Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Toplički Gvozdeni puk

 • spomenik gvozdenom puku

  U kuršumlijskom selu Igrište obeležava se 109 godina od formiranja Gvozdenog puka

  U kuršumlijskom selu Igrište, gde je krajem 2016. godine otkriven prvi spomenik junacima Gvozdenog puka, a odakle se tokom Prvog svetskog rata iz 12 kuća u selu 17 meštana dobrovoljno priključilo jedinici Drugog pešadijskog puka “Knjaz Mihailo”, u nedelju, 3. oktobra obeležava se 109. godišnjica od formiranja te najodlikovanije srpske vojne jedinice.

  (4) detaljnije
 • gvozdeni puk

  Otvorena Spomen-soba “Gvozdenom puku” u Prokuplju

  Adaptiranje prostorije površine od oko 40 kvadrata u zgradi Železničke stanice u Prokuplju je završeno, te je danas otvorena Spomen-soba “Gvozdeni puk u oslobodilačkim ratovima Srbije od 1912-1918 godine”, gde će sačuvani predmeti, fotografije i druga istorijska dokumenta koji su bili svojina ratnika i junaka dobiti svoje izložbeno mesto. Spomen-soba je sastavni deo Spomen-parka Gvozdenom puku, koji je podignut na mestu odakle su toplički junaci 12. oktobra 1912. godine krenuli u istoriju, nedaleko od Železničke stanice u tom gradu.

  (1) detaljnije
 • spomen-soba

  U Prokuplju završena Spomen-soba Gvozdenom puku, otvaranje krajem meseca

  Sačuvani predmeti, fotografije i druga istorijska dokumenta koji su bili lična svojina ratnika "Gvozdenog puka" u oslobodilačkim ratovima Srbije od 1912. do 1918. godine, dobili su svoje izložbeno mesto u adaptiranim prostorijama površine od oko 40 kvadrata u zgradi Železničke stanice u Prokuplju. U Muzeju nakon opremanja najavljuju i otvaranje, krajem ovog meseca.

  (3) detaljnije
 • gvozdeni puk

  Novac od oportuniteta za izgradnju Spomen-sobe junacima "Gvozdenog puka" u Prokuplju

  Sačuvani predmeti, fotografije i druga istorijska dokumenta koji su bili lična svojina ratnika i junaka "Gvozdenog puka" u oslobodilačkim ratovima Srbije od 1912. do 1918. godine, dobiće svoje izložbeno mesto nakon što se završi adaptiranje prostorije površine od oko 40 kvadrata u zgradi Železničke stanice u Prokuplju. Sredstva od 4 miliona dinara za uređenje prostora dobijena su od Ministarstva pravde od odlaganja krivičnog gonjenja.

  detaljnije
 • spomen park

  Prokupački Muzej priprema monografiju o junacima Gvozdenog puka

  Fotografije slavnih predaka, učesnika balkanskih i Velikog rata, junaka Gvozdenog puka, kao i brojni istorijski podaci naći će se u monografiji “Gvozdeni puk u oslobodilačkim ratovima Srbije 1912 – 1918.“, koju priprema Edicija „Baština“ Narodnog muzeja Toplice u Prokuplju.

  detaljnije
 • gvozdeni puk

  U pripremi prva monografija o čuvenom Gvozdenom puku

  Istorijski podaci, fotografije slavnih predaka, učesnika balkanskih i Velikog rata, junaka Gvozdenog puka naći će se u monografiji “Gvozdeni puk u oslobodilačkim ratovima Srbije 1912 - 1918.“, koju priprema Edicija „Baština“ Narodnog muzeja Toplice u Prokuplju. Knjiga se priprema već 3 godine i u toku je završna faza, a iz Muzeja pozivaju sve Topličane da učestvuju u njenoj izradi tako što će doneti dokument ili slike svojih predaka iz tog perioda kako bi se i one našle u monografiji.

  detaljnije
 • crkva

  Novo okupljanje Prokupčana u znak podrške Srbima u Crnoj Gori

  Skup podrške Srbima u Crnoj Gori koji protestuju zbog usvajanja spornog zakona o slobodi veroispovesti, nakon što je krajem prošle nedelje održan spontanim okupljanjem Prokupčana, ponovo će biti organizovan - ovoga puta uz pomoć sveštenstva crkve Sveti Prokopije. Skup je zakazan za četvrtak 16. januara od 17 sati, a okupljanje je ispred prokupačke crkve.

  detaljnije
 • spomenik

  Otkriven spomenik junacima Gvozdenog puka u Prokuplju

  Naglašavajući da se sloboda jednom osvaja krvlju, čelikom i slavnom smrću i da se Srbija danas bori za mir, te da nema pravo da se "igra sa bilo čijom glavom", premijerka Strbije Ana Brnabić je sa predsednikom opštine Prokuplje Aleksandrom Simonovićem i u prisustvu velikog broja građana iz čitavog Topličkog okruga otvorila Spomen-park u okviru koga je napravljen spomenik junacima iz Prvog svetskog rata, takozvanog Gvozdenog puka.

  (8) detaljnije
 • spomenik gvozdenom puku - foto - lj.m.

  U Prokuplju sutra sednica Vlade i otkrivanje spomenika Gvozdenom puku

  Razvoj Topličkog okruga jedina je najavljena tema o kojoj će se pričati na sednici Vlade Srbije koja je zakazana za sutra u 10 sati u zgradi opštine Prokuplje, a nakon toga će biti otkriven i spomenik Gvozdenom puku u okviru obeležavanja stogodišnjice oslobođenja Prokuplja.

  (3) detaljnije
 • Vučiću, nisi ih dostojan!

  Zbog toga, 12. oktobra 2018. godine na otkrivanju spomenika besmrtnim junacima Topličkog gvozdenog puka neće biti Topličana, njihovih potomaka i poštovalaca. Ali će zato biti svih onih iz prethodnog pasusa, svih onih koji ih nisu dostojni, predvođenih čovekom besmisla i uzaludnosti, slikom našeg trenutnog poraza - Aleksandrom Vučićem.

  (13) detaljnije
 • obelezavanje dana oslobodjenja lj.m.

  Prokupčani obeležili Dan oslobođenja u Prvom svetskom ratu

  Povodom 12. oktobra, Dana oslobođenja Prokuplja u Velikom ratu, na centralnom gradskom trgu položeni su venci i odata počast ispred spomenika palim borcima u ratu od 1912. do 1918. godine i stradalnicima narodnog ustanka iz 1917. godine.

  detaljnije
 • gvozdeni puk igriste 105 godina foto lj.m.

  Obeležena 105. godišnjica od formiranja "Gvozdenog puka"

  U kuršumlijskom selu Igrište gde se tokom Prvog svetskog rata 17 meštana dobrovoljno prijavilo u jedinicu Drugog pešadijskog puka “Knjaz Mihailo” i gde je zasad podignut jedini spomenik u Toplici čuvenom "Gvozdenom puku", obeležena je 105. godišnjica od formiranja ove najodlikovanije srpske vojne jedinice.

  detaljnije
 • spomenik u igristu foto lj.m.

  Meštani prave spomen park kod spomenika Gvozdenom puku u Igrištu

  Nakon što su oktobra prošle godine podigli spomenik junacima Gvozdenog puka u kuršumlijskom selu Igrište, petnaestak meštana ovog sela je sada započelo radove na uređenju celog kompleksa, pa će se kod spomenika uskoro naći i spomen soba, ali i spomen park posvećen Gvozdenom puku.

  detaljnije
 • foto-opstina-prokuplje-Spomenik-Gvozdenom-puku.jpg

  U Igrištu otkriven prvi spomenik “Gvozdenom puku”

  Prvi spomenik slavnom “Gvozdenom puku” i junacima iz Prvog svetskog rata otkriven je u kuršumlijskom selu Igrište. Spomenik je visok 6 metara i izgrađen je uz pomoć donacija.

  detaljnije
 • pk-idejno-resenje-za-spomenik-gvozdenom-puku-foto-lj.m..jpg

  “Gvozdeni puk” konačno dobija spomenik u Prokuplju

  Idejno rešenje vajara Čedomira Ristića, metak u obliku krsta sa slikama junaka najodlikovanije jedinice u 1. svetskom ratu prihvaćeno je za izgradnju spomen-obeležja 2. pešadijskom puku “Knjaz Mihailo“. Izgradnja do obeležavanja stogodišnjice jedinice 2018. godine.

  (3) detaljnije
 • gvozdeni-puk-kuršumlija-1.jpg

  "Gvozdeni puk" dobija spomenik u Kuršumliji

  Prvi spomenik u Toplici posvećen junacima "Gvozdenog puka" u Prvom svetskom ratu, a koga su činili borci mahom iz Toplice, biće otkriven 28. maja u selu Igrište kod Kuršumlije.

  (1) detaljnije
 • gvozdeni puk

  Gvozdeni puk dobija spomenik u Prokuplju

  Drugi pešadijski puk “Knjaz Mihailo“, poznatiji kao Gvozdeni, koji je proslavio Topličane u Prvom svetskom ratu, dobiće svoje obeležje u Prokuplju. Prema najavama lokalne vlasti spomenik će biti postavljen do oktobra 2018. godine.

  detaljnije
 • gvozdeni puk

  Izložba o "Gvozdenom puku" u Nišu

  U niškoj galeriji Sinagoga u četvrtak 28. januara u 12 sati biće otvorena izložba posvećena najodlikovanijoj jedinici u srpskoj vojsci - Drugom pešadijskom puku ,Knjaz Mihailo’’ prvog poziva, odnosno “Gvozdenom puku”.

  detaljnije
 • zeleznicka-stanica-prokuplje-Juzne-vesti.jpg

  Toplica bez spomenika Gvozdenom puku

  Ni u jednoj od 4 opštine Topličkog okruga ne postoji spomen obeležje Gvozdenom puku koji se proslavio tokom Prvog svetskog rata i balkanskih ratova. Inicijativa pokrenuta, ali nadležni kažu da para nema.

  (2) detaljnije