Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Više tužilaštvo Niš

 • boje, parking servis

  Sve boje "Parking servisa" - hapšenja zbog sumnje na višemilionsku zloupotrebu na račun Nišlija

  Tenderom iz 2017. za nabavku boja za obeležavanje niških ulica 2 radnika "Parking servisa" i jedan radnik Direkcije za izgradnju predvideli su i boje koje se po zakonu ne koriste, da bi, kako kažu u Višem javnom tužilaštvu, nakon navodno falsifikovane dokumentacije i štelovane cene posao pripao "Pamax trgovini". Dogovorene boje ova firma nije ni isporučila, a Nišlije je ova malverzacija koštala oko 6,4 miliona dinara. Svim osumnjičenima stavljene su lisice na ruke.

  (17) detaljnije
 • policija

  Uhapšeno 7 zaposlenih iz Parking servisa zbog sporne nabavke boja za ulice

  Nakon pisanja Južnih vesti o malverzaciji u niškom Parking servisu kada su na tenderu kupili boje koje se uopšte i ne koriste, Više javno tužilaštvo pokrenulo je istragu i uhapšeno je 7 osoba. Novinari nezvanično saznaju da sporne boje nikada nisu ni isporučene Parking servisu , iako je parama građana plaćena njihova isporuka.

  (18) detaljnije
 • boban dzunic

  Džunić skoro dve godine bez optužnice

  Prošle su skoro dve godine od hapšenja bivšeg predsednika Opštine Palilula i sadašnjeg odbornika SNS u niškoj Skupštini Bobana Džunića, zbog sumnje da da je proneverio oko 3 miliona dinara iz Opštine dok je bio na njenom čelu. Međutim, optužnica koja je vraćena na doradu do danas nije dopunjena.

  (13) detaljnije
 • saša petronijević

  Petronijević i dalje bez optužnice

  Ni nakon 9 meseci od hapšenja bivšeg direktora niške Direkcije za javni prevoz Saše Petronijevića, kome se stavlja na teret da je spornom kupovinom “ekološkog” autobusa proneverio novac javnog preduzeća kojim je upravljao, protiv njega nema optužnice.

  (16) detaljnije
 • U Višem tužilaštvu potvrdili da je u toku predistraga

  Uhapšeni veštaci PIO fonda zbog primanja mita za tuđu negu i pomoć

  Više stotina evra primili su lekari-veštaci PIO fonda kako bi dali građanima pozitivni nalaz, mišljenje i ocenu u vezi sa zahtevom za pomoć i negu drugog lica. Trojica lekara od kojih su dvojica sa juga Srbije sumnjiče se za krivična dela primanja mita i trgovina uticajem.

  (4) detaljnije
 • Centar za socijalni rad Prokuplje foto ljubiša mitić

  Tužilaštvo ispituje moguću korupciju u prokupačkom Centru za socijalni rad

  Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg tužilaštva u Nišu pokrenulo je predistaražni postupak u vezi sumnje i eventualne pronevere novca iz kase blagajne Centra za socijalni rad u Prokuplju. Iako je nejasno o kojoj sumi se radi, spominje se cifra od 400.000, pa sve do 3 miliona dinara, a sumnja se da je novac uziman u dužem vremenskom periodu.

  (1) detaljnije
 • U toku predistraga protiv Miljkovića

  Tužilaštvo ispituje sumnjive transakcije u Opštini Bela Palanka

  Zbog sumnje da je prilikom transakcija između lokalne samouprave i belopalanačkih firmi u vlasništvu familije predsednika Opštine prekršen zakon, Više javno tužilaštvo u Nišu, u predistražnom postupku, ispituje rad prvog čoveka ove Opštine Gorana Miljkovića. Krivične prijave koje su protiv njega podneli "građani Bele Palanke" poklapaju se sa nalazom Agencije za borbu protiv korupcije o koje su se odbornici lokalne Skupštine oglušili.

  (5) detaljnije
 • stevan zivkovic

  Podignuta optužnica protiv Stevana Živkovića

  Zbog sumnje da je prao pare preko organizacije niškog muzičkog festivala, kao i da je falsifikovao radno iskustvo u struci da bi ispunio uslove za državni posao, podignuta je optužnica protiv šefa niške Kancelarije za mlade, bivšeg kik-boksera i omladinca SNS Stevana Živkovića. Ipak, da bi došao do sudnice, potrebno je, kako kažu u Višem javnom tužilaštvu, da Viši sud optužnicu potvrdi.

  (24) detaljnije
 • pare

  Pranje novca i nameštanje tendera najčešći oblici korupcije u Nišu

  Korupcija u niškom javnom sektoru, kako kaže rukovodilac Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva Ivan Simonović, najprisutnija je u domenu javnih nabavki i pranja para. Ministarka pravosuđa Nela Kuburović ističe da su neki od najvažnijih istraga vezanih za korupciju vođeni u Nišu.

  (13) detaljnije
 • sud

  Priznali ubistvo u niškom noćnom klubu i traže nagodbu

  Dvojica 27-godišnaka iz obezbeđenja niškog kluba “Cubo” koji su prošle godine pretukli 38-godišnjaka koji je od posledica udaraca i preminuo, sporazumeće se sa tužiocem oko kazne. Obojica su priznali krivično delo za koje im preti kazna od 2 do 12 godina zatvora.

  (16) detaljnije
 • Osnovni sud

  Uhapšena radnica leskovačkog Suda zbog mita

  Službenica Osnovnog suda u Leskovcu uhapšena je, potvrdilo je Više javno tužilaštvo u Nišu, a sumnjiči se za krivično delo primanja mita. Pored nje, uhapšeno je još dvoje Leskovčana zbog falsifikovanja ovlašćenja.

  detaljnije
 • droga

  Uhapšeno 12 Nišlija zbog pištolja i 6 kilograma droge

  Nakon što je policija u kućama, kolima i ugostiteljskim objektima, pronašla 4 kg marihuane, više od 500 g heriona, više od 200 g kokaina i oko kilogram ekstazija uhapšeno je 12 Nišlija. Kod jednog od njih, kažu u Policijskoj upravi Niš, pronađen je i pištolj sa dva šaržera.

  (9) detaljnije
 • beton

  Uhapšen vlasnik vranjske firme koji je korupcijom dobio posao izgradnje jeftinih stanova

  Zbog sumnje da je za dobijanje posla izrade betona za jeftine stanove za bezbednjake planirao da plati 20.000 evra rukovodiocima Saobraćajnog instituta i direktoru beogradskog ogranka turske firme koja je izvođač radova, uhapšen je vlasnik vranjskog preduzeća "Vodogradnja". Pored njega, kako kažu u Višem javnom tužilaštvu u Nišu, sa lisicama na rukama završili su i oni koji su tražili mito.

  detaljnije
 • pretnja

  Republičko tužilaštvo preispituje odluke niškog u slučaju "Južnih vesti"

  Odluka niških tužilaštava da komentar na Fejsbuku “Južnih vesti” upućen novinarima da “paze kad prelaze ulicu da ne bi bilo tras, tras, bum”, nije pretnja, biće preispitana, najavljuje zamenik republičkog javnog tužioca i član Radne grupe za bezbednost novinara Branko Stamenković i kaže da su, ukoliko se utvrde propusti, moguće sankcije i za tužioce.

  (2) detaljnije
 • stevan zivkovic

  Stevan Živković i dalje čeka optužnicu

  Prošlo je 5 meseci otkako je zbog sumnje da je prao pare, zloupotrebio službeni položaj, ali i da je falsifikovao radno iskustvo u struci da bi ispunio uslove za državni posao, uhapšen šef Kancelarije za mlade, bivši kik-bokser i omladinac SNS Stevan Živković, ali, kako kažu u Višem javnom tužilaštvu, protiv njega još nema optužnice.

  (6) detaljnije
 • direktor-bolnice-nebojsa-dimitrijevic

  Direktor leskovačke bolnice pušten iz pritvora

  Pošto su ispitani svi svedoci na koje je eventualno mogao da utiče, direktor Opšte bolnice u Leskovcu i funkcioner Srpske napredne stranke (SNS) Nebojša Dimitrijević, kako kažu u Višem sudu, pušten je iz pritvora.

  (13) detaljnije
 • boban dzunic

  Džunić još ne ide na sud, istraga i dalje traje

  Duže od godinu i po dana od hapšenja odbornika SNS i nekadašnjeg predsednika Opštine Palilula Bobana Džunića zbog sumnje da je proneverio oko 3 miliona dinara iz Opštine dok je bio na njenom čelu, kako kažu u Višem javnom tužilaštvu, ovaj funkcioner i dalje je bez optužnice.

  (16) detaljnije
 • sud

  Novinarska udruženja o pretnji “Južnim vestima”: Zabrinjavajuća tolerancija tužilaštva

  Nezavisno udruženje novinara Srbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine smatraju da je sudska i tužilačka tolerancija prema pretnjama medijima zabrinjavajuća. Novi pokazatelj je odluka Osnovnog, a potom i Višeg javnog tužilaštva da odbace prijavu "Južnih vesti" protiv čoveka koji je poručio novinarima da se “paze kad prelaze ulicu”.

  detaljnije
 • sud

  Više javno tužilaštvo: "Pazite se kad prelazite ulicu" nije pretnja novinarima, već kritika

  Nakon što je advokat uložio žalbu na odluku Osnovnog javnog tužilaštva da odbaci prijavu protiv 67-godišnjeg Radoslava Milanovića koji je na Fejsbuku "Južnih vesti", između ostalog, poručio novinarima da “da paze kad prelaze ulicu”, da ne bi bilo “tras, tras, bum” i Više javno tužilaštvo je odbacilo prigovor. Smatraju da Milanović nije pretio, već je “izrazio kritički stav”. Niko od novinara i urednika nije saslušan u ovom postupku.

  (15) detaljnije
 • saša petronijević

  Saša Petronijević 6 meseci bez optužnice

  Bivši direktor Direkcije za javni prevoz Niš Saša Petronijević, koji se sumnjiči da je pri kupovini “ekološkog” autobusa oštetio javno preduzeće kojim je rukovodio za 7,5 miliona dinara, kako kažu u Višem javnom tužilaštvu i dalje je bez optužnice.

  (8) detaljnije