Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Školstvo

 • megatrend

  Jovanović odustaje od prodaje Megatrenda, novi vlasnik iz Leskovca za to saznao iz medija

  Od prodaje preko noći beogradskog privatnog univerziteta Megatrend sumnjivom biznismenu iz Leskovca Dejanu Đorđeviću ipak neće biti ništa jer vlasnik Mića Jovanović tvrdi da je prevaren i da će raskinuti ugovor o prodaji. Sa druge strane Đorđević kaže da zvanično nikakav dokument o raskidu ugovora nije dobio, te da je o svemu čuo iz Jovanovićevih nastupa pred televizijskim kamerama.

  (3) detaljnije
 • megatrend

  Novi vlasnik Megatrenda - sumnjivi dužnik iz Leskovca

  Prodaja beogradskog privatnog Univerziteta Megatrend za oko 56 miliona evra Leskovčaninu Dejanu Đorđeviću prodrmala je javnost u Srbiji. Predstavnici nemačkog konzorcijuma firmi koje bi trebalo da ulažu u ovu visokoškolsku ustanovu, prema istraživanjima, zapravo ne postoje, a novi vlasnik najavljuje da će profesori predavati besplatno. I dok stručnjaci ocenjuju da je prodaja izmišljena, brojni Leskovčani tvrde da je Đorđević sumnjiv i da im duguje novac.

  (15) detaljnije
 • ucenici lebane

  Među najboljim srpskim edukatorima ove godine nastavnici iz Niša, Doljevca i Lebana

  Desetoro nastavnika i učitelja iz Srbije i ove godine izabrano je za najbolje edukatore, a među njima se našlo i troje sa juga zemlje - nastavnik srpskog jezika i književnosti u Gimnaziji u Lebanu Dušan Blagojević, nastavnica matematike u Osnovnoj školi “Stefan Nemanja” u Nišu Dušica Marković i nastavnik srpskog jezika i književnosti u Osnovnoj školi “Vuk Karadžic” u Doljevcu Vlasta Cenić.

  (2) detaljnije
 • skola miloje zakic kuršumlija foto lj.m.

  Smenjena direktorka škole u Kuršumliji jer nije prijavila da je prvak poliven vodom

  Nakon što je vanrednim inspekcijskim nadzorom utvrđeno da je za vreme velikog odmora učenik gurnuo prvaka u korito česme u dvorištu škole, a da vršnjačko nasilje direktorka OŠ "Miloje Zakić" u Kuršumliji Radica Jović nije prijavila nadležnoj Školskoj upravi, nju je danas smenio ministar prosvete Mladen Šarčević.

  (3) detaljnije
 • Prvaci; foto: JV

  Više hiljada prvaka na jugu krenulo u školu, novina nastava u jednoj smeni

  Počela je nova školska godina, a tradicionalno je najveće uzbuđenje među prvacima koji su igračke zamenili knjigama. Na jugu je najviše prvaka u Nišu, oko 2.500, a doskorašnji predškolci su krenuli u školu i u Leskovcu, Vranju, Prokuplju i Pirotu, gde je više hiljada njih danas počelo formalno obrazovanje.

  (3) detaljnije
 • 11. slobodna zona

  SZS:"Parama za obnovu niškog trga obezbedili bi besplatne udžbenike za sve đake"

  Milioni koji se izdvajaju za rekonstrukciju Trga kralja Milana u Nišu bili bi dovoljni za čak 40.000 besplatnih kompleta udžbenika za đake - računica je predstavnika Saveza za Srbiju, koji su na "zoni slobode" u subotu razgovarali sa građanima upravo na centralnom niškom trgu. Zaključili su i da aktuelna vlast očigledno ne misli na obrazovanje, jer je besplatno školstvo u Srbiji preskupo.

  (25) detaljnije
 • debata

  Debata “Južnih vesti” o maloj maturi i kvalitetu školstva u Srbiji

  Od proceduralne stvari, kao što je polaganje ispita malih maturanata, Srbija je dobila aferu “mala matura”, a čitava stvar je na kraju dobila političku konotaciju. O tome, ali i o kvalitetu školstva u našoj državi govoriće se večeras, od 18 sati u studiju "Južnih vesti", u debati koju moderira Vesna Milić Radosavljević.

  (4) detaljnije
 • Merošina,-Balajnac,-OŠ-Jastrebački-partizani2-eu-pro

  Škola u Balajncu dobija novu fasadu i grejanje na pelet

  Čak 133.000 evra koštaće radovi na obnovi fasade, stolarije, podova, sanitarnih čvorova i postavljanje grejanja na pelet u Osnovnoj školi “Jastrebački partizani”, u selu Balajnac kod Merošine. Sve finansira Evropska unija, a škola će već u novoj školskoj godini biti energetski efikasnija.

  detaljnije
 • centar za ekonomiku domacinstva leskovac

  Osnovana Akademija strukovnih studija Južna Srbija, sedište u Leskovcu

  Spajanjem strukovnih škola iz Leskovca, Bujanovca i Prokuplja, formirana je Akademija strukovnih studija Južna Srbija. Za vršioca dužnosti predsednika Akademije imenovan je profesor Dušan Trajković. Sedište ustanove nalaziće se u zgradi nekadašnjeg Centra za ekonomiku domaćinstva u Leskovcu.

  (5) detaljnije
 • macka i zeka

  Izložba kućnih ljubimaca niških đaka u Ugostiteljsko-turističkoj školi

  Kucu, macu, zeku, papagaja ili neke druge kućne ljubimce svi učenici niških srednjih škola moći će da dovedu u subotu, 25. maja na izložbu kućnih ljubimaca u dvorištu Ugostiteljsko-turističke škole u Nišu.

  (2) detaljnije
 • Gimnazija Prokuplje; foto: LJ.M.

  Nova šansa za IT odeljenje u Prokuplju

  Osnovci prokupačkih škola sa posebnim sposobnostima za računarstvo i informatiku i ove godine će pokušati da upišu specijalizovano IT odeljenje u okviru Gimnazije u Prokuplju. Prijava se obavlja u prostorijama škole do petka 17. maja, svakog dana od 9 do 14 sati , a prijemni ispit će biti održan 2. juna u Nišu, u Gimnaziji "Bora Stanković“.

  detaljnije
 • more foto aleksandar kostic

  Besplatno letovanje za 180 prokupačkih osnovaca

  Raspoređeni u dve smene, od 18. do 24. juna i od 19. do 25. avgusta ove godine, najbolji đaci prokupačkih osnovnih škola od 5 do 8 razreda, njih 180, letovaće o trošku Grada u Crnoj Gori, u odmaralištu Buljarice koje drži prokupački Ferijalni savez. Polovina učenika biće najbolji đaci, a drugu polovinu činiće deca iz porodica slabijeg materijalnog stanja.

  (1) detaljnije
 • besplatne sadnice (1)

  Besplatne sadnice za škole u Topličkom okrugu

  Kako bi probudili ekološku svest, pre svega kod učenika osnovnih škola, JKP Hammeum iz Prokuplja sprovodi akciju u kojoj će biti zasađeno stotinak sadnica različite vrste drveća, a prioritet će imati škole na teritoriji čitavog Topličkog okruga. Sadnice su obezbeđene iz sopstvenog rasadnika, a zaposleni će zajedno sa učenicima učestvovati u sadnji.

  detaljnije
 • protest-skola-kamenica-foto-građani

  Protesti i peticije u Kamenici i Gornjoj Vrežini zbog spajanja škola

  Nezadovoljni odlukom Skupštine Grada Niša o novoj mreži škola kojom OŠ “Stevan Sinđelić” u Kamenici gubi status matične i pripaja se školi u Gornjem Matejevcu, kao i ukidanjem isturenog odeljenje u Cerju, meštani su održali protest i uputili peticiju nadležnima da odustanu od usvojenih odluka. Promenu mreže traže i roditelji đaka škole u Gornjoj Vrežini, koja više neće biti istureno odeljenje OŠ “Čegar” već škole u Malči.

  (6) detaljnije
 • protest gabrovac

  Protesti urodili plodom - samo 2 škole pripajaju se većim

  Odluku da 5 seoskih škola u Nišu izgubi status samostalnih i pripoje se većim Gradsko veće je nakon protesta i pobune meštana nekih sela, u zadnjem momentu pre zasedanja Skupštine, izmenilo. Plan nove mreže škole, koji su odbornici usvojili, predviđa da škole u Kamenici i Humu više ne budu matične.

  (7) detaljnije
 • peticija-jelasnica3-skola-foto-

  Protest u Jelašnici, strahuju od gašenja škole

  Nezadovoljni odlukom da osnovna škola “Đura Jakšić” iz Jelašnice ne bude samostalna već se pripoji OŠ “Ivan Goran Kovačić” u Niškoj Banji, žitelji Jelašnice, Proseka i Dornje Studene održali su protestni skup. Žele da se očuva ime ove škole i da se povuče odluka o spajaju, a to će, kažu u Opštini Niška Banja, verovatno opet razmatrati Gradsko veće.

  (14) detaljnije
 • skola

  Pet seoskih škola u Nišu statusno se gasi, za đake nema promena

  Posle bure u javnosti koju je izazvala radna verzija nove mreže osnovnih škola u Nišu, konačna odluka da 5 njih izgube status matične i pripoje se drugoj usvojena je na Gradskom veću. OŠ “Branko Radičević” iz Gabrovca postaće istureno odeljenje OŠ “Sreten Mladenović Mika”, “Jovan Jovanović Zmaj” iz Malče pripaja se školi “Karađorđe” u Gornjem Matejevcu, “Vojislav Ilić Mlađi” iz Huma školi “Ivo Andrić”, a “Đura Jakšić” iz Jelašnice postaće deo “Ivan Goran Kovačić” u Niškoj Banji.

  (15) detaljnije
 • skola

  Moguća spajanja škola uznemirila roditelje, nadležni tvrde da deca neće putovati

  Da se osnovne škole iz Trupala i Vrtišta pripoje onoj u Medoševcu, kao i da se spoje škola iz Miljkovca i Donje Trnave, kažu roditelji đaka iz ovih niških sela, nije dobro rešenje i žele bolje. Iz niške Školske uprave poručuju da će i u slučajevima pripajanja škola, deca ići u istu zgradu kao i do sada, odnosno da neće biti bukvalnog gašenja škola, te da nema razloga za brigu.

  (17) detaljnije
 • 800x600-ele-Kula

  Najavljenim spajanjem možda se ugase niške škole "Vuk Karadžić" i "Dr Zoran Đinđić"

  Da se ugasi niška OŠ “Dr Zoran Đinđić” i pripoji “Ćele kuli”, “Vuk Karadžić” školi “Ivo Andrić”, a OŠ “Karađorđe” iz Gornjeg Matejevca postane istureno odeljenje “Čegra” - neki su od predloga radne verzije plana mreže osnovnih škola koji su predstavljeni direktorima. I dok pojedini direktori škola smatraju da su ova rešenja neadekvatna, iz Sekretarijata za obrazovanje ističu da je ovo tek nacrt i da će biti još izmena.

  (47) detaljnije
 • kralj petar prvi

  Školska uprava prosleđuje preporuku: Đaci da pogledaju film “Kralj Petar Prvi”

  Na mejl adrese svih škola u Nišu stiglo je obaveštenje da se organizuju projekcije filma Kralj Petar Prvi i da je preporuka Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja da učenici pogledaju ovaj film. Iz Školske uprave kažu da je ovo samo preporuka, ne i obaveza i da je na đacima da odluče da li će gledati film Lazara Ristovskog, glumca koji je u kampanji podržao SNS, pa od države dobio finansijsku pomoć za ovaj projekat.

  (24) detaljnije
KOMENTAR DANA

Ne. Nisam toliko bogat da letujem u Srbiji.

Aleksandar Stošić čitalac

Tekst: Od danas prijava za vaučere od 15.000 dinara