Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

biblioteka "Rade Drainac" Prokuplje

  • Driančeva knjiga

    Nakon 100 godina reprint izdanja prve knjige štampane u Prokuplju

    U godini obeležavanja 100 godina od izdanja i štampanja prve knjige u Prokuplju proslavljenog topličkog i srpskog pesnika Radeta Drainca, prokupačka Biblioteka je uradila reprint izdanja njegove zbirke Afroditin vrt. Ova knjiga važi za prvo književo-umetničko delo štampano u Prokuplju, a objavljena je 1921. godine u samo 3 primerka.

    detaljnije
  • Knjiga

    Ivani Đurković nagrada za najbolju knjigu topličkog pisca u prošloj godini

    Od pristiglih knjiga topličkih autora koji su objavili svoja izdanja tokom 2020. godine, žiri prokupačke Biblioteke odlučio je da nagrada “Najbolja knjiga topličkog pisca u 2020. godini” pripadne Ivani Đurković iz Prokuplja za knjigu “Ako nije ljubav, neću” u izdanju Književnog društva “Rade Drainac”. Nagrada je dodeljena u okviru tradicionalnih “Drainčevih književnih susreta” koji se ove godine održavaju 52. put.

    detaljnije
  • drainac nagrada

    Od utorka drugi deo "Drainčevih književnih susreta", pesnici u Prokuplju, Blacu i Kuršumliji

    Polaganjem cveća na bistu Rada Drainca na brdu Hisar kod Prokuplja, a zatim i uručenjem nagrade "Drainac“ koja je ove godine pripala književniku iz Trstenika Veroljubu Vukašinoviću za zbirku pesama Tilić, u utorak 24. avgusta počinje drugi deo "Drainčevih književnih susreta" koji će trajati do 8. septembra.

    detaljnije
  • marković i ognjanović

    "Drainčeva nagrada" književniku iz Trstenika Veroljubu Vukašinoviću

    Prestižna književna nagrada koju dodeljuje Narodna biblioteka "Rade Drainac" ove godine je jednoglasnom odlukom žirija, kojim je predsedavao književni kritičar Goran Maksimović, dodeljena književniku iz Trstenika Veroljubu Vukašinoviću. On je nagrađen za zbirku pesama "Tilić" koju je objavila "Pravoslavna reč" iz Novog Sada prošle godine.

    (3) detaljnije
  • drainac

    Počinju 52. "Drainčevi književni susreti"

    Polaganjem cveća i poetskim programom na Drainčevom grobu u Beogradu, pesnici iz Toplice i svih krajeva Srbije započeće obeležavanje prvog dela tradicionalne 52. manifestacije “Drainčevi susreti pesnika” u organizaciji prokupačke Biblioteke koja i nosi naziv po ovom najpoznatijem topličkom pesniku. Manifestacija traje 3 dana i obeležiće je muzičko-scenski nastupi, tribine i književne večeri, a nastavlja se krajem avgusta, takođe u Prokuplju.

    (1) detaljnije
  • knjige

    Brojne nagrade na čitalačkom konkursu prokupačke Biblioteke

    U konkurenciji 69 pristiglih dnevnika čitanja na literarnom konkursu Narodne biblioteke "Rade Drainac“ u Prokuplju "Knjiška skitanja kroz dnevnik čitanja", nagrađeno je 26 osnovaca iz Srbije i Crne Gore podeljenih u 6 kategorija, 15 za najsadržajnije čitanje, 2 rada su nagrađena kao najkreativnija, 3 najzanimljivija, po 1 za najbolju formu i ilustraciju i 4 nagrade za najaktivnije grupe.

    detaljnije
  • drainac

    Biblioteka obeležava 100 godina od štampanja prve knjige u Prokuplju

    U godini obeležavanja 100 godina od izdanja i štampanja prve knjige proslavljenog topličkog i srpskog pesnika Radeta Drainca, prokupačka Biblioteka će uraditi reprint izdanja njegove zbirke „Afroditin vrt“. Ova knjiga se smatra za prvo književo-umetničko delo štampano u Prokuplju, a objavljena je 1921. godine u samo 3 primerka.

    detaljnije
  • pk-biblioteka-foto-ljmitic

    Korona i epidemiološke mere prepolovile broj čitalaca prokupačke Biblioteke

    Iako je broj građana sa članskom kartom prokupačke Narodne biblioteke “Rade Drainac” u prošloj godini neznatno manji, u toj ustanovi tvrde da je izdato duplo manje knjiga u odnosu na 2019. godinu, što pravdaju činjenicom da su ljudi koji vole da čitaju zbog pandemije nerado izlazili iz svojih kuća i da su uglavnom bili orijentisani na knjige koje su imali u svojim kućnim bibliotekama.

    (1) detaljnije
  • Biblioteka

    Prokupačka Biblioteka od osnivanja podstanar, više od 50 godina u podrumu Suda

    Iako važi za jednu od najvažnijih kulturnih institucija u Prokuplju, prokupačka Biblioteka osnovana pre 110 godina od početka svog rada nema svoje prostorije - bila je smeštena u kafanama, u autobuskoj stanici, a više od pola veka je u podrumu zgrade Osnovnog suda. U Gradskoj upravi u Prokuplju kažu da rade na rešavanju problema i da će se narednih nekoliko godina naći uslovni prostor za premeštanje Biblioteke.

    detaljnije
  • Učenici pripremaju izložbu

    Učenici spremaju izložbu o najzanimljivijim i najvažnijim događajima u Prokuplju

    Najzanimljiviji zabeleženi podaci o događajima u Prokuplju koji se nalaze u Istorijskom arhivu, Muzeju i prokupačkoj Biblioteci naći će se na izložbi koja je planirana do kraja godine, a koju pripremaju učenici prokupačkih škola u okviru projekta Narodnog muzeja Toplice “Slovarica Prokuplja – Prokuplje na slovo”, koji je od Ministarstva kulture podržan sa 250.000 dinara.

    detaljnije
  • nagrada

    Stojan Obradović dobitnik nagrade za najbolju knjigu topličkog pisca u 2019. godini

    Od desetak knjiga topličkih autora koji su objavili svoja izdanja tokom 2019. godine, žiri prokupačke Biblioteke odlučio je da nagrada “Najbolja knjiga topličkog pisca u 2019. godini” pripadne Stojanu Obradoviću iz Prokuplja za knjigu “Brisanje senke”. Nagrada je dodeljena u okviru tradicionalnih “Drainčevih književnih susreta” koji se ove godine održavaju 51. put.

    detaljnije
  • drainac

    Novo čitanje Drainčeve poezije u organizaciji SANU i prokupačke Biblioteke

    Naučni skup o novom načinu čitanja poezije Rada Drainca u sklopu obeležavanja "Drainčevih književnih susreta", a u organizaciji ogranka SANU i Filozofskog fakulteta u Nišu, kao i Narodne biblioteke "Rade Drainac" Prokuplje biće predstavljen u sredu, 26. avgusta 2020. godine sa početkom u 13:00 sati u porti Crkve Svetog Prokopija u Prokuplju.

    detaljnije
  • soba

    Drainčeva spomen-soba otvorena i u doba korone

    Kako bi izašli u susret građanima koji su uskraćeni za veliki broj kulturnih dešavanja, prokupačka Narodna biblioteka je otvorila vrata spomen-sobe Rada Drainca, prostorije u kojoj posetioci mogu naće sve Drainčeve slike, rukopise i zaostavštinu ovog pesnika. Spomen-soba je otvorena svakog dana, sem nedelje od 9 do 15 sati, a ulaz je slobodan.

    detaljnije
  • pk-biblioteka-foto-ljmitic

    Biblioteke na jugu u doba korone - više se čita i više je članova

    Sve je više građana sa članskom kartom u gradovima na jugu Srbije nego kada nije bilo korone, saglasni su iz biblioteka iz Niša, Leskovca, Prokuplja, Vranja i Pirota. U onim bibliotekama gde je dozvoljeno da se uzme više od jedne knjige, uglavnom pozajmljuju 3 štiva, a građanima nedostaje da kao ranije prođu između polica i prelistaju naslove pre uzimanja, primećuju bibliotekari.

    (1) detaljnije
  • Knjiga

    Pesnikinja Tanja Kragujević ovogodišnja dobitnica "Drainčeve nagrade"

    Od 55 knjiga poezije, koliko je stiglo na konkurs za "Drainčevu nagradu“ koju dodeljuje prokupačka Narodna biblioteka, žiri kojim je predsedavao književni kritičar Goran Maksimović odlučio je da prestižno priznanje pripadne pesnikinji Tanji Kragujević za zbirku pesama "Extravaganza“ u izdanju “Čigoja štampe” iz Beograda.

    detaljnije
  • biblioteka

    Prokupačka biblioteka uvećala knjižni fond za 4.500 knjiga

    Raznim donacijama, kupovinom novcem iz gradske kase, poklonom iz Narodne biblioteke Srbije, prokupačka biblioteka "Rade Drainac“ u poslednjih godinu dana uvećala je svoj knjižni fond za preko 4.500 knjiga, odnosno samo u poslednjoj nabavci za 1.000 knjiga ili 600 novih naslova.

    (2) detaljnije
  • biblioteka

    Otvoren ogranak prokupačke Biblioteke u Maloj Plani

    Sa fondom od oko 3.000 knjiga, među kojima je 1.000 koje je u akciji „Knjiga solidarnosti“ donirao Radio Beograd, nakon 15 godina u Mlaoj Plani kod Prokuplja otvoren je ogranak prokupačke Narodne biblioteke "Rade Drainac“. Biblioteka je smeštena u preuređenoj zgradi gde je nekada bila Pošta, a fond knjiga je prilagođen školskom uzrastu, pre svega učenicima od 1. do 8. razreda, ali je deo knjiga namenjen i odraslima.

    detaljnije
  • Drainac, bista

    Drainčeva nagrada beogradskom književniku Miroslavu Tešiću

    Prestižna književna nagrada koju dodeljuje Narodna biblioteka "Rade Drainac" ove godine je jednoglasnom odlukom žirija dodeljena beogradskom književniku Miroslavu Tešiću. On je nagrađen za zbirku pesama "Kalopera Pera“, štampanu prošle godine.

    detaljnije
  • štand biblioteka prokuplje

    I prokupačka Biblioteka otvorila štand na bazenu

    Osim na bazenu "Čair", gde posetioci mogu pozajmiti knjigu iz niške Biblioteke, ljubiteljima pisane reči biće dostupne knjige na prokupačkom Gradskom bazenu. Narodna biblioteka "Rade Drainac" otvorila je svoj štand, a iznajmljivanje knjige je besplatno, uz člansku kartu Biblioteke ili ličnu kartu.

    (3) detaljnije
  • bb

    Stigle nove knjige, u prokupačkoj biblioteci povećan broj članova

    U predhodnih godinu dana, prokupačka biblioteka „Rade Drainac“ dobila je na poklon oko 270 knjiga, a u narednih petnaestak dana očekuje se još 1.000 novih naslova za koje je ranije raspisana javna nabavka, čime će knjižni fond ove ustanove, umesto sadašnjih 3.770, biti preko 4.500 knjiga.

    (1) detaljnije
KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: