Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Udruženje višnjara Merošina

  • otkup višnje

    Bliži se kraju berba višanja u Toplici, kvalitet i cena ispod očekivanja

    Mali procenat suve materije, pucanje i trulež ploda i pre nego što sazri, ali pre svega i niska otkupna cena od 30 do 50 dinara, obeležili su ovogodišnju berbu višanja u Topličkom okrugu, koja se ovih dana privodi kraju. Zbog nerentabilne cene i skupih berača koji su uzimali 20 dinara za ubrani kilogram, mnogi višnjari su i ove, kao i prethodnih godina, ostali neobrani, što dugoročno dovodi do bolesti i sušenja stabala pa je sve manje zasada čuvene oblačinske višnje po kojoj je toplički kraj ranije bio poznat ne samo u Srbiji, već i u čitavoj Evropi.

    (5) detaljnije
  • visnje

    Porasla otkupna cena višnje

    Otkupna cena višnje u prokupačkoj opštini od jutros je od 70 do 75 dinara po kilogramu, dok berači uzimaju 20 dinara po kilogramu. Slična je situacija i u Merošini gde proizvođači očekuju i cenu od 80 dinara do večeras.

    (6) detaljnije
  • visnje34-*pixabay.com*.jpg

    Višnja slabo rodila, cena i dalje nepoznata

    Rod višnje u merošinskom kraju je prepolovljen u odnosu na prošlogodišnji, a kako kažu u Udruženju višnjara, otkupljivači još nisu ponudili otkupnu cenu.

    (2) detaljnije
  • visnje

    Tone višanja propadaju u Merošini

    Hektari pod višnjom neobrani, otkup neorganizovan, cena višnje daleko ispod očekivanja proizvođača, veliki deo roda uništen gradom - u najkraćem je opis trenutne situacije u Merošini gde se gaji prvoklasna oblačinska višnja.

    (19) detaljnije
  • visnje34-*pixabay.com*.jpg

    Otkupljivači se nisu odazvali pozivu višnjara

    Iako je sastanak odložen i poziv otkupljivačima ponovo upućen, na dogovor sa višnjarima pojavio se samo jedan vlasnik hladnjače. Dogovor o ceni nije postignut, a višnjari situaciju opisuju rečima “opšti haos”.

    (6) detaljnije
  • visnje56.jpg

    Odluka o ceni višnje u subotu

    Sastanak višnjara i otkupljivača trebalo bi da bude održan u subotu, kažu u merošinskom Udruženju višnjara. Berba stopirana do nedelje.

    (8) detaljnije
  • visnje34-*pixabay.com*.jpg

    Višnjari iz Merošine nezadovoljni ponuđenom cenom

    Četrdeset dinara po kilogramu obrane višnje, koliko su ponudili otkupljivači, neprihvatljiva je cena za višnjare u Merošini. Kako sami kažu, gora je činjenica da njih niko ništa ne pita.

    (40) detaljnije
KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: