Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Sloboda govora

  • novine

    Koalicija za slobodu medija o izveštaju EK: Ključni problemi medijske zajednice i dalje ostaju nerešeni

    Evropska komisija objavila je Izveštaj o napretku u kom je sloboda izražavanja u Srbiji ocenjena u domenu “ograničenog napretka”. Iz Koalicije za slobodu medija smatraju da ključni problemi medijske zajednice i dalje ostaju nerešeni, a proces EU integracija usporen, pa pozivaju EK da umesto što konstatuju loše stanje, daju podršku promenama koje su moguće jedino ozbiljnim i odlučnim pristupom problemima.

    (1) detaljnije
  • kamere

    Reakcije na izjavu gradonačelnice Niša: Priznala da diskriminiše medije i krši Zakon

    "Ako smo do sada i imali sumnje da javni funkcioneri diskriminacijom krše zakone i ljudska prava u Srbiji, sada više nemamo nikakvu dilemu" - tako novinarka Tamara Skrozza komentariše izjavu gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski da je dogovor da Južne vesti ne dobijaju odgovore od nadležnih u gradu na pitanja koja prosleđuju u ime građana. Još je opasnije to što ovom mediju nisu uputili demanti, pa je nepoznato na šta Sotirovski konkretno misli kada objašnjava razloge za diskriminaciju, ističe Dragan Đorđević iz Odbora za ljudska prava. NUNS podseća da je gradonačelnica nekada bila novinarka i da bi tim pre morala da zna da je diskriminacija medija protivna zakonu.

    (23) detaljnije
  • New city hotel

    Nastavljeno suđenje zbog otkazane debate u hotelu Novice Tončeva - svedočenja o tome da li je bilo radova

    Suđenje niškom hotelu New City koji je zbog otkazivanja debate tužio Institut za evropske poslove, nastavljeno je danas pred Privrednim sudom u Nišu i to iskazima nekih svedoka koji su naveli da nisu primetili radnike kako popravljaju havariju u sali, dok je vlasnik privatne firme tvrdio da je bilo popravke. Podsetimo, iz hotela su tvrdili da su zbog poplave i havarije otkazali debatu, dok iz Instituta ostaju pri stavu da je otkazana iz političke prirode, a ne zbog kvara u sali.

    (6) detaljnije
  • Medijsko sklonište Vranje

    Festival demokratije i aktivizma u Vranju

    Tribine o građanima, medijima, kulturi i umetnosti, nevladinom sektoru, biće održane na prvom južnosrpskom “Festivalu demokratije i aktivizma” koji počinje u utorak, 3. marta i trajaće do 7. marta u “Medijskom skloništu" u Vranju. Početak svake od pet tribina u kojima će učestvovati gosti i Vranjanci uspešni u svojim oblastima je od 18 sati.

    detaljnije
  • Medijsko sklonište Vranje

    Otvoreno prvo “Medijsko sklonište" u Vranju

    Prvi slobodni prostor za okupljanje ljudi i održavanje različitih skupova, “Medijsko sklonište” otvoreno je u Vranju, a namenjeno je svima koji nemaju prostor za održavanje tribina, okruglih stolova i drugih aktivnosti koje se tiču slobodnog života i govora.

    detaljnije
  • Dragan Petković Južne vesti

    Petković: Napad na Južne vesti kao upozorenje ostalim medijima

    Zašto ni nekoliko meseci nakon što je Poreska uprava u rekordno kratkim rokovima odbacila sve žalbe Južnih vesti i otpočela proces prinudne naplate navodnog milionskog duga za porez, novac još nije skinut sa računa tog medija i zašto su baš Južne vesti već mesecima na udaru državnih institucije, u intervjuu za "Balkanpres" govori jedan od osnivača Južnih vesti Dragan Petković.

    detaljnije
  • Pravda

    Mediji i pretpostavka nevinosti: "Verbalni delikt" u novom ruhu

    U državi, kakva je Srbija, u kojoj su medijske slobode i novinari sve ugroženiji, predlaže se inkvizitorska krivična norma zbog koje bi pripadnici „sedme sile“ mogli da budu kažnjeni i sa tri godine zatvora.

    (4) detaljnije
  • mediji

    Novinarska udruženja: Kontrola "Južnih vesti" nije bila u skladu sa zakonom, kako je saopštila Vlada

    Iako je Vlada Srbije, nakon jučerašnjeg sastanka sa medijskim udruženjima saopštila da je poreska kontrola u "Južnim vestima" sprovedena u skladu sa zakonom, novinarska udruženja ne slažu se sa ovom ocenom što su, kako kažu, naglasili i na samom sastanku, i zahtevaju da odgovaraju direktor Poreske uprave u Nišu i inspektori. Traže i da se slučaj kažnjavanja "Južnih vesti" hitno reši, jer može biti korišćen kao presedan za dalje gušenje medija.

    (6) detaljnije
  • Internet kompjuter

    "Na društvenim mrežama ništa nije potpuno privatno"

    Registrovani i neregistrovani onlajn mediji, kao i društvene mreže, sfera su koja nije iskristalisana kada je reč o pravima i zakonima, a posebno je nejasna linija koja deli slobodu govora, od vređanja i govora mržnje. Tako je, kaže advokat Nebojša Stanković, fejsbuk profil pojedinca privatna stvar, ali je i javna, jer je dostupan širokom krugu ljudi.

    detaljnije
  • Suad Beganović

    U EU sa starom opremom i uz neplaćeni rad

    Digitalizacija se više i ne spominje. Najčešća vijest koja dolazi iz Javnog servisa je vijest o novom štrajku sindikata. Jedina drugačija informacija nije bila ništa bolja. BHRT je upao u aferu neemitiranja intervjua sa Sebijom Izetbegović, suprugom Bakira Izetbegovića.

    detaljnije
  • podrzi zahteve

    Građani u Nišu i Vranju dali podršku novinarima

    Sa flajera ali i sa zvučnika preko kojih je emitovan radio program na temu medijskog mraka, građani koji su danas prošetali Obrenovićevom ulicom u Nišu, mogli su da se upoznaju sa problemima sa kojima su svakodnevno suočeni novinari u Srbiji. Akcija je održana i u Vranju, ali uz poteškoće zbog izostanka podrške lokalnog funkcionera i medija.

    (1) detaljnije
  • Iskra Manojloska

    Govor mržnje i njegovo sankcionisanje u Makedoniji

    Govor mržnje, za one koji ga praktikuju, je skoro uvek smatran slobodom izražavanja. Govoru mržnje bi trebalo da se posveti jednako pažnje kao slobodi govora, baš zbog njegove razorne snage.

    detaljnije
  • mediji

    “Bukom protiv mraka” i u Nišu - skup o zahtevima novinara koji su upućeni premijerki

    Akcija “Bukom protiv mraka” kojom će novinari okupljeni oko “Grupe za slobodu medija” obavestiti građane kojih 13 zahteva je upućeno premijerki Ani Brnabić i zašto su oni važni, biće pored Beograda, Novog Sada i Kragujevca, održana i u Nišu - u nedelju 19. novembra, u Obrenovićevoj ulici ispred Media centra, od 12 do 15 sati.

    detaljnije
  • EUtanazija Evropa iza gvozdene zavese

    EUtanazija

    Tolerisanje diktature, samovolje, korupcije, pravnog nasilja, gušenje građanskih sloboda.. zarad navodnog "očuvanja stabilnosti u regionu", u sebi može da sadrži "EU", ali samo kao početna slova eutanazije svih onih ideja zbog kojih verujemo u Evropsku uniju.

    (5) detaljnije
  • Vedran Vojinović

    Sloboda medija u BiH

    Dakle ako budete uhvaćeni da kršite sve uzuse novinarske profesije, na javnom servisu vas ne čeka otkaz, nego bolje i udobnije radno mjesto, neko na kojem vaša nagodnost može više doći do izražaja, a manje u oči javnosti.

    detaljnije
  • Zaštita slobode govora i medija

    Prema podacima Komiteta za zaštitu novinara, od 1992. godine do danas 287 novinara je poginulo u ratnim zonama. Međutim, šokira sledeći podatak: u istom periodu 810 novinara je ubijeno zbog toga što su istraživali korupciju i borili se za ljudska prava. Samo 10 slučajeva su dobila rešenje na sudu.

    detaljnije
  • novinari

    Predstavnici EU zabrinuti zbog medijskih (ne)sloboda u Srbiji

    Evropski parlamentarci, predstavnici Evropske komisije i drugih institucija u Briselu, pored zabrinutosti najavljuju i da će reagovati zbog sve većih pritisaka na medije, ugrožavanja slobode govora i nepoštovanja demokratskih procedura, ali i netransparentnog sufinansiranja medijskih sadržaja u Srbiji.

    (1) detaljnije
  • Sloboda medija

    Procvat tabloidizacije i gušenje aktivizma u Srbiji

    Srbija po slobodi medija, prema podacima Reportera bez granica, Svetski dan slobode medija 3. maj, dočekuje na 66. mestu, što je u veliki pad u odnosu na prošlu godinu. Sociolog Zoran Jovanović i aktivista Mladen Jovanović slažu se da današnju medijsku sliku kroje tabloidi, a da nestaju “dubinski mediji” koji traže istinu.

    (2) detaljnije
  • naslovnafleming

    "Politička korektnost veća pretnja po slobodu govora nego terorizam"

    Urednik u danskom "Jilands postenu" Fleming Roz kaže da je sloboda govora u svetu danas ugrožena, i to više od političke korektnosti nego od radikalnih islamista. Kako navodi, “zastrašujuće je kad ti neko kaže da je rasistički to što si rekao i da treba da umukneš”. 

    (2) detaljnije
KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: