Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Sindikat "Nezavisnost"

 • korona

  Sindikat KC Niš traži otvaranje kovid ambulanti za radnike u zdravstvu

  Ako kovid nastavi ovim tempom da se širi među zaposlenima u zdravstvu pacijente neće imati ko da zbrine, a vi nećete imati kome da budete ministar, poručuju iz Sindikata "Nezavisnost" Kliničkog centra Niš u pismu koje su uputili Ministarstvu zdravlja. Zato traže da se otvore kovid ambulante za zdravstvene radnike i njihove porodice, a predlažu da to bude u gradovima ili u ustanovama koje imaju više od 1.000 zaposlenih.

  (14) detaljnije
 • radnici KC Niš

  Još nisu svi lekari iz kovid bolnica u Nišu dobili ugovore za stalno, neki ostali i bez obećane stimulacije

  I posle više od 6 meseci borbe sa kovidom pojedini zdravstveni radnici kojima je obećan ugovor za stalno u Kliničkom centru Niš strahuju da ipak neće dobiti posao za stalno, što potvrđuju i u Sindikatu "Nezavisnost" i kažu da i dalje insistiraju da ugovore na neodređeno dobiju svi. Deo lekara nije dobio ni obećanu stimulaciju za rad u kovid zonama KC Niš i kažu da se novac deli po tome ko je blizak sa koordinatorima bolnica, a Sindikat traži da se i taj problem reši i da novac dobiju svi po zasluzi.

  (15) detaljnije
 • klinicki-radnici-foto-vkeser

  Aplauzi i pohvale za radnike KC Niš, ali ne i plata na vreme

  Zaposleni u Kliničkom centru Niš ovog meseca plate nisu dobili na vreme, a kako neki od njih kažu, zarade su kasnile jedino njima, dok su kolegama širom Srbije stigle na vreme. Kašnjenje ih je pogodilo ih jer su ih prethodnih meseci predstavnici države označavali kao one koji su podneli veliki deo tereta u borbi protiv epidemije virusa COVID19, a brine ih i da li će narednih meseci biti dovoljno novca za njihove plate pošto, tvrde, sada ima više zaposlenih od planiranog broja.

  (20) detaljnije
 • Zoran Stojiljković

  Zoran Stojiljković: Tražim krivično gonjenje za one koji primoravaju ljude da idu na mitinge

  Odlasci na mitinge pod pretnjom i primoravanje da prikupljaju takozvane “kapilarne glasove”, najčešće su žalbe radnika u javnom sektoru pred svake izbore. Predsednik Ujedinjenog granskog sindikata Nezavisnost i profesor na Fakultetu političkih nauka Zoran Stojiljković kaže da na Socijalno-ekonomskom savetu traži da se krivično kažnjava svaka prinuda za odlazak na političke manifestacije i mitinge.

  (13) detaljnije
 • klinicki

  Sindikat Nezavisnost: Radnici Kliničkog sa privremenih poslova prelaze u stalni radni odnos

  Da će biti rešena višegodišnja borba i problemi radnika niškog Kliničkog centra koji su bili angažovani na privremeno-povremenim poslovima, a kojima su često kasnile plate i ostanak bio neizvestan, najavili su iz sindikata Nezavisnost ove zdravstvene ustanove. Kažu da je sa Ministarstvom zdravlja dogovoreno da sve medicinske sestre i tehničari kojima ističe ugovor o radu, kao i veći deo nemedicinskih radnika, dobiti ugovore o stalnom zaposlenju.

  (4) detaljnije
 • Gradska uprava

  Fleksibilno radno vreme samo u javnom sektoru diskriminacija onih koji rade kod privatnika

  Radnici zaposleni u javnim službama uskoro bi mogli da biraju kada će na posao, a Ministarstvo za rad je to predložilo zbog usklađivanja porodičnih obaveza sa poslom. Predstavnici sindikata upozoravaju da su time diskriminisani oni koji rade u privatnom sektoru. Ovaj potez vide i kao kompenzaciju za to što njima neće biti povećane zarade, a tumače i da bi fleksibilno radno vreme omogućilo zaposlenima da na račun građana obavljaju stranačke aktivnosti pred predstojeće izbore.

  (20) detaljnije
 • minimalac

  Strani investitori dobijaju "masne" subvencije, a njihovi radnici sa minimalcima jedva preživljavaju

  I pored povećanja minimalne cene rada za 11,1%, što bi trebalo da se obračunava od januara 2020, prema mišljenju sindikata, to je i dalje dovoljno samo za preživljavanje za većinu onih koji primaju minimalne zarade, kao i za zaposlene kod stranih investitora koji primaju i 20% više. Ekonomisti kažu da inostrane kompanije dolaze samo zbog svog interesa i velikih subvencija, a za predstavnike vlasti to je i dalje prvi primer poboljšanja životnog standarda.

  (16) detaljnije
 • medicinska sestra

  Medicinske sestre KC Niš i Doma zdravlja "na ratnoj nozi" zbog izbora u Komori

  Izbori za delegate u Komori medicinskih sestara i zdravstvenih tehničara Srbije podelili su niško zdravstvo. Dok kandidati Kliničkog centra ističu da je 17. juna, kada su održani izbori u celoj zemlji, bilo brojnih nepravilnosti i da se dogodila krađa glasova, 5 sindikata niškog Doma zdravlja zajednički saopštavaju da su izbori bili regularni.

