Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Skupština opštine Prokuplje

  • panorama Prokuplja

    Zakazana sednica Skupštine Prokuplja, ali bez zahteva opozicije za smenu direktorke Muzeja

    Nakon što je pre dva dana Slaviša Momčilović, odbornik opozicione Demokratske stranke podneo predlog za zakazivanje vanredne sednice na kojoj bi se razmatrala smena direktorke Muzeja Ljliljane Krasić koja je prvostepeno osuđena za falsifikovanje potpisa, predsednik Skupštine Dejan Lazić je zakazao sednicu za 30. april, ali kao redovnu i bez predložene tačke opozicije.

    detaljnije
  • Zgrada Prokuplja

    Prokupačke demokrate traže smenu osuđene direktorke Muzeja

    Demokratska stranka u Prokuplju predala je zahtev za zakazivanje vanredne sednice Skupštine na kojoj traže smenu Ljiljane Krasić, direktorke Muzeja u tom gradu, a koja je prvostepenom presudom osuđena za falsifikovanje potpisa, o čemu su Južne vesti pisale. Direktorki se stavlja na teret da je falsifikovala potpis tadašnjeg v. d. direktora Muzeja na tekst njegove ostavke koji je sama sačinila, a nakon toga “potpisani dokument” predala Skupštini Prokuplja koja je trebala na osnovu toga da ga smeni, a na njegovo mesto imenuje nju za vršioca dužnosti.

    (3) detaljnije
  • grad Prokuplje

    Prokuplje se kreditno zadužuje 285 miliona dinara "po hitnom postupku”

    Zbog nagomilanih finansijskih problema koji su unazad nekoliko meseci sve vidljiviji u funkcionisanju grada, lokalna vlast koju predvodi Srpska napredna stranka odlučila je da kreditno zaduži Prokupčane za 285.000.000 dinara sa rokom otplate ne dužim od 5 godina. Saglasnost za tako nešto potrebno je da odobri Skupština, koja je danas po hitnom postupku zakazana za sutra od 10 sati.

    (2) detaljnije
  • grad Prokuplje

    Penzioner u nezakonitom v. d. statusu ponovo imenovan za v. d. direktora

    Nakon što je, kako je objašnjeno, zbog tehničkih propusta skupštinska većina lokalnog parlamenta u Prokuplju izglasala poništenje oglasa koji je raspisan za direktore JP Gradski vodovod i JP za urbanizam i izgradnju, odbornici su izabrali za v. d. direktora Gradskog vodovoda 71-godišnjeg Milisava Brajkovića. Brajković je pre toga razrešen sa mesta v. d. direktora Javnog preduzeća za urbanizam i izgradnju na koje je postavljen 2019. godine i mimo svih propisa i zakona obavljao je tu funkciju do danas.

    (7) detaljnije
  • Zgrada Prokuplja

    Usvojen rebalans budžeta Prokuplja koji je doneo Privremeni organ

    Skupština Prokuplja usvojila je prvi rebalans budžeta za 2024. godinu, za koji opozicija tvrdi da je nezakonit jer je, umesto odbornika lokalnog parlamenta, budžet doneo i usvojio Privremeni organ. Uz brojne zamerke i ukazane nepravilnosti oko ovogodišnjeg budžeta, novim rebalansom je projektovan da on bude 2.066.773.457 dinara, a predviđeni deficit je oko 35 miliona dinara.

    (1) detaljnije
  • grad Prokuplje

    Zavetnici postaju deo lokalne vlasti u Prokuplju

    Na današnjoj sednici Skupštine Prokuplja stranka Zavetnici, koja ima tri odbornika, ući će u koaliciju sa vladajućom Srpskom naprednom strankom i Socijalističkom partijom Srbije. Takvu odluku je potvrdio i Marko Ristić, jedan od odbornika Zavetnika, kome će ovo biti poslednja sednica Skupštine u ovom sazivu jer je juče podneo ostavku i danas će ga zameniti novi odbornik sa te liste.

    (6) detaljnije
  • Skupština Pk

    Miroslav Antović novi gradonačelnik Prokuplja, odbornici SSP-a izašli iz sale tokom glasanja

    Sa 39 od 48 odbornika, koliko ih je prisustvovalo današnjoj Skupštini, za novog gradonačelnika Prokuplja izabran je Miroslav Antović iz Srpske napredne stranke. Njegov izbor podržala je većina koju čine naprednjaci i socijalisti, dok su protiv bili samo odbornici Demokratske stranke, a odbornici sa liste Srbija protiv nasilja iz redova Stranke slobode i pravde napustili su skupštinsku salu tokom glasanja, dok su 3 odbornika Zavetnika i 2 Poks-Nada bili uzdržani.

    (5) detaljnije
  • Zgrada Prokuplja

    Zakazana Skupština Prokuplja, Zavetnici (za sada) neće u koaliciju sa naprednjacima

    Posle konstitutivne sednice Skupštine na kojoj su verifikovani mandati i izbaran novi-stari predsednik Skupštine Dejan Lazić, za petak, 9. februara zakazana je druga sednica na kojoj će se birati gradonačelnik i lokalni funkcioneri. Kako saznajemo, naprednjaci su ovog puta odlučili da naprave koalicionu vlast sa Socijalističkom partijom Srbije, a Zavetnici, sa kojima se takođe razgovaralo, ipak su prelomili i za sada ostaju u opoziciji.

    (1) detaljnije
  • Zgrada Prokuplja

    Rebalansom uvećan budžet Prokuplja za oko 350 miliona dinara

    U senci ostavke gradonačelnika Prokuplja Milana Aranđelovića, na poslednjoj sednici Skupštine Prokuplja u ovom sazivu, kako je najavio njen predsednik Dejan Lazić, odbornička većina usvojila je jednoglasno rebalans budžeta za 2023. godinu, kojim se projektovani budžet uvećava za preko 350 miliona dinara i iznosi 2.723.952.611 dinara. Planirani deficit je oko 80 miliona dinara.

    detaljnije
  • Zgrada Prokuplja

    Skupština usvojila poskupljenja: veće cene komunalnih usluga i gradskog prevoza u Prokuplju

    Prokupačka Skupština usvojila je najavljena poskupljenja koje su tražile firme sa kojima Grad ima koncesione ugovore. Usluge izvoženja smeća Prokupčani će plaćati skuplje za 14,5%, čišćenje javnih površina 15,1%, dok je javni prevoz odlukom vladajuće većine poskupljuje za 39%.

    (8) detaljnije
  • Prokuplje

    Usvojen budžet Prokuplja za 2023. godinu, planirani prihodi i rashodi na nivou ovogodišnjih

    Odbornici prokupačke Skupštine usvojili su budžet za 2023. godinu koji je projektovan na 2.411.610.631 dinara, što je neznatno veći iznos od ovogodišnjeg budžeta, koji je poslednjim rebalansom, trećim u ovoj godini, smanjen za 210 miliona dinara sa 2,6 na 2,4 milijarde dinara. Za narednu godinu planirani deficit je oko 5%, odnosno 103.500.000 koji će se pokriti prenetim neutrošenim sredstvima iz budžeta ove godine.

    (4) detaljnije
  • Zgrada Prokuplja

    Treći rebalans u Prokuplju, budžet smanjen za 210 miliona dinara

    Zbog isplata koje su planirane za ovu, a odložene za sledeću godinu, premeštanja novca sa jedne na drugu budžetsku stavku kako bi se sve planirano završilo do kraja godine, ali i obezbeđivanja novca za otpremnine sada već bivših radnika JKP Hammeuma, odbornici gradske Skupštine usvojili su treći rebalans budžeta u ovoj godini kojim se budžet umanjuje za oko 210 miliona, odnosno sa, kako je planirano, 2,6 na 2,39 milijardi dinara.

    (3) detaljnije
  • Zgrada Prokuplja

    Likvidacija "Hammeuma" na predstojećoj Skupštini, poslanici iz Niša ponovo zabranjeno prisustvo

    Prethodnih meseci više puta najavljivana odluka o likvidaciji prokupačkog JKP "Hammeuma" biće prva tačka sutrašnje sednice lokalne Skupštine. Narodna poslanica Jelena Milošević iz Niša najavljuje da će biti prisutna na sednici, iako joj je tokom dana stigao dopis da joj ulaz neće biti dozvoljen, a dolazak su najavili i nezadovoljni radnici tog prokupačkog preduzeća.

    detaljnije
  • Zgrada Prokuplja

    Za prvih 6 meseci ostvareni prihodi u budžetu Prokuplja 34,85 odsto

    U senci dolaska policije kako bi se omogućio početak sednice, ali i odluka o podeli i promeni nadležnosti Javnog komunalnog preduzeća Hammeum, na poslednjoj 27. Skupštini Prokuplja usvojena je odluka o izvršenju budžeta za prvih 6 meseci ove godine. Ostvareni prihodi u odnosu na planirane u tom periodu iznose 34,85 odsto. Gradska vlast u Prokuplju je ranije usvojila projektovani budžet za ovu godinu po kome su prihodi i rashodi izjednačeni i iznose po 2.605.916.539 dinara.

    detaljnije
  • policija u sali SO

    Radnicima "Hammeuma" nije dozvoljeno prisustvo na sednici Skupštine, intervenisala policija

    Ni najstariji prokupački odbornici ne pamte situaciju da je policija ulazila u skupštinsku salu kao što se to desilo danas, kako bi obezbedila početak 27. sednice Skupštine grada. Pre početka nekoliko radnika JKP Hammeuma ušlo je u salu gde su u svojstvu građana hteli da prisustvuju zasedanju, što im predsednik Skupštine Dejan Lazić nije dozvolio, već je zatražio od policije koju je u međuvremenu neko pozvao, da izbaci “nepozvane ljude” kako bi se održala sednica.

    (6) detaljnije
  • Skupština Prokuplja

    Usvojen budžet Prokuplja, najavljeno smanjenje broja radnika u javnim preduzećima i ustanovama

    Činjenica da gotovo 70 odsto od planiranih 1,62 milijarde dinara gradskog budžeta Prokuplja ide na plate zaposlenih, naterala je nadležne u gradskoj vlasti da već od 1. januara naredne godine započnu proces racionalizacije i smanjenje broja radnika, kažu, kako u Gradskoj upravi, tako i u javnim preduzećima i ustanovama.

    (10) detaljnije
  • Prokuplje

    Budžet Prokuplja oko 1,62 milijarde, preko 65 odsto za plate javnih službenika

    Prokupački odbornici razmatraće na sutrašnjoj sednici usvajanje budžeta za 2021. godinu, koji je planiran na oko 1,62 milijarde. Novi budžet je za skoro 200 miliona dinara manji od ovogodišnjeg, a gradonačelnik Prokuplja Milan Aranđelović kaže da će najveći deo ići za plate zaposlenih, ali da će se u gradskoj kasi naći para i za razne investicije koje će doprineti boljem životu svih građana.

    (7) detaljnije
  • sednica

    Usvojen budžet Prokuplja, trećina ide na plate zaposlenih

    Iako će realizacija ovogodišnjeg budžeta biti oko 80 % ili 1,35 milijardi, prokupačka gradska vlast je na današnjoj sednici usvojila budžet težak oko 1,75 milijardi i pored činjenice da su planirani prihodi blizu 1,5 milijardi dinara. Razliku između planiranih sredstava i prihoda, iz vlasti obećavaju da će obezbediti od neutrošenog novca iz prethodnog perioda.

    (2) detaljnije
  • Odbornici SNS Prokuplje

    I naprednjaci u Leskovcu i Prokuplju "odbranili" skupštinske sale

    Srpska napredna stranka i njihovi koalicioni partneri, koji su od petka, 12. aprila, organizovali dežurstva u Skupštinskoj sali Grada Prokuplja, danas su prekinuli svoje 24-časovno dežurstvo. Istovremeno, i njihove stranačke kolege iz Leskovca prekinule su dežurstvo započeto, kažu, radi odbrane gradskih institucija od eventualnih napada predstavnika opozicije i demonstranata.

    (9) detaljnije
  • ulaz

    Novinari i dalje ne smeju do odbornika u niškoj Skupštini, Prokupčani dežuraju na smenu

    Odbornici Srpske napredne stranke i njihovih koalicionih partnera i dalje zaključani u skupštinama u Leskovcu, Nišu i Prokuplju, gde najavljuju dežurstva na smenu. U Nišu je pak ulaz u gradski parlament zabranjen za sve, pa i za novinare kojima su vrata i danas zatvorena "ispred nosa".

    (4) detaljnije
KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: