Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Romi

 • romsko naselje, foto jv vanja keser 3

  Svetski dan Roma u doba pandemije: "Zajedno u borbi protiv korone"

  Zbog pandemije korona virusa Svetski dan Roma neće biti obeležen kao dosad nekim manifestacijama, ali romska udruženja i Zaštitinik građana apeluju na nadležne da se stanovnicima romskih naselja pomogne u obezbeđivanju osnovnih životnih namirnica i održavanju higijene. Iz Udruženja građana "Opre Romalen" iz Pirota ističu da "ovo nije Svetski dan Roma, već Svetski dan u borbi protiv kovida-19 i siromaštva".

  (1) detaljnije
 • deponija

  Divlja deponija iza belopalanačke opštine prekrila izvor vode, meštani traže pomoć

  Divlju deponiju u samom centru Bele Palanke, u romskom naselju iza zgrade Opštine, počeli su da čiste meštani, ali kako kažu potrebna im je pomoć u mehanizaciji i kontejnerima. Iako su tražili od Opštine da im pomogne, pomoć ne stiže, a u ovoj lokalnoj samoupravi kažu da je čišćenje ove deponije isplanirano u budžetu.

  (6) detaljnije
 • paketi pomoci

  Paketi pomoći podeljeni Romima u Leskovcu

  Ukupno 530 paketa pomoći podeljeno je romskim porodicama u 3 romska naselja u Leskovcu i jednom u Bošnjacu. Akciju je organizovala romska Crkva pod šatorom, a uz pomoć donatora iz Amerike, Engleske i Kine.

  (2) detaljnije
 • struja3 Romi foto Vanja Keser

  "Ne davimo Beograd": Pronaći rešenje i građanima na jugu Srbije uključiti struju

  Nedopustivo je da u trenutku kada je u zemlji proglašeno vanredno stanje, više od hiljadu domaćinstava na jugu Srbije živi bez struje, smatraju u Inicijativi "Ne davimo Beograd", koja se pridružuje apelu Centra za zaštitu potrošača Forum da se ugroženom stanovništvu, makar privremeno, uključi struja. Niško udruženje potrošača traži reakciju od Vlade Srbije i premijerke Ane Brnabić, a odgovore na pitanja da li je razmatrana opcija priključenja struje korisnicima koji su iz raznih razloga ostali bez nje, novinari Južnih vesti još nisu dobili.

  (1) detaljnije
 • struja Romi foto Vanja Keser

  Brojna domaćinstva bez struje, iz EPS-a ne odgovaraju da li je razmatrano da im se priključi

  Prema podacima Centra za zaštitu potrošača Forum iz Niša, nekoliko hiljada domaćinstva u Nišavskom okrugu živi bez struje, pa apeluju da Vlada Srbije tokom vanrednog stanja omogući tim potrošačima priključenje, kako bi lakše prebrodili ovaj period. Pitanja da li je razmatrana ova opcija upućena su na više adresa, ali za sada nema odgovora.

  (5) detaljnije
 • vlada srbije

  U Prokuplju se otvara prvi Info centar za povratnike iz inostranstva

  Centar za readmisiju koji će pokrivati jug zemlje, kao prvi takav u Srbiji, omogućiće povratnicima da dobiju prave informacije o stvarima koje ih zanimaju, kako bi se lakše prilagodili. U prostoru koji se trenutno renovira donacijom Vlade Japana od 6 miliona dinara, organizovaće se i edukacije, stručna osposobljavanja i razne druge aktivnosti.

  (4) detaljnije
 • opstina crveni krst

  Opština Crveni Krst otvorila “Klub za zapošljavanje Roma”

  Kako bi romskoj zajednici, u kojoj se 78 odsto populacije suočava sa rizikom od siromaštva, pomogli da se intergriše i nađe mesto na tržištu rada, kako kažu u niškoj Opštini Crveni Krst, otvorili su “Klub za zapošljavanje Roma”. Plan je da organizuju obuke i pomognu Romima da osnuju zadrugu sa održivom poslovnom idejom.

  (4) detaljnije
 • struja6 Romi foto Vanja Keser

  Naselje kod “Tempa” teško do struje, Grad im obezbedio novac za ogrevno drvo

  Trenutno ne postoji legalan način da meštani romskog naselja preko puta “Tempa” na Bulevaru 12. februar u Nišu dođu do struje, pojašnjava većnica za socijalna pitanja Tijana Đorđević Ilić. I dalje se traži rešenje, a kao privremenu meru Grad je, preko Centra za socijalni rad, obezbedio jednokratnu pomoć za porodice kako bi kupile drva za ogrev.

  (5) detaljnije
 • romi

  Evropa hvali projekte kojima Prokuplje rešava probleme Roma, oni tvrde da ne žive bolje

  Izgradnja vodovodne i kanalizacione mreže u selu Berilje kod Prokuplja i u Solunskoj ulici gde žive mahom romske porodice, autobuska linija ka Žitnom Potoku gde takođe žive Romi, samo su neki od prioriteta kojim će se Grad Prokuplje baviti u narednom periodu, a sve u cilju poboljšanja kvaliteta i uslova života Roma na ovim prostorima. Ipak, oni tvrde da im se život nije mnogo poboljšao od projekata, a da najveću korist imaju koordinatori koji ih realizuju.

  (12) detaljnije
 • Deli prostor

  U "Deli prostoru" panel diskusija i dokumentarci o diskriminaciji Roma

  Sa predstavnicima organizacija i ustanova zainteresovani će u ponedeljak, 9. decembra u niškom "Deli prostoru" moći da diskutuju o diskriminaciji Roma. Ovo je prva panel diskusija "Upoznaj, ne sudi", čiji je cilj podizanje svesti o diskriminaciji Roma, kroz primere iz Niša i okoline i kratke dokumentarne filmove.

  (2) detaljnije
 • Romi-učenje4;-foto:-Udruženje-Romkinja-Nada

  Podrška u učenju romskoj deci u Surdulici i Vladičinom Hanu

  Pomoć u učenju sa fokusom na pripremu testa za malu maturu kroz dodatne radionice iz srpskog jezika, matematike, fizike, hemije, biologije, istorije i geografije, dobiće 90 deteta romske nacionalnosti iz Vladičinog Hana i Surdulice, uzrasta od petog do osmog razreda. Ideja je da romska deca, posle osnovne, upišu i srednju školu i nastave dalje svoje školovanje.

  detaljnije
 • knjiga Romi

  GRUBB fondacija predstavila knjigu koju su napisali mladi Romi

  Knjiga u kojoj se prepliću fikcija, misterija, snovi i nadanja i koju čine nadahnute priče koje mlade Rome izmeštaju iz života u mahali, ali uz želju da se sačuva tradicionalni romski način života - fondacija GRUBB nedavno je predstavila u Dečjem kulturnom centru u Beogradu.

  (1) detaljnije
 • podvorce Leskovac

  Diskriminacija i nedostatak edukacije problemi leskovačkih Roma

  Da često odustanu od konkursa za posao zbog svoje etničke pripadnosti, zbog čega je veliki broj nezaposlenih, kažu Romi koji žive u Leskovcu. Iako nemaju problema sa sistemskom diskriminacijom, jer imaju podršku lokalne samouprave, neretko bez posla ostanu kod privatnika.

  detaljnije
 • Devojčica Flickr

  Neke devojčice u Srbiji ne odlučuju u svoje ime - često su primorane na brak

  Brak sa 12 ili 13 godina je često beg iz siromaštva, ali i pokušaj roditelja da svoju ćerku uhlebe u dobrostojećoj porodici u Nemačkoj ili Austriji, upozoravaju organizacije civilnog društva iz Niša. Mnoge devojčice u Srbiji zato ne prožive tinejdžersko doba, a često još od detinjstva trpe nasilje.

