Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Turizam

 • Niš

  Poziv Nišlijama da postanu volonteri domaćini

  Mladi od 18 do 30 godina mogu da postanu niški griteri, a njihov zadatak će biti da najmanje jednom mesečno budu domaćini onima koji posete Niš i otkriju im skrivene lepote i blago grada. Konkurs za volontere je otvoren do 15. novembra.

  (5) detaljnije
 • Turistički autobus

  Turistički autobus bi od proleća mogao da obilazi znamenitosti Niša

  Autobus sa otvorenim krovom, sličan onom koji se može videti u svim svetskim prestonicama i značajnijim turističkim mestima, mogao bi već od maja da vozi turiste kroz Niš.

  (18) detaljnije
 • Crkva-Odžaklija,-foto-J.M

  Kulturni turizam mogućnost za bolji lokalni razvoj

  Poznate manifestacije, muzeji, pozorišta, galerije, arheološki lokaliteti, kao i specifičan leskovački govor jesu kulturne turističke vrednosti koje postoje na teritoriji Jablaničkog okruga, sa centrom u Leskovcu. Ipak, prema rečima master turizmologa Jelene Milenković, da bi se ostvarila ekonomska korist od ove vrste turizma, potrebno je doneti strateške dokumente koji će se fokusirati na ovaj segmet turizma i privući brojnije turista, kao što je to uradila Finska projektom “Kulturni turizam i održivi razvoj”.

  detaljnije
 • sokobanja

  Prvi turista u Srbiji ugošćen u Sokobanji pre 180 godina

  Banja podno Rtnja i Ozrena, koju poslednjih godina poseti više od 100.000 turista za 12 meseci, mesto je u kome je boravio prvi zvanični turista u Srbiji, odnosno Jugoslaviji, i to pre 180 godina.

  (1) detaljnije
 • tesla-skulptura-sokobanja-foto-mbrankovic

  "Olistao" Tesla u sokobanjskom parku

  Iz drvene skulpture sa likom Nikole Tesle, koja se nalazi u parku Banjica u Sokobanji, ove godine su izlistale mladice pa izgleda kao da je čuveni naučnik oživeo, kaže autor ovog dela vajar Mića Veličković Miveli.

  detaljnije
 • info-centar Vranje foto i.m.

  U Vranju otvoren turistički info-centar

  Informacije o turističkim objektima, spomenicima i manifestacijama ubuduće će turisti, ali i sami Vranjanci moći da dobiju u Info-centru koji je Turistička organizacija otvorila u prostorijama nekadašnje apoteke na gradskom šetalištu u Vranju.

  (1) detaljnije
 • Grčka

  Letovališta u Grčkoj skupa, ali i ove godine građanima omiljena

  Iako su hoteli u Grčkoj preskupi za građane sa juga Srbije, kažu u niškim turističkim agencijama, a cene osnovnih namirnica i ručka u restoranima skuplje u odnosu na one kod nas, i ove godine su im grčka letovališta omiljena. Uglavnom vole grčke plaže, jer se do njih brzo stiže, dodaju, a i zato što strahuju od ponovnih terorističkih napada, pa zaobilaze Tunis, Tursku i Egipat.

  (9) detaljnije
 • Tvrđava Niš

  TON: Najmanje 5.500 turista u Nišu tokom “Nišvila”

  Ovih dana Nišlije su mogle u centru grada da vide veće grupe turista iz svih krajeva Evrope, a veliku zaslugu za to ima manifestacija “Nišvil”. Organizatori ovog muzičkog festivala kažu da očekuju da 10 % posetilaca budu stranci, dok u Turističkoj organizaciji Niš procenjuju da će 5.500 turista boraviti u ovom gradu tokom festivala.

  (1) detaljnije
 • Centar Niša

  U Nišu rekordan broj turista u junu, za "Nišvil" se očekuje još više ljudi

  Osim što su se na centralnim ulicama Niša ovih dana mogli čuti i drugi jezici osim srpskog, i zvanična statistika kaže da sve više stranaca dolazi u grad. Po podacima Republičkog zavoda za statistiku, Niš je u junu imao čak i rekordan broj posetilaca koji nisu iz Srbije.

  (4) detaljnije
 • Promocija "srpskih letovališta" u centru Niša

  Promocija "srpskih letovališta" večeras na niškom Trgu

  Šta sve može da se vidi u našoj zemlji, kako građani mogu da provedu leto u Srbiji i iskoriste vaučere za odmor, biće predstavljeno večeras od 18 do 21 sat, na Trgu kralja Milana u Nišu. Posetioci će kroz promotivne materijale moći da se upoznaju sa zanimljivim predelima, a biće organizovan i kviz znanja.

  detaljnije
 • banderole

  Jubilej: 8 godina od proslave 200 godina Bitke na Čegru

  Pored Tvrđave, Ćele-kule, Logora i Medijane, još jedan od simbola Niša postale su i banderole na kojima već 8 godina stoji obaveštenje o proslavi 200 godina od Bitke na Čegru. Tri garniture gradskih vlasti su se promenile, a reklame niko nije skinuo, pa čak ni privatna reklamna agencija koja je pre skoro deceniju Gradu iznajmila banderole.

  (3) detaljnije
 • Jedan od turističkih potencijala Palilule je spomen-park Bubanj; foto: Wikipedia/Đorđe Vukojević

  Niška i bugarska opština parama EU razvijaju biznis turizam

  Da bi buduće turiste privukli u svoje opštine, niška Palilula i bugarski Pirdop će ubuduće raditi na razvijanju "biznis turizma". Parama EU projekta u kome zajedno učestvuju promovisaće lokalne kulturne i istorijske potencijale, a najavljuju i interaktivne izložbe kojim će promovisati turističke atrakcije.

  detaljnije
 • Vlasinsko jezero foto i.m.

  Surduličani apeluju na izletnike da ne pale vatru u prirodi

  Turistička organizacija Surdulice apeluje na građane koji borave u prirodi da ne pale vatru na mestima koja za to nisu predviđena zbog šumskih požara, kao i da za sobom ne ostavljaju smeće.

  (1) detaljnije
 • Milica Kocić

  Učenica niške Ugostiteljsko-turističke škole prva na Republičkom takmičenju

  Nišlijka Milica Kocić bila je najbolja među učenicima iz svih delova Srbije kada se ocenjivalo teorijsko znanje iz agencijskog i hotelijerskog poslovanja, popunjavanje obrazaca iz recepcijskog poslovanja i izrada trodnevnog aranžmana.

  detaljnije
 • Niš najprivlačniji mladima; foto: Davorin Dinić

  U Niš najčešće dolaze blogeri, a sve češće i turisti iz Turske i Rusije

  Turisti iz Bugarske, Grčke i Nemačke su najčešći gosti Niša, a prošle godine bilo i Turaka i Rusa koji su odlučili da vikend ili deo leta provedu u najvećem gradu na jugu Srbije. Najvažniji razlog za dolazak turista je to što nikada nisu bili u Nišu, ali i pristupačne cene, direktni letovi i noćni život, kaže Uroš Parlić iz Turističke organizacije.

  (3) detaljnije
 • grad na nisavi

  Sve više turista u Nišu

  Zbog turističkih atrakcija, Nišvila, ali i zbog dozvoljenog pušenja u niškim restoranima, Niš je, kako kažu u Turističkoj organizaciji, sve interesantniji turistima, pa je u prvih 10 meseci 2016, grad na Nišavi posetilo 70.186 turista, od čega 36.496 stranaca, što je za 6,3% više nego prošle godine.

  (2) detaljnije
 • Amfiteatar premijera filma Kotrljanje Prokuplje foto Lj.M.

  Prokupčani oduševljeni premijerom filma o tom gradu

  Priča o Prokuplju koju u igrano-dokumentarnom filmu “Kotrljanje” priča točak koji je ispao iz kamiona, prikazujući drugačiju turističku sliku ovog grada, premijerno je prikazana u tom gradu i naišla je na pozitivne komentare domaće publike.

  detaljnije
 • Sokobanja

  Sokobanja sve češći izbor za odmore vikendom

  “ Sve se bojim – pročuće se ovo mesto, svet će nagrnuti amo i ja ću morati da bežim odavde i da tražim neku drugu banju “ govorio je nekada davno o Sokobanji nobelovac Ivo Andrić. Čini se da je pisac predvideo da će prirodne lepote Sokobanje i njene okoline privlačiti sve više gostiju koji tamo danas sve češće odlaze na vikend.

  detaljnije
 • Aleksandar Vućić

  Vučić najavio auto-puteve, investitore, privatizacije banja...

  Iako bar formalno nije otpočela predizborna kampanja, premijer Srbije Aleksandar Vučić je nakon sastanka sa predsednicima opština i gradonačelnicima sa juga zemlje, poredeći se sa Titom i Bizmarkom, dao velika obećanja.

  (23) detaljnije