Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Temštica reka

 • Jovanović Ćuta hidrocentrale

  Ćuta Jovanović: Iza gradnje MHE na Staroj planini stoji kriminal

  Gradnja mini-hidroelektrana na Staroj planini je zločin nad prirodom i ljudima, kaže Aleksandar Jovanović Ćuta u emisiji “15 minuta”, a firme koje ih grade su “pogrebna preduzeća” za staroplaninske reke. Iza svega stoji kriminal, dodaje Jovanović, oličen u povezanosti države, politike, ministarstava, državnih institucija, investitora i banaka.

  (11) detaljnije
 • Tražiće razgovor sa premijerkom i predsednikom zbog Toplodolske reke

  Više od 1.000 ljudi se pomolilo za spas Toplodolske reke

  Celo selo, ali i ribolovci, ekolozi, planinari i gosti iz Bugarske, nedavno su se okupili u Krivom viru - mestu iznad Temske kod Pirota, ne bi li se pomolili za spas Toplodolske reke, koja bi, prema ranijim najavama, trebalo da se prevede u Hidroelektranu "Zavoj", kaže organizator skupa Aleksandar Jovanović. Meštani smatraju da će tako izgubiti vodu, pa su performansom želeli da ukažu na problem.

  (3) detaljnije
 • Da li je jača molitva bogu ili vlast?

  Meštani Temske organizuju akciju za spas Toplodolske reke

  Zbog mogućeg isušivanja Toplodolske reke, meštani Temske organizovaće “molitvu za spas”, za koju se nadaju da će biti jača od države, koja je odlučila da se reka prevede u Zavojsko jezero, a time bi oni, kako kažu, ostali bez vode i postali “ekološke izbeglice”. Zato će se u petak 21. jula okupiti i “protestovati” protiv ove odluke.

  detaljnije
 • Zabrinuti da će reka zbog Hidroelektrane nestati; foto: Aleksandar Jovanović

  Meštani Temske i drugih pirotskih sela zabrinuti zbog mogućeg isušivanja reka

  Povodom najave ministra energetike Aleksandra Antića o nastavku radova na prevođenju Toplodolske reke u Hidroelektranu “Zavoj”, meštani Temske i okolnih sela zabrinuti su da će zbog toga nestati sav biljni i životinjski svet, ali i “život u tom delu Stare planine”. Gradonačelnik Pirota kaže da je rano da se priča o tome, a stručnjaci smatraju da mora da se obezbedi ekološki minimum.

  (6) detaljnije
 • Vlasinsko-jezero

  Jezera i reke spas južnjacima od letnje vreline

  Kada temperatura svakog dana prevazilazi 30 stepeni, ljubitelji prirode rashlađenje ne traže na bazenima, već na obližnjim rekama i jezerima kojih ima u blizini svakog grada na jugu Srbije.

  (1) detaljnije
 • Rafting na Staroj Planini

  U organizaciji kik boks kluba "Crne kobre" 1. avgusta biće održan spust kroz kanjon Temštice.

  detaljnije