Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Upravni sud

 • odbornici lebane

  Ombudsman: Vratiti mandate nelegalno smenjenim odbornicima u Lebanu

  Da je šestoro odbornika u Lebanu nelegalno krajem 2017. godine smenjeno, smatra Zaštitnik građana, zbog čega je Skupštinu i predsednika Opštine opomenuo da poštuju zakon. Vrata Skupštine ovim odbornicima zatvorena su više od 2 godine, a iako imaju odluke suda i Ministarstva da im se mandati vrate, opštinsko rukovodstvo na ove zahteve ćuti. Zaštitnik građana dao je nadležnima rok od 60 dana da smenjenim odbornicima vrate mandate i upute izvinjenje.

  (1) detaljnije
 • banja topilo

  Ponavlja se legalizacija objekata Banje Topilo, dok Grad priprema njihovo rušenje

  Objekti u Banji Topilo oko kojih se spore vlasnici i Grad Niš bi, po odluci Upravnog suda, trebalo da ponovo prođu kroz postupak legalizacije. Ovaj sud je, prema rečima zastupnice Privrednog društva Banja Topilo Nataše Nikolić, utvrdio da nije ispoštovana procedura prilikom ozakonjenja.

  (10) detaljnije
 • Investitoru ostaje da se žali Upravnom sudu

  Ministarstvo: Drugostepeni organ potvrdio zabranu radova u Rakiti

  Pravna borba oko izvođenja radova na mini-hidroelektrani u Rakiti i dalje traje, žalbu investitora mini-hidroelektrane na rešenje inspektora za zaštitu životne sredine po kojem je dužan da izvadi cevi u dužini od 350 metara, odbilo je Ministarstvo zaštite životne sredine. Sledi spor pred Upravnim sudom, a investitor kaže da će poštovati njihovu odluku - kakva god bila.

  (3) detaljnije
 • blagotic

  Upravni sud ponovo u korist Blagotića, ali bez vraćanja na posao

  Iako je prema Zakonu o upravnim sporovima Upravni sud trebalo da konačno reši slučaj penzionisanja niškog inspektora Nebojše Blagotića, koji je javno govorio o spornim istragama u koje su navodno uključeni ljudi bliski vrhu vlasti, to se ni posle treće presude nije desilo. Sud je opet potvrdio da je Blagotić protivzakonito penzionisan, ali vraćanje na posao nije naloženo. Penzionisani inspektor najavljuje krivične prijave.

  (2) detaljnije
 • blagotic-foto-A.-S.-JV

  Žalbena komisija nije uvažila mišljenje suda u slučaju Blagotića

  I pored naloga Upravnog suda Žalbenoj komisiji “da postupi po primedbama iz presude”, Komisija je opet odbila žalbu nezakonito penzionisanog policijskog inspektora iz Niša Nebojše Blagotića. Upravni sud je čak 2 puta utvrdio nezakonitosti u njegovom penzionisanju, ali to nije bilo dovoljno nijednom državnom organu da ga vrati na posao, pa će sada, kako zakon nalaže, sam sud doneti konačno rešenje.

  (10) detaljnije
 • Nebojša Blagotić

  Upravni sud ponovo presudio u korist inspektora Blagotića

  Još jednom je Upravni sud uvažio navode inspektora niške Policijske uprave Nebojše Blagotića o prevremenom i nezakonitom penzionisanju i naložio Žalbenoj komisiji da postupi “po primedbama iz presude”. Blagotić sada očekuje i konačno rešenje njegovog slučaja i povratak na posao, jer ako to i ne uradi Žalbena komisija, moći će, kako kaže, sud.

  (3) detaljnije
 • Predmet spora između Opštine i porodice Drobnjak

  Privatizovali državni restoran u Beloj Palanci, vlasništvo dokazuju 15 godina

  Porodici Drobnjak iz Bele Palanke je, kako kažu, Opština oduzela restoran "Vrelo" u ovoj varošici, koji su oni sa još 3 objekta kupili 2003. godine u procesu privatizacije, ali ni posle 3 sudske presude i 9 rešenja Ministarstva finansija, oni i dalje ne gazduju ovim objektom. Slavenko Drobnjak kaže da je u pitanju lični i politički sukob, dok u Opštini tvrde da su oni vlasnici restorana.

  (2) detaljnije
 • skupstina

  Inicijativa: Aerodrom poklonjen neregularno, pokrećemo postupke pred sudom

  Zbog toga što je na sednici Skupštine grada protiv poklanjanja Aerodroma “Konstantin Veliki” glasao veći broj odbornika od prebrojanog, zbog toga što je predsednik Skupštine Rade Rajković odbio prigovor opozicije, ali i što je odbio pojedinačno izjašnjavanje odbornika, Inicijativa “Ne damo niški aerodrom” najavljuje postupke pred Upravnim sudom protiv ovakve odluke. Rajković nije odgovarao na pozive novinara.

  (5) detaljnije
 • lebane

  Protest odbornika iz Lebana zbog oduzetih mandata

  Zbog toga što im je, kako kažu, na nezakonit način oduzet mandat odbornika u lokalnom parlamentu u Lebanu, grupa odbornika iz vladajuće Srpske napredne stranke protestovaće ispred zgrade Opštine 23. marta, sa početkom u 11 sati. Njih petoro je, inače, juče isključeno iz SNS-a.

  (2) detaljnije
 • Sud poništio Rešenje Vlade o smeni načelnika Topličkog okruga

  Pravosnažnom presudom Upravnog suda u Nišu Bratislav Jovanović je dobio spor protiv Vlade Srbije koja ga je nezakonito smenila novembra 2014. godine, tako da je on, po trenutno jedinom validnom rešenju iz marta 2013. godine, i dalje načelnik Topličkog okruga.

  detaljnije
 • vranjske tuzba foto printscreen Vranjske

  "Vranjske" tužile Grad Vranje zbog medijskog konkursa

  Tražeći poništenje konkursa, nedeljnik Vranjske je Upravnom sudu u Beogradu podneo tužbu zbog niza nepravilnosti i nepoštovanja zakona - od imenovanja konkursne komisije, do raspodele novca za javno informisanje medijima koji, kako se navodi u tužbi, nisu ni bili upisani u Registar medija.

  detaljnije
 • 1 skupstina prokuplje foto lj.m.

  Upravni sud vraća oduzete mandate "neposlušnim" odbornicima

  Nakon što je dvojicu prokupačkih odbornika SNS-a zbog navodne "partijske nepolušnosti" lokalna skupštinska većina bez njihove saglasnosti imenovala za većnike, a zatim smenila, čime su im oduzeti odbornički mandati, Upravni sud je poništio skupštinsku odluku i vratio mandat jednom od njih. Čelnici Opštine bez komentara.

  (3) detaljnije
 • mediji kamere foto aleksandar kostic

  Sud ponovo poništio medijski konkurs u Leskovcu

  Niški Upravni sud i drugu godinu zaredom poništio je rešenje leskovačke Gradske uprave za dodelu sredstava medijima iz lokalnog budžeta. Rešenje je poništeno po tužbi Radija 016 čiji direktor tvrdi da je novac, po naredbi gradonačelnika Leskovca, nezakonito dodeljen medijima bliskim SNS-u.

  detaljnije
 • 490x370-490x370-OS-Cele-kula

  “Problematični” nastavnik se preko suda bori za oduzetu licencu

  Nakon što mu je, zbog navodnog nasilja prema direktorki, Ministarstvo prosvete oduzelo dozvolu za rad, nastavnik matematike iz niške OŠ “Ćele kula” Ljubiša Dinić pokrenuo je postupak pred Upravnim sudom kojim će pokušati da povrati licencu.

  (15) detaljnije
 • izbori v.k.
  Izbori 2016

  Predomislili se - izbori u Beloj Palanci ipak u nedelju

  Iako je Opštinska izborna komisija u Beloj Palanci prvobitno donela nesvakidašnje rešenje o neponavljanju izbora koje je poništio Upravni sud, na ponovnom zasedanju je ipak odlučeno da se izbori ponove u nedelju 8. maja.

  (4) detaljnije
 • gik
  Izbori 2016

  Sud odbio žalbu, u izbornoj komisiji većina članova iz i oko SNS

  Iako matematika pokazuje da koalicija oko SNS i dalje ima više od polovine članova u niškoj izbornoj komisiji, Upravni sud kaže da neregularnosti nema. Žalba DSS i Koalicije za Niš odbačena. 

  (5) detaljnije
 • upravni sud, nis

  Vodič za zaštitu prava pred Upravnim sudom

  Oni koji smatraju da su im oštećena prava na osiguranje, dečji dodatak ili druga prava za čiju je zaštitu nadležan Upravni sud, o načinu zaštite mogu se informisati u vodiču koji je danas predstavljen Nišlijama.

  detaljnije
 • N.MILOSAVLJEVIC.jpg

  Blace: Upravni sud potvrdio mandat DS

  Odlukom Upravnog suda potvrđen je mandat odborniku blačke Skupštine sa liste DS na upražnjeno mesto Slađane Timotijević. 

  detaljnije