Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Sindikat "Nezavisnost"

  • klinicki centar

    Niški specijalizanti rade besplatno, kragujevački plaćeni, problem propisi

    Lekari na specijalizaciji u niškom Kliničkom već nekoliko meseci traže rešenje za to što nisu plaćeni za dežurstva, rad vikendom i praznicima, tvrdeći da njihove kolege u drugim gradovima jesu. Iz UKC Kragujevac su novinarima odgovorili da su specijalizanti kod njih plaćeni za dodatno radno angažovanje, odnosno prekovremeni rad, ako ga imaju u toku meseca, dok UKC Niš ostaje pri stavu da oni rade za "naknadu plate" i da zato nemaju prava na "dodatnu zaradu". Zoran Ilić iz Sindikata "Nezavisnost" kaže da taj problem treba da se reši i da će se oni potruditi da dođe na red, jer ima brojnih neslaganja kada je reč o pravima i obavezama specijalizanata.

    (9) detaljnije
  • STETOSKOP lekari zdravstvo KOSTA

    Sindikati traže da se konačno urede koeficijenti za plate u zdravstvu - rok nedelju dana ili protest

    Ako u narednih nedelju dana ne vide "crno na belo" Uredbu o koeficijentima, sa jedinstvenom cenom rada i ne zaključe Posebni kolektivni ugovor, Granski sindikat zdravstva i socijalne zaštite "Nezavisnost" organizovaće masovni protest zdravstvenih radnika ispred zgrade Vlade 23. novembra, najavlje njihov predstavnik iz Niša Zoran Ilić.

    (17) detaljnije
  • IMG-ee48b1cad687b87a45e9220c18b39692-V

    Niški Dečiji kulturni centar ne želi da se spoji sa “Divljanom”, zaposleni stupaju u štrajk

    Spajanje Dečijeg kulturnog centra i Divljane izazvaće nesagledive posledice koje bi se, pored gašenja ustanove stare 75 godina, odrazilo i na gubitak radnih mesta, smatraju zaposleni u Dečujem kulturnom centru. Zbog niza propusta koji se dešavaju od početka osnivanje nove ustanove, zaposleni DKC-a organizovaće štrajk upozorenja ispred Gradske kuće u petak, 27. oktobra od 12 sati.

    (13) detaljnije
  • klinicki centar

    Sindikat niškog Kliničkog centra predlaže smenu ministarke Grujičić

    Sindikat "Nezavisnost" Univerzitetskog kliničkog centra Niš najavio je da će uputiti zahtev za smenu ministarke zdravlja Danice Grujičić iz, kako navode, više razloga. Neki od njih su to što nisu svim zdravstvenim radnicima povećane plate, izjava ministarke da lekari uzimaju prevelike godišnje odmore i nezainteresovanost da spreči odliv stručnih kadrova u inostranstvo.

    (41) detaljnije
  • Radnici evakuisani

    Radnici pirotskog "Tigar Tajersa" održali štrajk upozorenja, traže 20% veće plate

    Nakon protesta ispred fabrike sredinom decembra, deo radnika prve smene u kompaniji Tigar Tajers u Pirotu obustavio je u nedelju rad na sat vremena, na poziv fabričkog sindikata "Nezavisnost" koji traži povećanje plata i njihovo redovno usklađivanje sa rastom cena.

    (11) detaljnije
  • tigar

    Sindikalisti "Tigra" protestovali ispred fabrike, traže bolji ugovor i veće plate

    Nakon neuspelih pregovora sa rukovodstvom kompanije “Tigar Tajers” Pirot, od kojeg traže povećanje plate i bolji kolektivni ugovor jer strahuju da će radnici napustiti fabriku, članovi Sindikata “Nezavisnost” protestovali su ispred kompanije.

    (24) detaljnije
  • korona

    Sindikat KC Niš traži otvaranje kovid ambulanti za radnike u zdravstvu

    Ako kovid nastavi ovim tempom da se širi među zaposlenima u zdravstvu pacijente neće imati ko da zbrine, a vi nećete imati kome da budete ministar, poručuju iz Sindikata "Nezavisnost" Kliničkog centra Niš u pismu koje su uputili Ministarstvu zdravlja. Zato traže da se otvore kovid ambulante za zdravstvene radnike i njihove porodice, a predlažu da to bude u gradovima ili u ustanovama koje imaju više od 1.000 zaposlenih.

    (14) detaljnije
  • radnici KC Niš

    Još nisu svi lekari iz kovid bolnica u Nišu dobili ugovore za stalno, neki ostali i bez obećane stimulacije

    I posle više od 6 meseci borbe sa kovidom pojedini zdravstveni radnici kojima je obećan ugovor za stalno u Kliničkom centru Niš strahuju da ipak neće dobiti posao za stalno, što potvrđuju i u Sindikatu "Nezavisnost" i kažu da i dalje insistiraju da ugovore na neodređeno dobiju svi. Deo lekara nije dobio ni obećanu stimulaciju za rad u kovid zonama KC Niš i kažu da se novac deli po tome ko je blizak sa koordinatorima bolnica, a Sindikat traži da se i taj problem reši i da novac dobiju svi po zasluzi.

    (15) detaljnije
  • klinicki-radnici-foto-vkeser

    Aplauzi i pohvale za radnike KC Niš, ali ne i plata na vreme

    Zaposleni u Kliničkom centru Niš ovog meseca plate nisu dobili na vreme, a kako neki od njih kažu, zarade su kasnile jedino njima, dok su kolegama širom Srbije stigle na vreme. Kašnjenje ih je pogodilo ih jer su ih prethodnih meseci predstavnici države označavali kao one koji su podneli veliki deo tereta u borbi protiv epidemije virusa COVID19, a brine ih i da li će narednih meseci biti dovoljno novca za njihove plate pošto, tvrde, sada ima više zaposlenih od planiranog broja.

    (20) detaljnije
  • Zoran Stojiljković

    Zoran Stojiljković: Tražim krivično gonjenje za one koji primoravaju ljude da idu na mitinge

    Odlasci na mitinge pod pretnjom i primoravanje da prikupljaju takozvane “kapilarne glasove”, najčešće su žalbe radnika u javnom sektoru pred svake izbore. Predsednik Ujedinjenog granskog sindikata Nezavisnost i profesor na Fakultetu političkih nauka Zoran Stojiljković kaže da na Socijalno-ekonomskom savetu traži da se krivično kažnjava svaka prinuda za odlazak na političke manifestacije i mitinge.

    (13) detaljnije
  • klinicki

    Sindikat Nezavisnost: Radnici Kliničkog sa privremenih poslova prelaze u stalni radni odnos

    Da će biti rešena višegodišnja borba i problemi radnika niškog Kliničkog centra koji su bili angažovani na privremeno-povremenim poslovima, a kojima su često kasnile plate i ostanak bio neizvestan, najavili su iz sindikata Nezavisnost ove zdravstvene ustanove. Kažu da je sa Ministarstvom zdravlja dogovoreno da sve medicinske sestre i tehničari kojima ističe ugovor o radu, kao i veći deo nemedicinskih radnika, dobiti ugovore o stalnom zaposlenju.

    (4) detaljnije
  • Gradska uprava

    Fleksibilno radno vreme samo u javnom sektoru diskriminacija onih koji rade kod privatnika

    Radnici zaposleni u javnim službama uskoro bi mogli da biraju kada će na posao, a Ministarstvo za rad je to predložilo zbog usklađivanja porodičnih obaveza sa poslom. Predstavnici sindikata upozoravaju da su time diskriminisani oni koji rade u privatnom sektoru. Ovaj potez vide i kao kompenzaciju za to što njima neće biti povećane zarade, a tumače i da bi fleksibilno radno vreme omogućilo zaposlenima da na račun građana obavljaju stranačke aktivnosti pred predstojeće izbore.

