Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Stara Planina

 • Moguća radikalizacija borbe

  Staroplaninci: Doći će vreme kada ćemo morati fizički da se borimo

  Stotinak aktivista Inicijative "Odbranimo reke Stare planine" posetili su selo Topli Dol kraj Pirota da bi pružili podršku meštanima, kojih ima svega 23, zbog toga što je prethodnih dana jedan od investitora dolazio i snimao teren dronom. On je hteo i da održi sastanak sa meštanima u kancelariji Mesne zajednice, ali mu oni to nisu dozvolili.

  (3) detaljnije
 • Pridružili se borbi

  “Evropski pokret za vodu” podržao borbu za očuvanje reka Stare planine

  Borbu žitelja staroplaninskih sela koji se protive izgradnji mini-hidroelektrana na ovoj planini podržao je Evropski pokret za vodu , koji je pozvao Vladu da zaustavi dalji razvoj projekata izgradnje.

  detaljnije
 • Pored puta brojna oborena stabla

  Ekolozi tvrde da se u zaštićenom delu Stare planine seče šuma, nadležni kažu sve legalno

  Dok u Udruženju "Temska" iz Pirota kažu da je na prostoru Arbinja, strogom rezervatu prirode na Staroj planini u toku brutalna seča najkvalitetnijih šuma, u Javnom preduzeću "Srbijašume" tvrde da u strogom rezervatu nema seče, niti je bilo, te da je na širem lokalitetu koji se naziva Arbinje dozvoljena seča šuma saglasno sa planskim dokumentima iz šumarstva i iz oblasti zaštite prirode.

  (3) detaljnije
 • Većina planinskih reka su male bujične reke

  Ćuta: Problem sa rekama na Staroj planini nije od juče, koren je dublji

  Problem sa rekama na Staroj planini počeo još krajem osamdesetih godina prošlog veka, a kulminirao je poslednjih godina najavljenim izgradnjama mini-hidroelektrana, rekao je gostujući na tribini “Do poslednje kapi” u Beogradu Aleksandar Jovanović Ćuta, jedan od osnivača pokreta "Odbranimo reke Stare planine.

  (1) detaljnije
 • Razvoj parkova prirode u EU nije samo pitanje države

  Lokalno stanovništvo gotovo isključeno iz razvoja parkova prirode, za sve se pita država

  Dok se u Srbiji na teritoriji svih parkova prirode lokalna zajednica skoro ništa ne pita i sve naredbe se sprovode sa vrha države ka lokalu, kako kaže predsednik pirotskog društva "Stara planina" Dragan Taškov, u Evropskoj uniji je situacija obrnuta, sve inicijative počinju sa najnižeg nivoa i bez lokalne zajednice država gotovo ne može da radi ništa na svoju ruku. Kao dobar primer očuvanja parkova prirode inicijativama meštana navodi Francusku.

  (1) detaljnije
 • Ugrožene planinske reke

  Dekani beogradskih fakulteta stali u odbranu staroplaninskih reka

  Da će izgradnja mini-hidroelektrana uništiti dragocene vodne resurse, te da je neohodno zaustaviti uništavanje planinskih reka i promeniti energetsku politiku upozorila su četvorica dekana Univerziteta u Beogradu i direktor Instituta za biološka istraživanja u otvorenom pismu upućenom ministru za zaštitu životne sredine Goranu Trivanu i gradonačelniku Pirota Vladanu Vasiću. Oni objašnjavaju da postoje mnogo efikasnije i isplativije opcije za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora od MHE.

  detaljnije
 • Stara planina osim po prirodi poznata po zdravoj i ukusnoj hrani

  “Krompirijada” na Staroj planini

  Preko 40 domaćica sa Stare planine prezentovaće svoje umeće u spremanju tradicionalne staroplaninske hrane na manifestaciji “Darovi netaknute prirode” koja će se održati u subotu 15. septembra u selu Dojkinci.

  detaljnije
 • Mnoge planinske reke su tokom leta potoci

  Projektant mini-hidrocentrala: MHE nisu zagađivači, a zelena energija svetski trend

  Dobiti električnu energiju iz bilo kog izvora, a ne remetiti prirodu je nemoguće, kaže hidro-inženjer Dragan Josić, a po njemu mini-hidroelektrane ne zagađuju prirodu, ali utiču na nju tako što smanjuje protok vode od vodozahvata do mašinskog dela. Za Aleksandra Jovanovića Ćutu kaže "da je manipulator, jer govori o problematici za koju nije stručan". Jovanović ga poziva na TV duel i dodaje da je Josić jedan već odbio.

  (18) detaljnije
 • Građani poslali jasnu poruku

  Protest u Pirotu: Hoćemo reke, ne cevovod

  Više hiljada građana Pirota, ali i mnogi iz drugih delova Srbije, planinara, ljubitelja prirode i ekoloških aktivista okupilo se juče u Pirotu na protestu protiv izgradnje mini-hidrocentrala na Staroj planini. Organizatori traže od Vlade i predsednika Srbije da zaustave gradnju mini-hidrocentrala na zaštićenim područjima i izmenu zakona.

  (3) detaljnije
 • reka stara planina

  U Pirotu borba za reke, u Sloveniji Ustavom zabranjena njihova privatizacija

  Peticijama, brojnim sastancima i protestima, od kojih je najveći najavljen za nedelju, 2. septembar u Pirotu, meštani pokušavaju poslednjih godina da spreče izgradnju mini-hidrocentrala na Staroj planini i privatizaciju reka, jer bi to uništilo stanište mnogih zaštićenih vrsta i ugrozilo dovod čiste vode. Svega 800 km dalje, u Sloveniji, građani nemaju potrebe da se ni na jedan od ovih načina bore, jer su njihove vode već 2 godine od privatizacije zaštićene Ustavom.

