Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

bezbednost dece

  • oš stefan nemanja

    "Vaspitna uloga kamera" - niška škola "Stefan Nemanja" ima ih 10 godina u učionicama

    Da kamere u školskim učionicama ne pomažu samo u rešavanju problema nasilja među učenicima već i u nizu “bezazlenih” situacija poput onih kada dete izgubi novac ili zaboravi gde je ostavilo stvari, iskustvo je Osnovne škole “Stefan Nemanja” u Nišu koja već desetak godina ima video-nadzor u učionicama.

    (7) detaljnije
  • 20211008_155755

    Kamere u učionici niške škole - veća bezbednost đaka ili kršenje privatnosti

    Ako se svi usaglase, u učionicama Osnovne škole “Dušan Radović” biće postavljene kamere. Dok pojedini roditelji brinu ko će i zašto snimati njihovu decu i za vreme nastave, iz škole uveravaju da se sve radi zbog bezbednosti dece. Prosvetari kažu da bi uprkos neprijatanom osećaju, radili svoj posao isto kao i da nisu pod “okom kamere”, ali pravnici upozoravaju da su benefiti takvog poteza neuporedivo manji od količine kršenja privatnosti.

    (12) detaljnije
  • mala plana

    Meštani Male Plane konačno dobijaju saobraćajnu signalizaciju kod škole

    Višegodišnji napor meštana prokupačkog sela Male Plane u rešavanju bezbednosnog problema duž magistralnog puta Niš - Priština mogao bi uskoro da bude okončan. Nakon mnogobrojnih zahteva i inicijativa, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je odobrilo postavljanje vertikalne i horizontalne saobraćajne signalizacije na tom delu, što će značajno unaprediti bezbednost svih učesnika u saobraćaju, a posebno učenika Osnovne škole "Svetislav Mirković Nenad".

    (1) detaljnije
  • kruzni tok

    Rizik od saobraćajnih nezgoda u Srbiji dva puta veći nego u Evropi

    Da bi građani Srbije bili bezbeni u saobraćaju, potrebno je usvojiti koncept planiranja gradova gde će postojati hijerarhija mobilnosti u kojoj će “ranjive” kategorije u koje spadaju pešaci imati prednost u odnosu na “najjaču” kategoriju - automobile, tvrdi saobraćajni inžinjer i veštak Igor Velić iz Sigurnih staza i dodaje da Srbija za prosekom bezbednosti u EU kasni 15, a za najbezbednijom Švedskom 25 godina. Glavni razlog su, kaže, “kreatori saobraćajne politike” koji žive u 80-im godinama.

    (28) detaljnije
  • mala plana

    Meštani Male Plane ponovo upozoravaju na rizik po decu na putu do škole

    Iako su još početkom godine potpisali peticiju na koju niko nije reagovao, a gde su tražili da se poveća bezbednost dece oko Osnovne škole “Svetislav Mirković Nenad” u Maloj Plani kod Prokuplja, meštani tog sela već nekoliko dana performansom i prelaskom po nekoliko puta pešački prelaz preko državnog puta Niš - Merdare pokušavaju da skrenu pažnju javnosti kako bi im se rešio problem.

    (3) detaljnije
  • pešački prelaz, niš

    65.000 evra za "Sigurne puteve od kuće do škole" u Nišu

    Anketiranje dece, njihovih roditelja i nastavnog osoblja škole, analiza ankete i utvrđivanje najčešće i najugroženije trase, edukacije dece, deljenje promotivnog materija i opremanje signalizacijom puteve, posao je vredan 7.681.980,00 dinara koji će, izborom na tenderu, raditi somborska firma Boja i beogradska Signo koja je ranije izabrana i da za 65.000 evra utvrdi koji je najnebezbedniji pešački prelaz i osvetlii ga.

    (6) detaljnije
  • gradska kuca, gradonacelnica

    Organizacije civilnog društva traže da budu u Savetu za bezbednost Niša

    Nakon nemilih događaja u zemlji, Grad Niš formirao je Savet za bezbednost koji broji 25 članova. Među njima nema predstavnika niških organizacija civilnog društva, koje zbog toga izražavaju nezadovoljstvo i zahtevaju od lokalne vlasti, da na čelu sa gradonačelnicom Draganom Sotirovski, preispitaju svoju odluku i po hitnom postupku za članove Saveta imenuju i predstavnike iz civilnog sektora.

    (2) detaljnije
  • staza za bicikliste

    "Bezbedna staza-bezbedna žena" - planirana adaptacija biciklističkih staza u Nišu

    Da bi se povećala bezbednost kretanja žena, dece i mladih na biciklističkim i pešačkim stazama - Niš će učestvovati u projektu "Bezbedna staza-bezbedna žena", vrednom oko 750.000 dinara, u okviru kog će biti adaptirano 500 m biciklističkih staza u gradu, ali za sada nije poznato na kojoj tačno lokaciji.

    (8) detaljnije
  • hoćemo amber alert

    Kampanja za "Amber alert" na mrežama, Jurić prvi put optimističan da će biti uveden

    Hoćemo "Amber alert" je poruka koju danas uz haštag treba na društvenim mrežama da podele svi građani koji žele da ovaj sistem za bolju bezbednost dece bude konačno uveden i u Srbiji. Kada će se to i desiti, još nije zvanično poznato, ali Igor Jurić koji je pokrenuo ovu inicijativu kaže da je prvi put posle mnogo godina optimističan, jer je oformljen tim koji će raditi na uvođenju sistema.

    (3) detaljnije
  • oš stefan nemanja

    Stariji muškarac u Nišu pratio dete posle škole, nudio mu bombone i vožnju, roditelj apeluje na opreznost

    Kada se juče vraćao iz škole "Stefan Nemanja" u Nišu, učeniku drugog razreda prišao je stariji muškarac, svedoči njegov otac Ivan Janković, a zahtevao je da ga vozi kući i nudio mu bombone. Otac ističe da je njegov sin dobro reagovao, jer su ga tako učili, pa nije bilo posledica, ali apeluje na roditelje da budu obazrivi i razgovaraju sa decom. Iz policije kažu da su o tome obavešteni i da su pojačali kontrole oko škole.

    (11) detaljnije
  • Kancelarija "Sigurno dete" Vlasotince

    U Vlasotincu otvorena kancelarija “Sigurno dete” Fondacije “Tijana Jurić”

    Nakon Subotice i Novog Sada i Vlasotince je dobilo kancelariju Fondacije “Tijana Jurić” - “Bezbedno dete”. Nju će voditi profesorka, humanitarni radnik i dugogodišnja aktivistkinja Fondacije, Vlasotinčanka Jelena Đokić, a u radu će joj pomagati mladi volonteri.

    detaljnije
  • ljuljaška mobilijar kod opstine Palilula foto citalac

    Srušila se ljuljaška na igralištu u Nišu, građani kažu umalo pala na decu

    Samo jedan dodir rukom bio je dovoljan da se sruši ljuljaška oko koje su se pre toga deca igrala, svedoči Nišlijka koja je u to vreme bila u parku nedaleko od zgrade Opštine Palilula. Reakcije nadležnih iz Opštine i JKP Mediana još nema, a njihovi odgovori na poslata pitanja u vezi sa tim događajem se očekuju.

    (15) detaljnije
  • biciklizam park cair, nis jv vanja keser

    U Nišu dele auto-sedišta kupljena prošle godine, umesto kupovine novih planiraju subvencije za bicikle

    Ne svi, već 228 roditelja može da očekuje da će dobiti besplatno auto-sedište u Nišu, jer je toliko ostalo nepodeljeno od prošle godine, a za ovu godinu pomoćnica gradonačelnice Vladislava Ivković kaže da nabavku nisu planirali. Prema aktuelnom planu će umesto sedišta za decu dati 5 miliona dinara subvencija za kupovinu bicikala, a da bi u Nišu građani imali gde bezbedno da ih voze najavljuju i uređenje biciklističkih staza.