  (1) detaljnije
 • konj

  Posle policije i Tužilaštvo saslušava učesnike slučaja oduzimanja konja u Nišu

  Policijski izveštaj sa izjavama učesnika događaja u Crvenoj zvezdi kada je vođa "Srbske časti" Bojan Stojković ušao u naselje, "prevaspitavao" mladića koji je tukao konja i naposletku mu ga i oduzeo, nije bio dovoljan da Tužilaštvo pokrene istragu. Iz ovog tela kažu da će sa akterima tog događaja obavljati razgovore oni, pa će nakon toga odlučiti o postupanju u tom slučaju.

  (9) detaljnije
 • romi

  Akcija zapošljavanja Roma u Nišu uz praksu, edukaciju i prekvalifikaciju

  Četrdesetak mladih Roma iz Niša, kako kaže većnica za socijalna pitanja Tijana Đorđević Ilić, imaće priliku da rade, edukuju se i steknu praksu u određenim oblastima privrede. Vrednost projekat je 74.000 evra, a većinski je finansiran od strane Evropske unije.

  (6) detaljnije
 • konj

  Policija ispitivala oduzimanje konja u Nišu, Tužilaštvo još bez odluke o istrazi

  Posle objavljivanja snimka osnivača "Srbske časti" Bojana Stojkovića kako ulazi u naselje Crvena zvezda i "prevaspitava" mladića koji je tukao konja, nakon čega je životinju i oduzeo vlasniku "za primer", policija je uzela izjave od svih učenika u ovom događaju. Iz Tužilaštva kažu da će sledeće nedelje odlučiti šta će preduzeti na osnovu policijskog izveštaja. Vererinarska inspekcija, s druge strane, vodi svoju istragu i pregledava konja koji se nalazi u Zoo Planetu.

  (2) detaljnije
 • srbska čast

  Ombudsman i Poverenica o oduzimanju konja u Nišu: Niko ne sme pravdu da uzima u svoje ruke

  To što je osnivač udruženja “Srbska čast” sa još nekoliko osoba ušao u romsko naselje Crvena zvezda u Nišu i uz “prevaspitavanje”, 17-godišnjaku oduzeo konja kojeg je ovaj tukao, za Zaštitnicu građana iz Niša, ali i Poverenicu za zaštitu ravnopravnosti predstavlja ozbiljan incident. Dok one osuđuju uzimanje pravde “u svoje ruke”, Nacionalni savet Roma brani postupke “Srbske časti” i tvrde oni konja nisu ni oduzeli, već su hteli da “pomognu” da ne bude oduzet.

  (7) detaljnije
 • konj

  Tužilaštvo: Oduzimanje konja je opasno ponašanje, čekamo izveštaj policije

  U niškom Osnovnom javnom tužilaštvu kažu da je oduzimanje konja Romima u Nišu od strane “Srbske časti” opasno ponašanje u osetljivoj zoni stanovništva i da samo pukom srećom nije bilo posledica u vidu manjih ili većih incidenata. Dalji koraci Tužilaštva znaće se, kako kažu, čim dobiju izveštaj o incidentu.

  (29) detaljnije
 • srbska čast

  Reakcije na odvođenje konja - "Srbska čast" htela da pomogne, romskom udruženju žao životinje

  Povodom odvođenja konja iz naselja Crvena zvezda u Nišu, iz organizacije "Pit" koja je delovala u ovoj akciji sa "Srbskom čašću" rekli su da su životinju privremeno i uz pristanak vlasnika uzeli, da bi joj obezbedili veterinara. Ističu i da nije bilo nasilja, niti je to urađeno zbog Roma, a istog je stava i direkotor Yurom centra Osman Balić koji ne smatra da je u ovoj akciji bilo fašizma ni diskriminacije. Gradonačelnik Niša kaže da nije video snimak, ali je pozvao na civilizovano ponašanje u skladu sa zakonom.

  (20) detaljnije