Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

biblioteka "Rade Drainac" Prokuplje

 • drainac

  Biblioteka obeležava 100 godina od štampanja prve knjige u Prokuplju

  U godini obeležavanja 100 godina od izdanja i štampanja prve knjige proslavljenog topličkog i srpskog pesnika Radeta Drainca, prokupačka Biblioteka će uraditi reprint izdanja njegove zbirke „Afroditin vrt“. Ova knjiga se smatra za prvo književo-umetničko delo štampano u Prokuplju, a objavljena je 1921. godine u samo 3 primerka.

  detaljnije
 • pk-biblioteka-foto-ljmitic

  Korona i epidemiološke mere prepolovile broj čitalaca prokupačke Biblioteke

  Iako je broj građana sa članskom kartom prokupačke Narodne biblioteke “Rade Drainac” u prošloj godini neznatno manji, u toj ustanovi tvrde da je izdato duplo manje knjiga u odnosu na 2019. godinu, što pravdaju činjenicom da su ljudi koji vole da čitaju zbog pandemije nerado izlazili iz svojih kuća i da su uglavnom bili orijentisani na knjige koje su imali u svojim kućnim bibliotekama.

  (1) detaljnije
 • Biblioteka

  Prokupačka Biblioteka od osnivanja podstanar, više od 50 godina u podrumu Suda

  Iako važi za jednu od najvažnijih kulturnih institucija u Prokuplju, prokupačka Biblioteka osnovana pre 110 godina od početka svog rada nema svoje prostorije - bila je smeštena u kafanama, u autobuskoj stanici, a više od pola veka je u podrumu zgrade Osnovnog suda. U Gradskoj upravi u Prokuplju kažu da rade na rešavanju problema i da će se narednih nekoliko godina naći uslovni prostor za premeštanje Biblioteke.

  detaljnije
 • Učenici pripremaju izložbu

  Učenici spremaju izložbu o najzanimljivijim i najvažnijim događajima u Prokuplju

  Najzanimljiviji zabeleženi podaci o događajima u Prokuplju koji se nalaze u Istorijskom arhivu, Muzeju i prokupačkoj Biblioteci naći će se na izložbi koja je planirana do kraja godine, a koju pripremaju učenici prokupačkih škola u okviru projekta Narodnog muzeja Toplice “Slovarica Prokuplja – Prokuplje na slovo”, koji je od Ministarstva kulture podržan sa 250.000 dinara.

  detaljnije
 • nagrada

  Stojan Obradović dobitnik nagrade za najbolju knjigu topličkog pisca u 2019. godini

  Od desetak knjiga topličkih autora koji su objavili svoja izdanja tokom 2019. godine, žiri prokupačke Biblioteke odlučio je da nagrada “Najbolja knjiga topličkog pisca u 2019. godini” pripadne Stojanu Obradoviću iz Prokuplja za knjigu “Brisanje senke”. Nagrada je dodeljena u okviru tradicionalnih “Drainčevih književnih susreta” koji se ove godine održavaju 51. put.

  detaljnije
 • drainac

  Novo čitanje Drainčeve poezije u organizaciji SANU i prokupačke Biblioteke

  Naučni skup o novom načinu čitanja poezije Rada Drainca u sklopu obeležavanja "Drainčevih književnih susreta", a u organizaciji ogranka SANU i Filozofskog fakulteta u Nišu, kao i Narodne biblioteke "Rade Drainac" Prokuplje biće predstavljen u sredu, 26. avgusta 2020. godine sa početkom u 13:00 sati u porti Crkve Svetog Prokopija u Prokuplju.

  detaljnije
 • soba

  Drainčeva spomen-soba otvorena i u doba korone

  Kako bi izašli u susret građanima koji su uskraćeni za veliki broj kulturnih dešavanja, prokupačka Narodna biblioteka je otvorila vrata spomen-sobe Rada Drainca, prostorije u kojoj posetioci mogu naće sve Drainčeve slike, rukopise i zaostavštinu ovog pesnika. Spomen-soba je otvorena svakog dana, sem nedelje od 9 do 15 sati, a ulaz je slobodan.

  detaljnije
 • pk-biblioteka-foto-ljmitic

  Biblioteke na jugu u doba korone - više se čita i više je članova

  Sve je više građana sa članskom kartom u gradovima na jugu Srbije nego kada nije bilo korone, saglasni su iz biblioteka iz Niša, Leskovca, Prokuplja, Vranja i Pirota. U onim bibliotekama gde je dozvoljeno da se uzme više od jedne knjige, uglavnom pozajmljuju 3 štiva, a građanima nedostaje da kao ranije prođu između polica i prelistaju naslove pre uzimanja, primećuju bibliotekari.

  (1) detaljnije
 • Knjiga

  Pesnikinja Tanja Kragujević ovogodišnja dobitnica "Drainčeve nagrade"

  Od 55 knjiga poezije, koliko je stiglo na konkurs za "Drainčevu nagradu“ koju dodeljuje prokupačka Narodna biblioteka, žiri kojim je predsedavao književni kritičar Goran Maksimović odlučio je da prestižno priznanje pripadne pesnikinji Tanji Kragujević za zbirku pesama "Extravaganza“ u izdanju “Čigoja štampe” iz Beograda.

  detaljnije
 • biblioteka

  Prokupačka biblioteka uvećala knjižni fond za 4.500 knjiga

  Raznim donacijama, kupovinom novcem iz gradske kase, poklonom iz Narodne biblioteke Srbije, prokupačka biblioteka "Rade Drainac“ u poslednjih godinu dana uvećala je svoj knjižni fond za preko 4.500 knjiga, odnosno samo u poslednjoj nabavci za 1.000 knjiga ili 600 novih naslova.

  (2) detaljnije
 • biblioteka

  Otvoren ogranak prokupačke Biblioteke u Maloj Plani

  Sa fondom od oko 3.000 knjiga, među kojima je 1.000 koje je u akciji „Knjiga solidarnosti“ donirao Radio Beograd, nakon 15 godina u Mlaoj Plani kod Prokuplja otvoren je ogranak prokupačke Narodne biblioteke "Rade Drainac“. Biblioteka je smeštena u preuređenoj zgradi gde je nekada bila Pošta, a fond knjiga je prilagođen školskom uzrastu, pre svega učenicima od 1. do 8. razreda, ali je deo knjiga namenjen i odraslima.

  detaljnije
 • Drainac, bista

  Drainčeva nagrada beogradskom književniku Miroslavu Tešiću

  Prestižna književna nagrada koju dodeljuje Narodna biblioteka "Rade Drainac" ove godine je jednoglasnom odlukom žirija dodeljena beogradskom književniku Miroslavu Tešiću. On je nagrađen za zbirku pesama "Kalopera Pera“, štampanu prošle godine.

  detaljnije
 • štand biblioteka prokuplje

  I prokupačka Biblioteka otvorila štand na bazenu

  Osim na bazenu "Čair", gde posetioci mogu pozajmiti knjigu iz niške Biblioteke, ljubiteljima pisane reči biće dostupne knjige na prokupačkom Gradskom bazenu. Narodna biblioteka "Rade Drainac" otvorila je svoj štand, a iznajmljivanje knjige je besplatno, uz člansku kartu Biblioteke ili ličnu kartu.

  (3) detaljnije
 • bb

  Stigle nove knjige, u prokupačkoj biblioteci povećan broj članova

  U predhodnih godinu dana, prokupačka biblioteka „Rade Drainac“ dobila je na poklon oko 270 knjiga, a u narednih petnaestak dana očekuje se još 1.000 novih naslova za koje je ranije raspisana javna nabavka, čime će knjižni fond ove ustanove, umesto sadašnjih 3.770, biti preko 4.500 knjiga.

  (1) detaljnije
 • Ognjanovic sa knjigama foto lj.m

  Prokupačka Biblioteka otvara ogranak u selu Donja Stražava

  Kako bi bibliotekarske usluge približili i učinili dostupnim i seoskom stanovništvu, prokupačka Narodna biblioteka "Rade Drainac“ otvoriće u četvrtak istureno odeljenje u selu Donja Stražava. Prostorija će biti smeštena u zgradi Osnovne škole, a meštani ovog sela će u svojoj biblioteci imati i računar i internet koje će moći da koriste za svoje potrebe.

  (1) detaljnije
 • Rade Drainac

  O životu i delu Radeta Drainca u niškoj Književnoj galeriji

  Izložba posvećena životu i delu pisca i novinara Radeta Drainca biće postavljena od 27. avgusta do 20. septembra u niškoj Književnoj galeriji pri Memorijalnoj postavci Stevan Sremac / Branko Miljković.

  (1) detaljnije
 • PROKUPLJE bista radeta drainca foto lj.m.

  Vlastimir Mladenović dobitnik nagrade "Rade Drainac“

  Prestižna književna nagrada koju dodeljuje Narodna biblioteka "Rade Drainac" ove godine je jednoglasnom odlukom žirija dodeljena Vlastimiru Mladenoviiću za zbirku pesama "Lokalitet i svet šarkamenskih rima".

  detaljnije
 • PROKUPLJE bista rada drainca na brdu hisar iznad prokuplja foto lj.m.

  Počeli "Drainčevi susreti pesnika" u Prokuplju

  Pesnici iz Toplice, ali i iz svih krajeva Srbije, učestvovaće na 49. književnoj manifestaciji "Drainčevi susreti pesnika“ u Prokuplju. Manifestaciju prate muzičko-scenski nastupi, tribine i književne večeri sve do 8. maja, kada se završava prvi deo manifestacije, a nastavlja se krajem avgusta, takođe u Prokuplju.

  detaljnije
 • PROKUPLJE biblioteka lj.m.

  Biblioteka u Prokuplju ove godine imala rekordan broj članova

  Sa 1.281 članom na dečijem i 969 na Odeljenju za odrasle, Biblioteka “Rade Drainac” je u ovoj godini imala ukupno 2.250 članova, što je najveći broj u poslednjih 15 i više godina.

  (3) detaljnije
 • Danojlic Milovan foto novosti.rs

  Književnik Milovan Danojlić dobitnik "Drainčeve nagrade"

  Prestižna književna nagrada koju dodeljuje Narodna biblioteka "Rade Drainac" ove godine je jednoglasnom odlukom žirija dodeljena Milovanu Danojliću za zbirku pesama "Životi, životi".

  detaljnije