Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Upravni sud

 • izbori glasanje
  Izbori 2022

  Žalba Koalicije Albanaca u Upravnom sudu - odluka o četvrtom krugu glasanja u Trnovcu

  Nakon što su najpre Opštinska, a zatim i Republička izborna komisija odbile zahtev za poništavanje izbora održanih 27. maja u Velikom Trnovcu, žalba Koalicije Albanaca stigla je i u Upravni sud, piše "N1". Ako žalbu odbiju i sud biće iscrpljena sva sredstva kojima je Koalicija Albanaca raspolagala, a RIK će najzad moći da proglasi konačne rezultate parlamentarnih izbora.

  detaljnije
 • blagotic-foto-A.-S.-JV

  Penzionisani inspektor Blagotić podneo krivične prijave protiv sudija Upravnog suda

  Zato što su u razmaku od nekoliko godina u istom predmetu i po istoj stvari doneli različite presude, penzionisani inspektor niške policije Nebojša Blagotić podneo je krivične prijave protiv sudija Upravnog suda, odeljenja u Nišu. Za njega je to, kako kaže, tipičan primer nepoštovanja vladavine prava i to od sudija Upravnog suda.

  (8) detaljnije
 • Zlatko Gigić niški žandarm

  Žandarmu Gigiću posle presude umesto službene značke, ponovo rešenje o otkazu

  Niški žandarm Zlatko Gigić, koji je dobio otkaz zbog prebijanja braće Aleksandra Vučića i Siniše Malog, kaže da se Ministarstvo unutrašnjih poslova oglušilo o presudu Upravnog suda u Nišu, kojom je poništeno rešenje o otkazu. Iz MUP-a su, dodaje, pokrenuli postupak pred Kasacionim sudom kako bi se prispitala zakonitost odluke Upravnog suda, pred kojim on ponovo kreće u pravnu bitku za povratak u službu.

  (26) detaljnije
 • vađenje cevi

  RERI: Sud nije ocenio nezakonitim vađenje cevi za MHE u Rakiti, odluka samo proceduralna

  Da sud nije raspravljao o samoj odluci da se cevi za MHE izvade iz korita Rakitske reke i da takvu odluku nije ocenio nezakonitom - objašnjavaju iz Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i životnu sredinu, gde smatraju da je presuda Upravnog suda zapravo doneta zbog povreda pravila postupka.

  detaljnije
 • Rakita seča cevi avgust 2020 foto Južne vesti Vanja Keser6

  Cevi za MHE u Rakiti zasada ostaju na mestu - sud poništio odluku Ministarstva

  Da investitor ipak nije dužan da izvadi cevi iz Rakitske reke piše u presudi Upravnog suda, koji je odlučivao o žalbi investitora na rešenje Ministarstva zaštite životne sredine, kojim mu je naloženo da izvadi cevi u dužini od 350 metara. Cevi za sada ostaju, a predmet je vraćen u inspektorat na ponovnu analizu. Investitor mini-hidroelektrane Goran Belić zadovoljan je presudom, dok iz inicijative Odbranimo reke Stare planine kažu da će se oglasiti nakon konsultacija sa advokatima.

  (10) detaljnije
 • apelacioni sud nis foto jv arhiva

  69-godišnjak najavio štrajk glađu jer zbog spora sa Poreskom ne može u penziju

  Zbog kamate koja bi, kako tvrdi, po Zakonu trebalo da mu je otpisana, a koja je do sada porasla na 620.000 dinara, Slobodan Vasković iz Zaplanjske Toponice odlučio je da u ponedeljak otpočne štrajk glađu ispred Upravnog suda. Iako ima 69 godina ne može u penziju zbog spora sa Poreskom upravom, pa kaže da mu je štrajk nada da ga neko sasluša.

  (9) detaljnije
 • glasanje

  Upravni sud poništio odluku OIK u Svrljigu, nema ponovnog glasanja u selu Okolište

  Izborne kalkulacije u Svrljigu konačno su završene nakon što je Upravni sud kasno sinoć poništio rešenje Opštinske izborne komisije da se izbori u selu Okolište ponove, a koje je donešeno nakon žalbe predstavnika Jedinstvene Srbije kojima je na lokalu nedostajalo 18 glasova kako bi prešli cenzus.

  (2) detaljnije
 • odbornici lebane

  Ombudsman: Vratiti mandate nelegalno smenjenim odbornicima u Lebanu

  Da je šestoro odbornika u Lebanu nelegalno krajem 2017. godine smenjeno, smatra Zaštitnik građana, zbog čega je Skupštinu i predsednika Opštine opomenuo da poštuju zakon. Vrata Skupštine ovim odbornicima zatvorena su više od 2 godine, a iako imaju odluke suda i Ministarstva da im se mandati vrate, opštinsko rukovodstvo na ove zahteve ćuti. Zaštitnik građana dao je nadležnima rok od 60 dana da smenjenim odbornicima vrate mandate i upute izvinjenje.

  (1) detaljnije
 • banja topilo

  Ponavlja se legalizacija objekata Banje Topilo, dok Grad priprema njihovo rušenje

  Objekti u Banji Topilo oko kojih se spore vlasnici i Grad Niš bi, po odluci Upravnog suda, trebalo da ponovo prođu kroz postupak legalizacije. Ovaj sud je, prema rečima zastupnice Privrednog društva Banja Topilo Nataše Nikolić, utvrdio da nije ispoštovana procedura prilikom ozakonjenja.

  (10) detaljnije
 • Investitoru ostaje da se žali Upravnom sudu

  Ministarstvo: Drugostepeni organ potvrdio zabranu radova u Rakiti

  Pravna borba oko izvođenja radova na mini-hidroelektrani u Rakiti i dalje traje, žalbu investitora mini-hidroelektrane na rešenje inspektora za zaštitu životne sredine po kojem je dužan da izvadi cevi u dužini od 350 metara, odbilo je Ministarstvo zaštite životne sredine. Sledi spor pred Upravnim sudom, a investitor kaže da će poštovati njihovu odluku - kakva god bila.

  (3) detaljnije
 • blagotic

  Upravni sud ponovo u korist Blagotića, ali bez vraćanja na posao

  Iako je prema Zakonu o upravnim sporovima Upravni sud trebalo da konačno reši slučaj penzionisanja niškog inspektora Nebojše Blagotića, koji je javno govorio o spornim istragama u koje su navodno uključeni ljudi bliski vrhu vlasti, to se ni posle treće presude nije desilo. Sud je opet potvrdio da je Blagotić protivzakonito penzionisan, ali vraćanje na posao nije naloženo. Penzionisani inspektor najavljuje krivične prijave.

  (2) detaljnije
 • blagotic-foto-A.-S.-JV

  Žalbena komisija nije uvažila mišljenje suda u slučaju Blagotića

  I pored naloga Upravnog suda Žalbenoj komisiji “da postupi po primedbama iz presude”, Komisija je opet odbila žalbu nezakonito penzionisanog policijskog inspektora iz Niša Nebojše Blagotića. Upravni sud je čak 2 puta utvrdio nezakonitosti u njegovom penzionisanju, ali to nije bilo dovoljno nijednom državnom organu da ga vrati na posao, pa će sada, kako zakon nalaže, sam sud doneti konačno rešenje.

  (10) detaljnije
 • Nebojša Blagotić

  Upravni sud ponovo presudio u korist inspektora Blagotića

  Još jednom je Upravni sud uvažio navode inspektora niške Policijske uprave Nebojše Blagotića o prevremenom i nezakonitom penzionisanju i naložio Žalbenoj komisiji da postupi “po primedbama iz presude”. Blagotić sada očekuje i konačno rešenje njegovog slučaja i povratak na posao, jer ako to i ne uradi Žalbena komisija, moći će, kako kaže, sud.

  (3) detaljnije
 • Predmet spora između Opštine i porodice Drobnjak

  Privatizovali državni restoran u Beloj Palanci, vlasništvo dokazuju 15 godina

  Porodici Drobnjak iz Bele Palanke je, kako kažu, Opština oduzela restoran "Vrelo" u ovoj varošici, koji su oni sa još 3 objekta kupili 2003. godine u procesu privatizacije, ali ni posle 3 sudske presude i 9 rešenja Ministarstva finansija, oni i dalje ne gazduju ovim objektom. Slavenko Drobnjak kaže da je u pitanju lični i politički sukob, dok u Opštini tvrde da su oni vlasnici restorana.

  (2) detaljnije
 • skupstina

  Inicijativa: Aerodrom poklonjen neregularno, pokrećemo postupke pred sudom

  Zbog toga što je na sednici Skupštine grada protiv poklanjanja Aerodroma “Konstantin Veliki” glasao veći broj odbornika od prebrojanog, zbog toga što je predsednik Skupštine Rade Rajković odbio prigovor opozicije, ali i što je odbio pojedinačno izjašnjavanje odbornika, Inicijativa “Ne damo niški aerodrom” najavljuje postupke pred Upravnim sudom protiv ovakve odluke. Rajković nije odgovarao na pozive novinara.

  (5) detaljnije
 • lebane

  Protest odbornika iz Lebana zbog oduzetih mandata

  Zbog toga što im je, kako kažu, na nezakonit način oduzet mandat odbornika u lokalnom parlamentu u Lebanu, grupa odbornika iz vladajuće Srpske napredne stranke protestovaće ispred zgrade Opštine 23. marta, sa početkom u 11 sati. Njih petoro je, inače, juče isključeno iz SNS-a.

  (2) detaljnije
 • Sud poništio Rešenje Vlade o smeni načelnika Topličkog okruga

  Pravosnažnom presudom Upravnog suda u Nišu Bratislav Jovanović je dobio spor protiv Vlade Srbije koja ga je nezakonito smenila novembra 2014. godine, tako da je on, po trenutno jedinom validnom rešenju iz marta 2013. godine, i dalje načelnik Topličkog okruga.

  detaljnije
 • vranjske tuzba foto printscreen Vranjske

  "Vranjske" tužile Grad Vranje zbog medijskog konkursa

  Tražeći poništenje konkursa, nedeljnik Vranjske je Upravnom sudu u Beogradu podneo tužbu zbog niza nepravilnosti i nepoštovanja zakona - od imenovanja konkursne komisije, do raspodele novca za javno informisanje medijima koji, kako se navodi u tužbi, nisu ni bili upisani u Registar medija.

  detaljnije
 • 1 skupstina prokuplje foto lj.m.

  Upravni sud vraća oduzete mandate "neposlušnim" odbornicima

  Nakon što je dvojicu prokupačkih odbornika SNS-a zbog navodne "partijske nepolušnosti" lokalna skupštinska većina bez njihove saglasnosti imenovala za većnike, a zatim smenila, čime su im oduzeti odbornički mandati, Upravni sud je poništio skupštinsku odluku i vratio mandat jednom od njih. Čelnici Opštine bez komentara.

  (3) detaljnije
 • mediji kamere foto aleksandar kostic

  Sud ponovo poništio medijski konkurs u Leskovcu

  Niški Upravni sud i drugu godinu zaredom poništio je rešenje leskovačke Gradske uprave za dodelu sredstava medijima iz lokalnog budžeta. Rešenje je poništeno po tužbi Radija 016 čiji direktor tvrdi da je novac, po naredbi gradonačelnika Leskovca, nezakonito dodeljen medijima bliskim SNS-u.

  detaljnije
KOMENTAR DANA

Da se provere one merdevine što drže kablove kod most umesto potencijalne samoubilacke bandere... Da nije tu problem ako su se merdevine onesvestile od omorinu.

Vladimir Zdravković čitalac

Tekst: Košarkaši Belgije ne žele da igraju odloženi meč