Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

autizam

 • Pozorište lutaka

  “Zona Zamfirova” - predstava članova Udruženja za pomoć osobama sa autizmom u Nišu

  Gradsko udruženje za pomoć osobama sa autizmom iz Niša pripremilo je inkluzivnu predstavu “Zona Zamfirova” koja će biti odigrana u petak, 3. marta, od 18 sati u Lutkarskom pozorištu. Zajedno sa decom iz tog Udruženja, u predstavi učestvuju i deca iz osnovnih škola “Ćele kula” i “Bubanjski heroji”, učenici specijalne škole sa domom učenika “Bubanj”, deca romske nacionalnosti i studenti Filozofskog fakulteta u Nišu.

  detaljnije
 • 1639140342511

  "Stop petardama" - apel za mirne novogodišnje praznike dece sa teškoćama u razvoju

  Parole “Ne bacaj petarde” i “Uživaj u proslavi praznika ali dozvoli i meni da uživam” našle su se na posterima koji će se narednih dana lepiti u gradovima širom Srbije kako bi se skrenula pažnja javnosti na probleme dece sa autizmom i smetnjama u razvoju za vreme novogodišnjih praznika. Svako ko želi da doprinese ovoj maloj zajednici moćiće da izradi postere i zalepi ih u svom komšiluku ili lokalu.

  (12) detaljnije
 • oficirski dom niš

  Radovi umetnika sa autizmom na izložbi u Oficirskom domu u Nišu

  Kako Vladimir Ilić koji boluje od autizma osećanja umesto rečima iskazuje na platnu, publika će moći da pogleda na izložbi Slika kao reč , koja će od 3. do 5. decembra biti otvorena u Oficirskom domu u Nišu. Prema rečima stručnjaka iz Centra "Mara", čiji je autor korisnik, radovi pokazuju kako je uz predan rad moguće savladati brojne prepreke, i od faze precrtavanja slika doći do dela koja su prikaz ličnih osećanja sreće i zadovoljstva.

  (1) detaljnije
 • veselin2-foto-priatnaarhiva

  Nerazumevanje okoline najčešći problem osoba sa autizmom, neophodna sistemska podrška

  Da su registar osoba koje imaju autizam i sistemska podrška neophodni, jer su krizne situacije pokazale da su deca i roditelji uglavnom prepušteni sebi, ukazuje na Međunarodni dan osoba sa autizmom dr Miodrag Stanković. Ono što osobama sa autizmom često predstavlja problem je i nerazumevanje okoline, te je tako porodica Simonović iz Pirota najveće neprijatnosti doživela od komšija iz zgrade.

  (4) detaljnije
 • Miomir Dejanović

  Poverenica: Premeštajem učitelja iz Vranja u seosku školu prekršena 3 zakona

  Zbog učitelja iz Vranja i njegovog, kako je tvrdio, nepravednog premeštaja u seosku školu jer direktorka “Pete škole” nije uzela u obzir činjenicu da on brine o autističnom sinu, te da se njegovim premeštajem ruši porodična rutina, reagovala je Poverenica za zaštitu ravnopravnosti. Njeno mišljenje je da direktorka premeštajem učitelja u izdvojeno odeljenje u Donjem Neradovcu jeste počinila diskriminaciju i prekršila 3 zakona, a preporuka je da učitelja najkasnije školske 2020/21. godine vrati u matičnu školu i da ubuduće ne krši antidiskriminacione propise.

  detaljnije
 • Miomir Dejanović štrajk gladju vranje foto milica dejanovic

  Učitelj iz Vranja prekinuo štrajk glađu - postignut dogovor sa direktorkom škole

  Učitelj OŠ “Svetozar Marković” prekinuo je štrajk glađu koji je započeo ranije danas, nakon što je postigao dogovor sa direktorkom da bude premešten u seosku školu samo ove školske godine. Na štrajk glađu odlučio se zato što smatra da mu je briga o autističnom sinu ugrožena zbog premeštaja, jer situacija nije bila rešena ni nakon tri meseca od odluke o premeštaju.

  detaljnije
 • Miomir Dejanović

  Učitelj iz Vranja štrajkuje glađu - briga o autističnom sinu ugrožena zbog premeštaja

  Učitelj OŠ “Svetozar Marković” u Vranju Miomir Dejanović započeo je danas štrajk glađu, nakon što se već tri meseca situacija oko njegovog premeštaja u seosku školu ne rešava. On smatra da je nepravedno prebačen jer nije uzeta u obzir činjenica da brine o autističnom detetu i da se njegovim premeštajem ruši porodična rutina i onemogućava dalje školovanje njegovog sina.

  (5) detaljnije
 • Miomir Dejanović

  Učitelj iz Vranja bori se protiv premeštaja, da bi mogao da brine o autističnom sinu

  Iako je godinama predavao u “Petoj školi” u Vranju, učitelj Miomir Dejanović prebačen je u školu u Donjem Neradovcu zbog manje upisanih prvaka. Dejanović smatra da je nepravedno prebačen jer direktorka nije uzela u obzir činjenicu da on brine o autističnom detetu, te se njegovim premeštajem “ruši” porodična rutina. Direktorka škole smatra da je sve po zakonu i da nije ugrozila prava učitelja i porodice. Istog stava su i u Školskoj upravi i napominju da moral i odluka direktorke nisu u njihovoj nadležnosti.

  detaljnije
 • Pirot treći grad koji dobija ovakvu medicinsku sobu

  Otvara se medicinska soba u Pirotu za edukaciju osoba sa autizmom

  Nakon Novog Sada i Kragujevca, Savez udruženja Srbije za pomoć osobama sa autizmom otvoriće danas u školi “Mladost” u Pirotu medicinsku sobu za pomoć osobama sa ovim poremaćajem.

  (1) detaljnije
 • klinicki

  Niški Klinički obojen u plavo u znak podrške osobama sa autizmom

  Svetski dan osoba sa autizmom u Nišu će biti simbolično obeležen tako što će večeras od 20 sati do ponoći nova zgrada Kliničkog centra biti “obojena” svetlosnim topovima u plavu, boju prijateljstva sa osobama sa autizmom.

  (2) detaljnije
 • IMG-6418

  Studenti sporta vežbaju sa decom sa autizmom

  Da fizička aktivnost može da kod dece sa autističnim spektrom smanji hiperaktivnost, pojača koncentraciju i pomogne im da razviju doživljaj pripadnosti grupi na delu pokazuju master studenti niškog Fakulteta sporta, koji deci sa autizmom drže nastavu fizičkog vaspitanja.

  (1) detaljnije
 • ranjive grupe

  Predstavom pozivaju na toleraciju prema deci sa autizmom

  Predstavom na koju su pozvana deca sa smetnjama u razvoju, kao i predstavnici udruženja, grada i Ministarstva socijalne politike, Pozorište lutaka u Nišu želi da ukaže da celo društvo mora da sarađuje i uči kako se treba ophoditi prema deci sa autizmom.

  (1) detaljnije
KOMENTAR DANA