Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Skupština opštine Pirot

 • budžet

  Usvojen budžet Pirota, planirani prihodi u 2022. godini 1,92 milijarde dinara

  Budžet Pirota za narednu, 2022. godinu veći je za 111 miliona od tekućeg pa će iznositi nešto preko 1,92 milijarde dinara. Oko 75% će se napuniti od poreza, dok će transferi iz republičke kase učestovovati sa oko 16%. Najveći rashodi idu na zaposlene sa 27% i korišćenje roba i usluga sa oko 30%.

  (1) detaljnije
 • Srpska desnica

  Srpska desnica dobila još jednog odbornika u Pirotu - "preletanje" iz SPS-a

  Dosadašnji odbornik Socijalističke partije Srbije u pirotskoj Skupštini Dejan Ćirić napustio je redove ove stranke i pridružio se Srpskoj desnici, potvrdili su u pirotskom odboru stranke Miše Vacića. Dobrodošlicu novom članu sa kojim će ova stranka ubuduće imati 2 odbornika u pirotskom parlamentu poželeo je i predsednik stranke, dok u SPS-u nisu želelli da komentarišu Ćirićev prelazak.

  (8) detaljnije
 • Vladan Vasić

  Vladan Vasić gradonačelnik Pirota - 5. put

  Na konstitutivnoj sednici Skupštine, koja je zbog epidemije virusa korona održana u sali Doma kulture, za gradonačelnika Pirota ponovo je izabran Vladan Vasić. Novom-starom gradonačelniku je ovo 5. mandat, a prvi kao funkcioneru Srpske napredne stranke. Lokalnim parlamentom prvi put će upravljati žene - za predsednicu je izabrana Milena Dimitrijević, a njena zamenica biće Katarina Tančić, obe kadar SNS-a.

  (4) detaljnije
 • pirot opstina

  Novi predstavnici lokalnih vlasti sutra se biraju u 10 gradova i opština na jugu Srbije

  Pored Niša, novog predsednika Skupštine, gradonačelnika, njihovih zamenika, ali i predstavnika građana u četvrtak, 20. avgusta dobiće Pirot, Babušnica, Bela Palanka i Dimitrovgrad. Konstitutivne sednice Skupštine za sutra su zakazane i u Vlasotincu i Lebanu, a novo rukovodstvo biraće se i u Svrljigu, Blacu i Kuršumliji.

  (3) detaljnije
 • Odbornici jednoglasno doneli odluku

  Usvojen budžet Pirota - za vlast namenski, za opoziciju predizborni

  Glasovima 44 odbornika vladajuće većine Skupština grada Pirota usvojila je budžet za narednu godinu koji će iznosti 1,7 milijardi dinara. Gradonačelnik Vladan Vasić kaže da budžet obezbeđuje nesmetano funkcionisanje lokalne samouprave, dok opozicija smatra da je on u funkciji lokalnih izbora i nije glasala za usvajanje.

  detaljnije
 • Odbornici jednoglasno doneli odluku

  Skupština Pirota odlučila: Brišu se sve lokacije za MHE iz prostornog plana

  Glasovima svih prisutnih odbornika, kako vlasti, tako i opozicije, na današnjoj sednici Skupštine Grada Pirota usvojena je odluka o brisanju svih lokacija za MHE iz Prostornog plana Grada, koji se počeo da se izrađuje. Istovremeno, Skupština je donela odluku da se Vladi Srbije i nadležnim ministarstvima uputi zahtev za moratorijum na izgradnju mini-hidroelektrana na teritoriji Parka prirode Stara planina.

  (8) detaljnije
 • Protest u vreme održavanja sednice Skupštine

  Protest Piroćanaca dok zaseda Skupština - traže stopiranje gradnje svih MHE

  Zbog toga što traže od Gradske uprave da se poništi ugovor koji lokalna vlast ima sa investitorom mini-hidroelektrane u selu Topli Do za korišćenje seoskog puta i zbog toga što žele da Grad stopira izgradnju svih 12 mini-hidroelektrana koje su u procesu dobijanja dozvole na Staroj planini, građani Pirota okupili su se i protestuju ispred Gradske uprave u vreme održavanja sednice lokalne Skupštine.

  detaljnije
 • Protest počinje u 9:30

  Novi protest protiv MHE u Pirotu ispred Gradske uprave

  Nezadovoljni time što lokalna vlast ne preduzima korake u vezi stopiranja izgradnje mini-hidroelektrana na teritoriji Stare planine, Piroćanci će se okupiti ispred zgrade Gradske uprave u vreme održavanja sednice lokalnog parlamenta. Sednica počinje petak u 10 sati, a protest pola sata ranije.

  detaljnije
 • Na sednici usvojeni i finansijski izveštaji javnih preduzeća

  Pirot kupio akcije Slobodne zone

  Glasovima odbornika vladajuće većine, Skupština Pirota donela je odluku da Grad kupi 38 akcija Slobodne zone Pirot, koje će, kako kaže gradonačelnik Vladan Vasić, biti kupljene novcem od dividendi koju dobijaju. Opozicija nije glasala za kupovinu, jer nije dostavljena dokumentacija o njenom poslovanju. Na sednici usvojeni i finansijski izveštaji rada 5 Javnih preduzeća.

  (5) detaljnije
 • Izlaze samostalno

  Najbolje za Pirot: Gradska uprava krši zakon

  Zbog toga što načelnik Gradske uprave odbija da dostavi ugovore u vezi sa izgradnjom mini-hidroelektrana u selima Jelovica i Dojkinci, ali i dokumenta koja su im neophodna za učešće na sednici Skupštine, on krši zakon, smatraju u pirotskoj opoziciji, a predsednika Skupštine Milana Popovića optužuju da namerno opstruiše iznošenje važnih tema za sve Piroćance. Nezadovoljni njegovim predsedavanjem prošle nedelje napustili sednicu.

  (1) detaljnije
 • Vređanja na sednici Skupštine

  Ispred Skupštine Pirota protest, unutra svađa odbornika

  Današnja sednica Skupštine Grada Pirota prošla je u senci protesta koji je održan ispred zgrade te institucije, a ništa manje glasno i burno nije bilo ni unutar zgrade, gde su se predstavnici opozicije i vlasti međusobno vređali kada su govorili o protestu i o izgradnji mini-hidroelektrana. Umalo je došlo i do fizičkog sukoba između odbornika opozicije Zorana Stojanovića i gradonačelnika Vladana Vasića.

  (9) detaljnije
 • Protest zbog izgradnje MHE u vreme sednice pirotske Skupštine

  Građani Pirota i okolnih mesta okupili su se jutros ispred Skupštine u vreme održavanja sednice, tražeći da se zakaže posebna sednica Skupštine sa jednom tačkom dnevnog reda - izbacivanje potencijalnih lokacija za mini-hidroelektrane iz prostornog plana. Iste zahteve na sednici imala je opoziciona Pirotska nova snaga, ali nakon što njihovi zahtevi nisu usvojeni, oni su napustili sednicu. Predstavnici Inicijative Odbranimo reke Stare planine pozvani na razgovor sa pomoćnicima gradonačelnika, ali su oni to odbili.

  (2) detaljnije
 • pirot

  Pirotski SNS traži mandate od isključenih odbornika, a oni to nazivaju pritiskom

  Odbornici odborničke grupe ”Najbolje za Pirot” odbili su da vrate svoje mandate nakon što su krajem prošlog meseca isključeni iz SNS. Naprednjacima poručuju da su odbornici vlasnici mandata, a dan nakon isključenja oni su osnovali novu odborničku grupu u pirotskoj Skupštini.

  (2) detaljnije
 • vasic
  Izbori 2016

  Vasić prvi gradonačelnik Pirota, odbornici SNS napustili sednicu

  Odbornici Skupštine grada Pirota na svojoj prvoj sednici za prvog gradonačelnika Pirota izabrali su Vladana Vasića, kandidata Koalicije za Pirot, sa 31 glasom “za”. Naprednjaci tražili dopunu dnevnog reda, pa napustili sednicu.

  (3) detaljnije
 • 490x370-Popovic.jpg
  Izbori 2016

  Popović izabran za predsednika Skupštine grada Pirota

  Dosadašnji predsednik Skupštine Milan Popović iz Koalicije za Pirot ponovo je izabran na tu funkciju glasovima nove skupštinske većine koju, pored ove koalicije, čine još SPS i koalicija SDS-LDP. Usvojen i novi Statut kojim je Pirot i zvanično postao grad.

  detaljnije
 • unnamed.jpg

  Pirotskom odborniku pretili i poručili da ne dođe na sednicu

  Odbornik NS Zoran Aleksić, koji podržava vladajuću većinu u pirotskoj Skupštini, kaže da su mu u četvrtak, pred sednicu Skupštine, pretila trojica nepoznatih muškaraca i rekla da se ne pojavljuje na Skupštini.

  detaljnije
 • sns-pirot.jpg

  Dvoje pirotskih odbornika napustilo vladajuću većinu

  Odbornici Grupe građana "Pirotski naprednjaci" Mirjana Đorđević i Zoran Stojanović napustili su skupštinsku većinu u Pirotu i priključili se opozicionoj odborničkoj grupi SNS-a koja sada ima 22, od ukupno 56 odbornika. 

  detaljnije