Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Ustav Srbije

 • Zakonom na ljude

  Navodni vernici, koji navodno slede nešto što bi trebalo da su najviše životne vrednosti, religiju zasnovanu na ljubavi i toleranciji, a oličenu u liku svetaca koji su i sami stradali suštinski se boreći za istu stvar, tada su nosili ikone. Šta god da je trebalo da one predstavljaju - oružje, štit ili nešto treće, i dalje mi je često na pameti "Ikonama protiv ljudi!".

  (10) detaljnije
 • Pravda

  Promena Ustava Srbije - građani “zabrinutiji” za Kosovo nego za sudstvo

  Izmene odredaba Ustava Srbije o pravosuđu ne interesuju posebno građane, koji se uskomešaju tek kad se pomene promena preambule o Kosovu, tvrdi predsednik Udruženja tužilaca Srbije Goran Ilić, dodajući da od pravosuđa zavisi da li će Srbijom vladati “zakoni ili pojedinci, sloboda ili samovolja, javni interes ili karteli”.

  (5) detaljnije
 • regionalni centar

  Tribina o Ustavu i evropskoj i srpskoj krizi demokratije večeras u Nišu

  Kako se demokratske snage i civilno društvo mogu suprostaviti zloupotrebama Ustava i sistematskom kršenju demokratije i osnovnih sloboda, kako kažu organizatori, jedna je od tema skupa koji će se održati večeras u Nišu od 19 sati.

  (3) detaljnije
 • Pravda

  Mediji i pretpostavka nevinosti: "Verbalni delikt" u novom ruhu

  U državi, kakva je Srbija, u kojoj su medijske slobode i novinari sve ugroženiji, predlaže se inkvizitorska krivična norma zbog koje bi pripadnici „sedme sile“ mogli da budu kažnjeni i sa tri godine zatvora.

  (4) detaljnije
 • kvaka23 skrinšot

  Profesorka prava: Suština vladanja u Srbiji su laž i strah

  Posle mišljenja Venecijanske komisije o ustavnim amandmanima u oblasti pravosuđa, programska direktorka Beogradskog centra za ljudska prava Vesna Petrović navodi da struka i eksperti iz nevladinog sektora treba da zajedno poprave tekst amandmana. Dodala je u emisiji "Kvaka 23" i da se "spinovima sve negativno pretvara u pozitivno", da je "suština vladanja laž i strah".

  (3) detaljnije
 • Sud Palata pravde

  U Evropi se u tužilaštvo uvodi nezavisnost, u Srbiji se politizuje

  U Nemačkoj, kako kaže predsednik Upravnog odbora Udruženja tužilaca Srbije Radovan Lazić, ministri pravde slušaju svoje pomoćnike koji su sudije ili tužioci, dok se u Srbiji predloženim izmenama Ustava koje se tiču pravosuđa, prema njegovim rečima, i “ovo malo samostalnosti što tužilaštvo ima, još više pokušava oslabiti”. Predložene ideje izmene pravosuđa struka vidi kao "zastareli sovjetski model".

  (4) detaljnije
 • tužilac goran ilić 15 minuta

  Goran Ilić: Kako da tužilac vodi istragu protiv političara ako ga bira politika?

  Predsednik Udruženja tužilaca Srbije Goran Ilić navodi da aktuelni ustavni amandmani vode politizaciji pravosuđa i smanjenju nezavisnosti. Ako vrhovnog javnog tužioca i ostale tužioce bude birala Skupština Srbije prostom većinom, Ilić upozorava da oni neće moći da uspešno sprovode istrage protiv političke garniture koja ih je postavila. Dodaje i da nijedna vlast ne želi nezavisne institucije.

  detaljnije
 • Miodrag Majić

  Sudija Majić: Ako se usvoje ove izmene Ustava, možemo da “zatvorimo radnju”

  Predložene izmene Ustava u delu pravosuđa ujedinile su struku u stavu da amandmani treba da se povuku, jer su “nepopravljivi”, pojašnjava u emisiji "Kvaka 23" sudija Apelacionog suda u Beogradu Miodrag Majić. Istakao je da “ako ovo zaista postane naš ustavni okvir”, sudije mogu na duži rok da “zatvore radnju”.

  (3) detaljnije
 • Zumiranje

  “Zumiranje” o izmenama Ustava u oblasti pravosuđa

  Neophodno je da se iznova pristupi izmenama Ustava u delu koji se odnosi na pravosuđe, i to je stav čitave stručne javnosti, kazala je u emisiji nedeljnika Vreme predsednica društva sudija Srbije Dragana Boljević. Ona je dodala da se predloženim izmenama pojačava politički uticaj na srpsko pravosuđe.

  detaljnije
 • ilustracija zakon flickr

  Nevladine organizacije i mediji traže povlačenje amandmana na Ustav

  Predložene izmene Ustava Srbije u oblasti pravosuđa korak su unazad u odnosu na postojeće stanje, ocenjuju brojne organizacije civilnog društva, kao i mediji. Amandmani neće doprineti nezavisnosti sudstva, kako ocenjuju, a Vlada i političke stranke imaće veći uticaj na rad sudija i tužilaca.

  (1) detaljnije
 • javna rasprava ustav

  “Amandmani na Ustav ne vode većoj nezavisnosti pravosuđa”

  Najspornije u predloženim amandmanima na Ustav Srbije u oblasti pravosuđa jesu broj članova koje vlast bira u Visoki savet sudstva, čulo se na javnoj raspravi u Nišu. Dok član Visokog saveta sudstva iz Niša Aleksandar Pantić tvrdi da nova rešenja ne vode većoj nezavisnosti pravosuđa, šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke Aleksandar Martinović ih hvali.

  (1) detaljnije