Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Školstvo

  • peticija-jelasnica3-skola-foto-

    Protest u Jelašnici, strahuju od gašenja škole

    Nezadovoljni odlukom da osnovna škola “Đura Jakšić” iz Jelašnice ne bude samostalna već se pripoji OŠ “Ivan Goran Kovačić” u Niškoj Banji, žitelji Jelašnice, Proseka i Dornje Studene održali su protestni skup. Žele da se očuva ime ove škole i da se povuče odluka o spajaju, a to će, kažu u Opštini Niška Banja, verovatno opet razmatrati Gradsko veće.

    (14) detaljnije
  • skola

    Pet seoskih škola u Nišu statusno se gasi, za đake nema promena

    Posle bure u javnosti koju je izazvala radna verzija nove mreže osnovnih škola u Nišu, konačna odluka da 5 njih izgube status matične i pripoje se drugoj usvojena je na Gradskom veću. OŠ “Branko Radičević” iz Gabrovca postaće istureno odeljenje OŠ “Sreten Mladenović Mika”, “Jovan Jovanović Zmaj” iz Malče pripaja se školi “Karađorđe” u Gornjem Matejevcu, “Vojislav Ilić Mlađi” iz Huma školi “Ivo Andrić”, a “Đura Jakšić” iz Jelašnice postaće deo “Ivan Goran Kovačić” u Niškoj Banji.

    (15) detaljnije
  • skola

    Moguća spajanja škola uznemirila roditelje, nadležni tvrde da deca neće putovati

    Da se osnovne škole iz Trupala i Vrtišta pripoje onoj u Medoševcu, kao i da se spoje škola iz Miljkovca i Donje Trnave, kažu roditelji đaka iz ovih niških sela, nije dobro rešenje i žele bolje. Iz niške Školske uprave poručuju da će i u slučajevima pripajanja škola, deca ići u istu zgradu kao i do sada, odnosno da neće biti bukvalnog gašenja škola, te da nema razloga za brigu.

    (17) detaljnije
  • 800x600-ele-Kula

    Najavljenim spajanjem možda se ugase niške škole "Vuk Karadžić" i "Dr Zoran Đinđić"

    Da se ugasi niška OŠ “Dr Zoran Đinđić” i pripoji “Ćele kuli”, “Vuk Karadžić” školi “Ivo Andrić”, a OŠ “Karađorđe” iz Gornjeg Matejevca postane istureno odeljenje “Čegra” - neki su od predloga radne verzije plana mreže osnovnih škola koji su predstavljeni direktorima. I dok pojedini direktori škola smatraju da su ova rešenja neadekvatna, iz Sekretarijata za obrazovanje ističu da je ovo tek nacrt i da će biti još izmena.

    (47) detaljnije
  • kralj petar prvi

    Školska uprava prosleđuje preporuku: Đaci da pogledaju film “Kralj Petar Prvi”

    Na mejl adrese svih škola u Nišu stiglo je obaveštenje da se organizuju projekcije filma Kralj Petar Prvi i da je preporuka Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja da učenici pogledaju ovaj film. Iz Školske uprave kažu da je ovo samo preporuka, ne i obaveza i da je na đacima da odluče da li će gledati film Lazara Ristovskog, glumca koji je u kampanji podržao SNS, pa od države dobio finansijsku pomoć za ovaj projekat.

    (24) detaljnije
  • Šarčević

    Ministarstvo najavilo smenu direktora škola u Nišu i Aleksincu

    Zbog “nepravilnosti u radu”, kako su rekli u Ministarstvu prosvete, biće smenjeni brojni direktori osnovnih i srednjih škola, a među njima i pojedini iz Niša i Aleksinca.

    (13) detaljnije
  • sokobanja,-osnovna-skola-mitropolit-mihailo,-foto-jv

    22 lokacije, 68 odeljenja - jedna škola iz Sokobanje

    Jedinstvena po tome što je jedina škola na teritoriji opštine Sokobanja, sa 22 jedinice u gradu i okolnim selima, kao i činjenici da se nastava u matičnoj školi odvija u dve zgrade, od kojih je jedna zadužbina Mitropolita Mihaila iz 19. veka, Osnovna škola “Mitropolit Mihailo” decenijama uspeva da poštujući dugu tradiciju, odgovori brojnim izazovima modernog obrazovanja.

    (2) detaljnije
  • Škola u prelepom ambijentu kanjona Jerme

    Zbog seoske škole sa dva đaka, učiteljica napustila rad u gradu

    Dva učenika, jedan prvak i jedan koji pohađa drugi razred, jedini su đaci isturenog odeljenja dimitrovgradske škole “Hristo Botev” u selu Trnski Odorovci, a sa njima radi učiteljica Ana Lekov, koja ima preko 30 godina radnog iskustva, i koja ističe da joj je jedna od najboljih odluka u životu da radi u ovoj školi u brdsko-planinskom selu sa manje od 100 stanovnika.

    (10) detaljnije
  • 490x370-490x370-skola-foto-wikipedia

    Među 10 najboljih srpskih edukatora nastavnici iz Niša, Prokuplja, Leskovca i Pirota

    Zvanje najboljeg edukatora u Srbiji ove godine je zaslužilo 10 učitelja i nastavnika osnovnih i srednjih škola, a među njima se našlo 4 sa juga zemlje - Jelena Babić, učiteljica u OŠ “Milić Rakić Mirko” u Prokuplju, Milica Andonović, nastavnica engleskog jezika u pirotskoj OŠ “Vuk Karadžić”, Slađana Radojlović, nastavnica u niškoj Ekonomskoj školi i Zoran Ilić, učitelj u OŠ “Svetozar Marković” u Leskovcu.

    (1) detaljnije
  • disleksija

    U Nišu se uvodi test na disleksiju za decu

    Nakon jednogodišnje borbe predstavnika organizacije “Nauči me” da se u Nišu uvede test na disleksiju za decu u osnovnim školama, konačno će učenici moći da se testiraju i to već sutra, u subotu 22. septembra, prepodne u Domu zdravlja, ali je broj mesta ograničen i potrebno je “zakazati pregled”. Već sledećeg meseca će u okviru sistematskog pregleda moći da se testiraju sva deca trećeg razreda za koje se proceni da je to potrebno.

    detaljnije
  • Prvaci u Bujanovcu ipak seli zajedno u školske klupe

    Nakon nesporazuma oko upisa prvaka i mešovitih odeljenja u kojima su Romi u većem broju, roditelji prvaka srpske nacionalnosti prekinuli su proteste, a prvaci su seli u klupe u tri mešovita odeljenja, dok su u dva odeljenja raspoređena deca romske nacionalnosti. Ipak, sada Ujedinjena partija Roma prreti da će povući svih svojih 740 učenika "ukoliko sva odeljenja ne budu mešovita"

    (5) detaljnije
  • ucenici u skolskim plastenicima FOTO LJ.M

    Praktična nastava za učenike Poljoprivredne škole i tokom leta

    U školskim voćnjacima, farmi, plastenicima pod zasadom paradajza, krastavca, paprike i drugih povrtarskih kultura u vlasništvu prokupačke Poljoprivredne škole, učenici prvog, drugog i trećeg razreda ove škole obavljaju redovnu praktičnu nastavu koja traje 15 radnih dana. Praksa je uslov za upis u narednu školsku godinu.

    detaljnije
  • gimnazija vranje foto im

    Jedna od prvih Gimnazija u Srbiji osnovana na današnji dan u Vranju

    Četiri godine nakon što je Vranje oslobođeno od Turaka, na današnji dan, 8. avgusta 1881. godine ovaj grad dobio je Gimnaziju, jednu od prvih gimnazija u Srbiji. Ova škola danas nosi ime slavnog Vranjanca Bore Stankovića, bivšeg učenika. Osim njega u školskim kupama ove obrazovne ustanove sedeli su Đorđe Tasić, Jovan Hadživasiljević, Kosta Todorović, Milan Vlajinac, Miodrag Ibrovac...

    detaljnije
  • Prokupački srednjoškolci među najboljima na Književnoj olimpijadi

    Prva 3 mesta i to jednu zlatnu, dve srebrne i jednu bronzanu medalju osvojili su učenici srednjih škola u Prokuplju na Republičkom takmičenju iz književnosti, na Književnoj olimpijadi koja je održana u Sremskim Karlovcima.

    (1) detaljnije
  • Gimnazija Prokuplje foto Opstina Prokuplje

    Od septembra IT odeljenje u prokupačkoj Gimnaziji

    Maksimalno 20 učenika sa izuzetnim sposobnostima za računarstvo i informatiku moći će u narednoj školskoj godini da upišu novi smer u prokupačkoj Gimnaziji, a radi se o informatičkom IT odeljenju. Pripreme zainteresovanih počinju od 28. aprila u prostorijama Gimnazije.

    detaljnije
  • PROKUPLJE dom zdravlja LJ.M. foto

    Počeli sistematski pregledi za đake prvake u Prokuplju

    Laboratorijske analize, pregled kod oftamologa, otorinolaringologa, fizijatra, stomatologa i logopeda, deo su pregleda koji će budući prvaci morati da obave u prokupačkom Domu zdravlja kako bi dobili potvrdu za upis u prvi razred.

    detaljnije
  • gradska uprava vranje foto im.

    Besplatni izvodi iz matičnih knjiga za vranjske prvake

    Upis učenika u prvi razred osnovne škole počinje 1. aprila, a Gradska uprava Vranje i ove godine nastaviće sa praksom da se izvodi iz matičnih knjiga rođenih koji su potrebni za upis u škole, besplatno izdaju budućim đacima prvacima. Kako bi se izbegle gužve na šalterima, izvodi se šalju na adrese roditelja budućih prvaka.

    detaljnije
  • stasa gejo

    Niška sportiskinja u udžbeniku za matematiku

    Učenici petog razreda, ako bude odobren novi udžbenik BIGZ-a, učiće o razlomcima kroz primer evropske prvakinje u bolderu i najbolje sportiskinja Niša za prošlu godinu Staše Gejo, članice PAEK Niš.

    (2) detaljnije
  • pobednicka kompanija Svrljig foto Dostignuća mladih

    Svrljižani najbolji na Regionalnom takmičenju učeničkih kompanija

    Sa čokoladicom od prirodnih sastojaka koja se nakon potapanju u toplu vodu može popiti i kao čaj, svrljiški srednjoškolci pobedili su na Regionalnom takmičenju učeničkih kompanija jugoistočne Srbije održanom u Nišu. Drugo mesto pripalo je Aleksinčanima, a treće Vlasotinčanima, dok su plasman za nacionalno takmičenje obezbedili i đaci niške Ekonomske škole i Gimnazije "Bora Stanković".

    detaljnije
  • porodica Cekić

    U Vlasotincu zbog primerenog ponašanja učenica nagrađeni roditelji

    U okviru Svetosavskih dana, kada se inače nagrađuju najbolji učenici, Gimnazija Stevan Jakovljević” u Vlasotincu odlučila je da, zbog uzornog ponašanja i redovnog pohađanja nastave, nagradi roditelje dve učenice ove škole.

    detaljnije
KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: