Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Vrmdža

 • stena latin grad

  Planinarska akcija oko Vrmdže ovog vikenda

  Svi ljubitelji planinarenja koji bi da “pregaze” 17 kilometara dugu kružnu stazu oko sela Vrmdže, mogu to uraditi u nedelju 14. juna, a polazak za zainteresovane je u 7 sati ujutru ispred “Rodinog” tržnog centra u niškom naselju Duvanište.

  (7) detaljnije
 • Vrmdža

  Ne odustaje se od "Vrmdža festa 2020", otvoren konkurs za filmove

  Festival turističko-ekološkog filma Vrmdža fest ovog leta trebalo bi da doživi svoje 4. izdanje, a otvoren je i konkurs za one koji žele da se njihova ostvarenja predstave na njemu. Plan je da se festival u selu nadomak Sokobanje održi u drugoj polovini jula, ali organizatori napominju da su moguće izmene termina i načina održavanja.

  detaljnije
 • rtanj

  Meštani sokobanjskih sela zabrinuti zbog moguće gradnje 16 mini-hidrocentrala

  Novim prostornim planom Sokobanje predviđene su lokacije za 16 mini-hidroelektrana, a prošle godine već su izgrađene 2 na reci Moravici. Dok su meštani sela Vrmdže zabrinuti zbog potencijalne gradnje objekta za proizvodnju struje na njihovoj reci, ali i na drugim lokacijama u opštini i traže odgovore od lokalne samouprave, od nadležnih zasad nema odgovora na njihove zahteve, kao i na pitanja novinara Južnih vesti.

  (7) detaljnije
 • Vrmdža fest

  Bliži se kraj prijavama za "Vrmdža fest"

  Još 11 dana imaju autori dokumentarnih ili televizijskih filmova na temu turizma, ekologije i etno kulture života na selu da se prijave za Internacionalni festival turističko-ekološko dokumentarnog filma u Vrmdži.

  (1) detaljnije
 • vrmdža

  Laka planinska akcija na Vrmdži kod Soko Banje

  Svi oni koji bi da se rekreiraju u laganoj planinarskoj akciji po Vrmdži nadomak Soko Banje, moći će to da učine 16. marta. Okupljanje za zainteresovane koji žele da krenu iz Niša, biće ispred tržnog centra “Roda”.

  detaljnije
 • Slatko-i-sok-Vrmdza;-foto:-N.-M

  Plodove iz Vrmdže “pretvaraju” u slatke napitke i džemove

  Domaće maline, višnje i zova, ali i divlje jagode, kupine, drenjine i trnjine, ubrane u selu Vrmdža kraj Sokobanje, uz pomoć vrednih ruku domaćica postaju ukusna poslastica kojom se sladi cela porodica. Nena Marković iz ovog kraja pravi ih sa sestrom, po receptu koji su “ukrale” od majke, a ono što naprave domaćice iz Udruženja “Vrmdža domaća radinost” mogu da probaju svi koji vole ukusne i zdravije slatkiše.

  (1) detaljnije
 • Vrmdža

  U Vrmdži dodeljeno priznanje za doprinos podizanju ekološke svesti na fillmu

  Na nedavno završenom festivalu u Vrmdži, u podnožju Rtnja, prvi put je dodeljena nagrada “Petar Lalović”, za naročit doprinos podizanju ekološke svesti na filmu, kako kažu organizatori, a koja će se od ove godine dodeljivati u čast velikana koji je pola veka posvetio prirodi i filmovima. Priznanje je ove godine dobio glumac i novinar Dejan Đurović.

  detaljnije
 • Vrmdža fest

  U Vrmdži Festival dokumentarnog filma o ekologiji i turizmu

  U selu ispod planine Rtanj koje sve više privlači turiste, ali i ljude koji traže mirno i prirodno okruženje za život, u subotu 14. jula biće održan Drugi festival ekološko-turističko-dokumentarnog filma "Vrmdža Fest" .

  detaljnije
 • Vrmdža

  Akcija “Svi u prirodu” na Vrmdžanskom jezeru

  Poznato po prelepoj prirodi, ali i mitskom čudovištu koje niko nije video ali kruže priče da postoji, Vrmdžansko jezero je česta “meta” turista. Nišlije će imati prilike da posete i ovo jezero i obližnju Sokobanju u nedelju, 1. jula, u sklopu akcije “Svi u prirodu”.

  detaljnije
 • vrmdza

  Planinarska akcija u "sokobanjskom San Marinu"

  U subotu, 17. marta, u Vrmdži, popularno nazvanoj "sokobanjski San Marino", biće organizovana planinarska akcija, koja je ove godine nazvana „Vrmdzilla 2018“, po legendi o zmaju iz Vrmdžanskog jezera.

  detaljnije
 • Mitsko čudovište iz Vrmdžanskog jezera dovodi sve više turista u selo

  Većina meštana sokobanjskog sela Vrmdže ne veruje da, prema staroj legendi, u njihovom jezeru živi ogromna neman, ali su joj bez obzira na to ipak dali ime. Tako priču o čudovištu Vrmdžila, koje niko nikada nije video, rado prepričavaju gostima i turiste pozivaju da dođu i pronađu ga.

  (3) detaljnije
 • Prvi internacionalni festival pod zidinama srednjevekovnog Latin grada

  U Vrmdži uskoro počinje filmski festival

  Pod zidinama srednjevekovnog Latin grada nadomak Sokobanje, u subotu 15. jula okupiće se autori dokumentarnih filmova, čije su teme turizam i ekologija, na prvom internacionalnom festivalu “Vrmdža fest”. Osim filmova, najavljuju organizatori, posetioci će moći da vide i prirodne lepote Rtnja i posete znamenita mesta ovog kraja.

  detaljnije
 • vrdmza

  Magijom prirode selo Vrmdža se ne gasi, već razvija turizam

  Živopisni predeli netaknute prirode, zdrava domaća hrana, čista voda i vazduh, osmeh i ljubaznost meštana razlozi su zbog kojih je selo Vrmdža, nadomak  Sokobanje, poslednjih godina postalo prava turistička atrakcija.

  (5) detaljnije