Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Pravosudna baza Jug

  • baza

    Stotine prijava protiv advokata, niška Komora pokrenula tek 10 postupaka

    U periodu od 2018. do 2019. godine Advokatskoj komori Niš podnete su 272 prijave protiv advokata, a ona je pokrenula samo 10 postupaka, dok nijedan od njih nije bio na inicijativu disciplinskog tužioca, zaključak je istraživanja Pravosudne baze jug. Istaživači navode da su zbog neažurnosti disciplinskog suda i tužioca predmeti zastarevali, a još jedan od problema su rešenja organa Komore o odbacivanju prijava građana koja su, kažu, često oskudna.

    (3) detaljnije
  • justice-471885-960-720

    Kako rade advokatske komore i njihovi disciplinski organi - otkriva istraživanje Pravosudne baze jug

    Tokom 2018. i 2019. godine Advokatskoj komori Niš podnete su 272 prijave, a skoro 95% njih je odbačeno. Kako rade ova tela, koja je uloga advokata u pravosudnom sistemu Srbije i gde je njihova odgovornost, otkriva istraživanje Pravosudne baze jug koje će svim zainteresovanima biti prezentovano 1. marta putem Zuma, na stručnom skupu “Rad disciplinskih organa advokatskih komora”.

    (4) detaljnije
  • Korona ilustracija

    Smrtnost u Srbiji u 2020. godini 12,4% veća od petogodišnjeg proseka

    Upoređujući otvorene podatke, istraživači Pravosudne baze “Jug” utvrdili su da je smrtnost u Srbiji veća za 12,4 odsto u odnosu na prosečan broj umrlih u periodu od 2015. do 2019. godine. Jedan od istraživača i član programskog saveta Pravosudne Baze Ivan Grujić, kaže da je Srbija negde na sredini dok je najbolje prošla Norveška koja nema povećan broj preminulih, dok je na začelju Albanija sa skoro za četvrtinu većom smrtnošću.

    (25) detaljnije
  • Pisanje dokumenti potpis

    Pravosudna baza “Jug”: Zakasnela reakcija države na fenomen masovnih tužbi

    Pokušaj izmene Zakona o parničnom postupku, kao i najava autentičnog tumačenja još 3 zakona, u Pravosudnoj bazi “Jug” vide kao pokušaj rešavanja problema masovnih tužbi sa kojima se država suočava. Oni kažu da je reakcija države kontradiktorna, zbunjujuća i zakasnela, a u okviru svog istraživanja ovog fenomena dali su čak 23 preporuke.

    detaljnije
KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: