Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Zavičajni muzej Aleksinac

 • plakat izlozba istorija

  U Aleksincu izložba predmeta od neolita do gvozdenog doba

  Naredne dve nedelje u Art galeriji Centra za kulturu i umetnost u Aleksincu biće otvorena izložba na kojoj će biti predstavljen arheološki materijal koji obuhvata vremenski period od neolita preko bakarnog, bronzanog i gvozdenog doba.

  detaljnije
 • 1280x0-Aleksinacki-rudnik-foto-JV-J-A

  Prve tone uglja iz Aleksinačkog rudnika bile pogonsko gorivo za pivaru

  Vlasnik pivare i lokalni lekar su pre 134 godine dobili državnu povlasticu da u Aleksincu ispituju i eksploatišu rudno blago. Kroz istoriju rudnik je imao uspone i padove, zahvaljujući njemu ovo je bio bogat kraj, a iako je skoro tri decenije zatvoren ljudi su i danas nostalgični i sećaju se “zlatnog doba”.

  detaljnije
 • EKV tribjut bend "Deca iz vode"

  Rale Milenković i EKV tribjut na letnjem festivalu u Aleksincu

  Nakon desetak godina Aleksinčani će ponovo moći da uživaju u “kulturnom letu”, koje počinje u četvrtak 15. juna, trajaće mesec dana i imaće oko 30 događaja, namenjenih svim uzrastima i interesovanjima. Počeće koncertom grupe “Groš”, očekuje se nastup EKV tribjut benda, a biće izvedena i monodrama “Naši dani” Raleta Milenkovića.

  detaljnije
 • Igrano-dokumentarni film "Voda"

  Premijera filma o Rajevskom ipak krajem juna

  Iako je premijera najavljena za septembar 2016, zbog para još nije završen igrano-dokumentarni film “Voda" koji je prošle godine sniman u Aleksincu, a govori o čuvenom ruskom pukovniku Rajevskom koji je poginuo u selu Donji Adrovac. Reditelj Goran Erčević kaže da su pri kraju sa montažom, pa bi krajem juna film trebalo da “ugleda svetlost dana”.

  (1) detaljnije
 • Unutrašnjojst-muzeja

  Osmanlijski spisi, srpska soba i kljova mamuta na jednom mestu

  Da relikvije iz prošlosti ponekad o davnim vremenima svedoče sadržajnije nego zapisi i usmena predanja pokazuje Zavičajni muzej koji se duže od jednog veka nalazi u najstarijoj kući u Aleksincu. Čuva nakit i alat iz praistorije, jatagan iz 19. veka, kljovu mamuta...  

  detaljnije