    (11) detaljnije
  • vrtić

    Drvo nad učionicom vrtića ugrožava bezbednost dece, čeka na seču

    Da je drvo koje se iz susednog dvorišta nagnulo ka zgradi vrtića "Neven" u Pirotu opasno po decu, ukazuju čitaoci Južnih vesti. Iz Predškolske ustanove "Čika Jova Zmaj" kažu da će se drvo poseći u dogovoru sa vlasnicima kuće, ali ne preciziraju kada.

    detaljnije
  • EU info kutak

    U EU info kutku radionica "Da li je dete problem ili je u problemu?"

    Vršnjačko nasilje je svakodnevica, a nasilnik ili žrtva može biti svako dete, a radionica "Da li je dete problem ili je u problemu?" trebalo bi da otkrije roditeljima kako da prepoznaju ovakve situacije, razlozima zbog kojih dete postane akter nasilja i kako mu pomoći. Radionica će se održati u niškom EU info kutku u četvrtak, 27. februara, a prisustvo je slobodno za roditelje školaraca.

    detaljnije
  • Uhapšeni Piroćanci koji su organizovali krijumčarenje migranata

    Iz Opštine Bujanovac traže pojačanu kontrolu kretanja migranata

    Nakon što su se meštani iz okoline Bujanovca žalili na nedolično ponašanje migranata smeštenih u Prihvatnom centru, zamenik predsednika Opštine rekao je da će od nadležnih tražiti da se pojača kontrola njihovog kretanja, kao i da se preduzmu mere zaštite. Iz Komesarijata za izbeglice podržavaju tu odluku, uz konstataciju da meštani imaju strah od stranaca. U policiji kažu da su od prošle godine patrole pojačane na tom potezu, ali i da su u istom periodu prijavljena ukupno 2 krivična dela i jedan prekršaj od strane migranata.

    (2) detaljnije
  • Igralište

    Brigu o dečijim igralištima u Vranju od Grada preuzima JP Urbanizam i izgradnja

    Zbog toga što se dešavalo da dečija igrališta budu oštećena, a za kontrolu i popravku do sada niko nije bio zadužen, brigu o igralištima koja su u vlasništvu Grada preuzeće Javno preduzeće Urbanizam i izgradnja, predlog je Gradskog veća. U Vranju i okolnim selima trenutno je dvadesetak dečijih igrališta, a prema rečima direktora Urbanizma i izgradnje, najbitnije je da se poveća bezbednost.

    detaljnije
  • Trgovina ljudima

    Predavanje i tribina Igora Jurića o bezbednosti dece i pedofiliji u Vranju

    Predavanje i tribinu vranjskim osnovcima, ali i svima koji brinu o bezbednosti dece, o bezbednoj upotrebi interneta i pedofiliji, održaće u petak, 13. decembra, Igor Jurić, pokretač inicijative da se ubice dece osude na doživotni zatvor. Edukacija za učenike 7. i 8. razreda počeće od 13 sati u OŠ “Vuk Karadžić”, a tribina od 18 sati u Domu vojske.

    detaljnije
  • Internet kompjuter

    Tribina o bezbednosti dece na internetu u Lebanu

    O opasnostima sa kojima se mogu susresti deca i mladi na internetu i društvenim mrežama i kako izbeći zamke, zainteresovani mogu čuti na tribini koja će se održati u petak, 4. oktobra od 19 sati u Domu kultrue "Radan" u Lebanu. O ovoj temi govoriće Igor Jurić, a ulaz je slobodan.

    detaljnije
  • nebezbedno igraliste

    Igralište u Radnih brigada u Nišu ponovo nebezbedno

    Godinu dana od sređivanja dela igrališta u Ulici Radnih brigada u niškoj Opštini Medijana, roditelji kažu da je mobilijar "već propao" i da nije bezbedno da se deca na njemu igraju. Nadležni uveravaju da će uskoro biti popravljen.

    (2) detaljnije
KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: