Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Školstvo

 • 490x370-490x370-skola-foto-wikipedia

  Među 10 najboljih srpskih edukatora nastavnici iz Niša, Prokuplja, Leskovca i Pirota

  Zvanje najboljeg edukatora u Srbiji ove godine je zaslužilo 10 učitelja i nastavnika osnovnih i srednjih škola, a među njima se našlo 4 sa juga zemlje - Jelena Babić, učiteljica u OŠ “Milić Rakić Mirko” u Prokuplju, Milica Andonović, nastavnica engleskog jezika u pirotskoj OŠ “Vuk Karadžić”, Slađana Radojlović, nastavnica u niškoj Ekonomskoj školi i Zoran Ilić, učitelj u OŠ “Svetozar Marković” u Leskovcu.

  (1) detaljnije
 • disleksija

  U Nišu se uvodi test na disleksiju za decu

  Nakon jednogodišnje borbe predstavnika organizacije “Nauči me” da se u Nišu uvede test na disleksiju za decu u osnovnim školama, konačno će učenici moći da se testiraju i to već sutra, u subotu 22. septembra, prepodne u Domu zdravlja, ali je broj mesta ograničen i potrebno je “zakazati pregled”. Već sledećeg meseca će u okviru sistematskog pregleda moći da se testiraju sva deca trećeg razreda za koje se proceni da je to potrebno.

  detaljnije
 • Prvaci u Bujanovcu ipak seli zajedno u školske klupe

  Nakon nesporazuma oko upisa prvaka i mešovitih odeljenja u kojima su Romi u većem broju, roditelji prvaka srpske nacionalnosti prekinuli su proteste, a prvaci su seli u klupe u tri mešovita odeljenja, dok su u dva odeljenja raspoređena deca romske nacionalnosti. Ipak, sada Ujedinjena partija Roma prreti da će povući svih svojih 740 učenika "ukoliko sva odeljenja ne budu mešovita"

  (5) detaljnije
 • ucenici u skolskim plastenicima FOTO LJ.M

  Praktična nastava za učenike Poljoprivredne škole i tokom leta

  U školskim voćnjacima, farmi, plastenicima pod zasadom paradajza, krastavca, paprike i drugih povrtarskih kultura u vlasništvu prokupačke Poljoprivredne škole, učenici prvog, drugog i trećeg razreda ove škole obavljaju redovnu praktičnu nastavu koja traje 15 radnih dana. Praksa je uslov za upis u narednu školsku godinu.

  detaljnije
 • gimnazija vranje foto im

  Jedna od prvih Gimnazija u Srbiji osnovana na današnji dan u Vranju

  Četiri godine nakon što je Vranje oslobođeno od Turaka, na današnji dan, 8. avgusta 1881. godine ovaj grad dobio je Gimnaziju, jednu od prvih gimnazija u Srbiji. Ova škola danas nosi ime slavnog Vranjanca Bore Stankovića, bivšeg učenika. Osim njega u školskim kupama ove obrazovne ustanove sedeli su Đorđe Tasić, Jovan Hadživasiljević, Kosta Todorović, Milan Vlajinac, Miodrag Ibrovac...

  detaljnije
 • Prokupački srednjoškolci među najboljima na Književnoj olimpijadi

  Prva 3 mesta i to jednu zlatnu, dve srebrne i jednu bronzanu medalju osvojili su učenici srednjih škola u Prokuplju na Republičkom takmičenju iz književnosti, na Književnoj olimpijadi koja je održana u Sremskim Karlovcima.

  (1) detaljnije
 • Gimnazija Prokuplje foto Opstina Prokuplje

  Od septembra IT odeljenje u prokupačkoj Gimnaziji

  Maksimalno 20 učenika sa izuzetnim sposobnostima za računarstvo i informatiku moći će u narednoj školskoj godini da upišu novi smer u prokupačkoj Gimnaziji, a radi se o informatičkom IT odeljenju. Pripreme zainteresovanih počinju od 28. aprila u prostorijama Gimnazije.

  detaljnije
 • PROKUPLJE dom zdravlja LJ.M. foto

  Počeli sistematski pregledi za đake prvake u Prokuplju

  Laboratorijske analize, pregled kod oftamologa, otorinolaringologa, fizijatra, stomatologa i logopeda, deo su pregleda koji će budući prvaci morati da obave u prokupačkom Domu zdravlja kako bi dobili potvrdu za upis u prvi razred.

  detaljnije
 • gradska uprava vranje foto im.

  Besplatni izvodi iz matičnih knjiga za vranjske prvake

  Upis učenika u prvi razred osnovne škole počinje 1. aprila, a Gradska uprava Vranje i ove godine nastaviće sa praksom da se izvodi iz matičnih knjiga rođenih koji su potrebni za upis u škole, besplatno izdaju budućim đacima prvacima. Kako bi se izbegle gužve na šalterima, izvodi se šalju na adrese roditelja budućih prvaka.

  detaljnije
 • stasa gejo

  Niška sportiskinja u udžbeniku za matematiku

  Učenici petog razreda, ako bude odobren novi udžbenik BIGZ-a, učiće o razlomcima kroz primer evropske prvakinje u bolderu i najbolje sportiskinja Niša za prošlu godinu Staše Gejo, članice PAEK Niš.

  (2) detaljnije
 • pobednicka kompanija Svrljig foto Dostignuća mladih

  Svrljižani najbolji na Regionalnom takmičenju učeničkih kompanija

  Sa čokoladicom od prirodnih sastojaka koja se nakon potapanju u toplu vodu može popiti i kao čaj, svrljiški srednjoškolci pobedili su na Regionalnom takmičenju učeničkih kompanija jugoistočne Srbije održanom u Nišu. Drugo mesto pripalo je Aleksinčanima, a treće Vlasotinčanima, dok su plasman za nacionalno takmičenje obezbedili i đaci niške Ekonomske škole i Gimnazije "Bora Stanković".

  detaljnije
 • porodica Cekić

  U Vlasotincu zbog primerenog ponašanja učenica nagrađeni roditelji

  U okviru Svetosavskih dana, kada se inače nagrađuju najbolji učenici, Gimnazija Stevan Jakovljević” u Vlasotincu odlučila je da, zbog uzornog ponašanja i redovnog pohađanja nastave, nagradi roditelje dve učenice ove škole.

  detaljnije
 • vranje foto i.m.

  Svetosavske nagrade u Vranju prosvetarima, đacima i školama

  Komisija za utvrđivanje predloga za dodelu nagrada "Sveti Sava" donela je odluku da nagrada za najbolju ustanovu u oblasti vaspitno-obrazovnog rada za 2017. godinu bude dodeljena Ekonomsko-trgovinskoj školi, saopšteno je danas iz Gradske uprave.

  detaljnije
 • pisanje foto aleksandar kostic

  Književni konkurs za učenike povodom Dana Vranja

  Povodom obeležavanja Dana Vranja, 31. januara, Grad Vranje i Regionalni centar za talente raspisali su nagradni literarni konkurs za učenike od 5. do 8. razreda i srednjoškolce sa teritorije grada na temu "140 godina oslobođenja Vranja od Turaka - za čast, za naciju, za Srbiju”. Radovi se mogu predati u Regionalnom centru do 25. januara.

  detaljnije
 • predlozi

  Savet roditelja: U leskovačkim školama se neće tolerisati nasilje

  Kako bi u školama stvorili što pozitivniju atmosferu za učenike i nastavnike, kao i za roditelje, ali i da bi uticali na prevenciju vršnjačkog nasilja, Gradski savet roditelja u Leskovcu pokrenuo je inicijativu za formiranje jedinstvenog pravilnika ponašanja koji će biti obavezujući za sve škole na teritoriji grada.

  (3) detaljnije
 • U vremenu bajki

  Možda izgleda da doprinos obrazovnom sistemu nije u skladu sa bezbednošću sve dece, ali deci će svakako biti zanimljivije u školi i manje će hteti da napuštaju nastavu. I dualno će se obrazovati na temu korišćenja interneta, sem prepisivanja. Pa, srećna nam nova 1933/34. Ili tako nešto.

  (5) detaljnije
 • skolske klupe foto Aleksandar Kostic

  Naredne nedelje isplata pomoći roditeljima vranjskih prvaka

  Odluka da svi đaci prvaci sa teritorije Vranja dobiju po 5.000 dinara krenuće da se sprovodi u ponedeljak, 4. decembra, saopšteno je nakon sednice Gradskog veća. Uskoro i konkurs za dodelu po 20.000 dinara iz gradskog budžeta najuspešnijim visokoškolcima.

  detaljnije
 • cas engleskog 1 lj.m. foto

  Čas engleskog jezika iz Prokuplja pratili i Kinezi

  Čas engleskog jezika koji je u Osnovnoj školi “Nikodije Stojanović Tatko” držala svojim đacima nastavnica Svetlana Maksimović, mogli su putem mobilne aplikacije Univerziteta "Freebao", koja ima preko million registrovanih korisnika, u direktnom prenosu da prate svi zainteresovani u Kini.

  detaljnije
 • pošumljavanje Prokuplje foto lj.m.

  Osnovci pošumljavali planinu Pasjaču kod Prokuplja

  U akciji pošumljavanja u kojoj su učestvovali učenici prokupačkih škola "Ratko Pavlović Ćićko“, "Nikodije Stojanović Tatko“ i "Milić Rakić Mirko“, na planini Pasjači zasađeno je 550 sadnica bagrema na površini od 22 ara.

  (3) detaljnije
 • disleksija

  Sa čime se suočava dete koje ima disleksiju?

  U svakom školskom odeljenju u proseku ima bar po troje dece sa disleksijom - poremećajem sposobnosti čitanja i razumevanja pročitanog. U Srbiji nema standardizovanog upitnika za procenu da li neko dete ima ovaj poremećaj, pa se često kasno i otkrije, a kada se i utvrdi da imaju disleksiju pred mališanima je veliki izazov.

  detaljnije