Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

biblioteka "Rade Drainac" Prokuplje

 • knjige

  Prokupačka Biblioteka uvećala fond za 1.535 knjiga

  Ukupno 1.535 novih knjiga različitih žanrova, od istoriografskih sabranih dela, enciklopedija, monografija do knjiga za decu nabavila je prokupačka Biblioteka, od toga deo od 785 knjiga je kupljen na Sajmu knjiga u Beogradu, za šta je izdvojeno 400.000 dinara, dok je ostatak doniralo nadležno Ministarstvo kulture.

  detaljnije
 • rade drainac

  Od danas drugi deo "Drainčevih književnih susreta" u Prokuplju, Blacu i Kuršumliji

  Polaganjem cveća na bistu Rada Drainca na brdu Hisar kod Prokuplja, a zatim i uručenjem nagrade "Drainac“ koja je ove godine pripala književniku iz Vrbasa Miroslavu Aleksiću za zbirku pesama Kafkino matursko odelo, od danas počinje drugi deo "Drainčevih književnih susreta" koji će trajati do 31. avgusta.

  detaljnije
 • Knjiga

  Književnik Miroslav Aleksić iz Vrbasa dobitnik ovogodišnje "Drainčeve nagrade"

  Od 41 knjige poezije, koliko je stiglo na konkurs za "Drainčevu nagradu" prokupačke Narodne biblioteke, stručni žiri kojim je predsedavao književni kritičar Goran Maksimović odlučio je da prestižno priznanje pripadne Miroslavu Aleksiću za zbirku pesama "Kafkino matursko odelo" u izdanju "Pravoslavne reči" iz Novog Sada.

  detaljnije
 • rade drainac

  U užem izboru za "Drainčevu nagradu" 9 knjiga

  Na konkurs za prestižnu Drainčevu nagradu, koja se dodeljuje u okviru Drainčevih književnih susreta, stigla je 41 zbirka pesama autora iz čitave Srbije koje su objavljene u 2021. godini, a stručni žiri je odabrao 9 koje su ušle u uži izbor. Koji autor će dobiti ovo visoko priznanje znaće se nakon završne, druge selekcije koja se održava 17. avgusta.

  detaljnije
 • dom kulture

  Književno-biciklistički karavan u Prokuplju povodom obeležavanja rođenja Rada Drainca

  Svi zainteresovani ljubitelji poezije, biciklizma, prirode i ekologije mogu da se prijave za Književno-ekološku biciklističku povorku "Od Doma do kuće", koju 27. avgusta organizuje Književno društvo "Rade Drainac" u Prokuplju, a u čast rođenja najpoznatijeg topličkog pesnika.

  detaljnije
 • rade drainac

  Prokupačka Biblioteka raspisala konkurs za "Drainčevu nagradu"

  Zainteresovani izdavači i autori koji pošalju knjigu pesama u tri primerka, mogu da konkurišu za ovogodišnju prestižnu "Drainčevu nagradu za poeziju", a koja će biti uručena tokom održavanja drugog dela "Drainčevih književnih susreta" u Prokuplju, poslednje nedelje avgusta.

  detaljnije
 • dom kulture

  Koncert Nikole Vranjkovića u Prokuplju

  Muzički producent, muzičar, kompozitor, pevač i gitarista, jedan od najizrazitijih pesničkih glasova u savremenoj srpskoj rok muzici Nikola Vranjković, održaće u Domu kulture u Prokuplju 5. maja od 18 sati akustični koncert. Ulaz je slobodan.

  detaljnije
 • Drainac

  Od 4. maja počinje prvi deo "Drainčevih književnih susreta" u Prokuplju

  Manifestacija "Drainčevi susreti pesnika" koja se tradicionalno organizuje već 53. godine, ove godine počeće 4. maja obilaskom grobnog mesta Rada Drainca u Beogradu i organizacijom muzičko-scenskog programa "Draincu u čast Drainčevi pesnici", nastaviće se organizacijom tribina i književnih večeri u topličkim opštinama sve do 20. maja, kada je planirano da se završi prvi deo obeležavanja.

  detaljnije
 • biblioteka

  Dimio se spoljni zid prokupačke Biblioteke, vatrogasci na vreme sprečili požar

  Spoljni drveni zid Dečijeg odeljenja Biblioteke kojim se zgrada graniči sa privatnim ulazom zapalio se iz za sada neutvrđenih razloga, ali su širenje vatre i ozbiljnu štetu sprečili prokupački vatrogasci brzom intervencijom.

  detaljnije
 • knjige

  Prokupačka biblioteka bogatija za 1.500 knjiga

  Najznačajnije kapitalne knjige, od enciklopedija, sabranih dela i monografija, bestselera, krimi i ljubavih romana, trilera, horora, naučne fantastike i dela za decu, nabavila je je prokupačka Biblioteka. Time je fond ove ustanove uvećan je za ukupno 1.500 knjiga.

  detaljnije
 • drainčeva knjiga

  Drainčeva poezija i proza u knjizi na engleskom jeziku

  Nakon rumunskog, beloruskog, makedonskog i francuskog jezika, poezija najpoznatijeg topličkog pesnika Rada Drainca prevedena je i na engleski jezik, a knjigu pesama "Selected poems" je izdala prokupačka Biblioteka. Knjiga je štampana u tvrdom povezu na oko 400 strana, a finansirana je delom po konkursu Ministarstva kulture i informisanja sa 300.000 dinara, a deo novca od 350.000 obezbedio je Grad Prokuplje.

  detaljnije
 • knjige

  Prokupačka Biblioteka uvećala knjižni fond za 806 knjiga

  Najznačajnije kapitalne knjige, od enciklopedija, sabranih dela i monografija, istorijskih, o poljoprivredi do knjiga za decu, dobila je prokupačka Biblioteka od nadležnog Ministarstva kulture i informisanja. Knjižni fond ove ustanove uvećan je za ukupno 806 knjiga, od čega je 505 za odrasle i 301 za decu, a ukupna vrednost je oko 640.000 dinara.

  (1) detaljnije
 • Driančeva knjiga

  Nakon 100 godina reprint izdanja prve knjige štampane u Prokuplju

  U godini obeležavanja 100 godina od izdanja i štampanja prve knjige u Prokuplju proslavljenog topličkog i srpskog pesnika Radeta Drainca, prokupačka Biblioteka je uradila reprint izdanja njegove zbirke Afroditin vrt. Ova knjiga važi za prvo književo-umetničko delo štampano u Prokuplju, a objavljena je 1921. godine u samo 3 primerka.

  detaljnije
 • Knjiga

  Ivani Đurković nagrada za najbolju knjigu topličkog pisca u prošloj godini

  Od pristiglih knjiga topličkih autora koji su objavili svoja izdanja tokom 2020. godine, žiri prokupačke Biblioteke odlučio je da nagrada “Najbolja knjiga topličkog pisca u 2020. godini” pripadne Ivani Đurković iz Prokuplja za knjigu “Ako nije ljubav, neću” u izdanju Književnog društva “Rade Drainac”. Nagrada je dodeljena u okviru tradicionalnih “Drainčevih književnih susreta” koji se ove godine održavaju 52. put.

  detaljnije
 • drainac nagrada

  Od utorka drugi deo "Drainčevih književnih susreta", pesnici u Prokuplju, Blacu i Kuršumliji

  Polaganjem cveća na bistu Rada Drainca na brdu Hisar kod Prokuplja, a zatim i uručenjem nagrade "Drainac“ koja je ove godine pripala književniku iz Trstenika Veroljubu Vukašinoviću za zbirku pesama Tilić, u utorak 24. avgusta počinje drugi deo "Drainčevih književnih susreta" koji će trajati do 8. septembra.

  detaljnije
 • marković i ognjanović

  "Drainčeva nagrada" književniku iz Trstenika Veroljubu Vukašinoviću

  Prestižna književna nagrada koju dodeljuje Narodna biblioteka "Rade Drainac" ove godine je jednoglasnom odlukom žirija, kojim je predsedavao književni kritičar Goran Maksimović, dodeljena književniku iz Trstenika Veroljubu Vukašinoviću. On je nagrađen za zbirku pesama "Tilić" koju je objavila "Pravoslavna reč" iz Novog Sada prošle godine.

  (3) detaljnije
 • drainac

  Počinju 52. "Drainčevi književni susreti"

  Polaganjem cveća i poetskim programom na Drainčevom grobu u Beogradu, pesnici iz Toplice i svih krajeva Srbije započeće obeležavanje prvog dela tradicionalne 52. manifestacije “Drainčevi susreti pesnika” u organizaciji prokupačke Biblioteke koja i nosi naziv po ovom najpoznatijem topličkom pesniku. Manifestacija traje 3 dana i obeležiće je muzičko-scenski nastupi, tribine i književne večeri, a nastavlja se krajem avgusta, takođe u Prokuplju.

  (1) detaljnije
 • knjige

  Brojne nagrade na čitalačkom konkursu prokupačke Biblioteke

  U konkurenciji 69 pristiglih dnevnika čitanja na literarnom konkursu Narodne biblioteke "Rade Drainac“ u Prokuplju "Knjiška skitanja kroz dnevnik čitanja", nagrađeno je 26 osnovaca iz Srbije i Crne Gore podeljenih u 6 kategorija, 15 za najsadržajnije čitanje, 2 rada su nagrađena kao najkreativnija, 3 najzanimljivija, po 1 za najbolju formu i ilustraciju i 4 nagrade za najaktivnije grupe.

  detaljnije
 • drainac

  Biblioteka obeležava 100 godina od štampanja prve knjige u Prokuplju

  U godini obeležavanja 100 godina od izdanja i štampanja prve knjige proslavljenog topličkog i srpskog pesnika Radeta Drainca, prokupačka Biblioteka će uraditi reprint izdanja njegove zbirke „Afroditin vrt“. Ova knjiga se smatra za prvo književo-umetničko delo štampano u Prokuplju, a objavljena je 1921. godine u samo 3 primerka.

  detaljnije
 • pk-biblioteka-foto-ljmitic

  Korona i epidemiološke mere prepolovile broj čitalaca prokupačke Biblioteke

  Iako je broj građana sa članskom kartom prokupačke Narodne biblioteke “Rade Drainac” u prošloj godini neznatno manji, u toj ustanovi tvrde da je izdato duplo manje knjiga u odnosu na 2019. godinu, što pravdaju činjenicom da su ljudi koji vole da čitaju zbog pandemije nerado izlazili iz svojih kuća i da su uglavnom bili orijentisani na knjige koje su imali u svojim kućnim bibliotekama.

  (1) detaljnije
KOMENTAR DANA

Znači iz 1-X

Dzong Čitalac

Tekst: Nišliija iz kladionice ukrao 26.000 dinara