  (27) detaljnije
 • Dom zdravlja

  Zbog konflikta sa direktorom Doma zdravlja sindikalisti najavljuju proteste

  Pre godinu i po dana, kada su predstavnici Sindikata zdravstva “Nezavisnost” počeli da ukazuju na probleme u niškom Domu zdravlja je, kako tvrde, počela hajka na njih, koju vodi direktor Milorad Jerkan, a koja se nastavila i nakon pisanja Južnih vesti o problemima tokom rekonstrukcije ove ustanove. Sindikalisti najavljuju proteste, a Jerkan kaže da postoji "grupacija političkih neistomišljenika" kojoj nije u interesu da to bude najuspešnija ustanova u regionu.

  (10) detaljnije
 • vodovod

  Partijsko i rodbinsko zapošljavanje u niškom Vodovodu

  Zabrana zapošljavanja nije sprečila direktora niškog vodovoda Dejana Andrejevića da u poslednja 3 meseca sklopi ugovore na neodređeno sa čak sedmoro njih. Neki od njih su funkcioneri SNS-a, a neki u rodbinskim odnosima sa zaposlenima u ovom preduzeću, navode iz sindikata Nezavisnost.

  (28) detaljnije
 • pcelica

  Ministarstvo prosvete upoznato sa situacijom u “Pčelici”

  Predstavnici Sindikata “Nezavisnost” ukazali su na sve probleme i propuste u radu menadžmenta i direktora niške Predškolske ustanove “Pčelica” Zorana Jonića, predstavnicima Ministarstva prosvete. Kako kažu sindikalisti, čeka se provera dokumentacije i izjašnjavanje Ministarstva.

  (6) detaljnije
 • vodovod radnici

  Sindikat traži smenu direktora Vodovoda

  Optužujući ga za samovolju i tvrdeći da je potpisao brojne štetne ugovore i zapošljavao po partijskoj liniji sindikat "Nezavisnost" je u otvorenom pismu zatražio hitnu smenu direktora niškog JKP "Naissus" Dejana Andrejevića. Direktor kaže da je to "lićni stav jednog čoveka".

  (30) detaljnije
 • gorica

  Sindikat: Radnici na groblju sve iscrpljeniji

  Radnici “Gorice” već više od 10 dana spavaju na groblju što je dovelo do njihove velike fizičke i psihičke iscrpljenosti. Neophodno je da Grad reaguje što pre, poručuju iz niškog ogranka granskog Sindikata Javnih komunalnih i stambenih delatnosti “Nezavisnost”.

  (14) detaljnije
 • nezavisnost

  "Nezavisnost": Promenili kolektivni ugovor bez naše saglasnosti

  Od potpisivanja kolektivnog ugovora za javna komunalna preduzeća sa Gradom Nišom u poslednjem trenutku odustao je sindikat “Nezavisnost” jer su, kako kažu, predstavnici lokalne samouprave stalno menjali i minimizirali dogovorene odnose.

  (4) detaljnije
 • sindikati

  Kolektivni ugovor sa Gradom potpisao jedan sindikat

  I dok su posebni kolektivni ugovor za zaposlene u javnim komunalnim preduzećima, na koji se čekalo godinu i po dana, sa Gradom Nišom danas potpisali predstavnici Saveza samostalnih sindikata Srbije, u poslednjem trenutku od toga je odustao sindikat “Nezavisnost”.

  (1) detaljnije
 • vodovod

  Nejasna otpuštanja u niškom Vodovodu

  Koliko će ljudi u niškom Vodovodu ostati bez posla, zašto nisu konsultovani šefovi i radnici samo su neka od pitanja sindikata. Direktor JKP “Naisus” Dejan Andrejević kaže da nema ničeg tajnovitog.

  (36) detaljnije
 • deciji centar

  Direktorka Dečijeg centra nezakonito zaposlila 3 radnika

  Zbog toga što je uprkos Uredbi o zabrani zapošljavanja i bez saglasnosti gradonačelnika Niša, direktorka Dečijeg centra zaposlila 3 radnika, zaposleni u ovoj ustanovi ne mogu da prime platu, a moguće je da će država kazniti Grad Niš.

  (21) detaljnije
 • jonic

  Jonić: Zbog laži pojedinaca, pravdu ću tražiti na sudu

  Direktor niške Predškolske ustanove “Pčelica” Zoran Jonić ističe da više neće komentarisati optužbe sindikalista “Nezavisnosti” na njegov račun, tvrdi da je reč o neistinama, te da će zato neke od njih tužiti.

  (20) detaljnije
 • laf pcelica

  Jonić bojkotovao dijalog o korupciji u "Pčelici"

  Želeći da utvrdi ima li ili ne zloupotreba u niškoj “Pčelici” Lokalni antikorupcijski forum pozvao je na javni dijalog direktora ove ustanove Zorana Jonića i sindikaliste koji već mesecima iznose optužbe na njegov račun. Međutim, direktor se nije pojavio.

  (6) detaljnije
 • vodovod23.jpg

  Radnici niškog Vodovoda strahuju za budućnost

  Zbog, kako kažu, dugovanja od 361 miliona dinara, najave novih zapošljavanja i loše komunikacije sa direktorom, deo radnika niškog JKP “Naisus” strahuje za svoja radna mesta, ali i egzistenciju.

  (46) detaljnije