Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Skupština opštine Pirot

 • najbolje za pirot

  Pirotskim opozicionarima se pridružio nezavisni odbornik

  Dejan Pančić, odbornik u pirotskom parlamentu koji je na to mesto izabran sa liste Grupe građana "Rođeni za Pirot", promenio je stranu i od sada će biti u takođe opozicionoj odborničkoj grupi "Najbolje za Pirot". Kaže da je došlo vreme da svi moraju da udruže protiv vlasti Srpske napredne stranke i da se zbog toga odlučio za prelazak u novu lokalnu političku opciju.

  (1) detaljnije
 • gradska uprava

  Pirot ipak dobija antikorupcijski plan, stigao poziv za formiranje radne grupe koja će izraditi taj dokument

  U istom danu kada je saopštenjem i konferencijom odbornička grupa Najbolje za Pirot od predsednice Skupštine grada tražila da se na sledećoj sednici parlamenta govori o donošenju lokalnog antikorupcijskog plana (LAP), šefovima odborničkih grupa stiglo je obaveštenje da do 6. marta dostave svoje predloge za članove radne grupe koja će izraditi taj dokument.

  (2) detaljnije
 • pirot, foto lj.f.

  Pirot bez antikorupcijskog plana, deo opozicije traži njegovo usvajanje

  Među 34 lokalne samouprave koje nisu donele lokalni antikorupcijski plan (LAP), prema poslednjem izveštaju Agencije za sprečavanje korupcije, nalazi se i Grad Pirot, a upravo donošenje takvog dokumenta, uz formiranje stalnog Radnog tela za praćenje, traže iz opozicione odborničke grupe Najbolje za Pirot.

  (2) detaljnije
 • gradska uprava

  Budžet Pirota za 2023. godinu oko 2,2 milijarde dinara

  Glasovima većine odbornika Skupština Grada Pirota usvojila je budžet za 2023. godinu koji će iznositi oko 2,2 milijarde dinara i za 14,5% je veći od izvornog budžeta za 2022. godinu. Gradonačelnik Pirota očekuje nekoliko pozitivnih rebalansa tokom naredne godine, kako bi budžet bio i veći, dok deo opozicije kritikuje da se u budžetu opet nije našao projekat izgradnje nove zgrade Hitne pomoći.

  detaljnije
 • skupština

  "Oduzeta reč" u pirotskoj skupštini pokrenula buru: ko je kriv za belu kugu, a ko je "staljinista"

  Na poslednjoj sednici pirotske Skupštine šefu odborničke grupe "Najbolje za Pirot" Žarku Todoroviću oduzeta je reč za govornicom dok je govorio o problemu bele kuge u gradu i rezultatima najnovijeg popisa, a za smanjenje broja stanovnika u tom gradu optužio je gradonačelnika Vladana Vasića. Dok iz odborničke grupe kažu da to gašenje slobodne reči, predsednica Skupštine Milena Dimitrijević smatra da je govornica iskorišćena za predizbornu kampanju i da je nakon dve opomene morala da oduzme reč odborniku.

  (6) detaljnije
 • ćirić

  Novi mandati za dvojicu direktora javnih preduzeća u Pirotu

  Dosadašnji direktor Javnog preduzeća za planiranje i uređivanje građevinskog zemljišta Slaviša Svilarov, kao i Bratislav Ćirić, koji je u prethodnom periodu bio na čelu Gradske toplane, dobili su još po jedan mandat na direktorskim mestima, odluka je odbornika na poslednjoj Skupštini Grada Pirota.

  (2) detaljnije
 • popovićeva

  Promena u pirotskoj Skupštini, Emilija Popović nova zamenica predsednice

  Nakon ostavke Katarine Tančić, odbornici pirotske Skupštine na mesto zamenice predsednice lokalnog parlamenta postavili su Emiliju Popović, direktorku Akademije tehničkih i vaspitačkih strukovnih studija.

  (2) detaljnije
 • skupština

  Budžet Pirota rebalansom povećan za preko 600 miliona dinara

  Neutrošeni višak iz budžeta Grada Pirota za 2021. godinu od 627 miliona dinara, rebalansom koji su usvojili odbornici pirotske Skupštine, prebačen je za ovu godinu, pa sa njime budžet za 2022. godinu iznosi preko 2,5 milijarde dinara i to je najveći budžet do sada.

  detaljnije
 • budžet

  Usvojen budžet Pirota, planirani prihodi u 2022. godini 1,92 milijarde dinara

  Budžet Pirota za narednu, 2022. godinu veći je za 111 miliona od tekućeg pa će iznositi nešto preko 1,92 milijarde dinara. Oko 75% će se napuniti od poreza, dok će transferi iz republičke kase učestovovati sa oko 16%. Najveći rashodi idu na zaposlene sa 27% i korišćenje roba i usluga sa oko 30%.

  (1) detaljnije
 • Srpska desnica

  Srpska desnica dobila još jednog odbornika u Pirotu - "preletanje" iz SPS-a

  Dosadašnji odbornik Socijalističke partije Srbije u pirotskoj Skupštini Dejan Ćirić napustio je redove ove stranke i pridružio se Srpskoj desnici, potvrdili su u pirotskom odboru stranke Miše Vacića. Dobrodošlicu novom članu sa kojim će ova stranka ubuduće imati 2 odbornika u pirotskom parlamentu poželeo je i predsednik stranke, dok u SPS-u nisu želelli da komentarišu Ćirićev prelazak.

  (8) detaljnije
 • Vladan Vasić

  Vladan Vasić gradonačelnik Pirota - 5. put

  Na konstitutivnoj sednici Skupštine, koja je zbog epidemije virusa korona održana u sali Doma kulture, za gradonačelnika Pirota ponovo je izabran Vladan Vasić. Novom-starom gradonačelniku je ovo 5. mandat, a prvi kao funkcioneru Srpske napredne stranke. Lokalnim parlamentom prvi put će upravljati žene - za predsednicu je izabrana Milena Dimitrijević, a njena zamenica biće Katarina Tančić, obe kadar SNS-a.

  (4) detaljnije
 • pirot opstina

  Novi predstavnici lokalnih vlasti sutra se biraju u 10 gradova i opština na jugu Srbije

  Pored Niša, novog predsednika Skupštine, gradonačelnika, njihovih zamenika, ali i predstavnika građana u četvrtak, 20. avgusta dobiće Pirot, Babušnica, Bela Palanka i Dimitrovgrad. Konstitutivne sednice Skupštine za sutra su zakazane i u Vlasotincu i Lebanu, a novo rukovodstvo biraće se i u Svrljigu, Blacu i Kuršumliji.

  (3) detaljnije
 • Odbornici jednoglasno doneli odluku

  Usvojen budžet Pirota - za vlast namenski, za opoziciju predizborni

  Glasovima 44 odbornika vladajuće većine Skupština grada Pirota usvojila je budžet za narednu godinu koji će iznosti 1,7 milijardi dinara. Gradonačelnik Vladan Vasić kaže da budžet obezbeđuje nesmetano funkcionisanje lokalne samouprave, dok opozicija smatra da je on u funkciji lokalnih izbora i nije glasala za usvajanje.

  detaljnije
 • Odbornici jednoglasno doneli odluku

  Skupština Pirota odlučila: Brišu se sve lokacije za MHE iz prostornog plana

  Glasovima svih prisutnih odbornika, kako vlasti, tako i opozicije, na današnjoj sednici Skupštine Grada Pirota usvojena je odluka o brisanju svih lokacija za MHE iz Prostornog plana Grada, koji se počeo da se izrađuje. Istovremeno, Skupština je donela odluku da se Vladi Srbije i nadležnim ministarstvima uputi zahtev za moratorijum na izgradnju mini-hidroelektrana na teritoriji Parka prirode Stara planina.

  (8) detaljnije
 • Protest u vreme održavanja sednice Skupštine

  Protest Piroćanaca dok zaseda Skupština - traže stopiranje gradnje svih MHE

  Zbog toga što traže od Gradske uprave da se poništi ugovor koji lokalna vlast ima sa investitorom mini-hidroelektrane u selu Topli Do za korišćenje seoskog puta i zbog toga što žele da Grad stopira izgradnju svih 12 mini-hidroelektrana koje su u procesu dobijanja dozvole na Staroj planini, građani Pirota okupili su se i protestuju ispred Gradske uprave u vreme održavanja sednice lokalne Skupštine.

  detaljnije
 • Protest počinje u 9:30

  Novi protest protiv MHE u Pirotu ispred Gradske uprave

  Nezadovoljni time što lokalna vlast ne preduzima korake u vezi stopiranja izgradnje mini-hidroelektrana na teritoriji Stare planine, Piroćanci će se okupiti ispred zgrade Gradske uprave u vreme održavanja sednice lokalnog parlamenta. Sednica počinje petak u 10 sati, a protest pola sata ranije.

  detaljnije
 • Na sednici usvojeni i finansijski izveštaji javnih preduzeća

  Pirot kupio akcije Slobodne zone

  Glasovima odbornika vladajuće većine, Skupština Pirota donela je odluku da Grad kupi 38 akcija Slobodne zone Pirot, koje će, kako kaže gradonačelnik Vladan Vasić, biti kupljene novcem od dividendi koju dobijaju. Opozicija nije glasala za kupovinu, jer nije dostavljena dokumentacija o njenom poslovanju. Na sednici usvojeni i finansijski izveštaji rada 5 Javnih preduzeća.

  (5) detaljnije
 • Izlaze samostalno

  Najbolje za Pirot: Gradska uprava krši zakon

  Zbog toga što načelnik Gradske uprave odbija da dostavi ugovore u vezi sa izgradnjom mini-hidroelektrana u selima Jelovica i Dojkinci, ali i dokumenta koja su im neophodna za učešće na sednici Skupštine, on krši zakon, smatraju u pirotskoj opoziciji, a predsednika Skupštine Milana Popovića optužuju da namerno opstruiše iznošenje važnih tema za sve Piroćance. Nezadovoljni njegovim predsedavanjem prošle nedelje napustili sednicu.

  (1) detaljnije
 • Vređanja na sednici Skupštine

  Ispred Skupštine Pirota protest, unutra svađa odbornika

  Današnja sednica Skupštine Grada Pirota prošla je u senci protesta koji je održan ispred zgrade te institucije, a ništa manje glasno i burno nije bilo ni unutar zgrade, gde su se predstavnici opozicije i vlasti međusobno vređali kada su govorili o protestu i o izgradnji mini-hidroelektrana. Umalo je došlo i do fizičkog sukoba između odbornika opozicije Zorana Stojanovića i gradonačelnika Vladana Vasića.

  (9) detaljnije
 • Protest zbog izgradnje MHE u vreme sednice pirotske Skupštine

  Građani Pirota i okolnih mesta okupili su se jutros ispred Skupštine u vreme održavanja sednice, tražeći da se zakaže posebna sednica Skupštine sa jednom tačkom dnevnog reda - izbacivanje potencijalnih lokacija za mini-hidroelektrane iz prostornog plana. Iste zahteve na sednici imala je opoziciona Pirotska nova snaga, ali nakon što njihovi zahtevi nisu usvojeni, oni su napustili sednicu. Predstavnici Inicijative Odbranimo reke Stare planine pozvani na razgovor sa pomoćnicima gradonačelnika, ali su oni to odbili.

  (2) detaljnije
KOMENTAR DANA

Dotrajalo je bilo još pre 20 godina, a sad je kao ruševina, iskopina, kao Medijana.

Alex Čitalac

Tekst: Još jedna najava obnove porodilišta u Nišu i "priznanje" da je - dotrajalo