Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Zdravstvo

 • zdravstvo

  Misterija koliko će najboljih učenika biti zaposleno u zdravstvu na jugu

  Koliko će od ukupno 400 najuspešnijih medicinskih radnika sa srednjom stručnom spremom, čije je zapošljavanje najavilo Ministarstvo zdravlja, početi da radi u zdravstvenim ustanovama na jugu za sada je nepoznato. Sem u leskovačkoj Bolnici gde očekuju jednog ili dva nova radnika, u ostalim ustanovama nemaju informacije o tome da li će i koliko njih biti primljeno.

  (3) detaljnije
 • Danica Grujičić

  Grujičić: Pustite mlade da se razvijaju, a da ne moraju da se klanjaju nikome

  Da su rad i upornost težak, ali ispravan put do uspeha mladih u Srbiji, smatra istaknuti neurohirurg Danica Grujičić. Ova doktorka stava je i da država mora da omogući mladima da se razvijaju, bez da se klanjaju ikome.

  (4) detaljnije
 • dom zdravlja

  Opozicija protiv centralizacije zdravstva u Nišu

  Povodom prelaska 5 niških zdravstvenih ustanova u ruke države, Pokret slobodnih građana navodi da je u pitanju još jedan krupan korak ka potpunoj centralizaciji, a Demokratska stranka ceo slučaj naziva primerom apsolutizma i samovlašća i sumnja da se iz Beograda može voditi briga o potrebama pacijenata, sestara i lekara u Nišu.

  (5) detaljnije
 • dom zdravlja

  Pet niških zdravstvenih ustanova prelazi u “ruke” države

  Dom zdravlja, Hitna pomoć, Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika, Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata i Zavod za plućne bolesti zbog novog zakona više neće biti u vlasništvu Grada Niša. Naime, osnivačka prava će biti preneta Republici, kaže Đurica Spasić, sekretar Sekretarijata za primarnu zdravstvenu zaštitu i ističe da bi to trebalo da doprinese boljem funkcionisanju ustanova.

  (12) detaljnije
 • proslava medicinari vranje

  U Vranju dve proslave Međunarodnog dana medicinskih sestara i tehničara

  Medicinski radnici iz cele Srbije okupili su se u Vranju kako bi proslavili “svoj dan”, a svečanost su dva udruženja organizovala nezavisno jedni od drugih na dve lokacije - u Domu vojske i lokalnom restoranu.

  detaljnije
 • Helidrom KC

  Direktor KC Niš: Završavamo radove na helidromu

  Uskoro bi pacijenti koji su u kritičnom stanju mogli da stižu u niški Klinički centar i helikopterom, ali i da se iz Niša ovom letelicom prevoze u druge ustanove u Srbiji, jer se, prema rečima direktora KC Zorana Radovanovića, završavaju radovi na helidromu.

  (15) detaljnije
 • Lekari

  U KC Niš učili lekare i sestre kako da se ophode prema pacijentima

  Oni koji krenu na lekarski pregled ili se nađu u bolnici kažu da moraju da se naoružaju strpljenjem, dok s druge strane zdravstveni radnici ističu je problem u tom što nema dovoljno lekara i drugih medicinskih radnika. Zbog ovakvih okolnosti često se dešavaju sukobi i nerazumevanja između pacijenata i zdravstvenih radnika, a na koji način bi lekari i sestre trebalo da se postave u odnosu na pacijente, predočeno im je na kursu koji je održan u Kliničkom centru u Nišu.

  (15) detaljnije
 • retke bolesti

  Retka je bolest kad godinama čekaš dijagnozu

  Osobe koje boluju od neke retke bolesti, a kojih u Srbiji ima oko 450.000, nekad i decenijama tragaju za dijagnozom, a potom ili teško dolaze do terapije ili za njihovu bolest uopšte ni ne postoji lek. Na Međunarodni dan retkih bolesti, 28. februara, u Nišu će o položaju ove zapostavljene zajednice govoriti na tematskoj radionici u EU info kutku.

  (1) detaljnije
 • U Pirotu potvrđen virus gripa kod 12 pacijenata

  Za 7 dana 14 novih žrtava gripa, ne otkriva se koliko njih je sa juga

  Od početka godine u Srbiji je preminulo 29 osoba od posledica gripa, od toga 14 njih u poslednjoj nedelji za koju je Institut “Batut” objavio podatke. Međutim, u današnjem saopštenju “Batuta” ne navodi se u kojim gradovima je bilo smrtnih slučajeva, tako da i dalje ostaje misterija ima li i koliko novih žrtava gripa na jugu Srbije.

  (7) detaljnije
 • slusni aparat

  Južnjaci po slušne aparate ubuduće samo u KC Niš, lekari to nazivaju diskriminacijom

  Pacijenti sa juga zemlje kojima je potreban slušni aparat ili umetak od sada će umesto u bolnicama i domovima zdravlja u svojim gradovima za prepisivanje ovih pomagala morati da odu u Klinički centar Niš. I dok lekari specijalisti jugoistočne Srbije tvrde da se ovim degradira njihova stručnost, kao i da će se stvoriti nepotrebne liste čekanja, iz niške ORL klinike ističu da su spremni za veći broj pacijenata koji će, tvrde, dobiti najkvalitetnije lečenje.

  (2) detaljnije
 • rendgen-domzdravljanis2-foto-dznis

  Niški Dom zdravlja dobio novi rendgen

  Osim na rendgenu koji je star 35 godina, Nišlije od sada mogu da obave snimanje u Domu zdravlja i na novom aparatu koji je danas svečano “pušten u rad”, a kupljen je parama prikupljenim po osnovu odlaganja krivičnog gonjenja, koje je ova zdravstvena ustanova dobila na konkursu Ministarstva pravde.

  (5) detaljnije
 • direktor-bolnice-nebojsa-dimitrijevic

  Uhapšen direktor leskovačke Bolnice zbog nameštanja tendera

  Policija je uhapsila direktora leskovačke Bolnice i njegovu saradnicu zbog sumnje da su izmenili konkursnu dokumentaciju javne nabavke za usluge održavanje higijene u ovoj ustanovi, čime su pribavili korist sebi i privatnoj firmi. Uhapšen je i predstavnik firme, a osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati.

  (15) detaljnije
 • policija

  Surdulička doktorka prepisivala "trodone" za uličnu prodaju

  Policija je uhapsila doktorku Zdravstvenog centra u Surdulici zbog sumnje da je tokom januara, bez izveštaja specijaliste, propisala na izdavanje 52 kutije lekova "trodon" i "tramafort" osobi koja ih je kasnije preprodavala zavisnicima, a koja je takođe uhapšena.

  (2) detaljnije
 • radovanovic u vranju foto i.m

  Onkološki konzilijumi niških lekara od sada i u Vranju

  Od sledeće nedelje onkološki pacijenti iz Pčinjskog i Kosovsko-pomoravskog okruga neće morati da putuju u Niš na preglede konzilijuma, jer će lekari konsultanti dolaziti iz Niša u Vranje, gde će jednom nedeljno biti organizovani konzilijumi za razne vrste karcinoma. Pacijenti će moći da dobiju i mišljenje o terapiji koju će primati u Dnevnoj onkološkoj bolnici u Vranju.

  (4) detaljnije
 • ginekologija

  Godinu dana u KC Niš ne radi aparat za pripremu pred vantelesnu

  Žene koje se leče od steriliteta i pripremaju za vantelesnu oplodnju ili je potrebno da im se uklone polipi i miomi iz materice, više od godinu dana ne mogu da to reše metodom histeroskopije u niškom Kliničkom centru, jer aparat za ovu proceduru ne radi. I dok u GAK “Narodni front” imaju 3 ovakva aparata, u KC Niš ne preciziraju koliko dugo se on kod njih ne koristi i kažu da je u toku tender za nabavku delova koji nedostaju.

  (7) detaljnije
 • kardiohirurgija

  Studija niških lekara među 10 najboljih u svetu u oblasti hirurgije vena

  Naučna studija koju su osmislili i sproveli lekari Klinike za kardiohirurgiju u Nišu izabrana je za jednu od 10 najboljih u svetu u ovoj godini u oblasti vaskularna hirurgija - flebologija, a da li će biti i ubedljivi “pobednik” biće odlučeno na kongresu koji se održava u februaru u Americi.

  (4) detaljnije
 • Hirurski-blok,-vranje,-foto-im

  Posle 13 godina od početka gradnje, otvoren novi Hirurški blok u Vranju

  U Vranju je, nakon 13 godina od početka gradnje, otvoren novi Hirurški blok, koji bi pacijentima iz Pčinjskog i Kososvsko-pomoravskog okruga trebalo znatno da olakša operativni i postoperativni tok lečenja koji u bolnici paviljonskog tipa, kakva je vranjska, nije bio jednostavan. Objekat je otvorio predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je rekao da je Zdravstveni centar u Vranju deo napretka zemlje.

  (6) detaljnije
 • ATD

  Zbog popucalih zidova zatvoren rendgen u niškom ATD-u

  Zidovi mračne komore u kojoj se razvijaju rentgenski snimci u niškom Zavodu za plućne bolesti i tuberkulozu, poznatijem kao ATD, popucali su, te je ovaj deo ustanove zatvoren. Pacijenti se šalju na rentgen u Dom zdravlja, a stručnjaci procenjuju zbog čega je deo zgrade napukao, kaže direktor ove ustanove Vladica Miladinović.

  (3) detaljnije
 • sicef-hakaton-1mesto-foto-sicef

  Aplikacija koja povezuje dijagnozu i lekove pobednik niškog "Hakatona"

  Zadatak petog “Hakaton”, 24-časovnog takmičenja u programiranju koje održano proteklog vikenda na Elektronskom fakultetu u Nišu, bio je da se osmisli aplikacija koja bi bila neka vrsta podrške u medicini.

  detaljnije
 • Jelena Lazarević

  Ministarstvo ćuti o slučaju Aleksinčanke koja sumnja u dijagnozu tumora

  Već više od 20 dana nema nikakvog odgovora iz Ministarstva zdravlja povodom navoda Jelene Lazarević iz Aleksinca da su joj lekari u Nišu postavili pogrešnu dijagnozu karcinoma grlića materice, što ona dokazuje tvrdnjom da su joj lekari u Švedskoj rekli da je zdrava žena i činjenicom da je i dalje živa.

  (7) detaljnije