Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Rusija

 • ruska zastava

  U Nišu u čast godišnjice pobede u Drugom svetskom ratu ruska muzika i izložbe

  Povodom 75 godina od pobede u Drugom svetskom ratu, u Nišu je sinoć na Trgu kralja Milana projektovana slika Majka otadžbina zove i puštena ruska pesma Sveti rat, a za danas, 23. juna, najavljena je izložba i večernji koncert. Najavljeno da će i ambasador Rusije Aleksandar Arkadjeviča Bocan-Harčenko posetiti grad i istorijske spomenike, kao i da će biti upriličena izložba posvećena napadu nacističke Nemačke na Sovjetski Savez.

  (10) detaljnije
 • rusi

  Rusi obišli Niš i u narednim danima prave plan rada za jug Srbije

  Delegacija ruskih lekara, epidemiologa i stručnjaka za dezinfekciju, koji su došli nedavno zajedno sa ruskom pomoći, obišla je Niš. Njima je, kako piše na sajtu Grada, predstavljeno šta je do sada preduzeto, kao i šta je od njih najpotrebnije, a u narednim danima trebalo bi da se oforome konkretni planovi rada.

  (10) detaljnije
 • maslenica, nis, foto jv tt 8

  Ruskim običajima, igrama i palačinkama niški učenici obeležili Maslenicu

  Uz bogat program kojim je predstavljena ruska kultura, običaji i takmičarske igre sa nezaobilaznim palačinkama, učenici i profesori u punoj sali niške gimnazije “Bora Stanković” obeležili su Maslenica, najstariji i najveseliji ruski pretprolećni praznik.

  (5) detaljnije
 • pravoslavni

  Pravoslavna ekonomija iz Rusije stigla u Niš

  Grupa Rusa iz okoline Sankt Peterburga posetila je Niš, a pored javnih službenika, među njima su i pravoslavni privrednici iz istoimenog saveza, koji objašnjavaju da se od običnih privrednika razlikuju po tome što kroz biznis služe Bogu, pa samim tim i narodu. U Niš su, kažu, došli na poziv gradonačelnika Darka Bulatovića i traže saradnike koji imaju sličnu poslovnu filozofiju.

  (6) detaljnije
 • banđur

  Zamenik gradonačelnika Niša braneći Rusiju napao instituciju i javnost Srbije

  Izjavama poput “žao mi je što su naša, a ne agencija neke neprijateljske zemlje”, te “poltronisanje zapadu” obrušio se zamenik gradonačelnika Niša Miloš Banđur na Antidoping agenciju Srbije, jer je opravdala četvorogodišnju suspenziju ruskih sportista zbog sistemskog dopinga, koju vidi kao ”specijalni rat protiv Rusije”. Vređajući stručnjake koji su medijima davali izjave, Banđur iznosi i predlog za rešavanje “ove nepravde” - bojkot svih takmičenja na kojima je zabranjeno Rusima da se nadmeću pod svojom zastavom.

  (22) detaljnije
 • Miloš Banđur

  Banđur se hvali kada stižu dolari u Grad, a smeta mu kad ih dobija NVO

  Iako je, kako sam kaže, imao prijatan sastanak sa visokim predstavnikom Stejt Departmenta i u ime Grada rado prihvata pomoć USAID-a za poboljšanje energetske efikasnosti, zamenik gradonačelnika Niša Miloš Banđur naglašava da neke “najbogatije zemlje zapadnog sveta” podstiču deo NVO sektora koji ima ulogu "više ili manje instrumentalizovanih igrača" i pritiska vlast. U NKD-u kažu da su to teorije zavere koje unose haos i nervozu kod građana.

  (20) detaljnije
 • spilit

  Ruska firma nakon "bega" iz Vranja tvrdi da je isplatila radnike i isporučila nameštaj

  Ruska kompanija Spilit koja je radila u Vranju u iznajmljenom pogonu Jumka, i napustila Vranje “preko noći” krajem maja, isplatila je zaposlenima zaostalu zaradu, kaže jedan od bivših radnika. Ova kompanija ostavila oko 300 radnika bez posla, i oštetila stotine kupaca “Nefa nameštaja” ne isporučivši plaćenu robu.

  (3) detaljnije
 • nefa vranje spilit foto i.m. juzne vesti

  Nakon "bekstva" iz Vranja, ruski investitori poručili da niko neće biti oštećen

  Nakon što su Rusi gotovo preko noći napustili proizvodnju u Vranju i zatvorili magacine i prodavnice širom Srbije, radnicima i kupcima se otvorenim pismom obratio investitor koji je naveo da niko neće biti oštećen, kao i da je matična kompanija počela sa primanjem uplata namenjenih obeštećenju kupaca i zaposlenih.

  (2) detaljnije
 • Ruski investitori nestali iz Vranja, radnici na ulici

  Oko 400 radnika ruske firme "Spilit" koja od 2017. godine radi u iznajmljenom pogonu vranjskog "Jumka", ostali su na ulici, bez reči objašnjenja, jer su vlasnici iz Rusije prosto - nestali. Mašine su i dalje u fabrici, duguje im se samo poslednja plata, a od Rusa ni glasa. Iz Gradske uprave kažu da ni oni nisu uspeli da s njima stupe u kontakt, a da imaju informaciju da se slična situacija sa istim vlasnicima dešava i u Somboru.

  (13) detaljnije
 • rusi

  Ruski studenti u Nišu uče i upoznaju istoriju i kulturu grada

  Tridesetoro ruskih studenata narednih mesec dana boraviće u Nišu. Pored učenja imaće prilike, kako su rekli organizatori, da nešto više nauče o Nišu.

  detaljnije
 • rusija

  Nedelja ruske kulture u Nišu

  Predstavom "Kuhinja", koncertom "Ritam ljubavi", takmičenjem u recitovanju i promocijom ruske poezije od 8. do 12. aprila, kako kažu organizatori, obeležava se druga po redu nedelja ruske kulture u Nišu.

  (1) detaljnije
 • Humanitarni centar

  U Rusiji smena zbog nezadovoljstva radom Humanitarnog centra u Nišu

  Zbog lošeg rada Srpsko-ruskog humanitarnog centra u Nišu smenjen je direktor uprave za međunarodni rad Ministarstva za vanredne situacije Aleksandar Romanov, piše moskovski dnevnik Komersant. Međutim, ruski novinari navode da je Centar u Srbiji samo formalan razlog za ovu smenu.

  (5) detaljnije
 • izvoz

  3 okruga sa juga imaju 10 puta veći izvoz u EU nego u Rusiju

  Nišavski, Pirotski i Toplički okrug, prema podacima Regionalne privredne komore za 2018. godinu, u zemlje Evropske unije imaju izvoz vredan milijardu dolara, a u Rusiju, Belorusiju i Kazahstan izvezli su robu vrednu 91 milion dolara. Za razliku od ostatka Srbije, ova 3 okruga imaju u spoljnotrgovinskoj razmeni sa svetom veći izvoz od uvoza.

  (2) detaljnije
 • ruski centar

  Velika ekonomska saradnja sa Rusijom, po istraživanju je samo zabluda

  Iako je svega 8% njih putovalo u Rusiju, građani Srbije imaju pozitivne stavove o ovoj zemlji i većinski su za da zaposleni u Rusko - srpskom centru u Nišu dobiju diplomatski status, pokazuje istraživanje Instituta za evropske poslove. Takođe, ispitanici misle da Srbija ima veliku ekonomsku korist od saradnje sa Rusijom, ali - Srbija duplo više izveze u Bosnu, na primer, nego u Rusiju.

  (23) detaljnije
 • spomen ploča

  Spomen-ploča na niškom aerodromu posvećena ruskim specijalcima

  Povodom 10 godina od kada su ruski demineri počeli sa raščišćavanjem Aerodroma “Konstantin Veliki” i njegove okoline, u znak zahvalnosti za, kako kažu, stručno obavljen posao uklanjanja zaostalih bombi otkrivena je spomen-ploča na terminalu niške vazdušne luke.

  (11) detaljnije
 • nebojsa kocic

  Kocić negira da Medijana stoji iza “đuvegijskog putovanja” u Rusiju, papiri kažu drugačije

  Iako direktori preduzeća tvrde da je u organizaciji putovanja niških neženja u Rusiju učestvovala Opština Medijana, predsednik ove Opštine Nebojša Kocić tvrdi da ova jedinica lokalne samouprave nema veze sa tim. Kocić kaže i da opštinskom odborniku Miljanu Milenkoviću nije plaćeno ništa za put u Belgorod, iako je sam Milenković rekao da su mu za to isplaćene dnevnice.

  (10) detaljnije
 • belgorod

  Neženje iz javnih preduzeća o trošku Nišlija tražile ljubav u Rusiji

  Tridesetak muškaraca zaposlenih u niškim javnim preduzećima, o trošku građana, otputovalo je početkom oktobra na trodnevnu “ekskurziju” u ruski grad Belgorod da bi pronašli partnerke. Organizatori ovakve delegacije kojom su diskriminisane đuvegije koje ne rade u javnom sektoru, jer nije bilo nikakvog konkursa za ovaj "ljubavni put", bili su Opština Medijana i Inicijativa "Iks" iz Niša.

  (48) detaljnije
 • Marijana Naumova Svrljig FOTO ALEKSANDAR KOSTIĆ

  Ruskinja u Svrljigu nastupila u opremi nepriznate Republike Donjeck

  Na takmičenju u Svrljigu u benčpresu, četvorostruka juniorska prvakinja sveta Marijana Naumova nastupila je u opremi sa oznakama nepriznate samoproglašene Republike Donjeck. Iako na pomolu diplomatskog incidenta, Naumova za Južne vesti kaže da ona studira na dve akademije u Moskvi i Donjecku i da je u Svrljigu samo predstavljala ta dva grada i svoje dve obrazovne institucije, a da je ona državljanka Rusije.

  (8) detaljnije
 • biblioteka

  U Nišu predavanje o tome kako Rusi doživljavaju Evropu

  Na osnovu ruske putopisne kulture Andrej Mitić govoriće u Nišu o tome kako ovaj narod doživljava Evropu. Predavanje "Slike Evrope u Ruskoj putopisnoj kulturi" će se, kažu u Narodnoj biblioteci "Stevan Sremac", održati u njihovim prostorijama u četvrtak, 5. jula.

  detaljnije
 • tri sestre predstava foto pozorište Bora Stanković

  Predstava iz Vranja ponovo na festivalu u Rusiji

  Nakon nepunih godinu dana, ansambl pozorišta "Bora Stanković” ponvo putuje u Rusiju, ovoga puta u grad Omsk, gde će u subotu, sa predstavom "Tri sestre", u režiji Trajčeta Gjorgieva, nastupiti na Međunarodnom pozorišnim festivalu "Akademija”.

  detaljnije