Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Toplički okrug

 • grad Prokuplje

  Poznati dobitnici Svetosavske povelje i zahvalnica u Toplici

  Ognjen Oliverić, direktor fabrike namenske industrije Borbeni složeni sistemi BSS u Kuršumliji, dobitnik je ovogodišnje Svetosavske povelje koju tradicionalno dodeljuje Toplički upravni okrug. Dodeljene su i tri Svetosavske zahvalnice koje će biti uručene Marku Čikariću iz Prokuplja, učitelju isturenog odeljenja Osnovne škole “Svetislav Mirković Nenad”, Milanu Saviću, arheologu iz Kuršumlije i Janji Savić, učenici prve godine Gimnazije u Prokuplju i članici Karate kluba Prokuplje.

  (2) detaljnije
 • dron

  Vojska Srbije oborila dron u širem rejonu Kopaonika

  U popodnevnim satima Vojska Srbije oborila je dron koji se kretao iz pravca Kopaonika ka Raški, gde su ranije primećena posmatranja i izviđanja kasarni u tom delu, ali i u kretanja bespilotnih letilica preko Topličkog i Nišavskog okruga.

  (9) detaljnije
 • toplicki ustanak PK foto Lj.M.

  Provokacija iz komšiluka - ekskurzija po jugu Srbije stazama bugarskih zločina u Prvom svetskom ratu

  “Stazom 41. pešadijskog puka - mart 1917. godine - čišćenje Jastrepca od razbojnika” naziv je ekspedicije koju bugarska nevladina organizacija “Vojno-istorijski komitet” organizuje 29. i 30. juna na jugu Srbije. Niški istoričari to vide kao provokaciju, ekstremistički ispad i promovisanje masovnih zločina nad srpskim stanovništvom tokom bugarske okupacije i Topličkog ustanka 1917. Smatraju da bi država Srbija to morala da sankcioniše.

  (19) detaljnije
 • crkva

  Toplički okrug raspisao konkurs za Vidovdanske povelje

  Zaslužni pojedinci, ustanove i preduzeća u Toplici koji su svojim stvaralaštvom i dostignućima u svim društvenim oblastima dali doprinos afirmaciji tog dela Srbije, mogu da konkurišu za prestižna vidovdanska priznanja koja dodeljuje Toplički upravni okrug i nose imena slavnih srpskih kosovskih junaka. Predlozi sa biografijom kandidata mogu se dostaviti najkasnije do 15. juna.

  (1) detaljnije
 • kombi

  Američka ambasada prokupačkom Udruženju donirala kombi za prevoz osoba sa invaliditetom

  Specijalizovani kombi za prevoz osoba sa invaliditetom, kapaciteta šest mesta za sedenje i dva za invalidska kolica, donirala je američka ambasada prokupačkom Udruženju obolelih od mišićnih i neuromišićnih bolesti. Donaciju je uručio vojni ataše i predstavnik američke Ambasade pukovnik Kori Šej, a vrednost novog vozila je oko 37.000 dolara.

  (9) detaljnije
 • 1643299098245

  Na dan Svetog Save nagrađeni najuspešniji na jugu Srbije

  U brojnim gradovima na jugu Srbije svečanom liturgijom i presecanjem slavskog kolača obeležen je Savindan. Kako se ovaj dan praznuje i kao školska slava, najmlađi su dobijali paketiće, dok su najuspešniji osnovci, srednjoškolci i studenti nagrađivani. Zbog epidemiološke situacije priredbe i programi su bili skraćeni, a niška Gimnazija "Bora Stanković" je slavu obeležila onlajn.

  (2) detaljnije
 • Toplički okrug zgrada

  Lekari i Istorijski arhiv dobitnici svetosavskih priznanja koje daje Toplički upravni okrug

  Direktor Klinike za kardiologiju Kliničkog centra u Nišu Tomislav Kostić, Srpsko lekarsko društvo iz Prokuplja, Istorijski arhiv Toplice u Prokuplju i načelnica kovid odeljenja u Kuršumliji Svetlana Mladenović Pešaković, dobitnici su Svetosavske povelje koje tradicionalno dodeljuje Toplički upravni okrug. Pored povelja dodeljene su i tri zahvalnice.

  (1) detaljnije
 • Prokuplje

  Toplički okrug raspisao konkurs za dodelu svetosavskih povelja

  Toplički upravni okrug objavio je konkurs koji će trajati do 20. januara 2022. godine, a na kome će moći da se predlažu najbolji i najzaslužniji pojedinci ili institucije iz oblasti privrede, prosvete, zdravstva, kulture, sporta i vere za dodelu prestižnog priznanja koje se dodeljuje u čast obeležavanja Svetog Save.

  detaljnije
 • krkobabić prokuplje

  Prokuplje i Toplički okrug dobijaju kancelariju Ministarstva za brigu o selu

  Regionalna kancelarija Ministartva za brigu o selu za Toplički okrug trebala bi da bude otvorena tokom januara naredne godine u Prokuplju, dogovoreno je prilikom posete ministra Milana Krkobabića. Toplički upravni okrug će biti jedan od pet okruga gde će postojati ova kancelarija, a ona će se otvoriti u zgradi gde su gradska administracija i komunalne službe.

  (3) detaljnije
 • sastanak Beograd

  Vlada Srbije osnovala Radnu grupu za razvoj juga zemlje - prvi zadatak put preko planine Radan

  Radnu grupu koja će se baviti razvojem i uređenjem južne Srbije osnovala je Vlada Srbije, a konstitutivna sednica na kojoj su prisustvovali načelnik Jablaničkog upravnog okruga, direktor Regionalne privredne komore Leskovac, predsednik Opštine Lebane, predstavnici Leskovca i Prokuplja i opština Kuršumlije i Bojnika, održana je juče.

  (37) detaljnije
 • 1633094547623

  Niški advokati predali peticiju Komori - traže totalnu obustavu rada zbog novog stava VKS-a

  Imena preko 650 advokata sa područja Advokatske komore Niš su na peticiji koja je danas predata nadležnim organima Komore i kojom se zahteva totalna obustava rada advokata dok se ne promeni novi stav Vrhovnog kasacionog suda u vezi bankarskih sporova oko troškova obrade kredita. Advokati kažu da je ovo poslednja šansa da se na kulturan način zaštite pravna sigurnost, lični, kao i interesi građana koji vode sporove sa bankama.

  (18) detaljnije
 • skola

  U Nišavskom, Pirotskom i Topličkom okrugu sve škole u zelenoj zoni, maske i dalje obavezne u učionicama

  Sve osnovne i srednje škole u Nišavskom, Topličkom i Pirotskom okrugu u zelenoj su zoni, pa će đaci pratiti nastavu iz klupa i časovi će trajati 45 minuta, kaže v. d. načelnika Školske uprave Niš Predrag Nešović. Roditelji će svakog petka do 12 sati biti obaveštavani o tome kako će se odvijati nastava naredne nedelje, a dezinfekcija ruku i prostora, distanca i nošenje maski biće obavezni i ove godine.

  (5) detaljnije
 • Vojvoda D Begović

  Zaboravljeni heroj Topličkog ustanka dobija spomen kompleks u podnožju Radan planine

  Jedan od zaboravljenih heroja Topličkog ustanka poručnik Dimitrije Begović uskoro će dobiti spomen kompleks na Radan planini u selu Vlasovo kod Prolom Banje, na mestu gde je ubijen i gde se nalazi njegov grob. Inicijativa je potekla tokom održavanja Svetopličkog vidovdanskog sabora u Kondželju kod Prokuplja, a podržali su je načelnik Topličkog upravnog okruga Zlatan Miljković, predstavnici svih topličkih opština i privrednici koji žele da pomognu izgradnju.

  (4) detaljnije
 • crkva

  Toplički okrug raspisao literarni konkurs za osnovce povodom Vidovdanskog sabora

  Povodom obeležavanja Svetopličkog vidovdanskog sabora u Kondželju 28. juna, Toplički upravni okrug raspisao je literarni konkurs za starije osnovce sa teritorije Prokuplja, Kuršumlije, Blaca i Žitorađe na 5 tema “Toplica moj zavičaj”, “Volim Toplicu, tu ostajem”, “Stazama kojim su hodali hrabri”, “Junaci gvozdenog puka” i “Osam vekova svetosavlja”. Zainteresovani radove mogu poslati do 20. juna, a proglašenje najboljih je planirano u okviru programa obeležavanja Vidovdana.

  detaljnije
 • vocnjak led

  Aprilski mrazevi umanjili rod breskvi i kajsija u Toplici do 70 odsto

  Jutarnji mrazevi u aprilu jako su oštetili cvetne pupoljke kajsija i breskvi, zbog čega će ovogodišnji rod tog voća na području Topličkog okruga ove godine biti umanjen od 50 do 70 odsto, kažu iz Poljoprivredno savetodavne stručne službe u Prokuplju. Loše vreme je, kako upozoravaju, dovelo i do lošeg oprašivanja pojedinih sorti šljiva kod kojih je vegetacija krenula.

  detaljnije
 • bolnica

  Svetosavska povelja Topličkog upravnog okruga dodeljena kovid odeljenju Opšte bolnice

  Zbog velikog zalaganja i doprinosa u lečenju svih građana u Toplici, ovogodišnja Svetosavska povelja, kao najznačajnije priznanje koje dodeljuje Toplički upravni okrug, pripala je Kovid odeljenju prokupačke Opšte bolnice, dok će četiri svetosavske zahvalnice dobiti kovid ambulante pri Domovima zdravlja u Prokuplju, Blacu, Kuršumliji i Žitorađi.

  detaljnije
 • Prokuplje

  Za nešto više od mesec urađeno 608 inspekcijskih kontrola u Toplici, građani poštuju mere

  Timovi sastavljeni od predstavnika sanitarne, tržišne, veterinarske, poreske, inspekcije rada i lokalnih komunalnih inspekcija koji na nivou Topličkog okruga kontrolišu sprovođenje epidemioloških mera, od kraja oktobra, kada su formirani, do danas izvršili su ukupno 608 kontrola u Toplici tokom kojih su samo u 4 slučaja uočene manje nepravilnosti. Jedna od njih se odnosi na nepostojanje dezobarijere, dok se u 3 slučaja nisu striktno primenjivale mere korišćenja lične zaštitne opreme zaposlenih.

  detaljnije
 • Prokuplje

  Formirani timovi za kontrolu epidemioloških mera u Toplici, kazne i do 500.000 dinara

  Kontrola poštovanja radnog vremena, nošenja zaštitnih maski, da li je obezbeđena distanca od 2 metra, sredstva za dezinfekciju ruku, kao i da li se poštuje propisana mera broja ljudi u zatvorenom, kontrolisaće posebni timovi sastavljeni od predstavnika sanitarne, tržišne, veterinarske, poreske, inspekcije rada i lokalnih komunalnih inspekcija. Kazne za nepravilnosti i nepoštovanje tih mera su do 500.000 za pravno lice, odnosno do 150.000 dinara za odgovorno lice.

  (2) detaljnije
 • Prokuplje

  Zlatan Miljković novi načelnik Topličkog okruga

  Dosadašnji načelnik Topličkog okruga Milan Aranđelović podneo je ostavku na ovu funkciju, a rešenjem Vlade od 13. avgusta ove godine na njegovo mesto postavljen je Zlatan Miljković.

  (1) detaljnije
 • štab okrug

  Prva sednica novog kriznog štaba u Nišu: stižu novi testovi, prate se bolnice i domovi

  Novi krizni štab za upravljanje krizom u Nišavskom i Topličkom okrugu sastao se danas u Nišu, predsedavao je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, a kažu da su analizirali rezultate testiranja zaposlenih i pacijenata u bolnicama i domovima na jugu Srbije. Naveli su i da će novi testovi u Niš biti dopremljeni do kraja nedelje.

  (67) detaljnije
KOMENTAR DANA