  (4) detaljnije
 • Očekuje se najmasovniji protest do sada

  U Pirotu protest protiv gradnje mini-hidroelektrana

  Veliki narodni zbor protiv izgradnje mini-hidroelektrana na Staroj planini, na kome se očekuje, kako kažu organizatori, preko 5.000 ljudi iz cele Srbije, održaće se danas od 17 sati na Trgu oslobođenja u Pirotu.

  (7) detaljnije
 • Građani zakazali novi protest za 2. septembar u Pirotu

  Ćutu Jovanovića optužuju da je hteo da gradi mini-hidrocentrale, on kaže da je očekivao napade

  U izjavama koje su date medijima bliskim vlastima u Pirotu, Dragan Josić inženjer iz Beograda optužio je jednog od neformalnih vođa Inicijative "Odbranimo reke Stare planine" da iza njihove borbe za očuvanje reka stoji njegov lični interes, jer je 2016. lobirao za izgradnju mini-hidrocentrale. Aleksandar Jovanović ne poriče da je pomagao prijatelju da preda papire za, kako kaže, izgradnju vodenice, a ne derivacione hidrocentrale.

  (4) detaljnije
 • vodopad planinari

  Planinari Suve pešačili na Staroj planini

  Visinsku razliku od 1.250 metara nadmorske visine i 33 km prešlo je petoro planinara niškog društva Suva planina za 14 i po sati hoda, a tokom ovog pohoda prošli su uvalu Ponor, vrhove Kopren i Tri čuke, Arbinje i vodopad Tupavicu. Iako su želeli da obiđu i vodopad Tri kladenca, pljusak i grmljavina koji su unosili nemir, kako kažu planinari, omeli su ih u toj nameri.

  detaljnije
 • Samoinicijativno vratili reku u svoje korito

  Građani "oslobodili" Rudinjsku reku na Staroj planini

  Oko stotinu meštana sela Temska, ali i aktivista Inicijative "Odbranimo reke Stare planine", "naoružani" motikama, lopatama i krampovima vratili su Rudinjsku reku u svoje prirodno korito nakon što je investitor već otpočeo njeno izmeštanje zbog gradnje mini-hidrocentrale. Za razliku od dosadašnjih protesta, ovo je prvi put da na ovakav način nastavljaju svoju borbu za očuvanje reka Stare planine.

  (7) detaljnije
 • Pirotski zet i NBA igrač kupio hotel

  NBA zvezda kupila hotel na Staroj planini

  Hotel “StarA” sa sportskim terenom na Staroj planini, na kome se 1987. godine pripremala zlatna juniorska košarkaška reprezentacija Jugoslavije, kako kaže zamenik gradonačenika Pirota, prodat je firmi koja je u vlasništvu NBA zvezde Nikole Mirotića. Međutim, zasad o prodaji nema potvrde iz firme Tigar Pirot , koja je bila dosadašnji vlasnik, niti je promenjena vlasnička struktura na APR-u.

  (5) detaljnije
 • Midzor

  U nedelju uspon na Midžor i Dupljak

  Najviši vrhovi na srpskom delu Stare planine - Dupljak i Midžor, odredišta su na koja u nedelju, 26. avgusta, niški planinari vode sve zainteresovane. Dupljak se, kažu u klubu Preslap, ređe posećuje od Midžora, pa je jedan od ciljeva ove akcije i promovisati ga, jer se sa njega vidi polovina planina u Srbiji.

  detaljnije
 • Pokret Dosta je bilo podržava borbu za očuvanje reka Stare planine

  DJB: Prirodni resursi Stare planine za ljude iz najbližeg Vučićevog okruženja

  Svi zahtevi građana i akcije koje se sprovode da se zaustavi dalja izgradnja mini-hidrocentrala na rekama Stare planine imaju podršku Pokreta Dosta je bilo, a kako kažu, Vlada Srbije samo deklarativno podržava razvoj sela i ruralnih sredina u Srbiji, a suštinski se privatizuju i poklanjanju prirodni resursi ljudima iz najužeg okruženja Aleksandra Vučića.

  (1) detaljnije
 • Borba se nastavlja

  “Staroplaninci” posle sastanka sa Vasićem: Ovo je običan cirkus

  Na sastanku koji je inicirao gradonačelnik Pirota Vladan Vasić sa aktivistima za očuvanje reka Stare planine nisu doneti nikakvi zaključci, ali su predstavnici Saveta mesnih zajednica Stare planine dostavili svoje zahteve. Gradonačelnik je insistirao da se sastanak ne snima, iako su prisutni građani insistirali na tome.

  (3) detaljnije
 • Dušan ispred svog rada; foto: lična arhiva/Dušan Rodić

  Zbog Stare planine poklanja svoj rad Pirotu

  Solarne ploče sa šarom pirotskog ćilima osmislio je aktivista, antiglobalista, ljubitelj prirode i umetnik Dušan Rodić, koji trenutno živi i radi u Berlinu, a svoj najnoviji rad, kako sam kaže, pokloniće Pirotu zbog najnovijih dešavanja u vezi sa Parkom prirode Stara planina.

  (2) detaljnije