Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Veterinarska stanica

  • svinje Crna Trava

    Afrička kuga svinja u Srbiji - od neefikasnosti države do sve većih cena mesa

    Pčinjski okrug jedini je na jugu Srbije gde je trenutno epidemija zarazne bolesti afričke kuge kod domaćih svinja, a od 2019. godine, kada je prvi put ta bolest životinja dijagnostifikovana u Srbiji, zaraza je proglašavana i u Nišavskom, Pirotskom, Jablaničkom, ali i u Moravičkom i Šumadijskom okrugu. Epidemiju prate nepopularne mere - eutanazija, odvođenje u klanicu, zakopavanje leševa i zabrane za uzgoj, dok svinjsko meso dostiže najviši nivo cena. Stočari krive i državu jer kažu da je Srbija morala da potpiše Sporazum o fitosanitarnim uslovima sa EU, što je je podrazumevalo da se zbog navodnog smanjivanja kvaliteta mesa ukine vakcinacija protiv svinjske kuge.

    (4) detaljnije
  • RODA 1

    Bela roda pronađena ranjena u njivi, spasili je aktivisti "Zoo planeta"

    Zahvaljujući volonterima niškog Zoo planeta, tokom vikenda spašena je povređena roda. Oni su u petak uveče izašli na teren, nakon što su im ljudi javili da su u njivi pronašli ranjenu pticu. Nakon snimanja veterinar je potvrdio da je roda ranjena u krilo i nogu, operisana je i oporavlja se. Iz Zoo planeta su o ovome obavestili nadležne inspekciju i Zavod za zaštitu prirode Srbije.

    (7) detaljnije
  • hvatanje pasa

    Počelo zbrinjavanje napuštenih pasa u Bujanovcu, posao poveren Veterinarskoj stanici

    Posle sedam meseci koliko je trajalo preispitivanje tendera, lokalna samouprava je poslala zahtev za zbrinjavanje pasa lutalica Veterinarskoj stanici Bujanovac, a ugovorom koji važi do marta ove godine je predviđeno hvatanje, smeštaj u azil, čišćenje od parazita, sterilizacija, čipovanje i vakcinacija.

    (4) detaljnije
  • Krave-ilustracija-foto-A.K.-juzne-vesti.JPG

    Zbog stočne bolesti zatvorena pijaca kod Vranja

    Nakon što je proglašena epidemija stočne bolesti u Bujanovcu i Bosilegradu, a ceo Pčinjski okrug označen kao ugroženo područje, zatvorena je stočna pijaca u selu Ristovac kod Vranja, a prodaja stoke iz ovog okruga zabranjena je i na leskovačkoj stočnoj pijaci.

    detaljnije
  • krave-goveda-Ilustracija-Kosta.JPG

    Prva izložba krava u subotu u Levosoju

    Stočari bujanovačkog kraja sa najboljim junicama, prvotelkama i starim kravama takmičiće se u subotu, 26. septembra od 12 sati u selu Levosoje za titule najboljih na prvoj izložbi krava simentalske rase.

    detaljnije
KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: