Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Turistička organizacija Vlasotinca

 • Vlasotinački kuvar

  ”Vlasotinački kuvar” - čuvar dijalekta i tradicionalnih jela sa juga

  Kako bi dobrinela očuvanju starih jela sa juga, ali i karakterističnog govora, Jasmina Mitrović je napisala ”Vlasotinački kuvar”, u kome je kroz razne priče na prizrensko-timočkom dijalektu opisala kako se ranije spremalo i govorilo u Vlasotincu. Prema njenim rečima, kuvar je pokušaj da kroz 30 recepata, ali i mnogo anegdota, pokaže da govor ne sme da bude nikakva prepreka.

  detaljnije
 • Muzej - Vlasotince

  Povodom Dana turističkih vodiča obilasci znamenitosti Vlasotinca cele nedelje

  Svi zainteresovani za obilazak kulturnih znamenitosti Vlasotinca, posebno muzeja moći će to da urade tokom nedelje, saopštavaju iz Turističke organizacije, koja u saradnji sa Kulturnim centrom organizuje obilaske, a povodom Dana turističkih vodiča koji je obeležen juče, 21. februara.

  detaljnije
 • spomen park vlasotince

  Vlasotinački Spomen-park - simbol slobode i mladih

  Na najvišoj tački u Vlasotincu, gde se nekada nalazilo groblje, izgrađen je spomenik posvećen palim borcima u Drugom svetskom ratu. Spomen-park delo je srpskog arhitekte Bogdana Bogdanovića, a gradili su ga klesari iz vlasotinačkog i pirotskog kraja. Deo je turističke ponude ovog kraja i jedno od omiljenih mesta za druženje mladih.

  detaljnije
 • staro groblje vlasotince

  Oštećeno stepenište do vlasotinačkog Starog groblja, građani brinu za bezbednost

  Deo stepenica koje vode do Starog groblja u Vlasotincu - spomenika posvećenom palim borcima u Drugom svetskom ratu, polomljene su i ošetećene, te prema rečima građana koji su se javili "Južnim vestima", predstavljaju opasnost za pešake koji tu prolaze. Nadležni kažu da su svesni problema i da je procedura za rekonstrukciju u toku. Stepenište bi, prema najavama, trebalo da bude popravljeno do kraja maja 2019. godine, a trenutno se radi postavljanje parkovske rasvete.

  (2) detaljnije