Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

UNS

 • uns, mediji

  Svetski dan slobode medija obeležen u Nišu: Novinarstvo je teško ugrožena profesija

  Minutom ćutanja zbog tragedije u Beogradu počelo je obeležavanje Svetskog dana slobode medija, koji Srbija dočekuje, kako kažu iz Udruženja novinara Srbije, u atmosferi najmanjeg nivoa dijaloga od Drugog svetskog rata, kao profesija koja je teško ugrožena.

  detaljnije
 • Sveska i olovka

  UNS obeležava Svetski dan slobode medija u Nišu

  Udruženje novinara Srbije (UNS) obeležiće danas Svetski dan slobode medija tradicionalnom akcijom "Pet minuta gromoglasne tišine" 3. maja u 11:55 sati na Trgu Kralja Milana u Nišu.

  detaljnije
 • sotirovski mediji

  Sotirovski: Predsednika, premijera i gradonačelnika treba da prate najiskusniji novinari

  Nekada nagrađivana novinarka, a sada jedina među njima sa juga Srbije za koju je predsednik NUNS-a najavio da će se naći pred Sudom časti, gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski niške novinare koje nije imenovala nazvala je neiskusnim, prinaučenim, a neke medije stranim i plaćenim iz inostranstva. Iz UNS-a navode da je opet diskriminisala novinare i pozivaju je da koriguje ponašanje prema bivšim kolegama kada je, kako kažu, iz njihovih prešla u salonske cipele.

  (35) detaljnije
 • novinska udruzenja

  Predstavnici novinarskih udruženja saglasni - kod projektnog sufinansiranja zakon izvrnut ruglu

  Da sa projektnim sufinansiranjem medijskih sadržaja ima problema od samog početka celog procesa do njegovog kraja, da su komisije koje odlučuju o tome partijski sastavljene i sa nekvalifikovanim predstavnicima, kao i da je problem u primeni samog zakona - neki su od zaključaka u debati Južnih vesti u kojoj su učestvovali Stojan Marković iz Lokal presa, Željko Bodrožić iz NUNS-a, Stevan Ristić iz Asocijacije medija i Nino Brajović iz UNS-a.

  (1) detaljnije
 • komemoracija

  "Doder je novinarstvo razumeo ne samo kao borbu za istinu, nego i borbu za sve nas"

  Od niškog novinara, publiciste i pisca Milorada Doderovića Dodera danas su se na komemorativnom skupu oprostili porodica, kolege i prijatelji, ističući da je bio "sav novinar", čovek koji je novinarstvo razumeo ne samo kao borbu za istinu, nego i borbu za sve nas.

  detaljnije
 • doderović

  Komemoracija niškom novinaru Miloradu Doderoviću u UNS-u

  Udruženje novinara Srbije će u utorak 5. januara u pres centru u Beogradu održati komemoraciju povodom smrti niškog novinara, publiciste i pisca Milorada Doderovića Dodera, koji je preminuo u Nišu u 68. godini. Zbog kovida biće ograničen broj učesnika, ali će zainteresovani komemoraciju moći da prate onlajn od 11 sati.

  detaljnije
 • zorica miladinovic

  Novinarke iz Niša dobitnice UNS-ovih nagrada

  Za ekskluzivnu informaciju o zaključku Vlade Srbije kojim se centralizuje informisanje o epidemiji virusa korona, dopisnica lista Danas iz Niša Zorica Miladinović dobila je nagradu "Laza Kostić” za vest, dok je nagradu pod istim nazivom, ali za reportažu, dobila dopisnica Večernjih novosti iz Niša Jelena Ćosin.

  (12) detaljnije
 • zaklina

  NUNS i UNS osudili seksističke napade Ace Lukasa na novinarku Tatalović

  Oba reprezentativna novinarska udruženja u Srbijie - NUNS i UNS osudila su napade na novinarku N1 Žaklinu Tatalović koju je sinoć u emisiji “Hit tvit” najprizemnije vređao pevač Aca Lukas. Za NUNS je ovaj napad posledica višegodišnjeg urušavanja pristojnosti i etičnosti u javnom prostoru, dok je UNS pozvao sve učesnike u javnom životu da ne vređaju novinare.

  (8) detaljnije
 • Slavomir Kostić - novinar portala "InfoVranjske"

  Vranjski naprednjaci primitivnim rečnikom ponovo na "InfoVranjske"

  Posle teksta InfoVranjskih o kašnjenju uvođenja grejanja za četiri zgrade u centru Vranjske Banje, vranjski odbor naprednjaka je u zvaničnom saopštenju novinara nazvao "ološom", "bednikom" i još nepristojnijim uvredama, optužio ga da "radi protiv svojih komšija" i tekst nazvao "zlonamernim". Autor teksta Slavomir Kostić kaže da ovo saopštenje vređa, ali ne demantuje nijednu objavljenu informaciju. Povodom četvrtog napada vranjskih naprednjaka na InfoVranjske reagovali su UNS i NUNS.

  (6) detaljnije
 • Đorđević Doderović Jovanović debata

  Debata o finansiranju medija iz budžeta: Građani žele da budu pitani

  Građani žele da budu pitani o tome kako se troši njihov novac kroz projektno sufinasiranje medija iz budžeta Grada, ali o tome ne znaju mnogo - deo je rezultata istraživanja koje je sproveo Odbor za ljudska prava. Rezultati su predstavljeni u debati "Kad finansiram želim da biram", a gosti su kao problem istakli i nerazumevanje javnog interesa među građanima, kao i evaluaciju medijskog sadržaja.

