u niškom javnom preduzeću.

  (20) detaljnije
 • Ucesnici-projekta.jpg

  Tribine o diskriminaciji žena

  Poverenica za zaštitu ravnopravnosti na tribinama o diskrimanciji žena govorila je u Vranju i Bujanovcu, gde je razgovarala i sa srednjoškolcima na času građanskog vaspitanja. 

  detaljnije
KOMENTAR DANA