Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Timok

 • Timok Nisevac FOTO ALEKSANDAR KOSTIC

  Pronađeno telo muškarca u Svrljiškom Timoku

  Oko 8 sati u Niševcu kod Svrljiga, pronađeno je telo 61-godišnjeg muškarca u reci. Iz policije kažu da nema sumnjivih okolnosti, a kako nezvanično saznajemo, muškarac je najverovatnije pao u reku zbog infarkta.

  detaljnije
 • svrljiški timok

  Bez opasnosti od izlivanja reka na jugu Srbije

  Iako je kiša juče i sinoć padala, u Pirotskom, Jablaničkom, Pčinjskom i Topličkom okrugu, Svrljigu i Nišu nije bilo izlivanja reka i situacija je zasad mirna. Štabovi za vanredne situacije u svim okruzima su u pripravnosti i spremni su za odbranu od poplava. Manjih problema bilo je u Babušnici, a više informacija znaće se u popodnevnim satima.

  detaljnije
 • Lužnica poplava

  Izlile se Pusta reka, Timok i Lužnica, u Niševcu voda stigla i do kuća

  Zbog izlivanja Timoka na delu puta Svrljig - Niševac, saobraćaj ka tom selu preusmeren je preko Plužine, dok je u samom selu Niševcu voda, osim poplavljenih oranica, već doprla i do priobalnih kuća. U prekidu je saobraćaj i na delu puta Pirot - Leskovac kod Babušnice, gde se izlila reka Lužnica, dok su kod Bojnika poplavljene njive.

  (3) detaljnije
 • 31.jpg

  Kule drevnog Svrljiga ostale samo na fotografijama

  Iznad antičke banje, nad klisurom Timoka, vekovima su na liticama odolevale zidine Svrljig-grada koga su Rimljani izgradili najverovatnije na ostacima tračkog naselja. Jedan od najznačajnijih srednjovekovnih gradova svoju poslednju, od 4 kule, izgubio je 1999. godine.

  (3) detaljnije
 • Banjica-Nisevac-KOSTA.jpg

  Antička banja u klisuri Svrljiškog Timoka

  U kanjonu Svrljiškog Timoka, u njegovom najlepšem delu između Niševca i Palilule, krije se jedna od najpoznatijih antičkih banja, omiljena među Rimljanima koji su tu gradili letnjikovce, i kasnije među Turcima koji su i celu oblast nazvali Svrljiška Banja.

  (9) detaljnije
 • 1

  Svrljiško ždrelo – živopisna klisura koju prati pruga

  Nakon što je pre više miliona godina veliko jezero koje je, po mišljenju geologa, ispunjavalo svrljišku kotlinu, počelo da otiče, produbljujući nekoliko stotina metara visoku stenu, stvorilo je kanjon Svrljiškog Timoka, jednu od najslikovitinjih klisura Srbije.

  (7) detaljnije
 • Pomor-riba-u-Svrljiskom-Timoku-jul-2015-Kosta-JUZNE-VESTI.JPG

  Novi pomor riba u Svrljiškom Timoku

  Kroz Svrljišku klisuru, od sela Niševca, ribolovci, ribočuvari i meštani sakupljaju desetine kilograma uginule ribe. Meštani strahuju i za svoje zdravlje zbog navodnjavanja bašti iz Timoka, ali i neprijatnog mirisa koji se uveče širi selom.

  (1) detaljnije
 • DSC-0515.JPG

  Opasnost od poplava u Svrljigu

  Trenutni prestanak padavina ublažio je situaciju u Svrljigu gde preti opasnost od izlivanja Timoka i bujičnih potoka. Domaćinstva za sada nisu ugrožena, a poplavljena su poljoprivredna zemljišta.

  detaljnije
 • IMG-0191.jpg

  Pomor ribe u Svrljiškom Timoku

  Na potezu reke od Svrljiga do Niševca u četvrtak, 20. juna oko 17:30h, nakon dojave o pomoru, inspektori, ribolovci i meštani sakupili su za 2 dana više od 11.500 komada uginule riblje mlađi.

  (2) detaljnije
 • suvodolska reka

  Smiruju se vodotokovi

  Posle jučerašnjih kiša izlili su se Suvodolski potok, Kutinska reka i Svrljiški Timok. Kako kažu u niškoj Upravi za vanredne situacije vodostaj reka je u opadanju, ali su ekipe i dalje u pripravnosti

  detaljnije
 • Opasnost od poplava na jugu Srbije

  Vodostaji Timoka i Tulovske Reke naglo rastu. Ugroženi Svrljig i Leskovac. Gradski čelnici naložili hitne mere zaštite od poplava.

  detaljnije
 • Takmičenje ribolovaca OSR Timok

  Na pisti kod vrećaste brane održano takmičenje za članove Organizacije sportskih ribolovaca "Timok" iz Svrljiga.

  detaljnije
KOMENTAR DANA

I ne treba nam voz. Peške je brže.

pr čitalac

Tekst: Vozom ni u Niš, ni iz Niša - mnoge linije ukinute, građani nezadovoljni