Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Škola stripa "Nikola Mitrović Kokan" Leskovac

 • 321155374_912350333261976_7291757915642395480_n

  Leskovčanin dobitnik NIN-ove nagrade za strip

  Osim NIN-ove nagrade za roman, taj nedeljnik već više od 30 godina dodeljuje i nagradu za najboljeg strip autora, a to priznanje u 2022. godini pripalo je predavaču u leskovačkoj Školi stripa ”Nikola Mitrović Kokan” Marku Stojanoviću. Kako se navodi u obrazloženju, Stojanović je proglašen za ličnost godine u srpskom stripu jer su njegovi stripovi tokom prošle godine počeli da se štampaju širom sveta.

  (1) detaljnije
 • 307464783_109709965232376_6589920922412993019_n

  Leskovčanin dobitnik najznačajnijih strip nagrada Rumunije i Severne Makedonije

  Nakon što su stripovi Marka Stojanovića, predavača u leskovačkoj Školi stripa ”Nikola Mladenović Kokan”, počeli da izlaze širom sveta, priznanja za njegov rad sada su stigla i iz regiona. Stojanović je proglašen za najboljeg predavača na Festivalu u Bukureštu, dok je u Velesu osvojio "Zlatni strip", najznačajniju strip nagradu Severne Makedonije.

  detaljnije
 • IMG_20220625_200542_1

  Nagrada za doprinos stripu na smotri u Leskovcu pripala Nikoli Maslovaru i Saši Rakeziću

  Preko 3.000 izlagača iz 80 zemalja sveta učestvovalo je na ovogodišnjoj 25. Balkanskoj smotri stripa autora, a dodelom nagrada sinoć je Leskovačkom kulturnom centru ona i svečano zatvorena. Plaketu "Nikola Mitrović Kokan“, koja je najstarija nagrada u Srbiji za doprinos stripu, ove godine dobili su Nikola Maslovar iz Odžaka i Saša Rakezić iz Pančeva.

  detaljnije
 • Balkanska smotra strip autora

  Leskovac narednih nedelju dana prestonica stripa, preko 3.000 izlagača

  U prostorijama Leskovačkog kulturnog centra, Narodne biblioteke "Radoje Domanović", Narodnog muzeja i Osnovne škole ”Josif Kostić” od danas do ponedeljka, 27. juna, biće održana jubilarna 25. Balkanska smotra strip autora u organizaciji Škole stripa "Nikola Mitrović Kokan". Ove godine na smotri će učestvovati preko 3.000 izlagača iz 82 zemlje sveta, što je dosadašnji rekord.

  detaljnije
 • Balkanska smotra strip autora

  Promocija prvog stripa na dijalektu večeras u leskovačkom Narodnom muzeju

  Strip posvećen Prvom svetskom ratu, napisan na leskovačkom govoru ”Do pakla i nazad: Zapis” biće promovisan večaras od 20 sati u holu Narodnog muzeja u Leskovcu. Autor stripa Marko Stojanović ističe i da je motivaciju za pisanje stripa na prizrensko-timočkom dijalektu pronašao u tome što se taj dijalekt često omalovažava, ali i što pripadnici Moravske divizije moraju koristiti svoj autentični govor.

  (1) detaljnije
 • marko i iva skola stripa

  Stripovi leskovačkog autora štampaju se u Francuskoj, SAD-u i Kini

  Leskovčanin Marko Stojanović, predavač u leskovačkoj Školi stripa ”Nikola Mitrović Kokan” zajedno sa svojim učenicima stekao je svetsku slavu, a još jedno veliko priznanje za Stojanovića stiglo je iz Francuske, SAD-a i Kine, gde su njegovi stripovi odnedavno počeli da izlaze, pa je tako on postao prvi srpski strip autor čiji su stripovi izašli na tri najveća svetska tržišta.

  detaljnije
 • Balkanska smotra strip autora

  Leskovačka škola stripa nastavila sa nagradama širom regiona

  Za samo dva meseca leskovačka škola stripa ”Nikola Mitrović Kokan” uspela da osvoji veliki broj prestižnih nagrada i priznanja na festivalima u Makedoniji, Rumuniji i Bosni i Hercegovini.

  detaljnije
 • Škola stripa

  Leskovačka škola stripa predstavljala Srbiju na Međunarodnoj konferenciji u Albaniji

  U Albaniji je od 29. jula do 1. avgusta održana Međunarodna strip konferencija, a predavač u leskovačkoj Školi stripa "Nikola Mitrović Kokan" Marko Stojanović prezentovao je srpski strip tokom programa konferencije pred čeonim ljuidima albanskog stripa, ali i gostiju iz Belgije, Makedonije i Rumunije. Ovo je bila prva poseta srpskih strip autora Albaniji.

  (1) detaljnije
 • Balkanska smotra strip autora

  Nagrada za doprinos stripu na smotri u Leskovcu pripala Branislavu Miltojeviću i Miši Radič Mijatoviću

  Preko 2.800 izlagača iz 80 zemalja sveta učestvovalo je na ovogodišnjoj 23. Balkanskoj smotri stripa autora, a dodelom nagrada sinoć je Leskovačkom kulturnom centru ona i svečano zatvorena. Plaketu "Nikola Mitrović Kokan“, koja je najstarija nagrada u Srbiji za doprinos stripu, ove godine dobili su Branislav Miltojević iz Niša i Miša Radič Mijatović iz Novog Sada.

  detaljnije
 • Balkanska smotra strip autora

  Večeras u Leskovcu počinje 23. Balkanska smotra strip autora

  U prostorijama Leskovačkog kulturnog centra, Narodne biblioteke "Radoje Domanović" i Narodnog muzeja od večeras u 20 sati, za kada je zakazano otvaranje pa do nedelje, 27. juna biće održana 23. Balkanska smotra strip autora u organizaciji Škole stripa "Nikola Mitrović Kokan". Ove godine na smotri će učestvovati 2.817 izlagača iz 80 zemalja sveta, što je dosadašnji rekord.

  detaljnije
 • Leskovačka škola stripa međunarodnom smotrom obeležila 26 godina postojanja

  U organizaciji Škole stripa "Nikola Mitrović Kokan" na 8. konkursu za strip "Kaiš" koji je organizovan u sklopu 23. Balkanske smotre mladih strip autora, stiglo je preko 2.000 radova iz Srbije, Crne Gore i Severne Makedonije. Ovim konkursom leskovačka škola stripa obeležila je i 26 godina postojanja, s obziom na to da je sa radom počela 29. maja 1995. godine.

  detaljnije
 • Strip serijal "Vekovnici" objavljen i u Grčkoj

  Nakon objavljivanja u Srbiji, Rumuniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Severnoj Makedoniji, strip album "Vekovnici" koji je napisao Marko Stojanović, predavač u leskovačkoj školi stripa "Nikola Mladenović Kokan", a crtao učenik ove škole Marko Nikolić, krajem aprila objavljen je i u Grčkoj.

  detaljnije
 • škola stripa

  Brojne nagrade za polaznike leskovačke škole stripa i predavače

  Sa svakog festivala na kome je tokom jeseni i zime učestvovala u Srbiji, Severnoj Makeodniji i Hrvatskoj, Leskovačka škola stripa "Nikola Mitrović Kokan" je donela makar po jednu međunarodnu nagradu, dok je sa Međunarodnog festivala dečijeg stripa "Igre za decu u stripu“ iz Hrvatske u Leskovac stiglo šest vrednih priznanja.

  (2) detaljnije
 • vekovnici

  Leskovački strip autor izlaže u Trsteniku

  Jedan od najpoznatijih leskovačkih strip serijala - Vekovnici, svoje predstavljanje imaće i na izložbi u Trsteniku gde će ljubitelji stripa moći da se upoznaju sa ostvaranjem koje se našlo i na listi najvažnijih izdanja u izboru britanskog teoretičara Pola Graveta.

  detaljnije
 • smotra nagrade 2020

  Nagrađeni najbolji na "Balkanskoj smotri mladih strip autora"

  Najbolji strip autori nagrađeni su na 22." Balkanskoj smotri mladih strip autora", održanoj u Leskovcu, a memorijalnu plaketu "Nikola Mitrović Kokan" dobio je Fran Strukan iz Hrvatske. U konkurenciji je bilo preko 2.800 radova učesnika iz 73 zemlje.

  detaljnije
 • balkanska smotra mladih strip autora 2019

  Skoro 3.000 izlagača na ovogodišnjoj "Balkanskoj smotri mladih strip autora" u Leskovcu

  Iako je epidemija virusa korona odložila većinu kulturnih i zabavnih manifestacija, Balkanska smotra mladih strip autora u Leskovcu biće održana od 14. do 16. avgusta. Ove godine neće biti predavanja i radionica, već će Smotru obeležiti izložbe. Prema rečima Marka Stojanovića, svoja dela prikazaće rekordnih 2.839 izlagača iz 73 zemlje sveta.

  detaljnije
 • balkanska smotra mladih strip autora 2019

  Ovogodišnja Balkanska smotra mladih strip autora samo kroz izložbe

  Iako je epidemija viursa korona odložila skoro sve kulturne i zabavne manifestacije, 22. Balkanska smotra mladih strip autora u Leskovcu biće održana. Ipak, organizatori kažu da je program skraćen, pa će od 14. do 16. avgusta posetioci moći samo da uživaju u izložbama posvećenim stripu.

  detaljnije
 • OŠ Donji Neradovac

  Učenik iz Vranja najbolji među najmlađim strip-crtačima sa prostora bivše Jugoslavije

  Pobedničku nagradu u konkurenciji od 2.104 rada iz 21 osnovne i srednje škole sa prostora bivše Jugoslavije, kao najbolji crtač stripa u kategoriji učenika od prvog do četvrtog razreda, na konkursu leskovačke škole stripa “Nikola Mitrović Kokan”, osvojio je Gavrilo Popović, učenik drugog razreda izdvojenog odeljenja OŠ “Svetozar Marković” iz Vranja.

  detaljnije
KOMENTAR DANA

Ja odmah kažem iz Niš. Prebrinem.

Ivan Đorđević Čitalac

Tekst: "Misliš iz Niš?" - pank-rok bend pesmom kritikuje humor na račun Nišlija