Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Prirodno matematički fakultet Niš

 • PMF

  Profesor Gajić: Nije valjda da verujete u sve šta vam kažu?

  Niški fizičar i profesor PMF-a Dragan Gajić ukazaće građanima na to koje se sve kvazi naučne činjenice koriste u obmanama čovečanstva, pogotovu kada su bile prognozirane kataklizme, ratovi i smak sveta. Predavanje “Nije valjda da verujete u sve što vam kažu?” zakazano je za četvrtak 26. oktobar od 20 sati na Prirodno-matematičkom fakultetu.

  (4) detaljnije
 • PMF

  Predavanje o kosmosu i posmatranje Meseca na niškom PMF-u

  Povodom godišnjice lansiranja prvog veštačkog satelita “Sputnjika 1” biće organizovano predavanje “60 godina kosmičke ere” u sredu 4. oktobra sa početkom u 20 sati, u amfiteatru Prirodno - matematičkog fakulteta u Nišu.

  (2) detaljnije
 • Studenti i pofesorka iz Niša na Univerzitetu na Bahamima

  Nišlijka predaje biologiju na Bahamima

  Kada je Jelena Andrejić studirala biologiju na niškom Prirodno-matematičkom fakultetu, san joj je bio da jednoga dana sa posla koji bude radila, ide pravo na plažu. Njeni snovi i ambicija odveli su je na Bahame, gde radi na Univerzitetu u glavnom gradu Nasau.

  (2) detaljnije
 • karta

  Predavanje o kartografiji i projekcijama u sali Univerzitetske biblioteke

  “Zemlja nije ravna ploča” naslov je predavanja koje će docent niškog PMF-a MIlan Đorđević održati sali Univerzitetske biblioteke u Nišu, 22. juna od 18 sati.

  detaljnije
 • Univerzitet-u-Nisu-JV

  Matematičar iz Indije počasni doktor niškog Univerziteta

  U ponedeljak 13. marta, doktor Ravi Agarval dobiće počasni doktorat Univerziteta u Nišu i tako postati prvi Indijac među počasnim doktorima niške visokoškolske ustanove.

  detaljnije
 • eksperiment

  "Noć istraživača" u Tvrđavi i na PMF-u

  Fizičari, biolozi, hemičari i geografi će zanimljivosti iz sveta nauke predstaviti u petak 30. septembra na Letnjoj pozornici u Tvrđavi. U “Noći istraživača” će i na Prirodno-matematičkom fakultetu biti organizovano predavanje o srpskim naučnicima i obilazak opservatorije.

  detaljnije
 • alfa

  O lovu na australijske meteorite na niškom PMF-u

  Kako je u dve godine po nekoliko nedelja tumarao nepristupačnim krajevima Australije u potrazi za meteoritima, šta je video i koga je sreo, u amfiteatru Prirodno-matematičkog fakulteta, 14. septembra od 20 sati, okupljenima će govoriti niški Australijanac Bratislav Ćurčić.

  (1) detaljnije
 • Mesec

  Posmatranje planeta za sve ljubitelje astronomije

  Opservatorija na krovu Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu će u četvrtak 14. jula od 21 do 23 sata biti otvorena za sve posetioce.

  detaljnije
 • fizika

  Predavanje za ljubitelje fizike na niškom PMF-u

  U utorak 7. juna od 13 sati na niškom Prirodno-matematičkom fakultetu profesor Milan Raspopović održaće predavanje “Fizika u nastavi i u nauci”, gde će zainteresovani čuti više o značaju fizike za obrazovanje i razumevanje sveta oko nas. 

  detaljnije
 • merkur-alfa

  Predavanje o prelasku Merkura preko Sunčevog diska

  U petak 6. maja na niškom Prirodno-matematičkom fakultetu biće održano predavanje o planeti Merkur čiji će tranzit preko Sunčevog diska iz naših krajeva biti vidljiv u ponedeljak 9. maja.

  (2) detaljnije
 • astronomija

  Predavanje o astrologiji i posmatranje Jupitera i Meseca

  Na pitanje "Zašto je astrologija astrolagija", đacima, studentima i ostalim zainteresovanima na predavanju na Prirodno-matematičkom fakultetu u Nišu u četvrtak 21. aprila u 19:30 odgovoriće profesor na tom fakultetu Dragan Gajić.

  (2) detaljnije
 • Ajnštajn

  Predavanje o prostoru i vremenu na PMF-u

  Povodom obeležavanja 100 godina od Ajnštajnove Opšte teorije relativnosti, u četvrtak 29. oktobra od 20 sati na Prirodno-matematičkom fakultetu u Nišu biće održano predavanje "Prostor i vreme u modernoj kosmologiji".

  (2) detaljnije
 • Predavanje.jpg

  Predavanje povodom veka od Teorije relativnosti

  Povodom obeležavanja 100 godina Anjnštajnove teorije relativnosti, na Prirodno-matematičkom fakultetu u Nišu u sredu 30. septembra, biće održano naučno-popularno predavanje "Opšta teorija relativnosti i kosmologija".

  detaljnije
 • cern.jpg

  Predavanje o CERN-u u Nišu

  Oni koji bi da čuju nešto više o Evropskoj organizaciji za nuklearna istraživanja (CERN) mogu doći na predavanje koje će biti održano u četvrtak 24. septembra na niškom Prirodno-matematičkom fakultetu.

  detaljnije
 • zvezde.jpg

  Predavanje o astrologiji kao dugotrajnoj obmani

  Zašto se astrologija ne može tretirati kao nauka, na predavanju koje će 5. juna u 19:30 biti održano na Prirodno-matematičkom fakultetu obrazložiće redovni profesor tog fakulteta Dragan Gajić.

  (2) detaljnije
 • Svemir.jpg

  Predavanje o nauci koja istražuje život u svemiru

  Jesmo li sami u svemiru i kako razgraničiti živu od nežive materije neka su od pitanja kojima se bavi astrobiologija o kojoj će u petak 29. maja u 19:30 na Prirodno-matematičkom fakultetu u Nišu govoriti njegov redovni profesor Dragan Gajić.

  detaljnije
 • Optika.jpg

  Zanimljiv svet optike na niškom PMF-u

  Kako radi napoznatiji teleskop Habl koji proslavlja 25 godina rada, šta su savremene tehnologije u optici i kakva su dostignuća astronautike neke su od tema o kojima će slušati posetioci programa koji će u subotu 9. maja od 10 sati biti održan na niškom PMF-u.

  (1) detaljnije
 • Ustrojstvo-prirode.jpeg

  Predavanje o ustrojstvu prirode

  Oni koje interesuje od čega je sazdana priroda mogu doći na naučno popularno predavanje profesora Ivana Aničina koje će u utorak, 23. decembra, u 19:30 biti održano u amfiteatru Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu.

  detaljnije
 • 490x370-PMF.jpg

  78 milijardi evra na raspolaganju i srpskim naučnicima

  Svi pojedinci i predstavnici institucija sa juga Srbije koje zanimaju mogućnosti finansiranja projekata iz oblasti nauke, mogu doći na tribine koje će se ovim povodom održati u Leskovcu i Nišu, u četvrtak 6. novembra.

  (1) detaljnije
 • Niko Radulović

  Kada sve funkcioniše savršeno - iskustvo niškog naučnika

  Sistem školovanja podređen pojedincu i uslovi kakvi su za istraživače i naučnike u Srbiji još nezamislivi ono su što je dr Niko Radulović, vanredni profesor PMF u Nišu doživeo u Nemačkoj.

  (9) detaljnije