Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Toplički Gvozdeni puk

 • obelezavanje dana oslobodjenja lj.m.

  Prokupčani obeležili Dan oslobođenja u Prvom svetskom ratu

  Povodom 12. oktobra, Dana oslobođenja Prokuplja u Velikom ratu, na centralnom gradskom trgu položeni su venci i odata počast ispred spomenika palim borcima u ratu od 1912. do 1918. godine i stradalnicima narodnog ustanka iz 1917. godine.

  detaljnije
 • gvozdeni puk igriste 105 godina foto lj.m.

  Obeležena 105. godišnjica od formiranja "Gvozdenog puka"

  U kuršumlijskom selu Igrište gde se tokom Prvog svetskog rata 17 meštana dobrovoljno prijavilo u jedinicu Drugog pešadijskog puka “Knjaz Mihailo” i gde je zasad podignut jedini spomenik u Toplici čuvenom "Gvozdenom puku", obeležena je 105. godišnjica od formiranja ove najodlikovanije srpske vojne jedinice.

  detaljnije
 • spomenik u igristu foto lj.m.

  Meštani prave spomen park kod spomenika Gvozdenom puku u Igrištu

  Nakon što su oktobra prošle godine podigli spomenik junacima Gvozdenog puka u kuršumlijskom selu Igrište, petnaestak meštana ovog sela je sada započelo radove na uređenju celog kompleksa, pa će se kod spomenika uskoro naći i spomen soba, ali i spomen park posvećen Gvozdenom puku.

  detaljnije
 • foto-opstina-prokuplje-Spomenik-Gvozdenom-puku.jpg

  U Igrištu otkriven prvi spomenik “Gvozdenom puku”

  Prvi spomenik slavnom “Gvozdenom puku” i junacima iz Prvog svetskog rata otkriven je u kuršumlijskom selu Igrište. Spomenik je visok 6 metara i izgrađen je uz pomoć donacija.

  detaljnije
 • pk-idejno-resenje-za-spomenik-gvozdenom-puku-foto-lj.m..jpg

  “Gvozdeni puk” konačno dobija spomenik u Prokuplju

  Idejno rešenje vajara Čedomira Ristića, metak u obliku krsta sa slikama junaka najodlikovanije jedinice u 1. svetskom ratu prihvaćeno je za izgradnju spomen-obeležja 2. pešadijskom puku “Knjaz Mihailo“. Izgradnja do obeležavanja stogodišnjice jedinice 2018. godine.

  (3) detaljnije
 • gvozdeni-puk-kuršumlija-1.jpg

  "Gvozdeni puk" dobija spomenik u Kuršumliji

  Prvi spomenik u Toplici posvećen junacima "Gvozdenog puka" u Prvom svetskom ratu, a koga su činili borci mahom iz Toplice, biće otkriven 28. maja u selu Igrište kod Kuršumlije.

  (1) detaljnije
 • gvozdeni puk

  Gvozdeni puk dobija spomenik u Prokuplju

  Drugi pešadijski puk “Knjaz Mihailo“, poznatiji kao Gvozdeni, koji je proslavio Topličane u Prvom svetskom ratu, dobiće svoje obeležje u Prokuplju. Prema najavama lokalne vlasti spomenik će biti postavljen do oktobra 2018. godine.

  detaljnije
 • gvozdeni puk

  Izložba o "Gvozdenom puku" u Nišu

  U niškoj galeriji Sinagoga u četvrtak 28. januara u 12 sati biće otvorena izložba posvećena najodlikovanijoj jedinici u srpskoj vojsci - Drugom pešadijskom puku ,Knjaz Mihailo’’ prvog poziva, odnosno “Gvozdenom puku”.

  detaljnije
 • zeleznicka-stanica-prokuplje-Juzne-vesti.jpg

  Toplica bez spomenika Gvozdenom puku

  Ni u jednoj od 4 opštine Topličkog okruga ne postoji spomen obeležje Gvozdenom puku koji se proslavio tokom Prvog svetskog rata i balkanskih ratova. Inicijativa pokrenuta, ali nadležni kažu da para nema.

  (2) detaljnije