Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

berba višanja

  • otkup višnje

    Bliži se kraju berba višanja u Toplici, kvalitet i cena ispod očekivanja

    Mali procenat suve materije, pucanje i trulež ploda i pre nego što sazri, ali pre svega i niska otkupna cena od 30 do 50 dinara, obeležili su ovogodišnju berbu višanja u Topličkom okrugu, koja se ovih dana privodi kraju. Zbog nerentabilne cene i skupih berača koji su uzimali 20 dinara za ubrani kilogram, mnogi višnjari su i ove, kao i prethodnih godina, ostali neobrani, što dugoročno dovodi do bolesti i sušenja stabala pa je sve manje zasada čuvene oblačinske višnje po kojoj je toplički kraj ranije bio poznat ne samo u Srbiji, već i u čitavoj Evropi.

    (5) detaljnije
  • višnje

    Počinje berba višanja u Toplici, kvalitet kažu lošiji, a cena se ne zna

    Od utorka počinje berba berba višanja u Toplici, prema najavama kvalitet je ove godine lošiji u odnosu na prethodne zbog malog procenta suve materije, a zbog velike vlažnosti i kiše višnja je počela da puca i trune, pa je pred poljoprivrednicima u tom kraju još jedan neizvestan period i briga hoće li moći da uberu svoje zasade i naplate bar deo uloženog novca.

    (4) detaljnije
  • višnje

    Ministarka poljoprivrede najavila inspekcijske kontrole tokom otkupa višnje na jugu Srbije

    Kako bi sprečili podvale otkupljivača da plaćaju voćarima u Toplici drugu umesto prvu klasu višnje, sve inspekcijske službe u predstojećoj sezoni branja ovog najrasprostranjenijeg voća u tom kraju biće na terenu i kontrolisati otkup. Tokom posete Prokuplju, ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković je najavila veće kontrole otkupnih mesta i kontrolu kvaliteta višnje čija se berba očekuje za desetak dana, ali i veće subvencije za tri okruga na jugu Srbije.

    (3) detaljnije
  • višnje

    Višnjari odustaju od berbe i nude besplatno voće da ne bi propalo

    Niska otkupna cena od 35, berači koji se plaćaju i do 25 dinara, ali i prestanak otkupa samo su neki od problema koji i ove godine imaju proizvođači najpoznatije voćaraske kulture u Toplici, oblačinske višnje. Zato mnogi voćari odustaju od berbe, a neki su svoje proizvode ponudili da ljudi besplatno uberu koliko im treba, samo da ne propadne.

    (18) detaljnije
  • otkup višnje

    Otkupna cena višnje 40 dinara, voćari nezadovoljni jer cena i dalje pada

    Iako je bilo najave da će početna cena za otkup višnje biti 70 za prvu i 50 za drugu klasu, otkupljivači su samo dan ili dva na početku berbe ponudili cenu od 50 dinara, onda je snizili na 40 dinara i već ima najave da će narednih dana otkup pasti na 35 ili čak 30 dinara. Poljoprivrednici nisu zadovoljni cenom, smatraju je sramnom, međutim većina njih i dalje bere svoje oćnjake, iako veću korist od njihovog rada imaju čak i berači koji uzimaju 20 dinara za ubrani kilogram.

    (19) detaljnije
  • višnje

    Počinje berba višanja u Toplici, početna cena za prvu klasu oko 70 dinara

    Za nekoliko dana počeće berba višanja u Topličkom okrugu, a otkupljivači najavljuju da bi početna cena mogla biti između 50 i 70 dinara po kilogramu, u zavisnosti da li je prva ili druga klasa. Kako će biti kada počne otkup i po kojoj ceni će se plaćati oblačinska višnja, poznata u svetu po svom kvalitetu, još je neizvesno jer hladnjačari kažu da će o tome odlučivati ponuda i potražnja, ali i sam kvalitet.

    (3) detaljnije
  • višnje

    Rod višnje u Toplici biće prepolovljen bez obilnijih padavina

    Jutarnji mrazevi i duži vremenski period bez padavina ovog proleća za sada nisu uticali na razvoj ploda oblačinske višnje u topličkom kraju, ali poljoprivredni stručnjaci kažu da, ukoliko u narednih desetak dana ne dođe do obilnijih padavina, rod višnje će biti prepolovljen, a i ono što ostane biće lošeg kvaliteta.

    (2) detaljnije
  • višnje

    Počela berba višanja u Toplici, cena i ove godine ispod očekivane

    Na teritoriji prokupačke opštine, na površini od preko 2.000 hektara počela je berba višanja, a prema najavama otkupljivača, otkupna cena će biti na nivou prošlogodišnje pa će se za kilogram višnje prve klase plaćati 40, dok će druga klasa biti 30 dinara.Početna cena je za topličke voćare i ove, kao i prethodnih godina ispod očekivane, jer je, kako tvrde, za minimalnu rentabilnost u proizvodnji i eventualno malu zaradu potrebno da cena višnje bude bar 70 dinara.

    (26) detaljnije
  • višnje

    Za desetak dana počinje berba višanja u Toplici - rod manji, a otkupna cena neizvesna

    Do početka berbe oblačinske višnje na teritoriji Topličkog okruga ostalo još desetak dana, a kao i prethodnih godina i ove se još ne zna početna otkupna cena. Stručnjaci za poljoprivredu kažu da će rod biti umanjen za 20 do 30 %, ali da će u odnosu na prošlu godinu kvalitet biti bolji.

    (12) detaljnije
  • višnje

    Voćari nezadovoljni otkupnom cenom višnje, u Leskovcu neki i odustaju od berbe

    Nakon što 2 dana proizvođači u prokupačkom kraju nisu brali višnju jer je otkup bio obustavljen, višnjari su se vratili u svoje voćnjake. Otkup je nastavljen, a iako nisu zadovoljni cenom, koja sada iznosi 25 dinara za kilogram, drugu mogućnost nemaju. Nezadovoljni otkupnom cenom su i višnjari u leskovačkom kraju, a deo njih obustavio je berbu.

    (11) detaljnije
  • VIŠNJE A KOSTIC

    Višnjari u problemu, uz nisku cenu obustavljen i otkup

    Voćari sa teritorije Prokuplja već drugi dan ne beru višnje, jer su otkupljivači obustavili otkup, pa je većina njih u panici hoće li moći da prodaju svoje proizvode. O niskoj otkupnoj ceni koja je na većini mesta 25, ponegde 30 dinara, više niko i ne razmišlja, već je sada prioritet kako obrati i prodati višnju. Otkupljivači tvrde da je došlo do zastoja u hladnjačama i da će se otkup već možda sutra nastaviti.

    (14) detaljnije
  • berba

    Počela berba višanja, zbog niske cene mnogi voćnjaci u Toplici biće uništeni

    Otkupna cena od 25 do 30 dinara, najava da za nekoliko dana više i neće biti otkupa, samo su neke od informacija koje na početku berbe višanja muče voćare iz prokupačkih sela. Za berače ratari moraju da izdvoje od 18 do 20 dinara za ubrani kilogram, pa njima ostaje tek manji deo, iako su mnogo truda i znoja uložili da bi sačuvali svoje voćnjake i stigli do berbe. Neki od njih najavljuju da će uništiti svoje voćnjake i preći na gajenje isplativijih kultura.

    (33) detaljnije
  • visnje

    Berba višanja počinje za koji dan, otkupljivači još kriju cenu

    Iako je do početka berbe višanja na teritoriji Topličkog okruga ostalo još samo nekoliko dana, do danas se ne zna početna otkupna cena, a ratari smatraju da će ovo biti još jedna godina u nizu u kojoj će na njihovom znoju i radu zaraditi otkupljivači i hladnjačari, te da će za njih ostati tek toliko da plate berače i povrate bar deo uloženog novca. Hladnjačari za sada ćute o otkupnoj ceni.

    (10) detaljnije
  • maline

    DSS: Nereagovanjem država uništava proizvođače malina i višanja

    Iako se u Jablaničkom okrugu višnje i maline gaje "na veliko", i ove godine su proizvođači imali problema zbog malih otkupnih cena. Umesto 150 dinara, maline su prodavane za 100 dinara, a cena višnje bila je svega 40 dinara po kilogramu, zbog čega su proizvođači obustavili berbu. Nereagovanjem na probleme poljoprivrednika, smatraju u leskovačkoj Demokratskoj stranci Srbije, država uništava sela i seoska domaćinstva.

    (4) detaljnije
  • maline

    Leskovački malinari nezadovoljni otkupnom cenom, višnjari odustali od berbe

    Iako su nadležni za otkupnu cenu maline najavljivali minimum od 150 dinara po kilogramu, u leskovačkom kraju je poljoprivrednici prodaju za 130 dinara za prvu klasu i 90 dinara za drugu. Proizvođači ističu da cenama nisu zadovoljni, a najlošije su prošli proizvođači višnje, jer je otkup u sred berbe, zbog lošeg kvaliteta, prekinut.

    (1) detaljnije
  • višnje

    I ove godine otkazani "Dani višnje" u Prokuplju

    Neredovan otkup i niska cena višnje razlozi su zbog kojih su i ove godine otkazane manifestacije posvećene ovom voću - "Dani višnje" i "Toplički sabor višnjara", koji su trebali da se održe 5. i 6. jula u Prokuplju i Velikoj Plani.

    (2) detaljnije
  • pk

    Od ove godine se sezonskim radnicima uz naknadu uplaćuju i doprinosi

    Za angažovanje sezonskih radnika, koje poljoprivrednici upošljavaju na raznim poslovima najčešće tokom sezone berbe višnje i šljive, pored naknade po satu koja ne sme biti manja od 155,33 dinara, od sada će morati da im se uplaćuju i doprinosi koji na dnevnom nivou na osnovu minimalne osnovice iznose 303 dinara.

    (3) detaljnije
  • visnje foto a.k.

    Otkupna cena višnje u Prokuplju 70 dinara

    Na teritoriji prokupačke opštine, na površini od oko 2.000 hektara, počela je berba višanja. Otkupna cena je duplo veća od prošlogodišnje, ali voćari nisu zadovoljni zbog skoro duplo smanjenog prinosa usled prolećnog mraza.

    (1) detaljnije
  • visnje

    Tone višanja propadaju u Merošini

    Hektari pod višnjom neobrani, otkup neorganizovan, cena višnje daleko ispod očekivanja proizvođača, veliki deo roda uništen gradom - u najkraćem je opis trenutne situacije u Merošini gde se gaji prvoklasna oblačinska višnja.

    (19) detaljnije
  • Slab rod višanja u Leskovcu

    U Jablaničkom okrugu rod višanja umanjen za čak 70% u odnosu na prošlu godinu.

    detaljnije
KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: