Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

SIK Kopaonik

  • radnici kuršumlija

    Bivši radnici kuršumlijskih preduzeća ponovo najavljuju štrajk zbog neisplaćenih zarada

    Po ko zna koji put u poslednjih nekoliko godina bivši radnici propalih kuršumlijskih preduzeća, koji imaju izvršna sudska rešenja i na osnovu kojih traže da im isplate zaostala dugovanja nastala pre desetak i više godina, za ponedeljak u 12 sati ponovo najavljuju štrajk i okupljanje u zgradi Opštine, a ukoliko im vlast to ne dozvoli, prete da će postaviti šatore ispred gradske kuće.

    (6) detaljnije
  • simpo šik

    Dug "Simpo ŠIK"-a iz Kuršumlije postao kapital poverilaca

    Dug po raznim osnovama koje kuršumlijski Simpo ŠIK nije isplaćivao državnim institucijama više godina unazad konvertovan je u kapital poverilaca pa tako Simpo Vranje, koje je do pre nekoliko meseci bilo 100% vlasnik Simpo Šika sa 49.325 dinara upisanim kapitalom, sada ima tek 0,01%, dok najveći udeo ima Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje koji je otpisao 990.725.709 duga i ima 57,28% udela u Simpo ŠIK-u, od ukupno 1.729.470.053 dinara, koliki je sada znatno uvećani kapital te firme sa svega 50.000 dinara.

    (1) detaljnije
  • štrajk kuršumlija

    Bivši radnici kuršumlijskih preduzeća ponovo najavljuju štrajk zbog neisplaćenih zarada

    Iako su prošle godine organizovali višednevne proteste i štrajk glađu koji je prekinut nakon što im je iz Vlade Srbije obećano da će rešiti problem, a na ime socijale tada uplaćeno po 50.000 dinara, bivši radnici pet propalih preduzeća u Kuršumliji ponovo najavljuju štrajk i proteste. Tvrde da ništa od obećanog do danas nije ispunjeno, a oni neće odustati od svog zarađenog novca za šta imaju i pravosnažna sudska rešenja od pre desetak i više godina.

    (4) detaljnije
  • Jumko - Vranje

    Vranjski “Jumko” i kuršumlijski “Simpo Šik” postali vlasništvo i Grada Beograda

    Po preporuci Vlade Srbije da se izvrši konvertovanje duga u trajni kapital, Grad Beograd je kompaniji “Jumko” oprostio dug od 1,8 miliona dinara, koji je preduzeće imalo prema lokalnoj samoupravi, te će Grad Beograd postati vlasnik jednog dela kapitala. Isto je učinjeno i sa dugom od 679.236 dinara, koliko je preduzeće “Simpo Šik” iz Kuršumlije dugovalo Beogradu.

    (4) detaljnije
  • simpo šik

    Konverzija duga kuršumlijskom "Simpo-ŠIK"-u za vlast u interesu građana, za opoziciju pljačka

    Iako važi za jednog od većih gubitaša i firmu koja već desetak godina ne uplaćuje radni staž i doprinose radnicima, gradska vlast u Kuršumliji je odlučila da dug od oko 171 milion dinara koji firma "Simpo Šik" ima ka lokalnoj samoupravi za poreze na zarade i doprinose za obavezno socijalno osiguranje konvertuje u trajni ulog u kapital u ovoj firmi. Gradska vlast tvrdi da je odluka doneta u interesu građana i zaposlenih, a opozicija da se radi o privatnom interesu par pojedinaca i o pljački narodnih para.

    (3) detaljnije
  • blokada puta

    Radnici "Simpo Šika"-a prekinuli štrajk - ne odustaju od zahteva i čekaju da nadležni ispune obećanje

    Nakon što su prošle nedelje 3 dana protestovali i na jedan sat blokirali put Niš-Priština kod sela Kastrat u Kuršumliji, radnici kuršumlijskog „Simpo Šik-a“ razgovarali su i sa predsednikom Saveza samostalnog sindikata Srbije Ljubisavom Orbovićem u Beogradu i nakon obećanja da će se tokom ove nedelje započeti rešavanje njihovog problema sa povezivanje radnog staža, obustavili su dalje proteste.

    (6) detaljnije
  • blokada puta

    Još danas blokada puta Niš - Priština, radnicima "Simpo-ŠIK"-a obećano rešavanje problema

    Nakon razgovora predstavnika sindikata kuršumlijskih radnika sa centralom Saveza samostalnih sindikata Srbije i predsednikom Ljubisavom Orbovićem radnicima kuršumlijskog "Simpo-ŠIK"-a je obećano rešavanje problema već tokom naredne nedelje, pa će, kako kažu, danas poslednji put od 14 sati kod sela Kastrat blokirati državni put Niš - Priština. Ipak, najavljuju da do ispunjenja zahteva nastavljaju sa sindikalnim aktivnostima.

    (7) detaljnije
  • radnici

    Radnici “Simpo Šik“-a drugi dan blokirali državni put Niš - Priština

    Nezadovoljni svojim statusom i ignorisanjem nadležnih da im reše problem koji se odnosi na povezivanje radnog staža koji im firma “Simpo Šik” nije uplaćivala od 2010. godine, ali i da im se isplati obećana novčana pomoć iz 2019. godine, radnici te kuršumlijske fabrike drugi dan za redom su blokirali na sat vremena državni put Niš - Priština kod sela Kastrat. Kako su najavili iz sindikata zaposlenih, jednočasovni štrajk upozorenja će se nastaviti i sutra, a naknadno će odlučivati o daljim koracima.

    (2) detaljnije
  • radnici blokada

    Radnici "Simpo-Šik" na sat vremena blokirali put Niš-Priština, najavljuju proteste i narednih dana

    Sa zahtevom da im se poveže radni staž koji firma nije uplaćivala od 2010. godine, ali i isplati obećana novčana pomoć iz 2019. godine, preko 100 radnika "Simpo Šik"- a u Kuršumliji blokiralo je na sat vremena državni put Niš-Priština kod sela Kastrat. Kako su najavili iz sindikata zaposlenih, jednočasovni štrajk upozorenja će se nastaviti i narednih dana, a ukoliko ne bude rezultata, odlučivaće o radikalizaciji protesta, obustavom rada i totalnom blokadom fabrike.

    (9) detaljnije
  • Radnici "Simpo-Šik"-a od ponedeljka nastavljaju proteste blokadom državnog puta Niš-Priština

    Ukoliko im Vlada ne reši problem, radnici "Simpo-Šik"-a za ponedeljak najavljuju blokadu puta

    Radnici Simpo Šik-a iz Kuršumlije koji su pre desetak dana 3 dana protestvovali ispred zgrade kuršumlijske opštine tražeći da im firma uplati i poveže radni staž od 2012. godine do danas, nisu zadovoljni reakcijom Vlade Srbije i razgovorom koji je prethodne nedelja u njihovo ime vodio predsednik Opštine Radoljub Vidić. Kažu da ima najave da će se na sutrašnjoj sednici Vlade rešavati njihov problem, a u slučaju da se to ne desi oni će od ponedeljka blokirati državni put Niš - Priština kod sela Kastrat.

    (6) detaljnije
  • kopaonik

    Zakazana izborna Skupština poverilaca "Simpo-Šik"-a, aktuelni predsednik tvrdi da se krši zakon

    Izborna Skupština poverilaca kuršumlijskog "Simpo-Šik Lesonita" koja je zakazana za sutra u prostorijama Privredne komore u Nišu, kako tvrdi još uvek aktuelni predsednik Nebojša Krstić, nije po zakonu, a slučaj je prijavio Privrednom sudu u Nišu. Krstić naglašava da jedino on može da zakazuje Skupštinu i da to nije uradio, te da se radi o falsifikatu, dok Milorad Andrejić, direktor "Simpo-Šik"-a ne odgovara na pozive novinara kako bi pojasnio ko je i kako zakazao spornu sednicu.

    detaljnije
  • slavko ilić

    Blokada puta kod Kuršumlije u znak podrške radnicima "Simpo-Šik"-a održana bez radnika

    Blokada državnog puta Niš-Priština kod Kuršumlije u znak podrške i pokušaja rešavavanja problema obespravljenih radnika „Simpo-Šik-a“ kojima se već duže od 10 godina ne uplaćuje radni staž , održana je bez podrške radnika zaposlenih u toj fabrici. Organizatora blokade Slavka Ilića podržali su jedino predstavnici Udruženog sindikata Srbije "Sloga“, a novo okupljanje, radikalizacija protesta i totalna blokada saobraćaja do ispunjenja svih zahteva najavljena je za septembar.

    (6) detaljnije
  • šik kopaonik

    Opozicionar iz Kuršumlije najavljuje blokadu puta zbog neverovatno niskih penzija i neto plata u "Simpo-Šiku",

    Više od deset godina bez uplata za radni staž, pa zato i penzija od 10 do 12.000 dinara za radnike "Simpo-Šik-a" u Kuršumliji, ali umesto njih povezivanje radnog staža traži bivši opozicioni odbornik u kuršumlijskom parlamentu, koji najavljuje i protest. Član SSP-a Boško Ilić kaže da se radnici plaše da će izgubiti i ono malo što imaju, da ne smeju javno da govore, pa će on umesto njih pokušati da natera rukovodstvo da im umesto neto, uplaćuje bruto platu. Direktor kaže da je sve po zakonu.

    (3) detaljnije
  • pomor riba

    Kuršumlijskoj fabrici "Simpo Šik" sudi se zbog pomora ribe na Toplici u 2019. godini

    U Privrednom sudu u Nišu u toku je sudski postupak protiv kuršumlijske firme "Simpo Šik" i njenog direktora Milorada Andrejića zbog sumnje da su u avgustu 2019. godine iz fabrike ispuštene otpadne vode i time ugrožen opstanak riba u reci Toplici. Da je sudski postupak pokrenut po prijavi nadležnog Ministarstva za zaštitu životne sredine pisao je CINS , Južnim vestima u Privrednom sudu potvrđeno je da je reč o privrednom prestupu koji se odnosi na zakon o zaštiti i održivom korišćenju ribljeg fonda.

    (4) detaljnije
  • blokada puta kursumlija

    Kuršumličani ponovo blokirali put Niš - Priština

    Duže od 3 sata trajala je blokada državnog puta Niš - Priština na izlazu iz Kuršumlije, koji su, kao i pre 2 meseca, blokirali poverioci ŠIK Kopaonika i građani ove opštine, a tokom protesta je napravljena kilometarska kolona iz jednog i drugog pravca. Saobraćaj je normalizovan nešto posle 15 sati, nakon što je, kako tvrde učesnici protesta, direktor BIA Bratislav Gašić u telefonskom razgovoru jednom od organizatora protesta obećao sastanak i razgovor predstavnika štrajkača sa predsednikom države Aleksandrom Vučićem.

    (6) detaljnije
  • protest-ŠIK-foto-LJ.-M

    Kuršumličani na sat vremena blokirali put Niš - Priština

    Nakon što su istekli svi rokovi koje su poverioci "ŠIK Kopaonika" iz Kuršumlije dali nadležnima da im isplate sva dugovanja za koje poseduju pravosnažne sudske presude, oni su sa građanima ove opštine na nešto vise od sat vremena blokirali državni put Niš - Priština, na izlazu iz Kuršumlije kod mesta Kosanička Rača. Policija je obezbeđivala i regulisala saobraćaj, ali nije ometala protestante u svojoj nameri.

    (2) detaljnije
  • Protest radnika kuršumlijskog "ŠIK Kopaonika"

    Nekoliko desetina radnika i poverioca ŠIK Kopaonika iz Kuršumlije okupilo se ispred opštinske zgrade, gde su, nakon obrađanja organizatora protesta, prošetali do svoje nekadašnje fabrike, nezadovoljni reakcijom države i nadležnih u Opštini jer, kako tvrde, godinama dozvoljavaju da se iz njihove fabrike izvlače pare, a da oni svoja dugovanja, za koja poseduju pravosnažne sudske presude, ne mogu da naplate.

    (1) detaljnije
  • 490x370-490x370-DSCF0891.jpg

    Radnici "ŠIK Kopaonika" blokirali ulaz fabrike

    Radnici "ŠIK Kopaonika“ sprečili su jutros ulazak u krug fabrike generalnom direktoru i poslovodstvu "Simpo ŠIK-a“ u znak protesta, tvrdeći da im duguju novac za zakup pogona "Kopaonika“.

    detaljnije
  • 490x370-DSCF0891.jpg

    "Simpo ŠIK" obustavio proizvodnju

    Radnici “ŠIK Kopaonika” već treći dan blokiraju upravnu zgradu koju sada koristi “Simpo ŠIK” zbog čega je obustavljena proizvodnja u toj fabrici.

    (1) detaljnije
  • DSCF0891.jpg

    Radnici blokirali ulaz "ŠIK Kopanika"

    Nezadovoljni radnici „ŠIK Kopaonika“ jutros su blokirali ulaznu kapiju fabrike zahtevajući da se isplate zaostale plate i reguliše zdravstveno osiguranje za 102 radnika ovog državnog preduzeća. 

    (1) detaljnije
KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: