Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Vidovdanski sabor

 • 2Svečani defile građana povodom otkrivanja spomenika

  Niš i Vidovdan - neki od simbola grada stvoreni na ovaj praznik

  Uz brojne svečanosti, luturgije, sabore i programe uz koje Nišlije godinama obeležavaju Vidovdan, onaj iz 1937. posebno je važan za njih i danas. Tada je 27. i 28. juna osvećen i pušten u rad gradski vodovod, položen je kamen temeljac za zgradu Narodnog pozorišta, a otkriven je i jedan od simbola grada - spomenik Oslobodiocima Niša. Arhivista Milutin Miltojević ističe da su proslave Vidovdana bile slika vremena i ljudi koji su ga činili i podseća na to kako se pre 85 godina praznovao ovaj dan u Nišu.

  (2) detaljnije
 • crkva

  Generali, profesori, političari i novinari među dobitnicima povelje "Car Lazar"

  General-major Slađan Stamenković, zamenik komandanta Kopnene vojske Srbije ovogodišnji je dobitnik Povelje "Car Lazar" koju Toplički upravni okrug dodeljuje u okviru Svetopličkog vidovdanskog sabora, koji se održava 28. juna u porti manastira Svetih arhangela Mihaila i Gavrila u Kondželju kod Prokuplja. Među dobitnicima ostalih priznanja su i savetnica premijerke Slavica Đukić Dejanović, bivši komandant Žandarmerije Bratislav Dikić i šef dopisništva RTS-a u Prokuplju Dragiša Stojanović.

  (1) detaljnije
 • crkva

  Toplički okrug raspisao konkurs za Vidovdanske povelje

  Zaslužni pojedinci, ustanove i preduzeća u Toplici koji su svojim stvaralaštvom i dostignućima u svim društvenim oblastima dali doprinos afirmaciji tog dela Srbije, mogu da konkurišu za prestižna vidovdanska priznanja koja dodeljuje Toplički upravni okrug i nose imena slavnih srpskih kosovskih junaka. Predlozi sa biografijom kandidata mogu se dostaviti najkasnije do 15. juna.

  (1) detaljnije
 • crkva

  Svetoplički sabor na Vidovdan u Kondželju kod Prokuplja

  U znak sećanja na Kosovski boj na Vidovdan, 28. juna, u manastiru Svetih arhangela Mihaila i Gavrila u Kondželju kod Prokuplja održaće se Svetoplički (Vidovdanski) sabor, koji se ove godine održava 19. put. Uz kultuurno-umetnički program, biće uručene vidovdanske povelje zaslužnim pojedincima, organizacijama i udruženjima koji su svojim radom i zalaganjem doprineli afirmaciji i razvoju Topličkog kraja, po konkursu koji je ranije raspisao Toplički upravni okrug.

  detaljnije
 • crkva

  Toplički okrug raspisao literarni konkurs za osnovce povodom Vidovdanskog sabora

  Povodom obeležavanja Svetopličkog vidovdanskog sabora u Kondželju 28. juna, Toplički upravni okrug raspisao je literarni konkurs za starije osnovce sa teritorije Prokuplja, Kuršumlije, Blaca i Žitorađe na 5 tema “Toplica moj zavičaj”, “Volim Toplicu, tu ostajem”, “Stazama kojim su hodali hrabri”, “Junaci gvozdenog puka” i “Osam vekova svetosavlja”. Zainteresovani radove mogu poslati do 20. juna, a proglašenje najboljih je planirano u okviru programa obeležavanja Vidovdana.

  detaljnije
 • crkva

  Svetoplički sabor u Kondželju kod Prokuplja, preporuka da posetioci poštuju mere prevencije

  U znak sećanja na Kosovski boj, pogibiju kneza Lazara i ostalih kosovskih junaka na Vidovdan, 28. juna, liturgijom koju će od 9 sati služiti episkop niški Arsenije i sveštenstvo Toplice u manastiru svetih arhangela Mihaila i Gavrila u Kondželju kod Prokuplja, počeće Svetoplički (Vidovdanski) sabor, koji se ove godine održava 18. put. Zbog epidemiološke situacije, organizatori apeluju na učesnike i posetioce da, ukoliko sumnjaju na postojanje neke infekcije, odlože svoj dolazak na ovu manifestaciju.

  detaljnije
 • kondželj

  Raspisan konkurs za dodelu Vidovdanske povelje u Kondželju kod Prokuplja

  Topličani koji su svojim stvaralaštvom i dostignućima u svim društvenim oblastima dali doprinos afirmaciji ovog dela juga Srbije, mogu da konkurišu za prestižna vidovdanska priznanja koja dodeljuje Toplički upravni okrug, a koja nose imena slavnih srpskih kosovskih junaka. Predlozi sa biografijom kandidata mogu se dostaviti najkasnije do 21. juna.

  (1) detaljnije
 • VIDOVDANSKI-SABOR-KONDZELJ-FOTO-LJ.M..jpg

  Svetoplički sabor na Vidovdan u Kondželju kod Prokuplja

  Liturgijom i pomenom kosovskim junacima i dodelom Vidovdanskih povelja u Kondželju kod Prokuplja se u utorak, 28. juna,  održava 14. Svetoplički sabor kome će prisustvoati i predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

  (1) detaljnije
 • 3

  Vidovdanski sabor u Kondželju

  Tokom naredna dva dana održava se Vidovdanski sabor "Topličke oporuke“ u dvorištu crkve Svetih arhangela Mihaila i Gavrila u Kondželju kod Prokuplja.

  detaljnije
KOMENTAR DANA

Će kružimo dok nam se ne zavrti u glavu.

Pera Čitalac

Tekst: Meštanima Trupala blokirana dva puta, najavljuju blokadu Čamurlijskog