Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Zdravstvo

 • lekari

  U Nišu u 2019. ni 10 prigovora Savetniku za prava pacijenata

  I dok se u čekaonicama, na društvenim mrežama i u razgovoru građani često žale na neljubazne lekare i sestre i prava koja su im uskraćena kao pacijentima, malo njih uputi i zvaničan prigovor. Tako je u 2019. godini niški Savetnik za zaštitu prava pacijenata Miljan Petrović primio desetine telefonskih poziva dnevno, ali tek 8 pisanih prigovora. Objašnjava da ljudi još nemaju poverenje da će njihova primedba imati efekta.

  (11) detaljnije
 • Virus A1V1: Koliko je bolesno naše zdravstvo?

  Ne znam da li ste primetili, ali ovih dana je baš aktuelno zdravstveno stanje jedne veoma bitne institucije u Srbiji. Ne, ne pričam o hroničnom bolesniku, tu smo svi svesni da leka više nema. Reč je mnogo bitnijoj temi, a to je sistem zdravstvene zaštite u Srbiji. Izgleda da je i vlast primetila da lekari i medicinske sestre polako postaju ugrožena vrsta kod nas, i da im preti totalno istrebljenje.

  (5) detaljnije
 • 84358960_1595794300558327_3726047965102473216_n

  Burna debata o zdravstvu - školuje li Srbija lekare za Nemačku, imaju li gde da rade ako ostanu

  Ko će da nas leči i da li mladi studiraju u Srbiji da bi radili u Nemačkoj -neka su od pitanja za stručnjake u debati NKD-a i Južnih vesti , ali je debata protekla uz manje odgovora, a više uz burne rasprave direktora niškog Kliničkog centra i predstavnika Sindikata lekara i farmaceuta. Građani su ipak mogli da čuju da između 700 i 900 lekara godišnje traži posao van zemlje i dve teorije stručnjaka - država nema odgovor na sve veće migracije medicinara, ali i onu da je previše studenata medicine koji neće imati gde da rade.

  (37) detaljnije
 • gradska kuća

  Nadležni u Nišu zatvorili gradske sale za debatu o zdravstvu - skupštinsku zbog predizbornih aktivnosti

  U šest gradskih institucija u Nišu nadležni su odbili da otvore vrata Nacionalnoj koaliciji za decentralizaciju za organizaciju debate o problemima u zdravstvu. Izgovor uglavnom isti - da je sala zauzeta, dok su u Gradskoj kući rekli da prostor ne ustupaju za političke skupove i uputili na Skupštinu grada, odakle kažu da zbog predizbornih aktivnosti salu ne mogu da otvore za građane.

  (5) detaljnije
 • nkd

  Debata u Nišu: Diplome bez granica - ko će da nas leči?

  Kako sprečiti odlazak medicinskih kadrova u inostranstvo, koliko ćemo čekati na preglede i intervencije i hoće li nam se zdravstveno osiguranje konačno isplatiti, teme su debate koja će biti organizovana 5. februara u 18 sati u velikoj sali Univerziteta, u popularnoj Banovini.

  (29) detaljnije
 • klinicki

  Sindikat Nezavisnost: Radnici Kliničkog sa privremenih poslova prelaze u stalni radni odnos

  Da će biti rešena višegodišnja borba i problemi radnika niškog Kliničkog centra koji su bili angažovani na privremeno-povremenim poslovima, a kojima su često kasnile plate i ostanak bio neizvestan, najavili su iz sindikata Nezavisnost ove zdravstvene ustanove. Kažu da je sa Ministarstvom zdravlja dogovoreno da sve medicinske sestre i tehničari kojima ističe ugovor o radu, kao i veći deo nemedicinskih radnika, dobiti ugovore o stalnom zaposlenju.

  (4) detaljnije
 • trgovište foto i.m

  Obijen ormarić medicinske sestre u Trgovištu, moguć i pokušaj trovanja

  Nakon 4 meseca od kako je u Domu zdravlja u Trgovištu slučajno pronađen prislušni uređaj, novi incident dogodio se u sredu, kada je medicinska sestra primetila da je ormarić sa njenim ličnim stvarima obijen, a da je voda iz flašice koju je držala u njemu imala čudan ukus. Iz Osnovnog tužilaštva u Vranju kažu da je flašica sa vodom uzeta na ispitivanje, a iz policije da se radi na rasvetljavanju slučaja, dok u Domu zdravlja ćute o ovom događaju.

  detaljnije
 • Opsta bolnica leskovac

  Leskovački Dom zdravlja i Bolnica prelaze u Zdravstveni centar, bez detalja o dugovima

  Novom Uredbom o planu zdravstvenih ustanova, koju je prošle nedelje usvojila Vlada Srbije, Dom zdravlja i Opšta bolnica u Leskovcu trebalo bi da se spoje u Zdravstveni centar. Prema rečima direktora Bolnice Nebojše Dimitrijevića, to znači da će postojati jedna, funkcionalnija uprava, te da će i pacijenti brže dolaziti na preglede i operacije. Ko će i na koji način platiti dugove Doma zdravlja koji, po poslednjim podacima, iznose preko 500 miliona dinara, za sada se ne zna.

  (4) detaljnije
 • Klinički centar Niš

  Direktor radnicima koji se žale zbog kašnjenja plata poručio da zgrada Kliničkog ima dva izlaza

  Već godinu dana zaposleni po ugovoru o privremeno-povremenim poslovima u Kliničkom centru u Nišu ne primaju plate redovno, a tvrde i da nemaju pravo na godišnji odmor i bolovanje. Umesto da im odgovori kada će biti plaćeni za svoj rad, direktor Zoran Radovanović u TV emisiji "Između redova" poručio im je da zgrada KC ima dva izlaza, da radnici znaju gde su i da mogu da odu ako su nezadovoljni.

  (39) detaljnije
 • GAK-foto-V-Milic

  Bebac: Porodilišta na jugu prema oceni mama najgora u Srbiji

  Da nije svejedno u kom gradu se žena porađa pokazalo je istraživanje portala "Bebac" u kome je više od 12.000 mama podelilo iskustvo sa porođaja, a najgore su ocenjena porodilišta u Nišu, Leskovcu, Vranju i Pirotu. Porodilje su najmanje zadovoljne uslovima boravka, gde ističu nehigijenu, a opšti utisak mama sa juga je da im lekari i sestre pomažu tek kada prime neki poklon.

  (8) detaljnije
 • zivic radovanovic

  "Rat" ličnim stavovima - doktor Živić se žali na nedostatak lekara, direktor KC Niš kaže ima ih više nego pre

  Nekada najbliži saradnici, a danas najljući protivnici u pisanju kolumni i ličnih stavova. Dok doktor niškog Kliničkog centra Saša Živić u tekstu koji je objavio “Danas” ukazuje na problem odlaska lekara u inostranstvo, direktor ove ustanove Zoran Radovanović, i on u autorskom tekstu, iznosi podatke o većem broju zaposlenih lekara nego 2012. godine.

  (58) detaljnije
 • lekari

  Lončar: Hitno izmeniti zakon, krivična prijava za napad na medicinske radnike

  Nakon što su sindikalci i rukovodstvo niškog Kliničkog centra nedavno posle napada na medicinskog tehničara tražili da zdravstveni radnici dobiju status službenog lica kako bi bili zaštićeni, ministar zdravlja Zlatibor Lončar se sastao sa radnicima koji su bili "na meti". Ministar je istakao da je potrebno da se po hitnom postupku izmeni Zakon kako bi svaki napad na medicinske radnike odmah podlegao krivičnoj prijavi.

  (11) detaljnije
 • SNS lekarii 8 FB printscreen

  SNS lekari - umesto u ordinacijama, bolesne leče po kućama uz stranačku propagandu

  U Rujniku su letos patili od hipertenzije, u Supovcu dijabetes, dok u Velepolju boluju od cerebrovaskularnih bolesti, a gospođa Nešović ima problem sa kukovima - dijagnoze su objavljene na društvenim mrežama Srpske napredne stranke zajedno sa slikama pacijenata, jer su utvrđene u sklopu stranačke akcije. Dok lekari kažu da stranke ne leče ljude i da su informacije o pacijentima poverljive, doktori u SNS-u ćute.

  (22) detaljnije
 • Medicinski fakultet

  Dani preventivne medicine dovode evropske i domaće stručnjake u Niš

  Pod sloganom "Zajednice u fokusu" od večeras se održavaju 53. Dani peventivne medicine na Medicinskom fakultetu, a organizatori najavljuju prisustvo stručnjaka iz Srbije, sa Balkana, ali i iz Italije, Holandije, Britanije, Slovenije.

  detaljnije
 • zdravstvo

  Besplatni preventivni pregledi na jugu Srbije

  Svi oni koji bi želeli da provere stanje očiju, srca ili abdomena, moći će to da učine i bez zdravstvene knjižice na besplatnim preventivnim pregledima 22. septembra u Nišu, Pirotu, Prokuplju, Leskovcu, Svrljigu i Vranju. Pregledi će se obavljati od 8 do 16 sati.

  (3) detaljnije
 • pregled

  Borci u Nišu ubuduće imaju prednost kod lekara

  Ratni veterani iz Niša i članovi njihovih porodica ubuduće će imati prednost kada budu išli kod lekara i to u Domu zdravlja, Kliničkom centru, Institutu za javno zdravlje i na Klinici za stomatologiju, a potrebno je da se prijave i dobiju svoje kartice koje će im omogućiti bolju zdravstvenu zaštitu.

  (14) detaljnije
 • zlatibor lončar

  Lončar: Nova zapošljavanja i ulaganja u leskovačku Bolnicu

  Novih 7 lekara i 15 medicinskih sestara biće zaposleno u Opštoj bolnici u Leskovcu, najavio je ministar Zlatibor Lončar. Novi radnici na posao bi trebalo da krenu u toku sledećeg meseca, kaže on, ali ne precizira kada će biti raspisan konkurs za ova radna mesta. Najavio je i proširenje Odeljenja nefrologije i Odeljenja za palijativno zbrinjavanje.

  (7) detaljnije
 • vestacka ruka

  Devojčica iz Vranja dobila veštačku ruku rađenu 3D štampačem

  Četvorogodišnja Vranjanka koja je rođena bez podlaktice na desnoj ruci nedavno je dobila protezu, odnosno veštačku ruku koju su pomoću 3D štampača uradili naučnici iz Novog Sada, pa će ruku moći da koristi konkretnije nego što je do sada mogla sa drugim pomagalima.

  detaljnije
 • Otkrivena spomen-ploča ruskim lekarima u Prokuplju

  U znak zahvalnosti ruskom narodu na pruženoj pomoći za vreme NATO agresije na SRJ 1999. godine u Prokuplju, spomen-ploča otkrivena je na zgradi prokupačkog Doma zdravlja. Na platou ispred Doma zdravlja je i pre nekoliko dana podignuta montažna aero-bolnica, na istom mestu gde je bila stacionirana i 1999. godine i ona će tu biti do petka.

  detaljnije
 • zdravstvo

  Misterija koliko će najboljih učenika biti zaposleno u zdravstvu na jugu

  Koliko će od ukupno 400 najuspešnijih medicinskih radnika sa srednjom stručnom spremom, čije je zapošljavanje najavilo Ministarstvo zdravlja, početi da radi u zdravstvenim ustanovama na jugu za sada je nepoznato. Sem u leskovačkoj Bolnici gde očekuju jednog ili dva nova radnika, u ostalim ustanovama nemaju informacije o tome da li će i koliko njih biti primljeno.

  (4) detaljnije