Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Rusija

 • Miloš Banđur

  Banđur se hvali kada stižu dolari u Grad, a smeta mu kad ih dobija NVO

  Iako je, kako sam kaže, imao prijatan sastanak sa visokim predstavnikom Stejt Departmenta i u ime Grada rado prihvata pomoć USAID-a za poboljšanje energetske efikasnosti, zamenik gradonačelnika Niša Miloš Banđur naglašava da neke “najbogatije zemlje zapadnog sveta” podstiču deo NVO sektora koji ima ulogu "više ili manje instrumentalizovanih igrača" i pritiska vlast. U NKD-u kažu da su to teorije zavere koje unose haos i nervozu kod građana.

  (20) detaljnije
 • spilit

  Ruska firma nakon "bega" iz Vranja tvrdi da je isplatila radnike i isporučila nameštaj

  Ruska kompanija Spilit koja je radila u Vranju u iznajmljenom pogonu Jumka, i napustila Vranje “preko noći” krajem maja, isplatila je zaposlenima zaostalu zaradu, kaže jedan od bivših radnika. Ova kompanija ostavila oko 300 radnika bez posla, i oštetila stotine kupaca “Nefa nameštaja” ne isporučivši plaćenu robu.

  (3) detaljnije
 • nefa vranje spilit foto i.m. juzne vesti

  Nakon "bekstva" iz Vranja, ruski investitori poručili da niko neće biti oštećen

  Nakon što su Rusi gotovo preko noći napustili proizvodnju u Vranju i zatvorili magacine i prodavnice širom Srbije, radnicima i kupcima se otvorenim pismom obratio investitor koji je naveo da niko neće biti oštećen, kao i da je matična kompanija počela sa primanjem uplata namenjenih obeštećenju kupaca i zaposlenih.

  (2) detaljnije
 • Ruski investitori nestali iz Vranja, radnici na ulici

  Oko 400 radnika ruske firme "Spilit" koja od 2017. godine radi u iznajmljenom pogonu vranjskog "Jumka", ostali su na ulici, bez reči objašnjenja, jer su vlasnici iz Rusije prosto - nestali. Mašine su i dalje u fabrici, duguje im se samo poslednja plata, a od Rusa ni glasa. Iz Gradske uprave kažu da ni oni nisu uspeli da s njima stupe u kontakt, a da imaju informaciju da se slična situacija sa istim vlasnicima dešava i u Somboru.

  (13) detaljnije
 • rusi

  Ruski studenti u Nišu uče i upoznaju istoriju i kulturu grada

  Tridesetoro ruskih studenata narednih mesec dana boraviće u Nišu. Pored učenja imaće prilike, kako su rekli organizatori, da nešto više nauče o Nišu.

  detaljnije
 • rusija

  Nedelja ruske kulture u Nišu

  Predstavom "Kuhinja", koncertom "Ritam ljubavi", takmičenjem u recitovanju i promocijom ruske poezije od 8. do 12. aprila, kako kažu organizatori, obeležava se druga po redu nedelja ruske kulture u Nišu.

  (1) detaljnije
 • Humanitarni centar

  U Rusiji smena zbog nezadovoljstva radom Humanitarnog centra u Nišu

  Zbog lošeg rada Srpsko-ruskog humanitarnog centra u Nišu smenjen je direktor uprave za međunarodni rad Ministarstva za vanredne situacije Aleksandar Romanov, piše moskovski dnevnik Komersant. Međutim, ruski novinari navode da je Centar u Srbiji samo formalan razlog za ovu smenu.

  (5) detaljnije
 • izvoz

  3 okruga sa juga imaju 10 puta veći izvoz u EU nego u Rusiju

  Nišavski, Pirotski i Toplički okrug, prema podacima Regionalne privredne komore za 2018. godinu, u zemlje Evropske unije imaju izvoz vredan milijardu dolara, a u Rusiju, Belorusiju i Kazahstan izvezli su robu vrednu 91 milion dolara. Za razliku od ostatka Srbije, ova 3 okruga imaju u spoljnotrgovinskoj razmeni sa svetom veći izvoz od uvoza.

  (2) detaljnije
 • ruski centar

  Velika ekonomska saradnja sa Rusijom, po istraživanju je samo zabluda

  Iako je svega 8% njih putovalo u Rusiju, građani Srbije imaju pozitivne stavove o ovoj zemlji i većinski su za da zaposleni u Rusko - srpskom centru u Nišu dobiju diplomatski status, pokazuje istraživanje Instituta za evropske poslove. Takođe, ispitanici misle da Srbija ima veliku ekonomsku korist od saradnje sa Rusijom, ali - Srbija duplo više izveze u Bosnu, na primer, nego u Rusiju.

  (23) detaljnije
 • spomen ploča

  Spomen-ploča na niškom aerodromu posvećena ruskim specijalcima

  Povodom 10 godina od kada su ruski demineri počeli sa raščišćavanjem Aerodroma “Konstantin Veliki” i njegove okoline, u znak zahvalnosti za, kako kažu, stručno obavljen posao uklanjanja zaostalih bombi otkrivena je spomen-ploča na terminalu niške vazdušne luke.

  (11) detaljnije
 • nebojsa kocic

  Kocić negira da Medijana stoji iza “đuvegijskog putovanja” u Rusiju, papiri kažu drugačije

  Iako direktori preduzeća tvrde da je u organizaciji putovanja niških neženja u Rusiju učestvovala Opština Medijana, predsednik ove Opštine Nebojša Kocić tvrdi da ova jedinica lokalne samouprave nema veze sa tim. Kocić kaže i da opštinskom odborniku Miljanu Milenkoviću nije plaćeno ništa za put u Belgorod, iako je sam Milenković rekao da su mu za to isplaćene dnevnice.

  (10) detaljnije
 • belgorod

  Neženje iz javnih preduzeća o trošku Nišlija tražile ljubav u Rusiji

  Tridesetak muškaraca zaposlenih u niškim javnim preduzećima, o trošku građana, otputovalo je početkom oktobra na trodnevnu “ekskurziju” u ruski grad Belgorod da bi pronašli partnerke. Organizatori ovakve delegacije kojom su diskriminisane đuvegije koje ne rade u javnom sektoru, jer nije bilo nikakvog konkursa za ovaj "ljubavni put", bili su Opština Medijana i Inicijativa "Iks" iz Niša.

  (48) detaljnije
 • Marijana Naumova Svrljig FOTO ALEKSANDAR KOSTIĆ

  Ruskinja u Svrljigu nastupila u opremi nepriznate Republike Donjeck

  Na takmičenju u Svrljigu u benčpresu, četvorostruka juniorska prvakinja sveta Marijana Naumova nastupila je u opremi sa oznakama nepriznate samoproglašene Republike Donjeck. Iako na pomolu diplomatskog incidenta, Naumova za Južne vesti kaže da ona studira na dve akademije u Moskvi i Donjecku i da je u Svrljigu samo predstavljala ta dva grada i svoje dve obrazovne institucije, a da je ona državljanka Rusije.

  (8) detaljnije
 • biblioteka

  U Nišu predavanje o tome kako Rusi doživljavaju Evropu

  Na osnovu ruske putopisne kulture Andrej Mitić govoriće u Nišu o tome kako ovaj narod doživljava Evropu. Predavanje "Slike Evrope u Ruskoj putopisnoj kulturi" će se, kažu u Narodnoj biblioteci "Stevan Sremac", održati u njihovim prostorijama u četvrtak, 5. jula.

  detaljnije
 • tri sestre predstava foto pozorište Bora Stanković

  Predstava iz Vranja ponovo na festivalu u Rusiji

  Nakon nepunih godinu dana, ansambl pozorišta "Bora Stanković” ponvo putuje u Rusiju, ovoga puta u grad Omsk, gde će u subotu, sa predstavom "Tri sestre", u režiji Trajčeta Gjorgieva, nastupiti na Međunarodnom pozorišnim festivalu "Akademija”.

  detaljnije
 • ruski kutak u Vranju foto i.m.

  Ruski kutak otvoren u vranjskoj Gimnaziji

  Kako bi se pomoglo u daljem obrazovanju i usavršavanju i jačanju veza između ruskih i srpskih učenika, ali i dva naroda, u vranjskoj Gimnaziji "Bora Stanković" otvoren je Ruski kutak.

  detaljnije
 • glasačka kutija

  I u Nišu se birao predsednik Rusije

  Državljani Rusije koji žive u Srbiji južno od Beograda mogli su danas da glasaju na ruskim predsedničkim izborima u prostorijama Društva srpsko-ruskog prijateljstva i ruskih sunarodnika "Naisus" u Nišu. Biralište je zatvoreno u 15 sati.

  (1) detaljnije
 • eyot

  “Eyot” na turneji od Moskve do Sibira

  Niški džez sastav “Eyot” će od 20. marta do 3. aprila imati 15 samostalnih koncerata od Moskve do dalekog Sibira i to će biti četvrti put da sviraju u Rusiji. Pijanista i kompozitor Dejan Ilijić kaže da je ovakva turneja nešto o čemu svaki muzičar sanja.

  (1) detaljnije
 • Ulicka

  U niškoj Narodnoj biblioteci veče posvećeno Ruskinjama

  Uz etno muziku, poeziju i predavanja o znametinim Ruskinjama, kako kažu u Narodnoj biblioteci "Stevan Sremac", biće upriličeno veče "Ruskinjama u čast". Događaj je otvoren za sve zainteresovane, a održaće se u niškoj biblioteci 6. marta.

  (3) detaljnije
 • maslenica

  Ruski praznik Maslenica obeležava se i u Nišu

  Uz bogat kulturno-umetnički program, ali i nezaobilazne palačinke i ruski čaj, kako kažu organizatori, u niškom Domu Vojske će se 18. februara obeležavati ruski praznik Maslenica, koji je sličan srpskim Pokladama. Organizatori pozivaju sve građane da dođu i da se upoznaju sa ovom široko rasprostranjenom tradicijom.

  (10) detaljnije