Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Zdravstvo

 • lekari

  Lončar: Hitno izmeniti zakon, krivična prijava za napad na medicinske radnike

  Nakon što su sindikalci i rukovodstvo niškog Kliničkog centra nedavno posle napada na medicinskog tehničara tražili da zdravstveni radnici dobiju status službenog lica kako bi bili zaštićeni, ministar zdravlja Zlatibor Lončar se sastao sa radnicima koji su bili "na meti". Ministar je istakao da je potrebno da se po hitnom postupku izmeni Zakon kako bi svaki napad na medicinske radnike odmah podlegao krivičnoj prijavi.

  (11) detaljnije
 • SNS lekarii 8 FB printscreen

  SNS lekari - umesto u ordinacijama, bolesne leče po kućama uz stranačku propagandu

  U Rujniku su letos patili od hipertenzije, u Supovcu dijabetes, dok u Velepolju boluju od cerebrovaskularnih bolesti, a gospođa Nešović ima problem sa kukovima - dijagnoze su objavljene na društvenim mrežama Srpske napredne stranke zajedno sa slikama pacijenata, jer su utvrđene u sklopu stranačke akcije. Dok lekari kažu da stranke ne leče ljude i da su informacije o pacijentima poverljive, doktori u SNS-u ćute.

  (22) detaljnije
 • Medicinski fakultet

  Dani preventivne medicine dovode evropske i domaće stručnjake u Niš

  Pod sloganom "Zajednice u fokusu" od večeras se održavaju 53. Dani peventivne medicine na Medicinskom fakultetu, a organizatori najavljuju prisustvo stručnjaka iz Srbije, sa Balkana, ali i iz Italije, Holandije, Britanije, Slovenije.

  detaljnije
 • zdravstvo

  Besplatni preventivni pregledi na jugu Srbije

  Svi oni koji bi želeli da provere stanje očiju, srca ili abdomena, moći će to da učine i bez zdravstvene knjižice na besplatnim preventivnim pregledima 22. septembra u Nišu, Pirotu, Prokuplju, Leskovcu, Svrljigu i Vranju. Pregledi će se obavljati od 8 do 16 sati.

  (3) detaljnije
 • pregled

  Borci u Nišu ubuduće imaju prednost kod lekara

  Ratni veterani iz Niša i članovi njihovih porodica ubuduće će imati prednost kada budu išli kod lekara i to u Domu zdravlja, Kliničkom centru, Institutu za javno zdravlje i na Klinici za stomatologiju, a potrebno je da se prijave i dobiju svoje kartice koje će im omogućiti bolju zdravstvenu zaštitu.

  (14) detaljnije
 • zlatibor lončar

  Lončar: Nova zapošljavanja i ulaganja u leskovačku Bolnicu

  Novih 7 lekara i 15 medicinskih sestara biće zaposleno u Opštoj bolnici u Leskovcu, najavio je ministar Zlatibor Lončar. Novi radnici na posao bi trebalo da krenu u toku sledećeg meseca, kaže on, ali ne precizira kada će biti raspisan konkurs za ova radna mesta. Najavio je i proširenje Odeljenja nefrologije i Odeljenja za palijativno zbrinjavanje.

  (7) detaljnije
 • vestacka ruka

  Devojčica iz Vranja dobila veštačku ruku rađenu 3D štampačem

  Četvorogodišnja Vranjanka koja je rođena bez podlaktice na desnoj ruci nedavno je dobila protezu, odnosno veštačku ruku koju su pomoću 3D štampača uradili naučnici iz Novog Sada, pa će ruku moći da koristi konkretnije nego što je do sada mogla sa drugim pomagalima.

  detaljnije
 • Otkrivena spomen-ploča ruskim lekarima u Prokuplju

  U znak zahvalnosti ruskom narodu na pruženoj pomoći za vreme NATO agresije na SRJ 1999. godine u Prokuplju, spomen-ploča otkrivena je na zgradi prokupačkog Doma zdravlja. Na platou ispred Doma zdravlja je i pre nekoliko dana podignuta montažna aero-bolnica, na istom mestu gde je bila stacionirana i 1999. godine i ona će tu biti do petka.

  detaljnije
 • zdravstvo

  Misterija koliko će najboljih učenika biti zaposleno u zdravstvu na jugu

  Koliko će od ukupno 400 najuspešnijih medicinskih radnika sa srednjom stručnom spremom, čije je zapošljavanje najavilo Ministarstvo zdravlja, početi da radi u zdravstvenim ustanovama na jugu za sada je nepoznato. Sem u leskovačkoj Bolnici gde očekuju jednog ili dva nova radnika, u ostalim ustanovama nemaju informacije o tome da li će i koliko njih biti primljeno.

  (4) detaljnije
 • Danica Grujičić

  Grujičić: Pustite mlade da se razvijaju, a da ne moraju da se klanjaju nikome

  Da su rad i upornost težak, ali ispravan put do uspeha mladih u Srbiji, smatra istaknuti neurohirurg Danica Grujičić. Ova doktorka stava je i da država mora da omogući mladima da se razvijaju, bez da se klanjaju ikome.

  (4) detaljnije
 • dom zdravlja

  Opozicija protiv centralizacije zdravstva u Nišu

  Povodom prelaska 5 niških zdravstvenih ustanova u ruke države, Pokret slobodnih građana navodi da je u pitanju još jedan krupan korak ka potpunoj centralizaciji, a Demokratska stranka ceo slučaj naziva primerom apsolutizma i samovlašća i sumnja da se iz Beograda može voditi briga o potrebama pacijenata, sestara i lekara u Nišu.

  (5) detaljnije
 • dom zdravlja

  Pet niških zdravstvenih ustanova prelazi u “ruke” države

  Dom zdravlja, Hitna pomoć, Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika, Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata i Zavod za plućne bolesti zbog novog zakona više neće biti u vlasništvu Grada Niša. Naime, osnivačka prava će biti preneta Republici, kaže Đurica Spasić, sekretar Sekretarijata za primarnu zdravstvenu zaštitu i ističe da bi to trebalo da doprinese boljem funkcionisanju ustanova.

  (12) detaljnije
 • proslava medicinari vranje

  U Vranju dve proslave Međunarodnog dana medicinskih sestara i tehničara

  Medicinski radnici iz cele Srbije okupili su se u Vranju kako bi proslavili “svoj dan”, a svečanost su dva udruženja organizovala nezavisno jedni od drugih na dve lokacije - u Domu vojske i lokalnom restoranu.

  detaljnije
 • Helidrom KC

  Direktor KC Niš: Završavamo radove na helidromu

  Uskoro bi pacijenti koji su u kritičnom stanju mogli da stižu u niški Klinički centar i helikopterom, ali i da se iz Niša ovom letelicom prevoze u druge ustanove u Srbiji, jer se, prema rečima direktora KC Zorana Radovanovića, završavaju radovi na helidromu.

  (15) detaljnije
 • Lekari

  U KC Niš učili lekare i sestre kako da se ophode prema pacijentima

  Oni koji krenu na lekarski pregled ili se nađu u bolnici kažu da moraju da se naoružaju strpljenjem, dok s druge strane zdravstveni radnici ističu je problem u tom što nema dovoljno lekara i drugih medicinskih radnika. Zbog ovakvih okolnosti često se dešavaju sukobi i nerazumevanja između pacijenata i zdravstvenih radnika, a na koji način bi lekari i sestre trebalo da se postave u odnosu na pacijente, predočeno im je na kursu koji je održan u Kliničkom centru u Nišu.

  (15) detaljnije
 • retke bolesti

  Retka je bolest kad godinama čekaš dijagnozu

  Osobe koje boluju od neke retke bolesti, a kojih u Srbiji ima oko 450.000, nekad i decenijama tragaju za dijagnozom, a potom ili teško dolaze do terapije ili za njihovu bolest uopšte ni ne postoji lek. Na Međunarodni dan retkih bolesti, 28. februara, u Nišu će o položaju ove zapostavljene zajednice govoriti na tematskoj radionici u EU info kutku.

  (1) detaljnije
 • U Pirotu potvrđen virus gripa kod 12 pacijenata

  Za 7 dana 14 novih žrtava gripa, ne otkriva se koliko njih je sa juga

  Od početka godine u Srbiji je preminulo 29 osoba od posledica gripa, od toga 14 njih u poslednjoj nedelji za koju je Institut “Batut” objavio podatke. Međutim, u današnjem saopštenju “Batuta” ne navodi se u kojim gradovima je bilo smrtnih slučajeva, tako da i dalje ostaje misterija ima li i koliko novih žrtava gripa na jugu Srbije.

  (7) detaljnije
 • slusni aparat

  Južnjaci po slušne aparate ubuduće samo u KC Niš, lekari to nazivaju diskriminacijom

  Pacijenti sa juga zemlje kojima je potreban slušni aparat ili umetak od sada će umesto u bolnicama i domovima zdravlja u svojim gradovima za prepisivanje ovih pomagala morati da odu u Klinički centar Niš. I dok lekari specijalisti jugoistočne Srbije tvrde da se ovim degradira njihova stručnost, kao i da će se stvoriti nepotrebne liste čekanja, iz niške ORL klinike ističu da su spremni za veći broj pacijenata koji će, tvrde, dobiti najkvalitetnije lečenje.

  (3) detaljnije
 • rendgen-domzdravljanis2-foto-dznis

  Niški Dom zdravlja dobio novi rendgen

  Osim na rendgenu koji je star 35 godina, Nišlije od sada mogu da obave snimanje u Domu zdravlja i na novom aparatu koji je danas svečano “pušten u rad”, a kupljen je parama prikupljenim po osnovu odlaganja krivičnog gonjenja, koje je ova zdravstvena ustanova dobila na konkursu Ministarstva pravde.

  (5) detaljnije
 • direktor-bolnice-nebojsa-dimitrijevic

  Uhapšen direktor leskovačke Bolnice zbog nameštanja tendera

  Policija je uhapsila direktora leskovačke Bolnice i njegovu saradnicu zbog sumnje da su izmenili konkursnu dokumentaciju javne nabavke za usluge održavanje higijene u ovoj ustanovi, čime su pribavili korist sebi i privatnoj firmi. Uhapšen je i predstavnik firme, a osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati.

  (15) detaljnije