Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

autizam

  • deca, ruka, nebo

    Svetski dan autizma - I dalje nepoznato koliko se građana bori sa autizmom

    Tačan broj osoba sa autizmom se ne zna ni u Srbiji, ni u Nišu, a roditelji godinama govore “da će svi biti zaprepašćeni brojevima, ako ih valjano prebroje”. Formiranje nacionalnog registra osoba sa autizmom pomoglo bi da se obezbedi dovoljan broj stručnih kadrova, da se rano interveniše i da se tako osobe sa autizmom u potpunosti uključe u društvo, smatra zaštitnik građana Zoran Pašalić.

    (3) detaljnije
  • veljko

    Gimnazijalac iz Vranja novac od nagrade dao Udruženju dece obolele od autizma

    Novac koji je osvojio na literarnom konkursu Veljko Pešić, učenik drugog razreda Gimnazije "Bora Stanković" iz Vranja, uplatio je na račun Udruženja dece obolele od autizm. Iz "Zadužbine Olge i Nikole J. Dinića potpukovnika u penziji iz Vranja" koja je organizovala konkurs kažu da je Veljkov gest primer plemenitosti i širine u mišljenju i osećanju, onih pravih vrednosti koje se usvajaju u porodici da bi se i u školi podsticale i negovale.

    (2) detaljnije
  • pletenje, stari zanati

    Humanitarni bazar u Kazandžijskom sokačetu

    Lokalni umetnici i zanatlije izložiće svoje radove u petak, 26. januara, od 12 sati, na humanitarnom bazaru u kafiću “Na ćošku” u Kazandžijskom sokačetu. Prihod od prodaje namenjen je osobama sa autizmom i njihovim porodicama.

    (2) detaljnije
  • delta

    “Tiha kupovina” u niškim tržnim centrima u znak podrške osobama sa autizmom

    Svakog utorka i četvrtka u oktobru u tržnim centrima Delta Planet i Forum u Nišu, prvi sat po otvaranju biće bez muzike, sa prigušenim svelima i bez razglasa. Sve to kako bi se kupovina prilagodila osobama sa autizmom i senzornim smetnjama, kojima takva rutinska aktivnost može da izazove neprijatnost.

    (4) detaljnije
  • jelena petkovic dan

    Majka deteta sa autizmom: Kada nas budu prebrojali, ti brojevi zaprepastiće i državu i nas

    Učestalost autizma kod dece je poslednjih godina sve veća, a rano otkrivanje, terapije i socijalizacija ključni su za napredak deteta. Tačan broj osoba sa autizmom u Srbiji se ne zna, a kada bude formiran registar, zaprepastiće se i država i roditelji, smatra majka deteta sa autizmom Jelena Petković. Ona je u emisiji “15 minuta” govorila o potrebama dece sa autizmom, njihovim talentima, mogućnostima i podršci.

    (5) detaljnije
  • niš centar

    Počinje obeležavanje “Plave nedelje” u Nišu

    Organizacija “Dan” i Gradsko udruženje za pomoć osobama sa autizmom povodom Svetskog meseca autizma, od 2. do 7. aprila nizom aktivnosti obeležavaju “Plavu nedelju”.

    detaljnije
  • Pozorište lutaka

    “Zona Zamfirova” - predstava članova Udruženja za pomoć osobama sa autizmom u Nišu

    Gradsko udruženje za pomoć osobama sa autizmom iz Niša pripremilo je inkluzivnu predstavu “Zona Zamfirova” koja će biti odigrana u petak, 3. marta, od 18 sati u Lutkarskom pozorištu. Zajedno sa decom iz tog Udruženja, u predstavi učestvuju i deca iz osnovnih škola “Ćele kula” i “Bubanjski heroji”, učenici specijalne škole sa domom učenika “Bubanj”, deca romske nacionalnosti i studenti Filozofskog fakulteta u Nišu.

    detaljnije
  • 1639140342511

    "Stop petardama" - apel za mirne novogodišnje praznike dece sa teškoćama u razvoju

    Parole “Ne bacaj petarde” i “Uživaj u proslavi praznika ali dozvoli i meni da uživam” našle su se na posterima koji će se narednih dana lepiti u gradovima širom Srbije kako bi se skrenula pažnja javnosti na probleme dece sa autizmom i smetnjama u razvoju za vreme novogodišnjih praznika. Svako ko želi da doprinese ovoj maloj zajednici moćiće da izradi postere i zalepi ih u svom komšiluku ili lokalu.

    (12) detaljnije
  • oficirski dom niš

    Radovi umetnika sa autizmom na izložbi u Oficirskom domu u Nišu

    Kako Vladimir Ilić koji boluje od autizma osećanja umesto rečima iskazuje na platnu, publika će moći da pogleda na izložbi Slika kao reč , koja će od 3. do 5. decembra biti otvorena u Oficirskom domu u Nišu. Prema rečima stručnjaka iz Centra "Mara", čiji je autor korisnik, radovi pokazuju kako je uz predan rad moguće savladati brojne prepreke, i od faze precrtavanja slika doći do dela koja su prikaz ličnih osećanja sreće i zadovoljstva.

    (1) detaljnije
  • veselin2-foto-priatnaarhiva

    Nerazumevanje okoline najčešći problem osoba sa autizmom, neophodna sistemska podrška

    Da su registar osoba koje imaju autizam i sistemska podrška neophodni, jer su krizne situacije pokazale da su deca i roditelji uglavnom prepušteni sebi, ukazuje na Međunarodni dan osoba sa autizmom dr Miodrag Stanković. Ono što osobama sa autizmom često predstavlja problem je i nerazumevanje okoline, te je tako porodica Simonović iz Pirota najveće neprijatnosti doživela od komšija iz zgrade.

    (4) detaljnije
  • Miomir Dejanović

    Poverenica: Premeštajem učitelja iz Vranja u seosku školu prekršena 3 zakona

    Zbog učitelja iz Vranja i njegovog, kako je tvrdio, nepravednog premeštaja u seosku školu jer direktorka “Pete škole” nije uzela u obzir činjenicu da on brine o autističnom sinu, te da se njegovim premeštajem ruši porodična rutina, reagovala je Poverenica za zaštitu ravnopravnosti. Njeno mišljenje je da direktorka premeštajem učitelja u izdvojeno odeljenje u Donjem Neradovcu jeste počinila diskriminaciju i prekršila 3 zakona, a preporuka je da učitelja najkasnije školske 2020/21. godine vrati u matičnu školu i da ubuduće ne krši antidiskriminacione propise.

    detaljnije
  • Miomir Dejanović štrajk gladju vranje foto milica dejanovic

    Učitelj iz Vranja prekinuo štrajk glađu - postignut dogovor sa direktorkom škole

    Učitelj OŠ “Svetozar Marković” prekinuo je štrajk glađu koji je započeo ranije danas, nakon što je postigao dogovor sa direktorkom da bude premešten u seosku školu samo ove školske godine. Na štrajk glađu odlučio se zato što smatra da mu je briga o autističnom sinu ugrožena zbog premeštaja, jer situacija nije bila rešena ni nakon tri meseca od odluke o premeštaju.

    detaljnije
  • Miomir Dejanović

    Učitelj iz Vranja štrajkuje glađu - briga o autističnom sinu ugrožena zbog premeštaja

    Učitelj OŠ “Svetozar Marković” u Vranju Miomir Dejanović započeo je danas štrajk glađu, nakon što se već tri meseca situacija oko njegovog premeštaja u seosku školu ne rešava. On smatra da je nepravedno prebačen jer nije uzeta u obzir činjenica da brine o autističnom detetu i da se njegovim premeštajem ruši porodična rutina i onemogućava dalje školovanje njegovog sina.

    (5) detaljnije
  • Miomir Dejanović

    Učitelj iz Vranja bori se protiv premeštaja, da bi mogao da brine o autističnom sinu

    Iako je godinama predavao u “Petoj školi” u Vranju, učitelj Miomir Dejanović prebačen je u školu u Donjem Neradovcu zbog manje upisanih prvaka. Dejanović smatra da je nepravedno prebačen jer direktorka nije uzela u obzir činjenicu da on brine o autističnom detetu, te se njegovim premeštajem “ruši” porodična rutina. Direktorka škole smatra da je sve po zakonu i da nije ugrozila prava učitelja i porodice. Istog stava su i u Školskoj upravi i napominju da moral i odluka direktorke nisu u njihovoj nadležnosti.

    detaljnije
  • Pirot treći grad koji dobija ovakvu medicinsku sobu

    Otvara se medicinska soba u Pirotu za edukaciju osoba sa autizmom

    Nakon Novog Sada i Kragujevca, Savez udruženja Srbije za pomoć osobama sa autizmom otvoriće danas u školi “Mladost” u Pirotu medicinsku sobu za pomoć osobama sa ovim poremaćajem.

    (1) detaljnije
  • klinicki

    Niški Klinički obojen u plavo u znak podrške osobama sa autizmom

    Svetski dan osoba sa autizmom u Nišu će biti simbolično obeležen tako što će večeras od 20 sati do ponoći nova zgrada Kliničkog centra biti “obojena” svetlosnim topovima u plavu, boju prijateljstva sa osobama sa autizmom.

    (2) detaljnije
  • IMG-6418

    Studenti sporta vežbaju sa decom sa autizmom

    Da fizička aktivnost može da kod dece sa autističnim spektrom smanji hiperaktivnost, pojača koncentraciju i pomogne im da razviju doživljaj pripadnosti grupi na delu pokazuju master studenti niškog Fakulteta sporta, koji deci sa autizmom drže nastavu fizičkog vaspitanja.

    (1) detaljnije
  • ranjive grupe

    Predstavom pozivaju na toleraciju prema deci sa autizmom

    Predstavom na koju su pozvana deca sa smetnjama u razvoju, kao i predstavnici udruženja, grada i Ministarstva socijalne politike, Pozorište lutaka u Nišu želi da ukaže da celo društvo mora da sarađuje i uči kako se treba ophoditi prema deci sa autizmom.

    (1) detaljnije
KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: