Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Statut Grada

  • Dimitrovgrađani dobili novi Statut

    Usvojen Statut Dimitrovgrada, deo opozicije bojkotovao sednicu

    Glasovima vladajuće većine usvojen je novi Statut Opštine Dimitrovgrad, a odbornici opozicije iz novoformirane odborničke grupe Saveza za Srbiju bojkotovali su rad parlamenta i nisu glasali za promenu jednog od najvažnijih dokumenata.

    (1) detaljnije
  • Predlog Statuta poslat nadležnom Ministarstvu na mišljenje

    I Pirot menja Statut grada, čeka se mišljenje ministarstva

    Jedan od najvažnijih dokumenata - Statut, menjaće i Pirot, kako bi se određeni delovi usaglasili sa novim Zakonom o lokalnim samoupravama. Leskovac je usvojio novi, Niš, Vlasotince i još neke opštine su "u proceduri", a sada im se pridružio i Pirot. Gradsko veće Pirota usvojilo je predlog promene Statuta koji će biti poslat nadležnom ministarstvu na mišljenje.

    (1) detaljnije
  • skupština leskovac

    Usvojen budžet Leskovca - za vlast kvalitetan, za opoziciju nerealan

    Žustra rasprava obeležila je jučerašnju raspravu o budžetu za 2019. godinu u leskovačkoj Skupštini Grada, pa su tako predstavnici većine opisivali budžet kao realan i sveobuhatan, te istakli da njegov rast pokazuje i rast privrede, dok ga je sa druge strane opozicija okarakterisala kao nerealan i teško ostvariv i napominjala da je veći u odnosu na ovogodišnji jer će Grad uzeti kredit.

    detaljnije
  • opstina leskovac

    Usvojen novi Statut Leskovca

    Novim Statutom Leskovca predviđeno je veće učešće građana organizovanjem obaveznih javnih rasprava prilikom donošenja važnih odluka poput budžeta. Veće učešće građana predviđeno je i lakšim formiranjem građanske inicijative, za koju je sada potrebno 5% potpisa od ukupnog broja stanovnika koji imaju pravo glasa. Broj članova Gradskog veća, 13 uključujući gradonačelnika i zamenika gradonačelnika, kao i broj pomoćnika gradonačelnika - 5, ostao je isti. Statut su na današnjoj sednici Skupštine usvojili leskovački odbornici.

    detaljnije
  • Bojnik zgrada Opštine

    U petak javna rasprava o Statutu Bojnika

    Jedan od najvažnijih dokumenata - Statut, menjaće i Opština Bojnik, kako bi se određeni delovi usaglasili sa novim Zakonom o lokalnim samoupravama. Nacrt novog Statuta je urađen, a građani će svoje predloge i sugestije moći da iskažu na javnoj raspravi koja će se održati u petak, 14. decembra u 12 sati u skupštinskoj sali.

    detaljnije
  • vlasotince opstina

    U sredu javna rasprava o Statutu Vlasotinca

    Kako bi se određeni delovi Statuta usaglasili sa novim Zakonom o lokalnoj samoupravi, Opština Vlasotince pripremila je novi. Predlog Statuta građani mogu pročitati na zvaničnom sajtu Opštine, a javna rasprava o jednom od najvažnijih dokumenata održaće se u sredu, 12. decembra u 9:30 u skupštinskoj sali. Građani mogu do 17. decembra predložiti i budžet.

    detaljnije
  • opstina crna trava

    I Crna Trava menja svoj Statut

    Nakon što su u pripreme novog Statuta, koji treba da se uskladi sa novim Zakonom o lokalnoj samoupravi, krenuli Leskovac i Niš, i nadležni u Crnoj Travi rade na novom tekstu Statuta. Građani svoje predloge i sugestije šta bi trebalo promeniti mogu slati do 7. decembra, a javna rasprava održaće se 10. decembra u sali Doma kulture u Crnoj Travi u 14:30.

    detaljnije
  • nebojša ranđelović

    Po novom Statutu grada moguće i nove gradske uprave, sledi javna rasprava

    Zbog fleksibilnosti i eventualnim novim potrebama Grada Niša, izmene i dopune Statuta grada omogućiće i formiranje novih gradskih uprava, kaže savetnik gradonačelnika Nebojša Ranđelović, a najavljuje javnu raspravu za sledeću nedelju.

    (19) detaljnije
  • Prokuplje panorama foto lj.m.

    Usvojen Statut grada Prokuplja

    Glasovima 41 odbornika, bez protiv i uzdržanih, usvojen je Statut grada Prokuplja, pa će nakon ove odluke nadležne opštinske službe imati rok od 6 meseci da sve pravne akte po zakonu usklade sa novoizabranim dokumentom, čime će Prokuplje i zvanično postati grad.

    (1) detaljnije
  • zgrada opstine leskovac

    Leskovac menja svoj Statut

    Kako bi se Statut Grada Leskovca uskladio sa novim Zakonom o lokalnoj samoupravi, koji, između ostalog, predviđa veće učešće građana u odlučivanju, gradski većnici doneli su odluku da se krene sa pripremom novog. Ovu odluku treba da podrže i leskovački odbornici na sledećoj sednici Skupštine.

    detaljnije
  • Gradska kuća Niš

    Gradsko veće formiralo komisiju za promenu Statuta Niša

    Šestočlana komisija koja će razmatrati promenu Statuta grada Niša i učestvovati u pripremi i izradi organizacionih akata Grada, formirana je na Gradskom veću. Među članovima komisije su, kako je rekla načelnica Službe za poslove Gradskog veća Marina Janković, i gradonačelnik Niša, njegov pomoćnik, načelnik Gradske uprave, kao i gradski pravobranilac.

    (3) detaljnije
  • Gradska kuća

    Grad Niš opet menja svoj Statut

    Jedan od najvažnijih dokumenata Grada - Statut, uskoro će u Nišu opet biti izmenjen. Ta procedura bi trebalo da počne sutrašnjom sednicom Gradskog veća, a završetak se očekuje u narednih nekoliko meseci. Kako objašnjava Marko Tomašević iz Stalne konferencije gradova i opština - SKGO, najvažnije izmene odnose se na veće učešće građana u odlučivanju, a sve treba da bude usklađeno sa novim Zakonom o lokalnoj samoupravi.

    (9) detaljnije
  • Stevanović više nije sekretar; foto: arhiva JV

    Smenjen šef gradskih finansija u Nišu

    Doskorašni načelnik Uprave za finansije Miljan Stevanović koji je nedavnom promenom Statuta Grada postavljen na čelo Sekretarijata za finansije, više nije na toj funkciji. Prema rečima zamenika gradonačelnika Miloša Banđura, smenjen je “verovatno zato što je napravio neku grešku”. 

    (12) detaljnije
  • opstina

    Niška uprava dobila privremene sekretare

    Nekada načelnici uprava, a danas, nakon izmene Statuta Grada i objedinjavanja svih uprava u jednu, sekretari sekretarijata. Sa službama i komunalnom policijom ima ih ukupno 19 i prema rečima načelnika Gradske uprave Ljubiše Janića, imenovani su privremeno, do kraja januara.

    (10) detaljnije
  • djordjevic

    "Na rad gradskih opština trošimo 10 % budžeta"

    Doskorašnji predsednik Gradskog odbora DSS-a Goran Đorđević kaže da je i bilo vreme da Niš promeni Statut, ali da je ta promena urađena parcijalno. Predstavnik ove partije u niškom parlamentu smatra da je izmenom Statuta trebalo, pre svega, da budu ukinute gradske opštine. 

    (6) detaljnije
  • Sednica Skupštine Grada

    Izmenjen Statut Niša - jedinstvena uprava i veća ovlašćenja opštinama

    Posle 8 godina Niš dobija novi Satut, a promena krovnog dokumeta grada, smatra socijalista Mile Ilić, nije bila najneophodnija u ovom trenutku, jer predstoji izmena Zakona o lokalnoj samoupravi. Lider niškog Narodnog pokreta Srbije Branislav Jovanović smatra da su izmene kozmetičke i da će jedinstvena uprava zapravo biti glomaznija.

    (2) detaljnije
  • Gradsko veće

    Do kraja novembra Niš dobija novi Statut

    Izmenjen statut Grada Niša ipak neće omogućiti Gradskom veću da smenjuje direktore javnih preduzeća, kako je ranije rukovodstvo najavljivalo. Ovaj dokument, prema najavama, trebalo bi da bude usvojen do kraja novembra.

    (6) detaljnije
  • statut

    Izmena Statuta Niša zapela oko načina izbora direktora?

    Da li bi direktore javnih preduzeća trebalo da biraju Skupština ili Gradsko veće - pitanje je koje je navodno podelilo nišku komisiju za izmenu gradskog Statuta.

    (5) detaljnije
  • vece

    Prva sednica novog niškog Gradskog veća

    O inicijativi za izmenu Statuta, predlozima koje su usvojili stari većnici, ali i imenovanju sekretara ovog tela, diskutovalo se i glasalo na prvoj sednici Veća kojom je predsedavao novoizabrani gradonačelnik Niša Darko Bulatović.

    (7) detaljnije
  • vece.jpg

    Prvi korak ka izmeni gradskog Statuta Niša

    Prilagođavanje novim zakonima, reorganizacija uprave i veća ovlašćenja Gradskog veća samo su neki od razloga zbog kojih bi novi skupštinski saziv trebalo da usvoji novi Statut Grada Niša.

    (14) detaljnije
KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: