Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Turistička organizacija Bele Palanke

 • slika1

  Otvorene prijave za planinsku trku na Suvoj planini

  Svi planinski trkači, skajraneri, rekreativci i početnici u planinskom trčanju, mogu da se prijave za jednu od 2 staze planinske trke na Suvoj planini koja će se održati 22. avgusta.

  (3) detaljnije
 • cerjanska

  Speleolozi kreću u istraživanje pećina i jama u belopalanačkom kraju

  Istraživanjem, izradom planova, mapiranjem terena i prikupljanjem podataka, speleozi iz Vladičinog Hana krenuće sa istraživanjem pećina, jama, propasti, ponora i napuštenih rudarskih okna na teritoriji Bele Palanke, a kako bi bili efikasniji, traže i pomoć lokalnog stanovištva u lociranju takvih speleoloških objekata. Kako kažu u Turističkoj organizaciji Bele Palanke, rezultati istraživanja mogu imati značaj za turizam, nauku, vodoprivredu i ekologiju te opštine.

  detaljnije
 • Spremanje proje u belopalanačkom selu

  Takmičenje u pripremanju proje kod Bele Palanke

  Vrsne kuvarice i kuvari takmičiće se 18. maja u pripremanju tradicionalnog srpskog predjela - proje, na gastronomskoj manifestaciji u selu Crvena Reka pored Bele Palanke. Prijava takmičara je do 17. maja.

  detaljnije
 • Bez objašnjenja iz Opštine

  Direktori javnih preduzeća i ustanova u Beloj Palanci, mimo zakona, još godinu dana u v. d. stanju

  Iako suprotno Zakonu o javnim preduzećima i Zakonu o kulturi, Skupština opštine Bele Palanke produžila je status vršioca dužnosti četvorici direktora javnih preduzeća i ustanova kojima je istekao mandat. I pored više poziva, novinari "Južnih vesti" nisu dobili objašnjenje od nadležnih zbog čega je doneta ovakva odluka, a opozicija u belopalanačkoj skupštini i eksperti tvrde da je vlast prekršila zakon.

  detaljnije
 • dani banice

  Počinju “Dani banice” u Beloj Palanci

  Ljubitelji pita moći će da degustiraju najrazličitije slatke i slane banice i sve to uz Zoricu Brunclik i trubački orkestar Dejana Petrovića, na ovogodišnjim “Danima banice” koji će se održati od 11. do 13. avgusta u parku “Vrelo” u Beloj Palanci.

  detaljnije
 • Tradicionalna slana, slatka, integralna i kreativna banica

  Trubači Dejana Petrovića i Zorica Brunclik na "Danima banice"

  Tradicionalne slane, slatke, integralne i kreativne banice ljubitelji pita moći će da naprave i degustiraju ih na "Danima banice" od 11. do 13. avgusta u parku “Vrelo” u Beloj Palanci, a i deca će moći da uče kako da razvijaju testo. Dok traje manifestacija, organizatori su pripremili i kulturno-umetnički program, a goste će zabavljati folklorci iz Srbije i Bugarske, Zorica Brunclik i trubači Dejana Petrovića.

  detaljnije
 • PROJA foto Aleksandar Kostic

  Takmičenje u pripremi najbolje proje u Crvenoj Reci

  Najbolji majstori u pripremi ovog tradicionalnog jela takmičiće se na “Danu proje” 20. maja od 10 sati u Crvenoj Reci kod Bele Palanke u pripremi najbolje, ali i najkreativnije proje. Zainteresovani takmičari mogu se prijaviti do 19. maja.

  detaljnije
 • 490x370-Dani-banice-JV

  Na Danima banice Saša Matić i Biljana Krstić

  Oko 300 takmičara iz zemlje i inostranstva pripremaće gastronomske specijalitete na Danima banice u Beloj Palanci od 12. do 14. avgusta. Osim tradicionalnih jela, posetioci će moći da uživaju i u nastupima Saše Matića, Biljane Krstić i folkloru.

  (1) detaljnije
 • Dani-banice-JV.jpg

  Poziv takmičarima i posetiocima na "Dane banice"

  U parku Vrelo u Beloj Palanci od 12. do 14. avgusta biće održana gastro-manifestacija "Dani banice" na kojoj će posetioci moći da okuse najrazličitije vrste pita, sukane, gužvane, sa koprivom, pečurkama, višnjom, sirom, pa i bananom.

  detaljnije
 • Dani-banice.jpg

  Belopalančani "Dane banice" predstavljaju i u Sofiji

  Manifestaciju "Dani banice", na koju iz godine u godinu dolazi sve više gostiju iz Bugarske, Turistička organizacija Bele Palanke od 11. do 13. februara predstaviće na Međunarodnom sajmu turizma u Sofiji.

  (1) detaljnije