Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Temska

 • Predložena izmena zakona

  Festival posvećen staroplaninskim rekama prvi put u Temskoj

  Brojna predavanja, izložbe, turističke ture i obilazak prirodnih lepota, kao i projekcije studentskih filmova, biće deo prvog festivala Muzeja odbrane reka Stare planine, koji će se od 22. do 25. jula održati u pirotskom selu Temska.

  detaljnije
 • vacić temska

  Poruka iz Temske posle snimka sa Vacićem: Ne trebaju nam nabildovani, već oni koji brane dušom

  Pomoć Srpske desnice u odbrani reka Stare planine meštanima Temske ponudio je Miša Vacić, uz uvrede i pretnje upućene Inicijativi "Ne davimo Beograd". Svoje gostovanje u Pirotu i Staroj planini zabeležio je na video-snimku, a meštani Temske koji su se na njemu našli kažu da je Vacić zloupotrebio njihovo gostoprimstvo i da se ni sa jednim iznetim stavom ne slažu. Iz Inicijative "Ne davimo Beograd" kažu da se Vacić tragikomično nudi da brani reke Stare planine, nazivajući ga satelitom Srpske napredne stranke.

  (34) detaljnije
 • Temska reportaža 2; foto: JV

  Selo Temska – od srednjovekovne naseobine do mesta onih koji srcem brane reke

  Severozapadno od Pirota, skutano nedaleko od kanjona reke Temštice na Staroj planini, naselje Temska već vekovima dočekuje putnike namernike. Poznato je po manastiru Sveti Đorđe, vodopadu Bukovački dol, odmaralištu HE Temac i brojnim drugim prirodnim i istorijskim karakteristikama. Poslednjih decenija možda najviše po borbi njenih meštana da sačuvaju reke.

  (6) detaljnije
 • temska

  Temštani otvaranjem Muzeja obeležili višegodišnju borbu za svoje reke

  Skoro 50-godišnja borba meštana Temske za očuvanje svojih planinskih reka, dokumenti, fotografije, arhivi i svedočenja boraca i aktivista, od sada su dostupni u Muzeju odbrane reka Stare planine koji je otvoren u Mesnoj zajednici Temska, a deo građe dostupan je i na sajtu Saveza za zaštitu prirode Srbije.

  (3) detaljnije
 • Kasacioni sud poništio presudu Upravnog suda protiv reke Visočice

  Temštani otvaraju Muzej odbrane staroplaninskih reka

  Projekcijom filma, dodelom nagrada za doprinos u oblasti zaštite prirode i predstavljanjem stalne postavke muzeja, u prostorijama Mesne zajednice staroplaniskog sela Temska, zvanično će se otvoriti Muzej odbrane reka Stare Planine i dokumentaciono-informativni centar.

  (2) detaljnije
 • reka stara planina

  Naučno-istraživački kamp u Temskoj kao podrška borbi protiv MHE

  Kako bi pružili podršku meštanima staroplaninskih sela koji se bore protiv izgradnje mini-hidroelektrana na njihovom području, naučno-istraživačko društvo studenata biologije i ekologije “Josif Pančić” iz Novog Sada organizovaće istraživačko-volonterski kamp u selu Temska od 25. do 30. septembra. Prijava učesnika moguća je do 22. septembra.

  (4) detaljnije
 • Hitna pomoć

  Povređen radnik u hidroelektrani “Temska” kada je pao sa skele

  Sa teškim telesnim povredama, kako kažu u Policijskoj upravi Pirot, u niški Klinički centar prevezen je radnik koji je radio na hidroelektrani “Temska”, u istoimenom mestu kod Pirota.

  (1) detaljnije
 • Kamp traje od 12. do 27. jula

  Štetnost mini-hidroelektrana tema kampa u selu Temska kod Pirota

  Čišćenje i prikupljanje podataka o biodiverzitetu staroplaninskih reka, ali i analizu štetnosti mini-hidroelektrana na tim vodotokovima, radiće studenti iz cele Srbije koji posete naučno-istraživački kamp Stara planina u pirotskom selu Temskaod 12. do 27. jula. U okviru kampa, 20. jula održaće se Festival staroplaninskih jela.

  detaljnije
 • Jovanović Ćuta hidrocentrale

  Ćuta Jovanović: Iza gradnje MHE na Staroj planini stoji kriminal

  Gradnja mini-hidroelektrana na Staroj planini je zločin nad prirodom i ljudima, kaže Aleksandar Jovanović Ćuta u emisiji “15 minuta”, a firme koje ih grade su “pogrebna preduzeća” za staroplaninske reke. Iza svega stoji kriminal, dodaje Jovanović, oličen u povezanosti države, politike, ministarstava, državnih institucija, investitora i banaka.

  (11) detaljnije
 • Očekuje se preko 2000 posetilaca

  Festival staroplaninskih jela u selu Temska

  Organsku hranu, plodove prirode, ali i specijalitete karakteristične za ovo podneblje, ljubitelji dobrog ukusa moći će da probaju na 9. Festivalu staroplaninske hrane koji će se održati 14. juna u selu Temska kod Pirota.

  (1) detaljnije
 • aerodrom

  "Ko je bitniji državi, građani ili kapital" na tribini u Nišu

  O tome šta povezuje poklanjanje Aerodroma “Konstantin Veliki” državi i izgradnju mini-hidroelektrana na Staroj Planini govoriće se na tribini u Nišu, u petak 29. juna u kancelariji Mesne zajednice “Božidar Adžija” na Bulevaru Nemanjića.

  (2) detaljnije
 • tribina beograd

  Niški aerodrom i Toplodolska reka “došli” i pred Beograđane

  Gorući problem poklanjanja Aerodroma “Konstantin Veliki” državi i građanski bunt protiv toga, kao i borbu meštana Temske za očuvanje Toplodolske reke, a protiv izgradnje hidroelektrana, predstavili su na tribini u Beogradu Mladen Jovanović ispred Inicijative “Ne damo niški aerodrom” i predvodnik borbe za zaštitu prirode na Staroj planini Aleksandar Jovanović.

  (1) detaljnije
 • Hoće li ovog puta doći do konstruktivnog rešenja?

  Temštani morali preko Vučića da potraže rešenje svog problema

  Zbog toga što je lično predsedniku Aleksandru Vučiću, dok je boravio u Pirotu, izneo probleme meštana Temske, koji se tiču prevođenja Toplodolske reke u Hidroelektranu “Zavoj”, Aleksandar Jovanović je dobio obećanje od predsednika da će mu se ministar energetike Aleksandar Antić konačno javiti i razgovarati sa njim. Jovanović kaže da je nakon toga dobio poziv iz kabineta ministra sa kojim bi uskoro trebalo da se sastane.

  (2) detaljnije
 • Tražiće razgovor sa premijerkom i predsednikom zbog Toplodolske reke

  Više od 1.000 ljudi se pomolilo za spas Toplodolske reke

  Celo selo, ali i ribolovci, ekolozi, planinari i gosti iz Bugarske, nedavno su se okupili u Krivom viru - mestu iznad Temske kod Pirota, ne bi li se pomolili za spas Toplodolske reke, koja bi, prema ranijim najavama, trebalo da se prevede u Hidroelektranu "Zavoj", kaže organizator skupa Aleksandar Jovanović. Meštani smatraju da će tako izgubiti vodu, pa su performansom želeli da ukažu na problem.

  (3) detaljnije
 • Da li je jača molitva bogu ili vlast?

  Meštani Temske organizuju akciju za spas Toplodolske reke

  Zbog mogućeg isušivanja Toplodolske reke, meštani Temske organizovaće “molitvu za spas”, za koju se nadaju da će biti jača od države, koja je odlučila da se reka prevede u Zavojsko jezero, a time bi oni, kako kažu, ostali bez vode i postali “ekološke izbeglice”. Zato će se u petak 21. jula okupiti i “protestovati” protiv ove odluke.

  detaljnije
 • jela iz temske

  Jela iz Temske osvajaju neobičnim ukusom

  Jagnjeća janija, sarme od lipovog lista, pihtije od boba, gulaš od pečuraka i tikva u slatkom vinu neki su od specijaliteta koje su domaćice staroplaninskog sela davno osmislile, a koji se i dalje spremaju u Temskoj.

  detaljnije
 • Festival staroplaninske hrane

  Na festivalu će biti izloženi mlečni, biljni i mesni proizvodi, ali i med, domaće vino i rakija.

  detaljnije