Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Univerzitet u Nisu

  • banovina

    Predavanje u Nišu predsednika SANU o kalendarskoj reformi Milutina Milankovića

    “Gregorijanski vs. modifikovani julijanski kalendar” - naziv je predavanja koje će u sredu, 20. marta, od 12 sati, u multimedijalnoj sali Univerziteta u Nišu održati predsednik SANU i astronom Zoran Knežević.

    (1) detaljnije
  • univerzitet

    Niški Univerzitet traži od države veće osnovice za plate i više para za rad

    Nakon što je budžetska inspekcija utvrdila da su na niškom Univerzitetu nezakonito uvećavali osnovice i koeficijente za obračun plate i tražila da u bužet vrate više od 62 miliona, a Univerzitet potom pokrenuo upravni spor protiv tog rešenja, Senat ove visokoškolske ustanove doneo je zaključak kojim zahteva od osnivača, odnosno Republike, da promeni osnovicu i koeficijente za plate u visokom obrazovanju. Traže i da se povećaju ulaganja u nove objekte, osavremenjavanje nastave i transferi novca ka univerzitetima.

    (17) detaljnije
  • univerzitet-nis-jun2019-foto-jcm

    Iz Univerziteta dokumentima na sajtu objašnjavaju greške budžetske inspekcije, upravni spor još traje

    Nakon što su Južne vesti, a potom i neki drugi mediji, objavili da je Ministarstvo finansija je još 2022. godine naložilo Univerzitetu u Nišu da vrati u budžet građana više od 62 miliona dinara, jer su taj novac nezakonito potrošili, na sajtu Univerziteta su objavili dokumenta o finansiranju visokoškolskih ustanova u kojima objašnjavaju da je budžetska inspekcija neadekvatno postupila i odlučila. Protiv rešenja inspekcije Univerzitet je još tada pokrenio upravni spor koji još traje.

    (4) detaljnije
  • univerzitet

    Većina fakulteta niškog Univerziteta neće povećavati školarine

    I dok je za sada 10 fakulteta beogradskog i 5 novosadskog univerziteta odlučilo da podigne školarina za narednu akademsku godinu, većina fakulteta Univerziteta u Nišu neće povećavati cene školovanja, kaže prorektor za nastavu Vlastimir Nikolić.

    (6) detaljnije
  • svetislav pesic, kosarka, nis, jul 2022, foto jv jelena misic

    Selektoru Pešiću počasni doktorat od niškog Univerziteta

    Košarkaškom treneru i aktuelnom selektoru srpske košarkaške reprezentacije Svetislavu Pešiću dodeljena je titula počasnog doktora Univerziteta u Nišu. Kako se navodi u odluci, Pešiću se počasni doktorat dodeljuje za naročite zasluge za razvoj i afirmaciju sporta, ne samo u Srbiji, već i u svetu.

    (4) detaljnije
  • dečije klinike donacija

    Dečije klinike u Nišu prepune ove zime, paketićima ih obradovali studenti

    Studenti Medicinskog fakulteta tradicionalno su organizovali humanitarnu akciju namenjenu najmlađim pacijentima Kliničkog centra u Nišu, a kažu da su im se ove godine pridružili i drugi fakulteti i zajedno su pripremili i donirali više od 100 paketića. Direktorka Klinike za pedijatriju Jelena Vojinović je istakla da su nažalost ove zime posebno puni zbog velikog broja različitih respiratornih infekcija i problema koje deca zbog njih imaju, pa je paketića trebalo više nego ikada.

    (1) detaljnije
  • studenti, paketići, mara

    Niški studenti prikupili 300 paketića za decu, prvi deo odneli u "Maru"

    Studenti Univerziteta u Nišu uspeli su da prikupe 300 paketića za decu koja borave u socijalnim ustanovama i najmlađe pacijente UKC-a, a prvih 60 paketića danas su odneli korisnicima Centra “Mara”. Studenti ističu da im se mnogo kolega priključilo u akciji i da su pokazali da mladi imaju empatiju.

    (2) detaljnije
  • Zagađenje vazduha

    Kotlarnica na Univerzitetu u Nišu još zagađuje vazduh i pitanje je da li će prestati u ovoj sezoni

    Iako bi tender za prelazak kotlarnice niškog Univerziteta sa uglja i ogrevnog drveta na gas posle 6 meseci mogao da bude zvanično okončan, jer je odbijen Zahtev za zaštitu prava, do kraja grejne sezone ostalo je još svega 3 meseca i nije poznato da li će to biti dovoljno da najveći zagađivač vazduha u Nišu bude konačno ugašen.

    (7) detaljnije
  • Univerzitet

    Niškom Univerzitetu naloženo da vrati više od 500.000 evra u budžet građana

    Ministarstvo finansija je još krajem oktobra prošle godine naložilo Univerzitetu u Nišu da vrati u budžet građana više od 62 miliona dinara, jer su taj novac nezakonito potrošili i to uglavnom na plate zaposlenih, a još nije poznato da li su to i učinili, ali jeste da su pokrenuli upravni spor koji još nije okončan.

    (15) detaljnije
  • medicinski fakultet niš

    Dekanica odgovara Miliću: U mom mandatu nikome ko ispunjava uslove nije osporen izbor u zvanje

    Na tvrdnje doktora Dragana Milića da sabotiraju njegov izbor u zvanje redovnog profesora, odgovara dekanica Medicinskog fakulteta u Nišu Dobrila Stanković Đorđević, koja uverava da u vreme aktuelne Uprave ni jednom nastavniku i saradniku nije osporen izbor u zvanje ako je ispunjavao uslove. Takođe kaže da sumnja u njegove navode da će biti "izbačen sa fakulteta" ako ne odustane od nekih svojih principa i poziva ga da kaže ko mu je to savetovao, jer u suprotnom znači da manipuliše.

    (43) detaljnije
  • Univerzitet zagađenje

    Stopiran tender da najveći zagađivač u Nišu pređe na gas

    Da li će najvećeg zagađivača vazduha u Nišu ove sezone uspeti da ugase - za sada je upitno, jer je pred sam istek roka neko podneo Zahtev za zaštitu prava, nakon što je KLER odlučio da grupi ponuđača iz Vršca dodeli ugovor o priključenju zgrade Univerziteta na gas. Odlučivanje o tome i dalje traje, pa su zaustavljene sve aktivnosti u ovom postupku, koji traje već mesecima.

    (7) detaljnije
  • univerzitet-nis-jun2019-foto-jcm

    Niški Univerzitet jedino u matematici rangiran na Šangajskoj listi

    Od ukupno 55 naučnih oblasti koje klasifikuje međunarodno istraživanje akademske izvrsnosti koju sprovodi ShanghaiRanking Consultancy u okviru svog projekta poznatog kao Šangajska lista, Univerzitet u Nišu je visoko ocenjen samo u oblasti matematike i nalazi se između 401 i 500 mesta.

    (6) detaljnije
  • direktor funkcioner političar ILUSTRACIJA KOSTA

    Naprednjaci i socijalisti u savetima niških fakulteta i Univerziteta

    Mile Ilić, Miroslav Milutinović, Igor Novaković, Marija Ranđelović, Tamara Milić i Nebojša Lović, samo su neka od imena niške političke i rukovodeće scene koja su se našla među istaknutim članovima Saveta niških fakulteta koje imenuje Vlada Republike Srbije. Među njima su istaknuti pravnici, profesori, glumci ali i aktivisti SNS-a, pa se tako među članovima iz reda osnivača nalaze i Nikola Ždraljević i Nemanja Božanić.

    (35) detaljnije
  • univerzitet dim

    Najveći zagađivač u Nišu i novi rok za prelazak na gas - "u toku grejne sezone"

    Najveća kotlarnica na ugalj i ogrevno drvo u Nišu nije ugašena do početka grejne sezone, a izvesno je da neće biti ni do 1. decembra, novog roka koji su nadležni dali. Do kraja meseca treba da potpišu ugovor sa firmama iz Vršca koje su dale najpovoljniju cenu za izgradnju toplovodnog priključka na niškom Univerzitetu, koje su birali tri meseca, a ostaće im svega mesec dana za taj posao. Nadležni zato sada kažu da iz pravno-formalnih razloga probijaju rokove, ali da će završiti posao "u toku grejne sezone".

    (9) detaljnije
  • banovina

    11 profesora niškog Univerziteta na Standfordovoj listi najuticajnijih naučnika

    Na Stanfordovoj listi najboljih svetskih istraživača za 2023. godinu nalazi se i 11 naučnika Univerziteta u Nišu, od ukupno 204.644 rangirana. Od toga, šestoro njih su sa Prirodno matematičkog fakulteta.

    (17) detaljnije
  • Vanja bulić u Nišu

    Promocija dva romana Vanje Bulića večeras u Nišu

    "Milutinov greh" i "Rupe u glavi" romani su koje će večeras u Nišu, u dvorištu Univerziteta, od 20 sati, promovisati novinar i književnik Vanja Bulić.

    (2) detaljnije
  • Studenti predavanje

    Prijemni završeni, najviše slobodnih mesta na Fakultetu zaštite na radu

    Na 14 fakulteta Univerziteta u Nišu ove godine je bilo 4.687 mesta za novu generaciju brucoša, a najveće interesovanje je bilo za psihologiju na Filozofskom fakultetu, gde je prijemni ispit za 90 slobodnih mesta polagalo 255 kandidata. Medicina i farmacija na Medicinskom fakultetu su takođe vrlo tražene, kao i arhitektura na GAF-u. Najviši broj studenata je moglo da upiše neki smer na Filozofskom fakultetu (640), a nakon prijemnih ispita tamo je ostalo više od 100 slobodnih mesta, a najmanje na Fakultetu umetnosti, gde su ostala 4 od 66 mesta. Najviše mesta ostalo je na Fakultetu zaštite na radu - više od 200.

    (2) detaljnije
  • banovina

    Šta je sve prosvetna inspekcija "našla" niškim fakultetima

    Protivzakonito produžavanje radnog odnosa profesorima, ukidanje studijskih programa bez znanja Ministarstva i nedostatak spiskova izdatih diploma - neke su od nezakonitosti koje je od početka ove godine prosvetna inspekcija utvrdila na šest fakulteta u Nišu. Da su ispoštovali naložene mere i otklonili nezakonitosti, Južnim vestima potvrdili su samo sa tri fakulteta, sa jednog su se žalili ministru na rešenje inspektora, dok sa ostalih ćute.

    (30) detaljnije
  • indeks

    Niški Univerzitet i upis: slobodno 4.678 mesta, školarine i do 150.000 dinara

    Na 14 fakulteta Univerziteta u Nišu ove godine je 4.687 mesta - 3.262 na budžetu i 1.425 na samofinansiranju. Najviše mesta je na Filozofskom (640), a najmanje na Fakultetu umetnosti, gde će moći da se upiše 66 studenata. Školarine su najviše na Građevinsko-arhitektonskom, Medicinskom i Umetničkom, a najniže na Mašinskom i Tehnološkom fakultetu u Leskovcu. Prvi upisni rok počinje 19. juna i trajaće do 15. jula.

    (7) detaljnije
  • univerzitet

    "Niš i Vizantija" - skup vizantologa od subote u Banovini

    Međunarodni simpozijum vizantologa “Niš i Vizantija” koji postoji 22 godine biće održan od subote, 3. do ponedeljka, 5. juna u svečanoj sali niškog Univerziteta u okviru gradske slave Sveti car Kostantin i carica Jelena. Simpozijum će u subotu u 17:30 svečano otvoriti dr Janis Varalis iz Grčke, a tom prilikom biće predstavljen zbornik radova sa prošlogodišnjeg naučnog skupa.

    detaljnije
KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: