Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Toplički Gvozdeni puk

  • muzej prokuplje

    Izložba "Ratnici Gvozdenog puka" u prokupačkom Muzeju

    Izložba posvećena čuvenom "Gvozdenom puku" vojske Kraljevine Srbije, koji je učestvovao u balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu autora Darka Žarića, istoričara i muzejskog savetnika, biće otvorena u Narodnom muzeju Toplice u Prokuplju povodom predstojećeg Dana državnosti. Svečano otvaranje je zakazano za sredu, 14. februara u 15 sati, uz besplatan ulaz za sve posetioce.

    (1) detaljnije
  • spomen-česma

    Spomen-česma u selu Potočić kod Prokuplja čuva sećanja na slavne borce

    Na manje od 10 kilometara od Prokuplja nalazi se selo Potočić koje je, kao i većina u topličkom kraju, iznedrilo junake i heroje u Prvom, Drugom i ratu tokom NATO agresije, ali je jedno od retkih koje je sačuvalo sećanja na njih. Zahvaljujući ljudima dobre volje, pre svega Ratomiru Timotijeviću - Timu koji živi u Beogradu, a potiče iz tog kraja, u centru sela napravljena je spomen-česma na kojoj su upisani svi učesnici ratova od 1912. do 1999. godine.

    (2) detaljnije
  • promocija knjige

    Promocija monografije prokupačkog autora "Ratnici Gvozdenog puka" u Skoplju

    Promocija vredne monografije “Ratnici Gvozdenog puka”, u koji su mobilisani vojni obveznici iz junačkog Topličkog okruga, a koji su kasnije učestvovali u najznačajnijim bitkama tokom ratova za oslobođenje i ujedinjenje Srbije 1912-1918. godine, autora Darka Žarića, muzejskog savetnika istoričara Narodnog muzeja Toplice iz Prokuplja, održana je u prostorijama Srpskog kulturno-informativnog centra “Spona” u Skoplju.

    (1) detaljnije
  • trešnjev top

    Simbol mira i otpora trećem svetskom ratu na jugu Srbije - trešnjev top ispaljuje konfete i bele golubove

    Igrište, opština Kuršumlija, jug Srbije, selo gde je napravljen prvi spomenik u Srbiji junacima Gvozdenog puka sada ima i trešnjev top, omaž miru i anti-ratni simbol. "Top je simbolično napravljen za sve usijane glave koje sada zveckaju oružjem i prizivaju ratove. Ja mislim da ako započne treći svetski rat sa tehnologijom koja sada postoji, četvrti bi se vodio upravo ovakvim topom" - kaže Života Jevremović, tvorac drvenog topa od trešnje koji umesto granata ispaljuje konfete ili bele golubove u znak mira i ljubavi. Ovaj top će se ispred podignutog spomenika Gvozdenom puku u tom selu simbolično oglašavati svake godine 11. 11. u 11 sati i 11 minuta i na taj način obeležavati Dan primirja u Prvom svetskom ratu.

    detaljnije
  • spomenik

    U Prokuplju obeleženo 110 godina od mobilizacije Gvozdenog puka - "mir i sloboda kao ideali"

    Od mobilizacije najodlikovanije jedinice u Prvom svetskom ratu Drugog pešadijskog puka “Knjaz Mihajlo” proteklo je tačno 110 godina, a na mestu gde su Topličani krenuli u bitku za oslobođenje Srbije iz koje se mnogi nisu vratili, u spomen parku junacima Gvozdenog puka u Prokuplju održana je svečanost na kojoj se okupio najviši državni vrh, predvođen predsednikom Skupštine Srbije Vladimirom Orlićem.

    (11) detaljnije
  • knjiga

    Promocija knjige o ratnom putu najodlikovanijeg Gvozdenog puka od 1912. do 1918.

    Istorijska svedočanstva o odgovornosti srpskog naroda u periodu najtežih istorijskih iskušenja u Prvom svetskom ratu, od pretnje okupacijom, represije do mobilizacije i ratnih stradanja, ilustruje najnovija knjiga “Ratni put Drugog pešadijskog puka Knjaz Mihajlo - Gvozdeni puk” autora Darka Žarića, istoričara u prokupačkom Muzeju. Promocija knjige je zakazana za večeras u Galeriji Muzeja od 19 sati, a ulaz je slobodan.

    (1) detaljnije
  • spomenik gvozdenom puku

    U Igrištu kod Kuršumlije obeležava se 110 godina od mobilizacije Gvozdenog puka

    U kuršumlijskom selu Igrište iz koga se na mobilizaciju u Prvom svetskom ratu odazvalo 17 meštana, od kojih je 14 poginulo, u ponedeljak, 3. oktobra, obeležava se 110 godina od formiranja Drugog pešadijskog puka “Knjaz Mihailo”, najodlikovanije srpske vojne jedinice u Prvom svetskom ratu.

    (5) detaljnije
  • spomenik gvozdenom puku

    Prokupčani obeležavaju 110 godina od mobilizacije Gvozdenog puka

    Čuveni Gvozdeni puk formiran je 1912. godine pred balkanske ratove i na vojnom bojištu bio je sve do 1922. godine, a junaštvo poznato i širom sveta pokazuje da ne postoji nijedan vojnik koji nije odlikovan nekim odličjem. Njima u čast, nizom manifestacija u Prokuplju će se obeležiti 110 godina mobilizacije Gvozdenog puka od 2. oktobra, a završiće se državnom ceremonijom ispred spomenika junacima Gvozdenog puka 7. oktobra 2022. godine od 11 sati.

    (4) detaljnije
  • spomenik gvozdenom puku

    U kuršumlijskom selu Igrište obeležava se 109 godina od formiranja Gvozdenog puka

    U kuršumlijskom selu Igrište, gde je krajem 2016. godine otkriven prvi spomenik junacima Gvozdenog puka, a odakle se tokom Prvog svetskog rata iz 12 kuća u selu 17 meštana dobrovoljno priključilo jedinici Drugog pešadijskog puka “Knjaz Mihailo”, u nedelju, 3. oktobra obeležava se 109. godišnjica od formiranja te najodlikovanije srpske vojne jedinice.

    (4) detaljnije
  • gvozdeni puk

    Otvorena Spomen-soba “Gvozdenom puku” u Prokuplju

    Adaptiranje prostorije površine od oko 40 kvadrata u zgradi Železničke stanice u Prokuplju je završeno, te je danas otvorena Spomen-soba “Gvozdeni puk u oslobodilačkim ratovima Srbije od 1912-1918 godine”, gde će sačuvani predmeti, fotografije i druga istorijska dokumenta koji su bili svojina ratnika i junaka dobiti svoje izložbeno mesto. Spomen-soba je sastavni deo Spomen-parka Gvozdenom puku, koji je podignut na mestu odakle su toplički junaci 12. oktobra 1912. godine krenuli u istoriju, nedaleko od Železničke stanice u tom gradu.

    (1) detaljnije
  • spomen-soba

    U Prokuplju završena Spomen-soba Gvozdenom puku, otvaranje krajem meseca

    Sačuvani predmeti, fotografije i druga istorijska dokumenta koji su bili lična svojina ratnika "Gvozdenog puka" u oslobodilačkim ratovima Srbije od 1912. do 1918. godine, dobili su svoje izložbeno mesto u adaptiranim prostorijama površine od oko 40 kvadrata u zgradi Železničke stanice u Prokuplju. U Muzeju nakon opremanja najavljuju i otvaranje, krajem ovog meseca.

    (3) detaljnije
  • gvozdeni puk

    Novac od oportuniteta za izgradnju Spomen-sobe junacima "Gvozdenog puka" u Prokuplju

    Sačuvani predmeti, fotografije i druga istorijska dokumenta koji su bili lična svojina ratnika i junaka "Gvozdenog puka" u oslobodilačkim ratovima Srbije od 1912. do 1918. godine, dobiće svoje izložbeno mesto nakon što se završi adaptiranje prostorije površine od oko 40 kvadrata u zgradi Železničke stanice u Prokuplju. Sredstva od 4 miliona dinara za uređenje prostora dobijena su od Ministarstva pravde od odlaganja krivičnog gonjenja.

    detaljnije
  • spomen park

    Prokupački Muzej priprema monografiju o junacima Gvozdenog puka

    Fotografije slavnih predaka, učesnika balkanskih i Velikog rata, junaka Gvozdenog puka, kao i brojni istorijski podaci naći će se u monografiji “Gvozdeni puk u oslobodilačkim ratovima Srbije 1912 – 1918.“, koju priprema Edicija „Baština“ Narodnog muzeja Toplice u Prokuplju.

    detaljnije
  • gvozdeni puk

    U pripremi prva monografija o čuvenom Gvozdenom puku

    Istorijski podaci, fotografije slavnih predaka, učesnika balkanskih i Velikog rata, junaka Gvozdenog puka naći će se u monografiji “Gvozdeni puk u oslobodilačkim ratovima Srbije 1912 - 1918.“, koju priprema Edicija „Baština“ Narodnog muzeja Toplice u Prokuplju. Knjiga se priprema već 3 godine i u toku je završna faza, a iz Muzeja pozivaju sve Topličane da učestvuju u njenoj izradi tako što će doneti dokument ili slike svojih predaka iz tog perioda kako bi se i one našle u monografiji.

    detaljnije
  • crkva

    Novo okupljanje Prokupčana u znak podrške Srbima u Crnoj Gori

    Skup podrške Srbima u Crnoj Gori koji protestuju zbog usvajanja spornog zakona o slobodi veroispovesti, nakon što je krajem prošle nedelje održan spontanim okupljanjem Prokupčana, ponovo će biti organizovan - ovoga puta uz pomoć sveštenstva crkve Sveti Prokopije. Skup je zakazan za četvrtak 16. januara od 17 sati, a okupljanje je ispred prokupačke crkve.

    detaljnije
  • spomenik

    Otkriven spomenik junacima Gvozdenog puka u Prokuplju

    Naglašavajući da se sloboda jednom osvaja krvlju, čelikom i slavnom smrću i da se Srbija danas bori za mir, te da nema pravo da se "igra sa bilo čijom glavom", premijerka Strbije Ana Brnabić je sa predsednikom opštine Prokuplje Aleksandrom Simonovićem i u prisustvu velikog broja građana iz čitavog Topličkog okruga otvorila Spomen-park u okviru koga je napravljen spomenik junacima iz Prvog svetskog rata, takozvanog Gvozdenog puka.

    (8) detaljnije
  • spomenik gvozdenom puku - foto - lj.m.

    U Prokuplju sutra sednica Vlade i otkrivanje spomenika Gvozdenom puku

    Razvoj Topličkog okruga jedina je najavljena tema o kojoj će se pričati na sednici Vlade Srbije koja je zakazana za sutra u 10 sati u zgradi opštine Prokuplje, a nakon toga će biti otkriven i spomenik Gvozdenom puku u okviru obeležavanja stogodišnjice oslobođenja Prokuplja.

    (3) detaljnije
  • Vučiću, nisi ih dostojan!

    Zbog toga, 12. oktobra 2018. godine na otkrivanju spomenika besmrtnim junacima Topličkog gvozdenog puka neće biti Topličana, njihovih potomaka i poštovalaca. Ali će zato biti svih onih iz prethodnog pasusa, svih onih koji ih nisu dostojni, predvođenih čovekom besmisla i uzaludnosti, slikom našeg trenutnog poraza - Aleksandrom Vučićem.

    (13) detaljnije
  • obelezavanje dana oslobodjenja lj.m.

    Prokupčani obeležili Dan oslobođenja u Prvom svetskom ratu

    Povodom 12. oktobra, Dana oslobođenja Prokuplja u Velikom ratu, na centralnom gradskom trgu položeni su venci i odata počast ispred spomenika palim borcima u ratu od 1912. do 1918. godine i stradalnicima narodnog ustanka iz 1917. godine.

    detaljnije
  • gvozdeni puk igriste 105 godina foto lj.m.

    Obeležena 105. godišnjica od formiranja "Gvozdenog puka"

    U kuršumlijskom selu Igrište gde se tokom Prvog svetskog rata 17 meštana dobrovoljno prijavilo u jedinicu Drugog pešadijskog puka “Knjaz Mihailo” i gde je zasad podignut jedini spomenik u Toplici čuvenom "Gvozdenom puku", obeležena je 105. godišnjica od formiranja ove najodlikovanije srpske vojne jedinice.

    detaljnije
KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: