Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Udruženje skupštine stanara

  • fabrika

    Školom socijalizma u Nišu pokušaće da otkriju drugačiju stvarnost

    Šta je nekada bio socijalizam, kako izgledaju socijalističke ideje danas i kako bi mogla izgledati socijalistička alternativa aktuelnom neoliberalnom poretku, pitanja su na koja će pokušati da odgovore predavači na Školi socijalizma koju u Nišu od kraja marta organizuju Udruženi pokret slobodnih stanara i Centar za politike emancipacije. Zainteresovani za učešće se mogu prijaviti do 10. marta.

    (8) detaljnije
  • vucic

    “Građanski front” prijavio Vučića Agenciji za borbu protiv korupcije

    Udruženja građana iz 8 srpskih gradova i opština, među kojima je i Udruženi pokret slobodnih stanara iz Niša, okupljena u “Građanski front”, prijavila su Agenciji za borbu protiv korupcije predsednika Srbije Aleksandra Vučića, jer sumnjaju da kampanjom “Budućnost Srbije” i njenim promovisanjem na stranačkom sajtu krši zakon.

    (20) detaljnije
  • automobil

    Razbijeno staklo na kolima i pocepana nalepnica “1 od 5 miliona” dobošara na protestima

    Nepoznati vandal je polomio staklo automobila Borisava Prelića, jednog od članova Udruženog pokreta slobodnih stanara i dobošara na protestima protiv aktuelnog režima. Iz automobila, kako kaže Prelić, ništa nije ukradeno, već je samo pocepana nalepnica “1 od 5 miliona”, što je prema njegovom mišljenju, način “da mu se pošalje poruka” zbog onoga čime se bavi. Slučaj je prijavljen policiji.

    (9) detaljnije
  • Ibarski-mars-ka-Lazarevcu;-foto:-Lokalni-front

    Podrška iz Niša za “Ibarski marš”

    Ekipa Lokalnog fronta je pre dva dana iz Kraljeva krenula pešaka za Beograd, na protest koji će biti održan 16. januara kada je godišnjica nerešenog ubistva Olivera Ivanovića. Mnogo građana podržalo je “Ibarski marš”, a među njima i Nišlije - Udruženi pokret slobodnih stanara i Niška inicijativa, a neki od članova najverovatnije će ih dočekati kada budu stigli do cilja.

    (3) detaljnije
  • radijator

    UPSS: Nekoliko građana tužilo nišku "Toplanu" tražeći nadoknadu štete

    Zbog toga što je "Gradska toplana" dve sezone pogrešno naplaćivala grejanje, što je utvrdio i državni revizor, prema rečima Saše Kostića, predsednika Udruženog pokreta slobodnih stanara, petoro korisnika je protiv ovog preduzeća podnelo tužbe Osnovnom niškom sudu. Oni traže da im se nadoknadi šteta koju im je "Toplana" nanela.

    (10) detaljnije
  • radijator

    Nišlije će manje plaćati fiksni deo računa za grejanje, a više potrošnju

    Deo računa koji se odnosi na troškove poslovanja "Gradske toplane" u Nišu, kako je usvojio Nadzorni odbor ovog preduzeća, trebalo bi da u ovoj grejnoj sezoni bude niži za šest dinara po kvadratu površine koja se greje. S druge strane, kako je rekao direktor "Toplane" Predrag Milačić, varijabilni deo koji se odnosi na potrošnju energenata biće skuplji za oko 7 %.

    (15) detaljnije
  • Toplana dimnjak

    Za stanare zgrada i dalje nemoguć raskid ugovora sa "Toplanom" u Nišu

    Iako je na proleće prošle godine gradska vlast formalno usvojila predlog da Nišlije mogu da se potpuno odvoje od Toplane, i da nemaju više nikakve obaveze prema ovom preduzeću jer ne koriste njihove usluge, ovo je i dalje u praksi "nemoguća misija" za vlasnike stanova. Svi koji žive u zgradi, a podneli su Toplani zahtev za raskid ugovora, kako kažu iz ovog preduzeća, i dalje su u proceduri.

    (21) detaljnije
  • stanari

    Stanari sutra obilaze “spomenike korupcije” u Nišu

    Gradska kuća, Aerodrom "Konstantin Veliki", JKP "Gorica", Elektrodistribucija i Gradska toplana, prve su "koruptivne znamenitosti" u Nišu koje će Udruženi pokret slobodnih stanara, kako su saopštili, obići u petak 28. septembra, a mini-bus kreće sa Bulevara Nemanjića u 16 sati.

    (2) detaljnije
  • knjiga

    Tribina "Čitanjem protiv koruptivne kulture" u niškom "Deliju"

    Čitanje pomaže stvaranju kritičke svesti, što je moćno oružje u borbi protiv korupcije, kažu iz Udruženog pokreta slobodnih stanara. Zbog toga u subotu 22. septembra od 17 sati organizuju tribinu "Čitanjem protiv koruptivne kulture", u Deli prostoru.

    (2) detaljnije
  • Stanari pozivaju građane da daju predloge za rešenje problema sa strujom; foto: I.P.

    Stanari organizuju tribinu "Kada važi zakon?"

    Na pitanja kada važi zakon i zbog čega se ne primenjuju članovi zakona koji se odnose na neku pogodnost građanima, odgovaraće učesnici tribine koju organizuje niški Udruženi pokret slobodnih stanara. Tribina je zakazana za petak, 14. septembar od 17 sati u Mesnoj kancelariji "Božidar Adžija" u Nišu.

    detaljnije
  • nagrada

    "Južnim vestima" uručeno priznanje "Nišlija/ka"

    Simboličnim peharom u obliku srca i medaljama za sve zaposlene u redakciji "Južnih vesti", Udruženi pokret slobodnih stanara odao je priznanje "Nišlija/ka" ovom portalu, zbog, kako kažu, "hrabrog, nestranačkog, objektivnog i pravovremenog informisanja". Povod za priznanje je, navode u obrazloženju, "represija vlasti" koju sprovodi kroz Poresku upravu. Zamenik glavnog urednika Aleksandar Stankov istakao je da "mač vlast ovih dana visi nad glavama" svih lokalinih i istraživačkih medija.

    (2) detaljnije
  • mediji

    Tribina o medijskoj strategiji sutra u Nišu

    Učesnici će diskutovati o medijskoj decentralizaciji, projektnom finansiranju i položaju novinara, kao i o predlozima da medijska strategija bude bolja, a diskusiju organizuje Udruženi pokret slobodnih stanara u Media centru, u utorak 7. avgusta.

    detaljnije
  • radnici

    Zaključak tribine u Nišu - u Srbiji su radnici prezrivo odbačeni

    Da država poštuje samo interes bogatih i profit, te da se odrekla radnika i prezrivo ih odbacila istakao je na tribini posvećenoj položaju radnika Đokica Jovanović iz Udruženja pokreta slobodnih stanara Niša. Navodi da bez znanja nema ni borbe, te da je potrebno da se radnicima “otvore oči” šta je država i privreda.

    (4) detaljnije
  • protest upss

    Stanari najavili protest u Nišu kojim “saosećaju sa žrtvama” EPS

    Kako bi pružili saosećanje onim građanima koji su “digli ruku na sebe” zbog dugova za struju i komunalije, ali i dali podršku onima koji razmišljaju o tome, objašnjavaju iz niškog Udruženog pokreta slobodnih stanara, organizovaće protest ispred niške Elektrodistribucije u petak 3. avgusta u 12 sati.

    (5) detaljnije
  • radnici

    Stanari sutra u Nišu organizuju tribinu o položaju radnika

    Kakav je položaj onih koji žive od svog rada u Srbiji i da li su radnici danas u “bezizlaznoj” situaciji, neke su od tema tribine koju u ponedeljak 30. jula organizuje niški Udruženi pokret slobodnih stanara u Mesnoj zajednici “Božidar Adžija”, a početak je u 18 sati.

    (4) detaljnije
  • debata

    Debata JV: Niška opozicija na naredne izbore najverovatnije izlazi ujedinjena

    Različite ideologije, ali isti interesi ujedinili su nišku opoziciju koja će zbog dobrobiti Nišlija, kako su rekli učesnici debate "Južnih vesti" iz Pokreta slobodnih građana i Dveri, na naredne izbore verovatno izaći ujedinjeno. Predstavnik Udruženog pokreta slobodnih stanara (UPSS) kaže da zasad ova grupacija ne planira “izbornu trku”, ali da će nastaviti da se bore za prava svojih sugrađana.

    (11) detaljnije
  • aerodrom

    "Ko je bitniji državi, građani ili kapital" na tribini u Nišu

    O tome šta povezuje poklanjanje Aerodroma “Konstantin Veliki” državi i izgradnju mini-hidroelektrana na Staroj Planini govoriće se na tribini u Nišu, u petak 29. juna u kancelariji Mesne zajednice “Božidar Adžija” na Bulevaru Nemanjića.

    (2) detaljnije
  • Gradska toplana

    “Toplana” kažnjena zbog nepotpisivanja ugovora sa korisnicima

    Iako je imala dve godine da potpiše ugovore sa Nišlijama koji koriste daljinsko grejanje, a ministarstvo ih je više puta na to upozoravalo, "Gradska toplana" to nije učinila na vreme i time je prekršila Zakon o energetici. Zbog toga ih je Udruženi pokret slobodnih stanara (UPSS) tužio i kažu da je ovo preduzeće kažnjeno sa pola miliona dinara. Aktuelni direktor Predrag Milačić kaže da će se žaliti.

    (6) detaljnije
  • radijator

    Stanari: Grejanje treba da bude 40 do 50 % jeftinije

    Kroz racionalizaciju, uštede, rekordno smanjenje cena koje je niška Toplana, kako tvrde, jedina u Srbiji uradila prošle sezone, gradonačelnik Niša Darko Bulatović i direktor Toplane Predrag Milačić opisivali su poslovanje ovog javnog preduzeća u poslednjih godinu dana. I dok su najavili da postoji mogućnost da od oktobra fiksni deo računa bude još manji, iz Udruženog pokreta slobodnih stanara (UPSS) upozoravaju da bi grejanje trebalo da bude čak 40 do 50 posto jeftinije.

    (15) detaljnije
  • glas stanara

    Stanari napravili bilten u kome Nišlije pišu o problemima u gradu

    Aktivnosti kojima se inače bavi Udruženi pokret slobodnih stanara (UPSS), poput kritike javno-komunalnog sektora u Nišu, pretočene su u tekstove koje pišu njihovi sugrađani u biltenu “Glas stanara”. U novom broju su se posvetili niškom aerodromu i decentralizaciji.

    (9) detaljnije
KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: