Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Školstvo

 • ucionica (2) foto aleksandar kostic

  Nova školska godina - kraći časovi, smenski rad, onlajn nastava i maske u školama

  Nestabilna epidemiološka situacija u zemlji, prema najavama ministra obrazovanja Mladena Šarčevića, doneće novine u predstojećoj školskoj godini, a kako je on izjavio za Blic, pripremljeno je nekoliko modela nastave i prosveta je spremna da se prilagodi novonastaloj situaciji. Škole će same moći da se opredele za određeni model nastave - onlajn ili standardni odlazak u školu, a već sada je sigurno da će đaci morati da odgovaraju u školi.

  (12) detaljnije
 • skola-foto-aleksandar-kosti

  Pirotska tehnička škola uvodi novi smer dualnog obrazovanja

  Srednja stručna škola u Pirotu od naredne školske godine uvodi novi smer gde će, po završetku dualnog školovanja tokom kojeg će se dobijati nadoknada za vreme provedeno u fabrici, učenici dobijati zvanje “tehničar za polimere“, a zainteresovani mogu 4. i 5. juna da se prijave u svojim osnovnim školama kako bi imali prvenstvo pri upisu.

  (1) detaljnije
 • 93186028_2651730768389450_3099475273851076608_n

  Đaci niške škole "Sveti Sava" vredni i u vanrednom stanju [foto]

  U situaciji koja zahteva odgovorno ponašanje i strpljenje svih, u moru vesti o aktuelnom virusu, kako kažu u Osnovnoj školi "Sveti Sava" u Nišu, učenici vredno rade i napreduju. Školarci se znanjem bore da prevaziđu ovu situaciju, kaže direktorka Sanela Tarana, a u prilog tome govore i njihovi crteži.

  (2) detaljnije
 • ucenje kuca

  Psiholog savetuje roditelje - deca treba da budu angažovana, bez stresa zbog domaćeg

  Važno je da deca nešto rade, da znaju svoj raspored i obaveze, ali i da imaju vreme za igru i zabavu, a da roditelji budu smireni i ne osećaju grižu savesti ako ne uspevaju sve da postignu - poručuje školski psiholog u niškoj OŠ “Stefan Nemanja” Lidija Jovanović. Ističe da mama i tate ne treba da imaju prevelika očekivanja i da nije ništa strašno ako njihovi školarci ne urade sav domaći zadatak.

  (2) detaljnije
 • nikolic

  Niš jedan od gradova gde se atletika vraća u osnovne škole

  Posle duge pauze, atletika kao jedan od bazičnih sportova vratiće se na jesen u osnovne škole, jer je predviđeno da se kroz pilot projekte u Nišu, Novom Sadu, Subotici, Beogradu, Kragujevcu i Užicu nađe među izbornim predmetima za decu od prvog do četvrtog razreda. Učitelji i nastavnici fizičkog iz tri okruga sa juga Srbije kreću sa obukom od subote, 22. februara, a profesor atletike i nekadašnji olimpijac Aleksandar Raković kaže da će ovo dobro uticati na razvoj motoričkih sposobnosti dece.

  (5) detaljnije
 • megatrend

  Jovanović odustaje od prodaje Megatrenda, novi vlasnik iz Leskovca za to saznao iz medija

  Od prodaje preko noći beogradskog privatnog univerziteta Megatrend sumnjivom biznismenu iz Leskovca Dejanu Đorđeviću ipak neće biti ništa jer vlasnik Mića Jovanović tvrdi da je prevaren i da će raskinuti ugovor o prodaji. Sa druge strane Đorđević kaže da zvanično nikakav dokument o raskidu ugovora nije dobio, te da je o svemu čuo iz Jovanovićevih nastupa pred televizijskim kamerama.

  (3) detaljnije
 • megatrend

  Novi vlasnik Megatrenda - sumnjivi dužnik iz Leskovca

  Prodaja beogradskog privatnog Univerziteta Megatrend za oko 56 miliona evra Leskovčaninu Dejanu Đorđeviću prodrmala je javnost u Srbiji. Predstavnici nemačkog konzorcijuma firmi koje bi trebalo da ulažu u ovu visokoškolsku ustanovu, prema istraživanjima, zapravo ne postoje, a novi vlasnik najavljuje da će profesori predavati besplatno. I dok stručnjaci ocenjuju da je prodaja izmišljena, brojni Leskovčani tvrde da je Đorđević sumnjiv i da im duguje novac.

  (15) detaljnije
 • ucenici lebane

  Među najboljim srpskim edukatorima ove godine nastavnici iz Niša, Doljevca i Lebana

  Desetoro nastavnika i učitelja iz Srbije i ove godine izabrano je za najbolje edukatore, a među njima se našlo i troje sa juga zemlje - nastavnik srpskog jezika i književnosti u Gimnaziji u Lebanu Dušan Blagojević, nastavnica matematike u Osnovnoj školi “Stefan Nemanja” u Nišu Dušica Marković i nastavnik srpskog jezika i književnosti u Osnovnoj školi “Vuk Karadžic” u Doljevcu Vlasta Cenić.

  (2) detaljnije
 • skola miloje zakic kuršumlija foto lj.m.

  Smenjena direktorka škole u Kuršumliji jer nije prijavila da je prvak poliven vodom

  Nakon što je vanrednim inspekcijskim nadzorom utvrđeno da je za vreme velikog odmora učenik gurnuo prvaka u korito česme u dvorištu škole, a da vršnjačko nasilje direktorka OŠ "Miloje Zakić" u Kuršumliji Radica Jović nije prijavila nadležnoj Školskoj upravi, nju je danas smenio ministar prosvete Mladen Šarčević.

  (3) detaljnije
 • Prvaci; foto: JV

  Više hiljada prvaka na jugu krenulo u školu, novina nastava u jednoj smeni

  Počela je nova školska godina, a tradicionalno je najveće uzbuđenje među prvacima koji su igračke zamenili knjigama. Na jugu je najviše prvaka u Nišu, oko 2.500, a doskorašnji predškolci su krenuli u školu i u Leskovcu, Vranju, Prokuplju i Pirotu, gde je više hiljada njih danas počelo formalno obrazovanje.

  (3) detaljnije
 • 11. slobodna zona

  SZS:"Parama za obnovu niškog trga obezbedili bi besplatne udžbenike za sve đake"

  Milioni koji se izdvajaju za rekonstrukciju Trga kralja Milana u Nišu bili bi dovoljni za čak 40.000 besplatnih kompleta udžbenika za đake - računica je predstavnika Saveza za Srbiju, koji su na "zoni slobode" u subotu razgovarali sa građanima upravo na centralnom niškom trgu. Zaključili su i da aktuelna vlast očigledno ne misli na obrazovanje, jer je besplatno školstvo u Srbiji preskupo.

  (25) detaljnije
 • debata

  Debata “Južnih vesti” o maloj maturi i kvalitetu školstva u Srbiji

  Od proceduralne stvari, kao što je polaganje ispita malih maturanata, Srbija je dobila aferu “mala matura”, a čitava stvar je na kraju dobila političku konotaciju. O tome, ali i o kvalitetu školstva u našoj državi govoriće se večeras, od 18 sati u studiju "Južnih vesti", u debati koju moderira Vesna Milić Radosavljević.

  (4) detaljnije
 • Merošina,-Balajnac,-OŠ-Jastrebački-partizani2-eu-pro

  Škola u Balajncu dobija novu fasadu i grejanje na pelet

  Čak 133.000 evra koštaće radovi na obnovi fasade, stolarije, podova, sanitarnih čvorova i postavljanje grejanja na pelet u Osnovnoj školi “Jastrebački partizani”, u selu Balajnac kod Merošine. Sve finansira Evropska unija, a škola će već u novoj školskoj godini biti energetski efikasnija.

  detaljnije
 • centar za ekonomiku domacinstva leskovac

  Osnovana Akademija strukovnih studija Južna Srbija, sedište u Leskovcu

  Spajanjem strukovnih škola iz Leskovca, Bujanovca i Prokuplja, formirana je Akademija strukovnih studija Južna Srbija. Za vršioca dužnosti predsednika Akademije imenovan je profesor Dušan Trajković. Sedište ustanove nalaziće se u zgradi nekadašnjeg Centra za ekonomiku domaćinstva u Leskovcu.

  (5) detaljnije
 • macka i zeka

  Izložba kućnih ljubimaca niških đaka u Ugostiteljsko-turističkoj školi

  Kucu, macu, zeku, papagaja ili neke druge kućne ljubimce svi učenici niških srednjih škola moći će da dovedu u subotu, 25. maja na izložbu kućnih ljubimaca u dvorištu Ugostiteljsko-turističke škole u Nišu.

  (2) detaljnije
 • Gimnazija Prokuplje; foto: LJ.M.

  Nova šansa za IT odeljenje u Prokuplju

  Osnovci prokupačkih škola sa posebnim sposobnostima za računarstvo i informatiku i ove godine će pokušati da upišu specijalizovano IT odeljenje u okviru Gimnazije u Prokuplju. Prijava se obavlja u prostorijama škole do petka 17. maja, svakog dana od 9 do 14 sati , a prijemni ispit će biti održan 2. juna u Nišu, u Gimnaziji "Bora Stanković“.

  detaljnije
 • more foto aleksandar kostic

  Besplatno letovanje za 180 prokupačkih osnovaca

  Raspoređeni u dve smene, od 18. do 24. juna i od 19. do 25. avgusta ove godine, najbolji đaci prokupačkih osnovnih škola od 5 do 8 razreda, njih 180, letovaće o trošku Grada u Crnoj Gori, u odmaralištu Buljarice koje drži prokupački Ferijalni savez. Polovina učenika biće najbolji đaci, a drugu polovinu činiće deca iz porodica slabijeg materijalnog stanja.

  (1) detaljnije
 • besplatne sadnice (1)

  Besplatne sadnice za škole u Topličkom okrugu

  Kako bi probudili ekološku svest, pre svega kod učenika osnovnih škola, JKP Hammeum iz Prokuplja sprovodi akciju u kojoj će biti zasađeno stotinak sadnica različite vrste drveća, a prioritet će imati škole na teritoriji čitavog Topličkog okruga. Sadnice su obezbeđene iz sopstvenog rasadnika, a zaposleni će zajedno sa učenicima učestvovati u sadnji.

  detaljnije
 • protest-skola-kamenica-foto-građani

  Protesti i peticije u Kamenici i Gornjoj Vrežini zbog spajanja škola

  Nezadovoljni odlukom Skupštine Grada Niša o novoj mreži škola kojom OŠ “Stevan Sinđelić” u Kamenici gubi status matične i pripaja se školi u Gornjem Matejevcu, kao i ukidanjem isturenog odeljenje u Cerju, meštani su održali protest i uputili peticiju nadležnima da odustanu od usvojenih odluka. Promenu mreže traže i roditelji đaka škole u Gornjoj Vrežini, koja više neće biti istureno odeljenje OŠ “Čegar” već škole u Malči.

  (6) detaljnije
 • protest gabrovac

  Protesti urodili plodom - samo 2 škole pripajaju se većim

  Odluku da 5 seoskih škola u Nišu izgubi status samostalnih i pripoje se većim Gradsko veće je nakon protesta i pobune meštana nekih sela, u zadnjem momentu pre zasedanja Skupštine, izmenilo. Plan nove mreže škole, koji su odbornici usvojili, predviđa da škole u Kamenici i Humu više ne budu matične.

  (7) detaljnije