Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Vlasinsko jezero

 • Vitez

  Viteški kamp do 26. avgusta na Vlasinskom jezeru, demonstracija srpskih borilačkih veština

  Jahanje, streličarstvo, viteške borbe, neke su od borilačkih veština čijoj će demonstraciji zainteresovani moći da prisustvuju na prvom Viteškom kampu koji se održava na Vlasinskom jezeru do 26. avgusta. Otvaranje je zakazano za subotu, 21. avgusta od 18 sati.

  detaljnije
 • Vlasinsko jezero - smeće

  Kontejnere na Vlasinskom jezeru danima niko ne prazni, nadležni kažu problem u firmi zaduženoj za čišćenje

  Da su kontejneri na Vlasinskom jezeru već desetak dana puni i da u tom periodu niko nije došao da ih isprazni, pišu čitaoci Južnih vesti koji su i fotografisali kako to izgleda. Iz Turističke organizacije Surdulica, čija je obaveza čišćenje smeća na Vlasini, kažu da je problem u firmi kojoj su poverili posao i da će probati da ga reše što pre.

  (18) detaljnije
 • kerber-evergrin-2019-foto-vkeser

  Trubači, Milica Todorović i “Kerber” na 35. “Vlasinskom letu”

  Ovogodišnje 35. “Vlasinsko leto” koje se od 8. do 11. jula održava u Surdulici i na Vlasini otvoriće večeras od 20 sati vokalna grupa “Konstantin” koncertom duhovne muzike u porti crkve Svetog Đorđa, a do kraja manifestacije su, osim tekmičenja trubača, u planu i koncert grupe “Kerber”, promocije knjiga i književne večeri.

  (5) detaljnije
 • Sneg - Vlasina

  Vlasina zavejana, ekipe se bore sa snegom koji neprestano pada

  Sneg koji ne prestaje da pada već treći dan, ponovo je doneo probleme stanovnicima Vlasine. Iz Turističke organizacije Surdulica kažu da je mehanizacija na terenu, ali da se radi u otežanim uslovima jer sneg neprestano pada sve jačim intenzitetom.

  detaljnije
 • hotel vlasina

  U planu rekonstrukcija hotela na Vlasinskom jezeru, izgradnja novih kuća za odmor i sportskih terena

  Rekonstrukcija i dogradnja hotela “Vlasina”, izgradnja novih kuća za odmor, kao i izgradnja velnes, spa centra i sportskih terena, radiće se u naselju pored Vlasinskog jezera, piše na sajtu Opštine Surdulica, koja je stavila na javni uvid nacrt plana detaljne regulacije. Kako piše, potencijali prostora, zatečeni turistički sadržaji i sve veći pritisak za izgradnju sadržaja kvalifikuju pojedine lokalitete na tom području za zaštitu prirodnih vrednosti i za njihovo uređenje u skladu sa posebnom namenom.

  (7) detaljnije
 • Vlasinsko-jezero

  Objavljena publikacija o noćnim leptirima na Vlasini

  Publikacija “Noćni leptiri Vlasine” ilustrovana fotografijama 412 različitih vrsta snimljenih tokom istraživanja koje je trajalo prethodnih 10 godina, izašla je iz štampe, saopšteno je na Fejsbuk stranici Predeo izuzetnih odlika “Vlasina”.

  detaljnije
 • Vlasinsko-jezero

  Meštani oko Vlasinskog jezera brinu jer nema organizovane vakcinacije, Opština čeka saglasnost Ministarstva

  Stanovnici sa Vlasinskog jezera zabrinuti su kako će se za njih organizovati vakcinacija, javljaju čitaoci. Kako kažu, bilo je informacija da će se imunizacija odvijati tamo, međutim ona još nije počela, zbog čega se pitaju hoće li po vakcinu morati da putuju do Surdulice. Predsednica Opštine Surdulica Aleksandra Popović kaže za Južne vesti da će vakcinacija biti organizovana u svakom delu opštine, ali ukoliko dobiju saglasnost Ministarstva.

  detaljnije
 • vlasinsko jezero

  U nedelju čišćenje Vlasine

  Na dve lokacije na Vlasini u nedelju, 23. avgusta od 10 sati biće organizovana akcija čišćenja u kojoj će učestvovati članovi Udruženja “Čuvari Vlasine” i svi zainteresovani koji žele da njihovo okruženje bude lepše i čistije.

  detaljnije
 • Zavojsko

  Letovanje u Srbiji - cene smeštaja na jugu slične kao i ranije, kapaciteti puni

  Zatvaranje granica i situacija sa virusom korona uslovila je da se ovog leta domaći turisti odluče na letovanje u Srbiji. Na jugu zemlje najpopularnije su planine, jezera i banje, a iako je poskupeo smeštaj na nekim domaćim destinacijama, turistički uposlenici sa juga kažu da su one iste ili slične kao prošle godine, iako su sva izletišta i destinacije prepune gostiju, a kapaciteti rezervisani do kraja sezone.

  (3) detaljnije
 • borovnica ilustracija

  Inspekcija i čuvari kontrolišu berbu borovnice na Vlasini

  Zbog berača koji sakupljaju borovnicu grabuljama koje se za to ne koriste i kada još nije zrela, kao i onih koji uništavaju floru i faunu Vlasine, inspektori i čuvarska služba PIO "Vlasina" najavljuju vanredne kontrole na ovoj teritoriji.

  (2) detaljnije
 • Čišćenje Vlasine

  Svetski dan zaštite životne sredine obeležili čišćenjem priobalja Vlasinskog jezera

  Aktivisti i planinari iz Surdulice i Niša, njih 40, rešili su da Svetski dan zaštite životne sredine obeleže akcijom čišćenja priobalja Vlasinskog jezera. Organizatori kažu da je očišćen deo od brane do ulazne građevine, a bilo je i onih koji su čamcima čistili adu i zaliv.

  (1) detaljnije
 • Vlasinsko jezero

  Svetski dan vlažnih područja obeležiće se i na Vlasini

  U okviru skupa “Biodiverzitet vlažnih područja”, a povodom obeležavanja Svetskog dana vlažnih područja, biće predstavljene aktivnosti zaštite ugroženih vrsta na primeru Predela izuzetnih odlika “Vlasina” i Specijalnog rezervata “Carska Bara”. Početak prezentacije je 31. januara od 12 sati u Informativnom centru za zaštitu životne sredine na Vlasini Rid.

  (1) detaljnije
 • vlasinsko jezero

  Vlasinsko jezero destinacija akcije "Svi u prirodu"

  Sportsko-rekreativni dan na Vlasinskom jezeru organizuje akcija "Svi u prirodu", koja se održava u nedelju 8. septembra, a kojoj se mogu pridružiti svi zainteresovani.

  detaljnije
 • vlasinsko jezero

  Humanitarni kviz u petak u Leskovcu

  Svoje znanje o pop kulturi moći će da pokažu Leskovčani u kvizu koji će se održati u petak, 23. avgusta, od 19 sati u Murphy pabu. Kotizacija za učešće je 300 dinara po osobi, a sav novac biće doniran za organizaciju kampa na Vlasini za decu bez roditeljskog staranja.

  (1) detaljnije
 • ribolov

  “Somovijada” za vikend na Vlasinskom jezeru

  Sportsko-rekreativno takmičenje u ribolovu “Vlasinska somovijada 2019” okupiće najbolje ribolovce sa juga na Vlasinskom jezeru u subotu i nedelju, 24. i 25. avgusta.

  detaljnije
 • Policija KOSTA

  Voda u plućima uzrok smrti devojčice na Vlasinskom jezeru

  Nakon što je dvogodišnja devojčica iznenada preminula na Vlasinskom jezeru, prvi rezultati obdukcije tela pokazali su da je uzrok smrti prisustvo vode u plućima, potvrđeno je Južnim vestima u Tužilaštvu. Policija, dodaju, prikuplja sve dokaze i izjave očevidaca kako bi se utvrdio i eventualni propust lekara, nakon što su pojedinci kazali da, nakon poziva lekarima u Crnoj Travi i Surdulici, niko od njih nije izašao na teren i ukazao hitnu pomoć devojčici.

  (3) detaljnije
 • Za poslednjih 5 godina 16 pljački u naselju

  Dvogodišnje dete preminulo na Vlasinskom jezeru

  Dvogodišnje dete preminulo je sinoć oko 20 sati na Vlasinskom jezeru, saznaju Južne vesti . Očevici tvrde da su zvali lekare iz Crne Trave i Surdulice, ali da oni nisu izašli na teren, pa je do surduličkog Doma zdravlja dete prebačeno privatnim vozilom. Dežurni lekar crnotravskog Doma zdravlja kaže da je ljude savetovao da pozovu Surdulicu jer on nije imao slobodnog vozača, ali da je napomenuo da ga ponovo zovu ukoliko ne stupe u kontakt sa drugim lekarima. U surduličkom Domu zdravlja zasad ćute, a iz Tužilaštva kažu da je u toku obdukcija u vranjskom Zdravstvenom centru.

  (25) detaljnije
 • vlasinsko jezero

  Izviđači iz Srbije u pohodu na Vlasinsko jezero

  Od Vlasotinca do Vlasinskog jezera izviđači iz Vranja, Novog Sada, Beograda, Sremskih Karlovaca i Vlasotinca organizovaće pokretni tabor, a zasad će putem dugim oko 50 kilometara poći tridesetak učesnika. Ekspedicija se održava od 9. do 15. avgusta, a organizatori pozivaju ljubitelje prirode da im se pridruže.

  detaljnije
 • 4E3A1865

  Veliki odziv na 5. Vlasinskom triatlonu samoprevazilaženja

  Na 5. Vlasinskom triatlonu samoprevazilaženja na Vlasinskom jezeru, u konkurenciji 153 takmičara iz Srbije, Makedonije, Bugarske i Bosne i Hercegovine, pobednici su Strahinja Trakić iz Kragujevca i Reka Kara iz Bečeja.

  detaljnije
 • hotel vlasina

  Katarski investitor zatvorio hotele na Vlasinskom jezeru

  Tri godine nakon kupovine i ulaganja u HUP "Evropa", nijedan od hotela u Surdulici, Crnoj Travi i na Vlasinskom jezeru ne radi. Investitor iz Katra Ali Abdula Ms Al-Macki je otišao, a njegov nekadašnji partner iz Vlasotinca Goran Anđelković kaže da je sve propalo kada se on povukao iz posla. Posetioci Vlasinskog jezera obajšnjavaju da će zbog zatvaranja hotela najviše ispaštati sportisti.

  (9) detaljnije