Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

albanska nacionalna manjina

 • Nedžat Behljulji

  Behljulji: Vučiću odgovaraju Muslijuove izjave

  Komentarišući separatističke izjave predsednika Nacionalnog saveta Albanaca Jonuza Muslijua, uticajni bujanovački privrednik Nedžat Behljulji smatra da je "moguće da su naručene iz Beograda".

  detaljnije
 • Srpsko-albanska salata

  Bilo bi lepo kada bismo bili hrabriji i usudili se da pređemo preko te linije podele. Videli bismo ljude koji su poput nas, sa istim brigama i problemima. Videli bismo građane koje takođe muči nesposobna država, nefunkcionalnost i nepostojanje institucija, niske plate i nezaposlenost. Shvatili bismo da oni zapravo i nisu toliko drugačiji od nas.

  (14) detaljnije
 • musliju

  Musliju bi da se sa Albanijom i Kosovom ujedini i Preševska dolina

  Šef Nacionalnog saveta Albanaca u Srbiji Jonuz Musliju podržao je eventualno ujedinjnje Albanije i Kosova, ali je rekao da ono nema smisla ako im se ne pripoje i Preševo, Bujanovac i Medveđa. Ivica Dačić pozvao međunarodnu zajednicu da reaguje.

  (3) detaljnije
 • Vuk Jeremić

  Jeremić: Ostajem pri svojoj izjavi, auto-put ka Tirani je put ka Velikoj Albaniji

  Nakon što je njegova izjava na predizbornom mitingu u Nišu naišla na ozbiljne kritike na društvenim mrežama, predsednički kandidat Vuk Jeremić je u intervjuu za Južne vesti ponovio da Albanci sve više kupuju kuće i stanove na jugu Srbije, a da bi izgradnja auto-puta ka Tirani "sutra mogla da bude kičma Velike Albanije".

  (11) detaljnije
 • vucic

  Vučić: Sledeći sastanak premijera zapadnog Balkana da bude u Nišu

  Premijer Srbije Aleksandar Vučić dok je bio u Sarajevu na sastanku premijera zapadnog Balkana, pozvao je svoje kolege da se sledeći put sastanu u Nišu, jer kako je rekao, taj grad na jugu Srbije “ima simbolično značenje”.

  (20) detaljnije
 • bujanovac

  Predsednik Albanije obišao na jug Srbije

  Oko podneva u zgradi Skupštine opštine Bujanovac, predsednik Albanije Bujur Nišani razgovarao je sa predstavnicima ove i opština Preševo i Medveđa i predstavnicima albanskih partija sa juga Srbije. U Srbiju ušao sa Kosova, a dočekao ga i šef Koordinacionog tela za jug Srbije Zoran Stanković.  

  (2) detaljnije
 • bujanovac

  Poseta predsednika Albanije bez međunacionalnih tenzija

  Predsednik Albanije Bujar Nišani posetiće u utorak 7. marta  opštine na jugu Srbije Bujanovac i Preševo. Kako je ranije za Južne vesti najavio predsednik Opštine Bujanovac Šaip Kamberi, protokolom je predviđeno da će se sastati sa institucionalnim predstavnicima Albanaca i prisustvovati kulturno-umetničkom programu u Bujanovcu, dok još uvek nije poznato sa kim će se susresti u Preševu.

  (3) detaljnije
 • fdsf

  Nakon 70 godina predsednik Albanije u poseti jugu Srbije

  Poseta predsednika Albanije Srbiji biće prva od 1948. godine, kada je našu zemlju posetio tadašnji predsednik Enver Hodža. Sadašnji albanski lider Bujar Nišani dolazi 7. marta i sastaće se sa lokalnim albanskim zvaničnicima u Bujanovcu i Preševu.

  (5) detaljnije
 • Tribina mikrofon Ilustracija KOSTA Juzne vesti

  Međunacionalni odnosi tema tribine nedeljnika "Vreme" u Preševu

  Koliko stereotipi i predrasude utiču na razvoj odnosa, šta spaja, a šta deli narode, o srpsko-albanskim i drugim odnosima naroda na Balkanu biće reči na tribini koja će biti održana 20. decembra od 17 sati u preševskom Domu kulture.

  detaljnije
 • vlada

  Vlada Srbije u Nišu od 13. oktobra

  Iako je ranije najavljivana za 10. oktobar, sednica Vlade Srbije će u Nišu, kako je rekao gradonačelnik Darko Bulatović, biti ipak od 13. Ranije je najavljeno da će srpsko-albanski poslovni forum biti održan 14. oktobra, a i dalje je neizvesno kada će premijer Aleksandar Vučić primati građane.

  (9) detaljnije
 • Skenderbeg

  Karađorđev trg u Bujanovcu postaje Skenderbegov

  Opštinski Savet za međunacionalne odnose odobrio promenu naziva Trga Karađorđa Petrovića u Skenderbegov trg, pa se čeka još odluka Ministarstva, prenose Bujanovačke vesti.

  (4) detaljnije
 • vucic i rama

  Vučić: Sastaću se sa premijerom Albanije u Nišu

  Premijeri Srbije i Albanije - Aleksandar Vučić i Edi Rama sastaće se u Nišu u oktobru u okviru poslovnog foruma koji će biti organizovan, ali kako je rekao srpski premijer, neće biti zajedničke sednice dve vlade kako se juče spekulisalo u medijima.

  (13) detaljnije
 • 490x370-vucic-i-rama

  Zajednička sednica vlada Srbije i Albanije septembra u Nišu?

  Izgradnja auto-puta Niš - Tirana, jačanje privredne saradnje, kao i odnosa Srba i Albanaca u regionu biće teme zajedničke sednice vlada Srbije i Albanije, koja bi trebalo uskoro da bude održana u Nišu.

  (17) detaljnije
 • Razglednice-za-Ministarstvo-Presevo-foto-i.m..jpg

  Preševljani na razglednicama ispisivali zahteve nadležnima

  Pravo na socijalnu pomoć, dodatak za pomoć i negu, osposobljavanje za rad i pomoć u kući samo su neki od zahteva koje su Preševljani ispisivali na razglednicama koje će biti poslate Ministarstvu za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja.

  detaljnije
 • skenderbeg

  Musliju želi spomenik Skenderbegu u Nišu

  Predsednik Nacionalnog saveta Albanaca i predsednik parlamenta u Bujanovcu Jonuz Musliju predložiće postavljanje spomenika Skenderbegu u Nišu. Istoričari kažu da ovaj albanski vojskovođa nije dovoljno značajan za Niš da bi imao spomenik u ovom gradu.

  (19) detaljnije
 • Glasanje
  Izbori 2016

  U Bujanovcu i Preševu više glasača nego stanovnika

  Dok je u birački spisak za lokalne izbore u Bujanovcu upisano 42.298 građana, po zvaničnim podacima ta opština ima 10 % manje stanovnika. U Preševu je razlika još i veća - pravo glasa ima 37.474 građana, a tamo živi čak 7.800 manje ljudi.

  (2) detaljnije
 • 490x370-Presevo.jpg
  Izbori 2016

  Albanci već obezbedili mesto u Skupštini Srbije?

  Bez obzira na to što samo jedna od 7 albanskih partija učestvuje na srpskim parlamentarnim izborima, Albanci juga Srbije će samim učestvovanjem na izborima Partije za demokratsko delovanje u budućem parlamentu skoro sigurno imati bar jednog poslanika.

  (2) detaljnije