Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Toplički okrug

  • Zgrada Prokuplja

    Toplički okrug organizuje tribinu povodom 25 godina bombardovanja SRJ

    Podsećanje na 78 dana rata i jedan od najtragičnijih događaja srpske skorašnje istorije koji se dogodio pre 25 godina kada je 19 zemalja NATO alijanse napalo tadašnju Jugoslaviju, biće tema tribine koju organizuje Toplički upravni okrug u utorak, 19. marta u sali Doma kulture u Prokuplju od 18 sati.

    (2) detaljnije
  • Zgrada Prokuplja

    Poznati dobitnici Svetosavske povelje i zahvalnica u Topličkom okrugu

    Profesor doktor Nenad Arsović sa Medicinskog fakulteta u Beogradu i direktor Klinike za otorinolaringologiju dobitnik je ovogodišnje Svetosavske povelje koju tradicionalno dodeljuje Toplički upravni okrug. Komisija, koja je sve odluke donela jednoglasno, dodelila je i četiri zahvalnice koje će biti uručene Miroljubu Miroviću, dugogodišnjem glumcu prokupačkog Ameterskog pozorišta, Nemanji Radosavljeviću, talentovanom harmonikašu iz Kuršumlije, pijanistkinji iz Prokuplja Mariji Timotijević i Milici Andrejev, doktorantu Prirodno matematičkog fakulteta u Nišu i direktorki škole u Žitorađi.

    detaljnije
  • Zgrada Prokuplja

    Toplički upravni okrug raspisao konkurs za dodelu Svetosavske povelje

    Toplički upravni okrug raspisao je konkurs za dodelu Svetosavske povelje najistaknutijim pojedincima i institucijama iz oblasti privrede, prosvete, zdravstva, kulture, sporta i vere. Konkurs na kome će moći da se predlažu najbolji i najzaslužniji pojedinci ili institucije otvoren je do 19. januara 2024. godine.

    detaljnije
  • 20230210_134849

    Brnabić u Lebanu: Prosečna plata u javnom sektoru prvi put preko 700 evra, razvoj juga mora biti nastavljen

    Rezultate 100 dana Vlade Srbije premijerka Ana Brnabić, u prisustvu ministara, predstavila je u Lebanu, a iako su plate u Jablaničkom okrugu jedne od najniižih u Srbiji, njoj to nije smetalo da istakne podatak da je prosečna plata u javnom sektoru trenutno između 710 i 720 evra. Zašto je baš Lebane izabrano kao mesto gde će biti predstavljeni rezultati, Brnabić je rekla da Vlada želi da pokaže da nijedan deo Srbije pa ni jug nije zapostavljen, te da će završetak puta preko Radan planine doprineti razvoju Jablaničkog i Topličkog okruga.

    (28) detaljnije
  • grad Prokuplje

    Poznati dobitnici Svetosavske povelje i zahvalnica u Toplici

    Ognjen Oliverić, direktor fabrike namenske industrije Borbeni složeni sistemi BSS u Kuršumliji, dobitnik je ovogodišnje Svetosavske povelje koju tradicionalno dodeljuje Toplički upravni okrug. Dodeljene su i tri Svetosavske zahvalnice koje će biti uručene Marku Čikariću iz Prokuplja, učitelju isturenog odeljenja Osnovne škole “Svetislav Mirković Nenad”, Milanu Saviću, arheologu iz Kuršumlije i Janji Savić, učenici prve godine Gimnazije u Prokuplju i članici Karate kluba Prokuplje.

    (2) detaljnije
  • dron

    Vojska Srbije oborila dron u širem rejonu Kopaonika

    U popodnevnim satima Vojska Srbije oborila je dron koji se kretao iz pravca Kopaonika ka Raški, gde su ranije primećena posmatranja i izviđanja kasarni u tom delu, ali i u kretanja bespilotnih letilica preko Topličkog i Nišavskog okruga.

    (9) detaljnije
  • toplicki ustanak PK foto Lj.M.

    Provokacija iz komšiluka - ekskurzija po jugu Srbije stazama bugarskih zločina u Prvom svetskom ratu

    “Stazom 41. pešadijskog puka - mart 1917. godine - čišćenje Jastrepca od razbojnika” naziv je ekspedicije koju bugarska nevladina organizacija “Vojno-istorijski komitet” organizuje 29. i 30. juna na jugu Srbije. Niški istoričari to vide kao provokaciju, ekstremistički ispad i promovisanje masovnih zločina nad srpskim stanovništvom tokom bugarske okupacije i Topličkog ustanka 1917. Smatraju da bi država Srbija to morala da sankcioniše.

    (20) detaljnije
  • crkva

    Toplički okrug raspisao konkurs za Vidovdanske povelje

    Zaslužni pojedinci, ustanove i preduzeća u Toplici koji su svojim stvaralaštvom i dostignućima u svim društvenim oblastima dali doprinos afirmaciji tog dela Srbije, mogu da konkurišu za prestižna vidovdanska priznanja koja dodeljuje Toplički upravni okrug i nose imena slavnih srpskih kosovskih junaka. Predlozi sa biografijom kandidata mogu se dostaviti najkasnije do 15. juna.

    (1) detaljnije
  • kombi

    Američka ambasada prokupačkom Udruženju donirala kombi za prevoz osoba sa invaliditetom

    Specijalizovani kombi za prevoz osoba sa invaliditetom, kapaciteta šest mesta za sedenje i dva za invalidska kolica, donirala je američka ambasada prokupačkom Udruženju obolelih od mišićnih i neuromišićnih bolesti. Donaciju je uručio vojni ataše i predstavnik američke Ambasade pukovnik Kori Šej, a vrednost novog vozila je oko 37.000 dolara.

    (9) detaljnije
  • 1643299098245

    Na dan Svetog Save nagrađeni najuspešniji na jugu Srbije

    U brojnim gradovima na jugu Srbije svečanom liturgijom i presecanjem slavskog kolača obeležen je Savindan. Kako se ovaj dan praznuje i kao školska slava, najmlađi su dobijali paketiće, dok su najuspešniji osnovci, srednjoškolci i studenti nagrađivani. Zbog epidemiološke situacije priredbe i programi su bili skraćeni, a niška Gimnazija "Bora Stanković" je slavu obeležila onlajn.

    (2) detaljnije
  • Toplički okrug zgrada

    Lekari i Istorijski arhiv dobitnici svetosavskih priznanja koje daje Toplički upravni okrug

    Direktor Klinike za kardiologiju Kliničkog centra u Nišu Tomislav Kostić, Srpsko lekarsko društvo iz Prokuplja, Istorijski arhiv Toplice u Prokuplju i načelnica kovid odeljenja u Kuršumliji Svetlana Mladenović Pešaković, dobitnici su Svetosavske povelje koje tradicionalno dodeljuje Toplički upravni okrug. Pored povelja dodeljene su i tri zahvalnice.

    (1) detaljnije
  • Prokuplje

    Toplički okrug raspisao konkurs za dodelu svetosavskih povelja

    Toplički upravni okrug objavio je konkurs koji će trajati do 20. januara 2022. godine, a na kome će moći da se predlažu najbolji i najzaslužniji pojedinci ili institucije iz oblasti privrede, prosvete, zdravstva, kulture, sporta i vere za dodelu prestižnog priznanja koje se dodeljuje u čast obeležavanja Svetog Save.

    detaljnije
  • krkobabić prokuplje

    Prokuplje i Toplički okrug dobijaju kancelariju Ministarstva za brigu o selu

    Regionalna kancelarija Ministartva za brigu o selu za Toplički okrug trebala bi da bude otvorena tokom januara naredne godine u Prokuplju, dogovoreno je prilikom posete ministra Milana Krkobabića. Toplički upravni okrug će biti jedan od pet okruga gde će postojati ova kancelarija, a ona će se otvoriti u zgradi gde su gradska administracija i komunalne službe.

    (3) detaljnije
  • sastanak Beograd

    Vlada Srbije osnovala Radnu grupu za razvoj juga zemlje - prvi zadatak put preko planine Radan

    Radnu grupu koja će se baviti razvojem i uređenjem južne Srbije osnovala je Vlada Srbije, a konstitutivna sednica na kojoj su prisustvovali načelnik Jablaničkog upravnog okruga, direktor Regionalne privredne komore Leskovac, predsednik Opštine Lebane, predstavnici Leskovca i Prokuplja i opština Kuršumlije i Bojnika, održana je juče.

    (37) detaljnije
  • 1633094547623

    Niški advokati predali peticiju Komori - traže totalnu obustavu rada zbog novog stava VKS-a

    Imena preko 650 advokata sa područja Advokatske komore Niš su na peticiji koja je danas predata nadležnim organima Komore i kojom se zahteva totalna obustava rada advokata dok se ne promeni novi stav Vrhovnog kasacionog suda u vezi bankarskih sporova oko troškova obrade kredita. Advokati kažu da je ovo poslednja šansa da se na kulturan način zaštite pravna sigurnost, lični, kao i interesi građana koji vode sporove sa bankama.

    (18) detaljnije
  • skola

    U Nišavskom, Pirotskom i Topličkom okrugu sve škole u zelenoj zoni, maske i dalje obavezne u učionicama

    Sve osnovne i srednje škole u Nišavskom, Topličkom i Pirotskom okrugu u zelenoj su zoni, pa će đaci pratiti nastavu iz klupa i časovi će trajati 45 minuta, kaže v. d. načelnika Školske uprave Niš Predrag Nešović. Roditelji će svakog petka do 12 sati biti obaveštavani o tome kako će se odvijati nastava naredne nedelje, a dezinfekcija ruku i prostora, distanca i nošenje maski biće obavezni i ove godine.

    (5) detaljnije
  • Vojvoda D Begović

    Zaboravljeni heroj Topličkog ustanka dobija spomen kompleks u podnožju Radan planine

    Jedan od zaboravljenih heroja Topličkog ustanka poručnik Dimitrije Begović uskoro će dobiti spomen kompleks na Radan planini u selu Vlasovo kod Prolom Banje, na mestu gde je ubijen i gde se nalazi njegov grob. Inicijativa je potekla tokom održavanja Svetopličkog vidovdanskog sabora u Kondželju kod Prokuplja, a podržali su je načelnik Topličkog upravnog okruga Zlatan Miljković, predstavnici svih topličkih opština i privrednici koji žele da pomognu izgradnju.

    (4) detaljnije
  • crkva

    Toplički okrug raspisao literarni konkurs za osnovce povodom Vidovdanskog sabora

    Povodom obeležavanja Svetopličkog vidovdanskog sabora u Kondželju 28. juna, Toplički upravni okrug raspisao je literarni konkurs za starije osnovce sa teritorije Prokuplja, Kuršumlije, Blaca i Žitorađe na 5 tema “Toplica moj zavičaj”, “Volim Toplicu, tu ostajem”, “Stazama kojim su hodali hrabri”, “Junaci gvozdenog puka” i “Osam vekova svetosavlja”. Zainteresovani radove mogu poslati do 20. juna, a proglašenje najboljih je planirano u okviru programa obeležavanja Vidovdana.

    detaljnije
  • vocnjak led

    Aprilski mrazevi umanjili rod breskvi i kajsija u Toplici do 70 odsto

    Jutarnji mrazevi u aprilu jako su oštetili cvetne pupoljke kajsija i breskvi, zbog čega će ovogodišnji rod tog voća na području Topličkog okruga ove godine biti umanjen od 50 do 70 odsto, kažu iz Poljoprivredno savetodavne stručne službe u Prokuplju. Loše vreme je, kako upozoravaju, dovelo i do lošeg oprašivanja pojedinih sorti šljiva kod kojih je vegetacija krenula.

    detaljnije
  • bolnica

    Svetosavska povelja Topličkog upravnog okruga dodeljena kovid odeljenju Opšte bolnice

    Zbog velikog zalaganja i doprinosa u lečenju svih građana u Toplici, ovogodišnja Svetosavska povelja, kao najznačajnije priznanje koje dodeljuje Toplički upravni okrug, pripala je Kovid odeljenju prokupačke Opšte bolnice, dok će četiri svetosavske zahvalnice dobiti kovid ambulante pri Domovima zdravlja u Prokuplju, Blacu, Kuršumliji i Žitorađi.

    detaljnije
KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: