Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Školstvo

 • 11. slobodna zona

  SZS:"Parama za obnovu niškog trga obezbedili bi besplatne udžbenike za sve đake"

  Milioni koji se izdvajaju za rekonstrukciju Trga kralja Milana u Nišu bili bi dovoljni za čak 40.000 besplatnih kompleta udžbenika za đake - računica je predstavnika Saveza za Srbiju, koji su na "zoni slobode" u subotu razgovarali sa građanima upravo na centralnom niškom trgu. Zaključili su i da aktuelna vlast očigledno ne misli na obrazovanje, jer je besplatno školstvo u Srbiji preskupo.

  (25) detaljnije
 • debata

  Debata “Južnih vesti” o maloj maturi i kvalitetu školstva u Srbiji

  Od proceduralne stvari, kao što je polaganje ispita malih maturanata, Srbija je dobila aferu “mala matura”, a čitava stvar je na kraju dobila političku konotaciju. O tome, ali i o kvalitetu školstva u našoj državi govoriće se večeras, od 18 sati u studiju "Južnih vesti", u debati koju moderira Vesna Milić Radosavljević.

  (4) detaljnije
 • Merošina,-Balajnac,-OŠ-Jastrebački-partizani2-eu-pro

  Škola u Balajncu dobija novu fasadu i grejanje na pelet

  Čak 133.000 evra koštaće radovi na obnovi fasade, stolarije, podova, sanitarnih čvorova i postavljanje grejanja na pelet u Osnovnoj školi “Jastrebački partizani”, u selu Balajnac kod Merošine. Sve finansira Evropska unija, a škola će već u novoj školskoj godini biti energetski efikasnija.

  detaljnije
 • centar za ekonomiku domacinstva leskovac

  Osnovana Akademija strukovnih studija Južna Srbija, sedište u Leskovcu

  Spajanjem strukovnih škola iz Leskovca, Bujanovca i Prokuplja, formirana je Akademija strukovnih studija Južna Srbija. Za vršioca dužnosti predsednika Akademije imenovan je profesor Dušan Trajković. Sedište ustanove nalaziće se u zgradi nekadašnjeg Centra za ekonomiku domaćinstva u Leskovcu.

  (4) detaljnije
 • macka i zeka

  Izložba kućnih ljubimaca niških đaka u Ugostiteljsko-turističkoj školi

  Kucu, macu, zeku, papagaja ili neke druge kućne ljubimce svi učenici niških srednjih škola moći će da dovedu u subotu, 25. maja na izložbu kućnih ljubimaca u dvorištu Ugostiteljsko-turističke škole u Nišu.

  (2) detaljnije
 • Gimnazija Prokuplje; foto: LJ.M.

  Nova šansa za IT odeljenje u Prokuplju

  Osnovci prokupačkih škola sa posebnim sposobnostima za računarstvo i informatiku i ove godine će pokušati da upišu specijalizovano IT odeljenje u okviru Gimnazije u Prokuplju. Prijava se obavlja u prostorijama škole do petka 17. maja, svakog dana od 9 do 14 sati , a prijemni ispit će biti održan 2. juna u Nišu, u Gimnaziji "Bora Stanković“.

  detaljnije
 • more foto aleksandar kostic

  Besplatno letovanje za 180 prokupačkih osnovaca

  Raspoređeni u dve smene, od 18. do 24. juna i od 19. do 25. avgusta ove godine, najbolji đaci prokupačkih osnovnih škola od 5 do 8 razreda, njih 180, letovaće o trošku Grada u Crnoj Gori, u odmaralištu Buljarice koje drži prokupački Ferijalni savez. Polovina učenika biće najbolji đaci, a drugu polovinu činiće deca iz porodica slabijeg materijalnog stanja.

