Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Školstvo

 • Prokupački srednjoškolci među najboljima na Književnoj olimpijadi

  Prva 3 mesta i to jednu zlatnu, dve srebrne i jednu bronzanu medalju osvojili su učenici srednjih škola u Prokuplju na Republičkom takmičenju iz književnosti, na Književnoj olimpijadi koja je održana u Sremskim Karlovcima.

  (1) detaljnije
 • Gimnazija Prokuplje foto Opstina Prokuplje

  Od septembra IT odeljenje u prokupačkoj Gimnaziji

  Maksimalno 20 učenika sa izuzetnim sposobnostima za računarstvo i informatiku moći će u narednoj školskoj godini da upišu novi smer u prokupačkoj Gimnaziji, a radi se o informatičkom IT odeljenju. Pripreme zainteresovanih počinju od 28. aprila u prostorijama Gimnazije.

  detaljnije
 • PROKUPLJE dom zdravlja LJ.M. foto

  Počeli sistematski pregledi za đake prvake u Prokuplju

  Laboratorijske analize, pregled kod oftamologa, otorinolaringologa, fizijatra, stomatologa i logopeda, deo su pregleda koji će budući prvaci morati da obave u prokupačkom Domu zdravlja kako bi dobili potvrdu za upis u prvi razred.

  detaljnije
 • gradska uprava vranje foto im.

  Besplatni izvodi iz matičnih knjiga za vranjske prvake

  Upis učenika u prvi razred osnovne škole počinje 1. aprila, a Gradska uprava Vranje i ove godine nastaviće sa praksom da se izvodi iz matičnih knjiga rođenih koji su potrebni za upis u škole, besplatno izdaju budućim đacima prvacima. Kako bi se izbegle gužve na šalterima, izvodi se šalju na adrese roditelja budućih prvaka.

  detaljnije
 • stasa gejo

  Niška sportiskinja u udžbeniku za matematiku

  Učenici petog razreda, ako bude odobren novi udžbenik BIGZ-a, učiće o razlomcima kroz primer evropske prvakinje u bolderu i najbolje sportiskinja Niša za prošlu godinu Staše Gejo, članice PAEK Niš.

  (2) detaljnije
 • pobednicka kompanija Svrljig foto Dostignuća mladih

  Svrljižani najbolji na Regionalnom takmičenju učeničkih kompanija

  Sa čokoladicom od prirodnih sastojaka koja se nakon potapanju u toplu vodu može popiti i kao čaj, svrljiški srednjoškolci pobedili su na Regionalnom takmičenju učeničkih kompanija jugoistočne Srbije održanom u Nišu. Drugo mesto pripalo je Aleksinčanima, a treće Vlasotinčanima, dok su plasman za nacionalno takmičenje obezbedili i đaci niške Ekonomske škole i Gimnazije "Bora Stanković".

  detaljnije
 • porodica Cekić

  U Vlasotincu zbog primerenog ponašanja učenica nagrađeni roditelji

  U okviru Svetosavskih dana, kada se inače nagrađuju najbolji učenici, Gimnazija Stevan Jakovljević” u Vlasotincu odlučila je da, zbog uzornog ponašanja i redovnog pohađanja nastave, nagradi roditelje dve učenice ove škole.

  detaljnije
 • vranje foto i.m.

  Svetosavske nagrade u Vranju prosvetarima, đacima i školama

  Komisija za utvrđivanje predloga za dodelu nagrada "Sveti Sava" donela je odluku da nagrada za najbolju ustanovu u oblasti vaspitno-obrazovnog rada za 2017. godinu bude dodeljena Ekonomsko-trgovinskoj školi, saopšteno je danas iz Gradske uprave.

  detaljnije
 • pisanje foto aleksandar kostic

  Književni konkurs za učenike povodom Dana Vranja

  Povodom obeležavanja Dana Vranja, 31. januara, Grad Vranje i Regionalni centar za talente raspisali su nagradni literarni konkurs za učenike od 5. do 8. razreda i srednjoškolce sa teritorije grada na temu "140 godina oslobođenja Vranja od Turaka - za čast, za naciju, za Srbiju”. Radovi se mogu predati u Regionalnom centru do 25. januara.

  detaljnije
 • predlozi

  Savet roditelja: U leskovačkim školama se neće tolerisati nasilje

  Kako bi u školama stvorili što pozitivniju atmosferu za učenike i nastavnike, kao i za roditelje, ali i da bi uticali na prevenciju vršnjačkog nasilja, Gradski savet roditelja u Leskovcu pokrenuo je inicijativu za formiranje jedinstvenog pravilnika ponašanja koji će biti obavezujući za sve škole na teritoriji grada.

  (3) detaljnije
 • U vremenu bajki

  Možda izgleda da doprinos obrazovnom sistemu nije u skladu sa bezbednošću sve dece, ali deci će svakako biti zanimljivije u školi i manje će hteti da napuštaju nastavu. I dualno će se obrazovati na temu korišćenja interneta, sem prepisivanja. Pa, srećna nam nova 1933/34. Ili tako nešto.

  (5) detaljnije
 • skolske klupe foto Aleksandar Kostic

  Naredne nedelje isplata pomoći roditeljima vranjskih prvaka

  Odluka da svi đaci prvaci sa teritorije Vranja dobiju po 5.000 dinara krenuće da se sprovodi u ponedeljak, 4. decembra, saopšteno je nakon sednice Gradskog veća. Uskoro i konkurs za dodelu po 20.000 dinara iz gradskog budžeta najuspešnijim visokoškolcima.

  detaljnije
 • cas engleskog 1 lj.m. foto

  Čas engleskog jezika iz Prokuplja pratili i Kinezi

  Čas engleskog jezika koji je u Osnovnoj školi “Nikodije Stojanović Tatko” držala svojim đacima nastavnica Svetlana Maksimović, mogli su putem mobilne aplikacije Univerziteta "Freebao", koja ima preko million registrovanih korisnika, u direktnom prenosu da prate svi zainteresovani u Kini.

  detaljnije
 • pošumljavanje Prokuplje foto lj.m.

  Osnovci pošumljavali planinu Pasjaču kod Prokuplja

  U akciji pošumljavanja u kojoj su učestvovali učenici prokupačkih škola "Ratko Pavlović Ćićko“, "Nikodije Stojanović Tatko“ i "Milić Rakić Mirko“, na planini Pasjači zasađeno je 550 sadnica bagrema na površini od 22 ara.

  (3) detaljnije
 • disleksija

  Sa čime se suočava dete koje ima disleksiju?

  U svakom školskom odeljenju u proseku ima bar po troje dece sa disleksijom - poremećajem sposobnosti čitanja i razumevanja pročitanog. U Srbiji nema standardizovanog upitnika za procenu da li neko dete ima ovaj poremećaj, pa se često kasno i otkrije, a kada se i utvrdi da imaju disleksiju pred mališanima je veliki izazov.

  detaljnije
 • skolske klupe foto aleksandar kostic

  Prvacima u Vranju i Svrljigu po 5.000 dinara

  Gradsko veće Vranja donelo je odluku o dodeli jednokratne pomoći roditeljima učenika 1. razreda osnovnih škola sa teritorije grada od po 5.000 dinara. Isti iznos dobijaju i prvaci u Svrljigu, kao i poklon pakete sa sveskama i školskim priborom. Besplatan školski pribor i za prvake u Preševu, Bujanovcu i Medveđi.

  detaljnije
 • Kamp deca izbeglice foto i.m.

  I mališani iz Prihvatnog centra u Vranju krenuli u školu

  Devetnaestoro mališana koji su smešteni u Prihvatnom centru za migrante u Vranju ove godine krenuli su u škole zajedno sa svojim vršnjacima u tom gradu. Nastavu će slušati na srpskom i engleskom jeziku.

  detaljnije
 • zgrada Gimnazije u Prokuplju

  Direktor podneo ostavku nakon performansa go-go igračica u dvorištu Gimnazije

  Iako je ostavku zvanično podneo "iz ličnih i zdravstvenih razloga“, dosadašnji direktor prokupačke Gimnazije Vučelja Radenović kaže da je to učinio i iz moralnih razloga zbog skandala kada su go-go igračice imale svoj performans na auto-skupu u dvorištu ove škole pre dvadesetak dana. Za v. d. direktora postavljen Dragoslav Minić.

  (2) detaljnije
 • srednjoskolci proizvode pecurke u PK foto lj.m.

  Prokupački srednjoškolci proizvode pečurke

  Tridesetak učenika Poljoprivredne škole se van nastave, kroz školsku sekciju, od ove godine bavi proizvodnjom i uzgojem pečuraka, od proizvodnje i sadnje do berbe. Nekoliko njih već je odabralo da se ovim isplativim poslom bavi i po završetku škole.

  (1) detaljnije
 • Nakon obuke učiće đake da programiraju robota; foto: JV

  Nastavnici sa juga Srbije učiće decu programiranju robota

  Mnogi učenici od 5. do 8. razreda iz Niša, Aleksinca, Blaca, Pirota i Leskovca će ubuduće u školama učiti programiranje uz pomoć robota. Nastavnici koji su prošli obuku, već od naredne nedelje će osnovcima pokazati kako da preko platforme na kompjuteru pokreću robota. Deca će tako na kreativan način naučiti jednu od najvažnijih veština današnjice.

  (2) detaljnije