Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Preševska dolina

 • Ragmi Mustafa

  Mustafa: Vulinova poseta i smena direktora u Preševu izazvale zabrinutost među Albancima na jugu

  Jučerašnju posetu ministra policije Aleksandra Vulina Bujanovcu i smenu direktora Doma zdravlja u Preševu, predsednik Nacionalnog saveta Albanaca Ragmi Mustafa okarakterisao je kao događaje koji su izazvali zabrinutost među građanima Preševske doline. Mustafa je na svojoj Fejsbuk stranici napisao i da Vlada nije pokazala spremnost za dijalog i poštovanje manjinskih prava i da nastavlja sa institucionalnom diskriminacijom.

  (4) detaljnije
 • U toku razgovora o razgraničenja sa Kosovom, tribina o srpsko-albanskim odnosima u Pirotu

  Neizvestan datum pregovora o ulasku bujanovačkih naprednjaka u lokalnu vlast

  Iako je lider bujanovačkih naprednjaka Nenad Mitrović najavio da bi pregovori o ulasku Srpske napredne stranke u opštinsku vlast trebalo da se realizuju tokom ove nedelje, iz kabineta predsednika Opštine kažu da susret nije u planu. Prema rečima Mitrovića, inicijator razgovora bio je novi predsednik Opštine i lider Demokratske partije Nagip Arifi, rekavši da u koalicionom sporazumu albanskih partija postoji klauzula o ulasku srpskih partija u vlast.

  (1) detaljnije
 • bujanovac foto Sasa Djordjevic

  Formirana vlast u Bujanovcu, bez učešća srpskih partija

  I pored pregovora između Srba i Albanaca u Bujanovcu o formiranju vladajuće većine, partije Albanaca su na konstitutivnoj sednici Skupštine formirale samostalno većinu. Za predsednika Opštine izabran je Nagip Arifi, a predstavnici Srba su u znak protesta napustili sednicu. Arifi kaže da će srpskim strankama biti ponuđene neke funkcije i da postoji mogućnost proširenja koalicije, dok bivši predsednik Opštine Šaip Kamberi kaže da problem nije u Bujanovcu, nego u Beogradu koji je blokirao dijalog o integraciji Albanaca.

  (5) detaljnije
 • bujanovac foto Sasa Djordjevic

  Albanci sa juga Srbije od Vučića tražili četiri funkcije da bi učestvovali u Vladi

  Partije Albanaca, koje su na nedavno održanim parlamentarnim izborima u Srbiji nastupile zajedno, na sastanku o formiranju nove Vlade od predsednika Aleksandra Vučića tražile su mesto ministra, pomoćnika ministra, državnog sekretara i predsednika Koordinacionog tela, saopštio je predsednik Opštine Preševo Šćiprim Arifi. Šaip Kamberi kaže da od ispunjenja uslova zavisi da li će učestvovati u budućoj Vladi.

  (4) detaljnije
 • Saip Kamberi foto JV

  Koalicija partija Albanaca 16. na republičkoj izbornoj listi

  Republička izborna komisija proglasila je izbornu listu pet partija Albanaca iz takozvane Preševske doline, a lista “Albanska demokratska alternativa - Ujedinjena dolina” će na glasačkom listiću biti pod rednim brojem 16.

  detaljnije
 • U toku razgovora o razgraničenja sa Kosovom, tribina o srpsko-albanskim odnosima u Pirotu

  Kosovska Vlada uplatila pola miliona evra za “Preševsku dolinu”

  Kosovska Vlada uplatila je 500.000 evra za borbu protiv virusa korona opštinama u takozvanoj Preševskoj dolini, objavio je na svom Fejsbuk profilu vršilac dužnosti predsednika kosovske Vlade Albin Kurti. Bujanovac i Preševo su dobili po 200.000, a Medveđa 100.000 evra.

  (3) detaljnije
 • U toku razgovora o razgraničenja sa Kosovom, tribina o srpsko-albanskim odnosima u Pirotu

  Kosovska vlada odobrila novčanu pomoć za Bujanovac, Preševo i Medveđu

  Pomoć vrednu 500.000 evra za borbu protiv virusa korona, Preševu, Bujanovcu i Medveđi odobrila je Kosovska vlada, ali nejasno je kako će ova donacija biti ostvarena. Ne zna se ni koja opština će koliko dobiti, ali će deo novca koji je namenjen Bujanovcu biti iskorišćen za kupovinu sanitetskog vozila za Dom zdravlja i pakete za najugroženije porodice.

  detaljnije
 • Saip-Kamberi.jpg

  Kamberi prvi na zajedničkoj listi partija Albanaca iz “Preševske doline”

  Prema koalicionom sporazumu, izbornu listu pet partija Albanaca iz takozvane Preševske doline za predstojeće parlamentarne izbore u Srbiji predvodiće prvi čovek Opštine Bujanovac i lider Partije za demokratsko delovanje Šaip Kamberi, potvrđeno je Južnim vestima iz odeljenja za medije Alternative za promene, jedne od partija koje čine koaliciju.

  (1) detaljnije
 • bujanovac foto Sasa Djordjevic

  Partije Albanaca iz “Preševske doline” na jednoj listi za predstojeće izbore

  Albanske partije iz Preševa i Bujanovca nastupiće na zajedničkoj listi na predstojećim parlamentarnim izborima u Srbiji, a ujediniće se pod sloganom “Albanska demokratska alternativa - Ujedinjena dolina”. Na zajedničkoj listi naći će se pet stranaka, a ono što očekuju nakon izbora je prevazilaženje unutrašnjih razlika u Preševskoj dolini i uključenost u republičke institucije, potvrdio je za Južne vesti Arber Pajaziti, šef odbora Alternative za promene u Bujanovcu.

  (1) detaljnije
 • Saip Kamberi foto JV

  Predsednik Opštine Bujanovac pozvao na marš za ujedinjenje sa Kosovom

  Prvi čovek Bujanovca Šaip Kamberi podelio je na svom Fejsbuk profilu najavu udruženja "Ćamerija" da će u subotu u Prištini organizovati marš za podršku ujedinjenju Preševa, Bujanovca i Medveđe sa Kosovom, rekavši da očekuje da će na maršu učestvovati Albanci "iz svih albanskih zemalja", prenosi RTS.

  (9) detaljnije
 • Avioni

  Avioni nadletali Preševsku dolinu, opozicija negodovala

  Borbeni avioni Vojske Srbije u brišućem letu grmeli su iznad Preševa i Bujanovca, a dok iz Ministarstva odbrane kažu da je reč o redovnim letačkim aktivnostima, lider opozicione Socijaldemokratske stranke Boris Tadić, kaže da upotrebu aviona iznad Preševa, nakon nedavnih događaja na Kosovu, može narediti samo neodgovoran čovek.

  (4) detaljnije
 • Jonuz Musliju foto I.M.

  Musliju: Živim u Preševskoj dolini i Rama je moj predsednik

  Predsednik Nacionalnog saveta Albanaca Jonuz Musliju rekao je danas da je njegov predsednik Edi Rama i da ga ne zanima što na svim dokumentima piše da živi u Srbiji jer on, kaže, živi u "Preševskoj dolini koja traži oslobođenje".

  detaljnije
 • Aleksandar Vulin FOTO ALEKSANDAR KOSTIC

  Vulin: Musliju poziva na Treći balkanski rat

  Ministar za rad u Vladi Srbije Aleksandar Vulin ocenio je danas u Bujanovcu izjavu predsednika Nacionalnog saveta Albanaca Jonuza Muslijua da se Preševska dolina pripoji Kosovu i Albaniji, kao poziv na Treći balkanski rat. Smatra da izjavu Muslijua treba da komentarišu državni organi i da bi on zbog toga trebalo da odgovara.

  (7) detaljnije
 • musliju

  Musliju bi da se sa Albanijom i Kosovom ujedini i Preševska dolina

  Šef Nacionalnog saveta Albanaca u Srbiji Jonuz Musliju podržao je eventualno ujedinjnje Albanije i Kosova, ali je rekao da ono nema smisla ako im se ne pripoje i Preševo, Bujanovac i Medveđa. Ivica Dačić pozvao međunarodnu zajednicu da reaguje.

  (3) detaljnije