  (1) detaljnije
 • besplatne sadnice (1)

  Besplatne sadnice za škole u Topličkom okrugu

  Kako bi probudili ekološku svest, pre svega kod učenika osnovnih škola, JKP Hammeum iz Prokuplja sprovodi akciju u kojoj će biti zasađeno stotinak sadnica različite vrste drveća, a prioritet će imati škole na teritoriji čitavog Topličkog okruga. Sadnice su obezbeđene iz sopstvenog rasadnika, a zaposleni će zajedno sa učenicima učestvovati u sadnji.

  detaljnije
 • protest-skola-kamenica-foto-građani

  Protesti i peticije u Kamenici i Gornjoj Vrežini zbog spajanja škola

  Nezadovoljni odlukom Skupštine Grada Niša o novoj mreži škola kojom OŠ “Stevan Sinđelić” u Kamenici gubi status matične i pripaja se školi u Gornjem Matejevcu, kao i ukidanjem isturenog odeljenje u Cerju, meštani su održali protest i uputili peticiju nadležnima da odustanu od usvojenih odluka. Promenu mreže traže i roditelji đaka škole u Gornjoj Vrežini, koja više neće biti istureno odeljenje OŠ “Čegar” već škole u Malči.

  (6) detaljnije
 • protest gabrovac

  Protesti urodili plodom - samo 2 škole pripajaju se većim

  Odluku da 5 seoskih škola u Nišu izgubi status samostalnih i pripoje se većim Gradsko veće je nakon protesta i pobune meštana nekih sela, u zadnjem momentu pre zasedanja Skupštine, izmenilo. Plan nove mreže škole, koji su odbornici usvojili, predviđa da škole u Kamenici i Humu više ne budu matične.

  (7) detaljnije
 • peticija-jelasnica3-skola-foto-

  Protest u Jelašnici, strahuju od gašenja škole

  Nezadovoljni odlukom da osnovna škola “Đura Jakšić” iz Jelašnice ne bude samostalna već se pripoji OŠ “Ivan Goran Kovačić” u Niškoj Banji, žitelji Jelašnice, Proseka i Dornje Studene održali su protestni skup. Žele da se očuva ime ove škole i da se povuče odluka o spajaju, a to će, kažu u Opštini Niška Banja, verovatno opet razmatrati Gradsko veće.

  (14) detaljnije
 • skola

  Pet seoskih škola u Nišu statusno se gasi, za đake nema promena

  Posle bure u javnosti koju je izazvala radna verzija nove mreže osnovnih škola u Nišu, konačna odluka da 5 njih izgube status matične i pripoje se drugoj usvojena je na Gradskom veću. OŠ “Branko Radičević” iz Gabrovca postaće istureno odeljenje OŠ “Sreten Mladenović Mika”, “Jovan Jovanović Zmaj” iz Malče pripaja se školi “Karađorđe” u Gornjem Matejevcu, “Vojislav Ilić Mlađi” iz Huma školi “Ivo Andrić”, a “Đura Jakšić” iz Jelašnice postaće deo “Ivan Goran Kovačić” u Niškoj Banji.

  (15) detaljnije
 • skola

  Moguća spajanja škola uznemirila roditelje, nadležni tvrde da deca neće putovati

  Da se osnovne škole iz Trupala i Vrtišta pripoje onoj u Medoševcu, kao i da se spoje škola iz Miljkovca i Donje Trnave, kažu roditelji đaka iz ovih niških sela, nije dobro rešenje i žele bolje. Iz niške Školske uprave poručuju da će i u slučajevima pripajanja škola, deca ići u istu zgradu kao i do sada, odnosno da neće biti bukvalnog gašenja škola, te da nema razloga za brigu.

  (17) detaljnije
 • 800x600-ele-Kula

  Najavljenim spajanjem možda se ugase niške škole "Vuk Karadžić" i "Dr Zoran Đinđić"

  Da se ugasi niška OŠ “Dr Zoran Đinđić” i pripoji “Ćele kuli”, “Vuk Karadžić” školi “Ivo Andrić”, a OŠ “Karađorđe” iz Gornjeg Matejevca postane istureno odeljenje “Čegra” - neki su od predloga radne verzije plana mreže osnovnih škola koji su predstavljeni direktorima. I dok pojedini direktori škola smatraju da su ova rešenja neadekvatna, iz Sekretarijata za obrazovanje ističu da je ovo tek nacrt i da će biti još izmena.

  (46) detaljnije
 • kralj petar prvi

  Školska uprava prosleđuje preporuku: Đaci da pogledaju film “Kralj Petar Prvi”

  Na mejl adrese svih škola u Nišu stiglo je obaveštenje da se organizuju projekcije filma Kralj Petar Prvi i da je preporuka Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja da učenici pogledaju ovaj film. Iz Školske uprave kažu da je ovo samo preporuka, ne i obaveza i da je na đacima da odluče da li će gledati film Lazara Ristovskog, glumca koji je u kampanji podržao SNS, pa od države dobio finansijsku pomoć za ovaj projekat.

  (24) detaljnije
 • Šarčević

  Ministarstvo najavilo smenu direktora škola u Nišu i Aleksincu

  Zbog “nepravilnosti u radu”, kako su rekli u Ministarstvu prosvete, biće smenjeni brojni direktori osnovnih i srednjih škola, a među njima i pojedini iz Niša i Aleksinca.

  (13) detaljnije
 • sokobanja,-osnovna-skola-mitropolit-mihailo,-foto-jv

  22 lokacije, 68 odeljenja - jedna škola iz Sokobanje

  Jedinstvena po tome što je jedina škola na teritoriji opštine Sokobanja, sa 22 jedinice u gradu i okolnim selima, kao i činjenici da se nastava u matičnoj školi odvija u dve zgrade, od kojih je jedna zadužbina Mitropolita Mihaila iz 19. veka, Osnovna škola “Mitropolit Mihailo” decenijama uspeva da poštujući dugu tradiciju, odgovori brojnim izazovima modernog obrazovanja.

  (2) detaljnije
 • Škola u prelepom ambijentu kanjona Jerme

  Zbog seoske škole sa dva đaka, učiteljica napustila rad u gradu

  Dva učenika, jedan prvak i jedan koji pohađa drugi razred, jedini su đaci isturenog odeljenja dimitrovgradske škole “Hristo Botev” u selu Trnski Odorovci, a sa njima radi učiteljica Ana Lekov, koja ima preko 30 godina radnog iskustva, i koja ističe da joj je jedna od najboljih odluka u životu da radi u ovoj školi u brdsko-planinskom selu sa manje od 100 stanovnika.

  (10) detaljnije
 • 490x370-490x370-skola-foto-wikipedia

  Među 10 najboljih srpskih edukatora nastavnici iz Niša, Prokuplja, Leskovca i Pirota

  Zvanje najboljeg edukatora u Srbiji ove godine je zaslužilo 10 učitelja i nastavnika osnovnih i srednjih škola, a među njima se našlo 4 sa juga zemlje - Jelena Babić, učiteljica u OŠ “Milić Rakić Mirko” u Prokuplju, Milica Andonović, nastavnica engleskog jezika u pirotskoj OŠ “Vuk Karadžić”, Slađana Radojlović, nastavnica u niškoj Ekonomskoj školi i Zoran Ilić, učitelj u OŠ “Svetozar Marković” u Leskovcu.

  (1) detaljnije
 • disleksija

  U Nišu se uvodi test na disleksiju za decu

  Nakon jednogodišnje borbe predstavnika organizacije “Nauči me” da se u Nišu uvede test na disleksiju za decu u osnovnim školama, konačno će učenici moći da se testiraju i to već sutra, u subotu 22. septembra, prepodne u Domu zdravlja, ali je broj mesta ograničen i potrebno je “zakazati pregled”. Već sledećeg meseca će u okviru sistematskog pregleda moći da se testiraju sva deca trećeg razreda za koje se proceni da je to potrebno.

  detaljnije