    (20) detaljnije
  • minimalac

    Strani investitori dobijaju "masne" subvencije, a njihovi radnici sa minimalcima jedva preživljavaju

    I pored povećanja minimalne cene rada za 11,1%, što bi trebalo da se obračunava od januara 2020, prema mišljenju sindikata, to je i dalje dovoljno samo za preživljavanje za većinu onih koji primaju minimalne zarade, kao i za zaposlene kod stranih investitora koji primaju i 20% više. Ekonomisti kažu da inostrane kompanije dolaze samo zbog svog interesa i velikih subvencija, a za predstavnike vlasti to je i dalje prvi primer poboljšanja životnog standarda.

    (16) detaljnije
  • medicinska sestra

    Medicinske sestre KC Niš i Doma zdravlja "na ratnoj nozi" zbog izbora u Komori

    Izbori za delegate u Komori medicinskih sestara i zdravstvenih tehničara Srbije podelili su niško zdravstvo. Dok kandidati Kliničkog centra ističu da je 17. juna, kada su održani izbori u celoj zemlji, bilo brojnih nepravilnosti i da se dogodila krađa glasova, 5 sindikata niškog Doma zdravlja zajednički saopštavaju da su izbori bili regularni.

    (27) detaljnije
  • Dom zdravlja

    Zbog konflikta sa direktorom Doma zdravlja sindikalisti najavljuju proteste

    Pre godinu i po dana, kada su predstavnici Sindikata zdravstva “Nezavisnost” počeli da ukazuju na probleme u niškom Domu zdravlja je, kako tvrde, počela hajka na njih, koju vodi direktor Milorad Jerkan, a koja se nastavila i nakon pisanja Južnih vesti o problemima tokom rekonstrukcije ove ustanove. Sindikalisti najavljuju proteste, a Jerkan kaže da postoji "grupacija političkih neistomišljenika" kojoj nije u interesu da to bude najuspešnija ustanova u regionu.

    (10) detaljnije
  • vodovod

    Partijsko i rodbinsko zapošljavanje u niškom Vodovodu

    Zabrana zapošljavanja nije sprečila direktora niškog vodovoda Dejana Andrejevića da u poslednja 3 meseca sklopi ugovore na neodređeno sa čak sedmoro njih. Neki od njih su funkcioneri SNS-a, a neki u rodbinskim odnosima sa zaposlenima u ovom preduzeću, navode iz sindikata Nezavisnost.

    (28) detaljnije
  • pcelica

    Ministarstvo prosvete upoznato sa situacijom u “Pčelici”

    Predstavnici Sindikata “Nezavisnost” ukazali su na sve probleme i propuste u radu menadžmenta i direktora niške Predškolske ustanove “Pčelica” Zorana Jonića, predstavnicima Ministarstva prosvete. Kako kažu sindikalisti, čeka se provera dokumentacije i izjašnjavanje Ministarstva.

    (6) detaljnije
  • vodovod radnici

    Sindikat traži smenu direktora Vodovoda

    Optužujući ga za samovolju i tvrdeći da je potpisao brojne štetne ugovore i zapošljavao po partijskoj liniji sindikat "Nezavisnost" je u otvorenom pismu zatražio hitnu smenu direktora niškog JKP "Naissus" Dejana Andrejevića. Direktor kaže da je to "lićni stav jednog čoveka".

    (30) detaljnije
  • gorica

    Sindikat: Radnici na groblju sve iscrpljeniji

    Radnici “Gorice” već više od 10 dana spavaju na groblju što je dovelo do njihove velike fizičke i psihičke iscrpljenosti. Neophodno je da Grad reaguje što pre, poručuju iz niškog ogranka granskog Sindikata Javnih komunalnih i stambenih delatnosti “Nezavisnost”.

    (14) detaljnije
  • nezavisnost

    "Nezavisnost": Promenili kolektivni ugovor bez naše saglasnosti

    Od potpisivanja kolektivnog ugovora za javna komunalna preduzeća sa Gradom Nišom u poslednjem trenutku odustao je sindikat “Nezavisnost” jer su, kako kažu, predstavnici lokalne samouprave stalno menjali i minimizirali dogovorene odnose.

    (4) detaljnije
KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: