Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Školstvo

 • pisanje foto aleksandar kostic

  Književni konkurs za učenike povodom Dana Vranja

  Povodom obeležavanja Dana Vranja, 31. januara, Grad Vranje i Regionalni centar za talente raspisali su nagradni literarni konkurs za učenike od 5. do 8. razreda i srednjoškolce sa teritorije grada na temu "140 godina oslobođenja Vranja od Turaka - za čast, za naciju, za Srbiju”. Radovi se mogu predati u Regionalnom centru do 25. januara.

  detaljnije
 • predlozi

  Savet roditelja: U leskovačkim školama se neće tolerisati nasilje

  Kako bi u školama stvorili što pozitivniju atmosferu za učenike i nastavnike, kao i za roditelje, ali i da bi uticali na prevenciju vršnjačkog nasilja, Gradski savet roditelja u Leskovcu pokrenuo je inicijativu za formiranje jedinstvenog pravilnika ponašanja koji će biti obavezujući za sve škole na teritoriji grada.

  (3) detaljnije
 • U vremenu bajki

  Možda izgleda da doprinos obrazovnom sistemu nije u skladu sa bezbednošću sve dece, ali deci će svakako biti zanimljivije u školi i manje će hteti da napuštaju nastavu. I dualno će se obrazovati na temu korišćenja interneta, sem prepisivanja. Pa, srećna nam nova 1933/34. Ili tako nešto.

  (5) detaljnije
 • skolske klupe foto Aleksandar Kostic

  Naredne nedelje isplata pomoći roditeljima vranjskih prvaka

  Odluka da svi đaci prvaci sa teritorije Vranja dobiju po 5.000 dinara krenuće da se sprovodi u ponedeljak, 4. decembra, saopšteno je nakon sednice Gradskog veća. Uskoro i konkurs za dodelu po 20.000 dinara iz gradskog budžeta najuspešnijim visokoškolcima.

  detaljnije
 • cas engleskog 1 lj.m. foto

  Čas engleskog jezika iz Prokuplja pratili i Kinezi

  Čas engleskog jezika koji je u Osnovnoj školi “Nikodije Stojanović Tatko” držala svojim đacima nastavnica Svetlana Maksimović, mogli su putem mobilne aplikacije Univerziteta "Freebao", koja ima preko million registrovanih korisnika, u direktnom prenosu da prate svi zainteresovani u Kini.

  detaljnije
 • pošumljavanje Prokuplje foto lj.m.

  Osnovci pošumljavali planinu Pasjaču kod Prokuplja

  U akciji pošumljavanja u kojoj su učestvovali učenici prokupačkih škola "Ratko Pavlović Ćićko“, "Nikodije Stojanović Tatko“ i "Milić Rakić Mirko“, na planini Pasjači zasađeno je 550 sadnica bagrema na površini od 22 ara.

  (3) detaljnije
 • disleksija

  Sa čime se suočava dete koje ima disleksiju?

  U svakom školskom odeljenju u proseku ima bar po troje dece sa disleksijom - poremećajem sposobnosti čitanja i razumevanja pročitanog. U Srbiji nema standardizovanog upitnika za procenu da li neko dete ima ovaj poremećaj, pa se često kasno i otkrije, a kada se i utvrdi da imaju disleksiju pred mališanima je veliki izazov.

  detaljnije
 • skolske klupe foto aleksandar kostic

  Prvacima u Vranju i Svrljigu po 5.000 dinara

  Gradsko veće Vranja donelo je odluku o dodeli jednokratne pomoći roditeljima učenika 1. razreda osnovnih škola sa teritorije grada od po 5.000 dinara. Isti iznos dobijaju i prvaci u Svrljigu, kao i poklon pakete sa sveskama i školskim priborom. Besplatan školski pribor i za prvake u Preševu, Bujanovcu i Medveđi.

  detaljnije
 • Kamp deca izbeglice foto i.m.

  I mališani iz Prihvatnog centra u Vranju krenuli u školu

  Devetnaestoro mališana koji su smešteni u Prihvatnom centru za migrante u Vranju ove godine krenuli su u škole zajedno sa svojim vršnjacima u tom gradu. Nastavu će slušati na srpskom i engleskom jeziku.

  detaljnije
 • zgrada Gimnazije u Prokuplju

  Direktor podneo ostavku nakon performansa go-go igračica u dvorištu Gimnazije

  Iako je ostavku zvanično podneo "iz ličnih i zdravstvenih razloga“, dosadašnji direktor prokupačke Gimnazije Vučelja Radenović kaže da je to učinio i iz moralnih razloga zbog skandala kada su go-go igračice imale svoj performans na auto-skupu u dvorištu ove škole pre dvadesetak dana. Za v. d. direktora postavljen Dragoslav Minić.

  (2) detaljnije
 • srednjoskolci proizvode pecurke u PK foto lj.m.

  Prokupački srednjoškolci proizvode pečurke

  Tridesetak učenika Poljoprivredne škole se van nastave, kroz školsku sekciju, od ove godine bavi proizvodnjom i uzgojem pečuraka, od proizvodnje i sadnje do berbe. Nekoliko njih već je odabralo da se ovim isplativim poslom bavi i po završetku škole.

  (1) detaljnije
 • Nakon obuke učiće đake da programiraju robota; foto: JV

  Nastavnici sa juga Srbije učiće decu programiranju robota

  Mnogi učenici od 5. do 8. razreda iz Niša, Aleksinca, Blaca, Pirota i Leskovca će ubuduće u školama učiti programiranje uz pomoć robota. Nastavnici koji su prošli obuku, već od naredne nedelje će osnovcima pokazati kako da preko platforme na kompjuteru pokreću robota. Deca će tako na kreativan način naučiti jednu od najvažnijih veština današnjice.

  (2) detaljnije
 • Besplatni kursevi engleskog i grčkog za učenike iz Vranja

  Tokom predstojećeg raspusta, Narodni univerzitet u Vranju organizovaće besplatne desetodnevne mini kurseve engleskog i grčkog jezika za sve zainteresovane školarce iz Vranja. Kursevi počinju 6. februara.

  detaljnije
 • skolske klupe foto aleksandar kostić

  Škole u Prokuplju skraćuju časove zbog hladnoće

  Zbog izuzetno niskih temperature tokom noći koje se spuštaju i do -20 stepeni, u gotovo svim osnovnim i srednjim školama na teritoriji prokupačke opštine nastava sa odvija sa skraćenim časovima od 30 minuta. Iako ogreva ima i kotlovi rade, dotrajala stolarija uglavnom najveći problem zbog hladnih učionica.

  (1) detaljnije
 • Zima skola djaci foto I.M.

  Đaci u Blacu od ponedeljka kreću u školu

  Zbog velikih snežnih nanosa na pojedinim pravcima u Blacu, gde je na snazi vanredna situacija, iz lokalne samouprave produžili su raspust blačkim školarcima koji će, umesto danas, u školu krenuti kao i đaci i Vladičinog Hana, od ponedeljka, 16. januara. U ostalim topličkim opštinama nastava je počela danas.

  (3) detaljnije
 • Zaposleni Visoke poslovne škole u Blacu traže smenu direktora

  Deo zaposlenih i predstavnici studentskog parlamenta traže od nadležnih smenu direktora Ljubiše Milačića, tvrdeći da se služi pretnjama i ucenama i da je nelegalno izabran jer ga štiti brat, rektor Univerziteta u Prištini. Direktor tvrdi da je sve po zakonu.

  (1) detaljnije
 • nagrade-najboljim-leskovackim-ucenicima-foto-d.m..jpg

  Na Dan grada nagrađeni najbolji leskovački đaci

  Povodom 11. oktobra, Dana Leskovca, čak 220 najboljih učenika i studenata dobilo je za postignuti uspeh novčane nagrade u iznosu od 10.000 do 35.000 dinara.

  detaljnije
 • Predškolska ustanova

  Zbog para i procedura đaci dve nedelje bili bez užine

  Deca koja su na produženom boravku u niškim osnovnim školama nisu imala obroke prvih 12 dana, a dostava hrane iz “Pčelice” je kasnila jer su, prema rečima direktorke škole “Radoje Domanović” Dušice Tričković, roditelji prethodno morali da uplate akontaciju ovoj ustanovi.

  (4) detaljnije
 • skolske-klupe-foto-ALEKSANDAR-KOSTIC-Juzne-vesti.JPG

  Roditeljima vranjskih đaka prvaka po 5.000 dinara

  I ove godine roditelji učenika koji polaze u prvi razred dobiće od Grada jednokratnu pomoć od po 5.000 dinara, odlučeno je na sednici Gradskog veća. Ove godine na teritoriji Vranja prvi put u školu polazi 796 đaka.

  detaljnije
 • nagradjeni-najbolji-ucenici-iz-surdulice-foto-im.jpg

  Novčane nagrade najboljim surduličkim učenicima

  Tradicionalno najbolji osnovci i srednjoškolci iz Surdulice dobili su novčane nagrade od 5.000 do 10.000 dinara i diplome na svečanosti koja je u utorak uveče organizovana u centru grada.

  detaljnije