  (8) detaljnije
 • Zbog ledenih dana, veliki računi za decembar; foto: JV

  UNS: Ukinuti poreze i naknade za mala i srednja preduzeća

  O "ozbiljnom i velikom planu" za oporavak srpske ekonomije u vreme pandemije virusa korona i vanrednog stanja govorio je sinoć predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a Udruženje novinara Srbije (UNS) traži da se pomoć pre svega odnosi na mala i srednja preduzeća, među kojima je i većina medija. Posebno za štampane i lokalne medije, UNS traži oslobađanje od raznoraznih poreza i naknada.

  (1) detaljnije
 • Pinokio

  NUNS i UNS: Predstavnici nereprezentativnih udruženja odlučuju o medijskim projektima u Nišu

  89 miliona dinara iz budžeta Niša za sufinansiranje medijskih sadržaja deliće komisija čine mahom članovi udruženja koja su nedavno izbačena iz konkursnih komisija Ministarstva kulture kao nereprezentativna. Predstavnici NUNS-a i UNS-a, dva najveća novinarska udruženja, iako su predloženi nisu izabrani, a zašto je tako odlučeno nema obrazloženja.

  (1) detaljnije
 • Petko Nišavac

  Petku Nišavcu UNS-ova nagrada za satiru - priznanje i jugu i dijalektu

  Nagrada “Laza Kostić” za satiru koje dodeljuje Udruženje novinara Srbije ove godine pripala je kolumnisti “Južnih vesti” Dragoslavu Petkoviću, poznatom kao Petko Nišavac. Tekstove koje piše “po niški” dobili su priznanje, a Nišavac kaže da je ovo nagrada i zapostavljenom jeziku i dijalektu juga.

  (5) detaljnije
 • novocti

  Pretnje smrću novinarki “Novosti” nakon teksta o dešavanjima među osnovcima u Vranju

  Nakon što su “Večernje novosti” pisale o fotografijama obnažene učenice OŠ “Radoje Domanović” u Vranju, koje su se proširile i među učenicima ostalih vranjskih škola, autorka teksta, novinarka Jelena Stojković dobila je pretnje smrću od žene koja se predstavila kao majka devojčice. Novinarka ističe da ne postoji nijedan kodeks koji nije ispoštovan, kao i da je problem tretiran kao fenomen, a ne tabloidno. UNS osudio pretnje.

  (4) detaljnije
 • gradska kuća

  Svi novinari gradonačelnika Niša - sukobi interesa, lažno predstavljanje i rad bez ugovora

  Gradonačelnik Niša Darko Bulatović, iako često izbegava direktan kontakt sa medijima, okružen je novinarima koji rade za njega, a da nije jasno po kom osnovu i kako su za posao plaćeni kada uopšte nisu ni zaposleni u ovoj gradskoj službi. Njegov zvanični fotograf i portparol zapravo su zaposleni na sada privatnoj "Niškoj televiziji" i tvrde da su gradonačelnikovi volonteri, a zvanična pomoćnica za medije uverava da je i ona volonterka, ali na svom drugom poslu - na Gašićevoj TV “Zona plus”.

  (15) detaljnije
 • Kamere mediji

  Dan slobode medija - novinari u Srbiji u katastrofalnom položaju

  Kako bi ukazali na katastrofalan položaj u kome se novinari i mediji danas nalaze, na Svetski dan slobode medija NUNS i NDNV ih pozivaju da u 5 do 12 isključe ton, zamrače ekrane i time doprinesu akciji "Pet minuta gromoglasne tišine", dok UNS poziva medije da u isto vreme objave njihov proglas u kome ukazuju na to šta je obeležilo godinu za nama i prenesu 9 zahteva.

  (3) detaljnije
 • stojanovic

  Policija još traži osobu koja je u Nišu pokušala kolima da izgura novinara N1

  Još je nepoznato ko je u petak 5. aprila posle protesta "1 od 5 miliona" novinara N1 iz Niša Milana Stojanovića pokušao kolima da izgura sa ulice. Iz policije kažu da istraga i dalje traje, a novinarska udruženja zahtevaju su da se pronađe počinilac.

  (3) detaljnije
 • Miloš Banđur

  NUNS i UNS traže da zamenik gradonačelnika Niša odgovara zbog uvredljivih tvitova

  Nazivanje novinarke Sene Todorović “ćurkom” i “žutom kučkom”, prema oceni Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) i Udruženja novinara Srbije (UNS), nedopustive su uvrede zamenika gradonačelnika Niša Miloša Banđura, a iz NUNS-a pozivaju gradske vlasti da protiv njega preduzmu odgovarajuće mere.

  (4) detaljnije
 • sukob građana i Vodovoda u Vranju

  Nove pretnje novinarima portala "Info Vranjske"

  Dok su, na poziv građana, novinar i snimatelj ovog portala, sa legitimacijama oko vrata radili svoj posao, na njih je verbalno nasrnuo vozač Javnog preduzeća Vodovod, preteći im da ne snimaju kamion. Urednik portala Saša Stojković kaže da je ovo još jedan u nizu napada na članove redakcije, zbog čega su slučaj prijavili Tužilaštvu, a napad su osudili NUNS i UNS.

  detaljnije
 • policija

  U Leskovcu napadnuta ekipa "Prve" televizije, uhapšen napadač

  Na snimatelja "Prve" televizije Vladetu Uroševića, saopštava Udruženje novinara Srbije, u prepodnevnim časovima u Leskovcu, nasrnuo je muškarac. Snimatelj je zadobio povrede glave, ali je nakon pregleda otpušten iz bolnice. Leskovačka policija uhapšila je 41-godišnjeg napadača.

  (1) detaljnije
KOMENTAR DANA

Ko još jede papriku kad je parizer pojeftineo?

Ivan Čitalac

Tekst: Zimnica u Srbiji postala luksuz, domaći ajvar "skoro kao kavijar"

Pronađite nas na: