Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

akcija

 • ITrashchallenge-foto-dusancvetkovic

  Volonteri iz IT kompanija i udruženja prikupili 30 džakova smeća u Tvrđavi

  U akciji ITrash challenge u nedelju, 23. juna, više od 60 volontera iz IT kompanija, Visoke tehnicke škole, udruženja Spektar i Biologijakp , kao i građana koji su želeli da učestvuju, prikupilo je 30 džakova raznog otpada.

  (4) detaljnije
 • Susret planinara iz Srbije i Bugarske na vrhu

  Decenija susreta srpskih i bugarskih planinara na planini Ruj

  Jedna od najmasovnijih planinarskih akcija u Srbiji “Uspon na Ruj” ove godine održaće se 22. juna jubilarni 10. put, a tradicionalno, planinari i ljubitelji prirode iz Srbije i Bugarske, susrešće se na samom vrhu planine. Ukupna dužina kružne staze je 24 km, a oni sa slabijom kondicijom moći će da se popnu do vrha Rakitski kamen koji se nalazi na 1.456 metara, odakle će se vratiti u selo Rakita.

  (2) detaljnije
 • Lola izviđači Cerje

  U Cerju jubilarno takmičenje niškog Odreda izviđača "Lola"

  Prelazeći nepoznatu stazu i rešavajući zadatke iz oblasti signalizacije, orijentacije, topografije i prve pomoći izviđači i planinke će pokazati svoju spretnost i nadmetati se za pehar na Izviđačko-orijentacionom višeboju "Lola". Jubilarna 40. akcija održaće se od 7. do 9. juna u Cerju, nadomak Niša.

  detaljnije
 • Zimski uspon na Trem

  Ove subote planinarska akcija “Zimski uspon na Trem”

  Od Gornje Studene, preko Devojačkog groba, pa do najvećeg vrha Suve planine Trema vodiće staza na akciji “Zimski uspon na Trem”, koju tradicionalno organizuje Planinarski klub Železničar, a koja će se održati u subotu, 23. februara.

  (1) detaljnije
 • narodna biblioteka

  Besplatna članarina u biblioteci za đake sa jedinicom iz srpskog jezika

  Narodna biblioteka "Stevan Sremac" u Nišu prvi put organizuje neobičnu akciju - svim učenicima osnovnih i srednjih škola, koji su na tromesečju imali slabu ocenu iz srpskog jezika, daruje besplatnu godišnju članarinu. Popust od 50% na članarinu Biblioteka daje i svim zainteresovanima povodom Dana bibliotekara Srbije.

  (11) detaljnije
 • Bulevarska-olimpijada2;-foto:-K.-I

  Komšije se "nadmetale" u preskakanju bankina na "Bulevarskoj olimpijadi"

  Kako bi ukazala na to da je preskakanje pešačke ograde na ostrvima između kolovoza na niškom Bulevara Nemanjića nebezbedno i rizično, niška urbana gerila je nedavno organizovala "Bulevarsku olimpijadu" u kojoj je jedina disciplina bila preskakanje bankine, a komšije su rangirali i posle nekog vremena proglasili pobednike.

  (16) detaljnije
 • majmun visi sa kabla

  Niški gerilci “uselili” rode i majmune na kablove koji vise sa bandera

  Gnezda od kablova koja uglavnom "prave" kablovski operateri po Nišu, inspirisala su niške gerilce da u njih "usele" majmune i rode. Novom akcijom ova "tajna organizacija" želi da ukaže na problem bandera koje "napadaju" žice, a traže i odgovor na pitanje da li je to bezbedno za građane.

  (13) detaljnije
 • stoma-centar-nis-foto-jcm

  Pregledi i saveti za pacijente sa stomom u četvrtak u KC Niš

  Pacijenti koji zbog kolorektalnog karcinoma ili neke druge bolesti digestivnog trakta “nose” stomu - otvor na prednjem trbušnom zidu, moći će da se pregledaju, porazgovaraju sa hirurzima i stoma sestrama, kao i članovima udruženja “Nilko” u četvrtak 25. oktobra od 14 do 19 sati u Stoma centru niškog Kliničkog centra. Cilj akcije je, kažu organizatori, da pacijenti shvate da život sa stomom nije bauk i da ona “čuva glavu”, kao i da im se pruži dodatna psihološka pomoć.

  detaljnije
 • deda mraz

  Nišlije preko Deda Mraza mogu da "zatraže" informacije od javnog značaja

  Ulična akcija pod nazivom “Ako želiš informacije od javnog značaja, zašto ne pišeš Deda Mrazu?” biće održana na Trgu kralja Milana u Nišu u četvrtak od 15 do 17 sati. Aktivisti pozivaju građane da se informišu o važnom građanskom pravu koje preti da bude ugroženo - pravu na slobodan pristup informacijama od javnog značaja.

  detaljnije
 • Izvidjacka-akcija;-foto:-Odred-izvidjaca-Josif-Pancic

  U parku Čair izviđačka akcija u kojoj najmlađi postaju superheroji

  Ovogodišnja tradicionalna jesenja akcija izviđačkog Odreda "Josif Pančić" iz Niša, kako najavljuju, omogućiće najmlađim skautima da postanu superheroji na jedan dan, a u tome će pored Nišlija učestvovati i poleterci i pčelice iz Bele Palanke. Akciju organizuju u subotu 22. septembra u parku Čair.

  detaljnije
 • džoni ingliš

  U bioskopu "Vilin grad" nastavak priče u Džoniju Inglišu

  Čuvenog engleskog glumca i komičara Roana Etkinsona publika će moći ponovo da gleda na velikom platnu i u niškom bioskopu "Vilin grad", u nastavku priče o Džoniju Inglišu u kome igra nespretnog tajnog agenta, a film je na repertoaru od četvrtka 20. avgusta.

  detaljnije
 • Izviđači Stoliv

  "Pohod na začarano blago" ispunio kraj raspusta niškim izviđačima

  Izleti do tvrđave Goražde, Tivta i Gospe od Škrpjela, pravljenje čvorova za marame, brodića, maski i maketa, iscrtavanje majica i brojne druge aktivnosti ispunile su poslednje dane raspusta izviđačima koji su boravili u kampu niškog Odreda izviđača Lola. “Pohod na začarano ostrvo” bila je tema ovogodišnje izviđačke smene u Stolivu, a učestvovalo je više od 140 “skauta” iz Niša, Broda, Sarajeva i Zenice.

  detaljnije
 • Nikole Pašića

  Ulica Nikole Pašića u Nišu zatvara se za saobraćaj na dva sata

  Samo pešaka moći će da se prolazi delom Ulice Nikole Pašića od 18 do 20 sati, kako su saopštili iz Parking servisa, jer se u Nišu danas održava akcija "Automobil parkiraj, okolinu sačuvaj". Kolima i drugim motornim vozilima neće moći da se prolazi od parkinga preko puta Gradske uprave, do zgrade Muzeja.

  (14) detaljnije
 • krpljenje rupa Vrelo

  Meštani Vrela sami zakrpili rupe, jer ih nadležni godinama zaobilaze

  Ostatke starog asfalta koje su pronašli pored puta grejali su u improvizovanim kotlovima i tako zakrpili nekoliko rupa na putu u selu Vrelo kraj Niša, a na ovakvu akciju meštani su se odlučili, kako kažu, jer godinama mole da nadležni ne zaobilaze rupe kada prolaze kroz selo, već da ih zakrpe, ali više od 5 godina, kako kažu, to niko nije učinio.

  (7) detaljnije
 • Deveti međunarodni uspon na Ruj

  Susret planinara na planini Ruj

  Deveti po redu “Uspon na Ruj”, jedna od najpoznatijih planinarskih akcija u Srbiji, održaće se 23. juna kada će se planinari i ljubitelji prirode iz Srbije i Bugarske susresti na samom vrhu planine.

  detaljnije
 • hisar

  Tradicionalna šetnja u susret Svetskom danu zdravlja

  U parku Devet Jugovića i ove godine počeće tradicionalna šetnja kojom Planinarsko-skijaški klub “Kukavica” i Zavod za javno zdravlje u Leskovcu, sa svojim sugrađanim, obeležavaju Svetski dan zdravlja. Šetnja se, javljaju organizatori, održava 31. marta sa početkom u 10 sati.

  detaljnije
 • Stolska planina

  Osvajanje pet vrhova Stolske planine u jednom danu

  Ljubitelji prirode i rekreativci imaće priliku da sa planinarima u nedelju, 28. januara, obiđu 5 vrhova Stolske planine, za koje u niškom klubu "Preslap" kažu da su atraktivni i kada se posmatraju, "a kamoli kada se u njih zađe". Staza je kružna i prelazi preko upečatljivih vrhova Strvna, Leskova glava, Sinjoglavska čuka, Mali Stol i Korbes.

  (2) detaljnije
 • televizor

  Rotarijanci poklonili televizor Klinici za onkologiju u Nišu

  Video materijal o samopregledu dojke, prilagođen osobama sa oštećenim sluhom, ali i drugi televizijski prilozi koji imaju za cilj da edukuju, savetuju i motivišu korisnike dnevne bolnice onkološkog odeljenja Kliničkog centra u Nišu, biće prikazivan na novom televizoru koji su ovoj zdravstvenoj ustanovi poklonili Rotari i Rotarkt klub Niš.

  (1) detaljnije
 • Lopta Kosta

  Polufinala gotova, finale akcije "Stop! Svi na sport" na Vrtopu

  Grajom učenika više od 20 osnovnih škola iz Niša i okoline ispunjena je ovih dana Niška Banja, jer se u balon sali i na teniskim terenima održava akcija “Stop! Svi na sport”. Učenici 4. razreda imali su prilike da se nadmeću u slagalicama, igri memorije, kolektivnim sportovima, ali i atletici i streličarstvu, a finale na terenima na Vrtopu zakazano je za sutra.

  detaljnije
 • crni kvadrat

  Mediji zajedničkom akcijom za veću slobodu informisanja

  Grupa 27 medija, medijskih i nevladinih organizacija pokreće borbu za slobodu medija u Srbiji akcijom protiv medijskog mraka u četvrtak 28. septembra. Tačno u podne, portali će zamračiti svoje ekrane, a tog jutra štampana izdanja novina koji učestvuju u akciji izaći će sa crnim florom.

  (1) detaljnije