Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

biblioteka "Rade Drainac" Prokuplje

  • Biblioteka

    Prokupačka Biblioteka obeležava 94 godine od osnivanja

    Predstavljanjem rezultata rada, dodelom zahvalnica najvernijim čitaocima, druženje sa piscima za decu, kao i promocija knjige "Pakrac" autora Vladana Matijevića, deo su aktivnosti koje je prokupačka Narodna biblioteka “Rade Drainac” pripremila za obeležavanje dana te ustanove koji je zakazan za 22. mart.

    (1) detaljnije
  • Biblioteka

    Promocija prve zbirke pesama učiteljice iz Prokuplja

    Pesme koje su nastale kao odraz odnosa prema svetu i koje pokazuju razmišljanja o pojavama koje se dešavaju oko nas i u nama, deo su prve knjige pesama Zvezdokradice koju je napisala Liljana Sokolović, učiteljica iz Prokuplja, a čija je promocija zakazana večeras od 17 sati u prokupačkoj Biblioteci. Ulaz za sve posetioce i ljubitelje knjige je slobodan.

    detaljnije
  • Biblioteka

    Biblioteka u Prokuplju od osnivanja podstanar, na pomolu rešenje

    Iako važi za jednu od najvažnijih kulturnih institucija u Prokuplju, prokupačka Biblioteka osnovana pre 113 godina od početka svog rada nema svoje prostorije - bila je smeštena u kafanama, u autobuskoj stanici, a više od pola veka je u podrumu zgrade Osnovnog suda.

    (1) detaljnije
  • knjige

    Ministarstvo kulture poklanja skupocene knjige prokupačkoj Biblioteci

    Preko 620 knjiga različitih žanrova, uključujući beletristiku, naučnu literaturu, umetničke monografije, dečije knjige i stripove doniralo je Ministarstvo kulture prokupačkoj Biblioteci. Vrednost knjiga je oko 720.000 dinara, a donacija će obogatiti knjižni fond Biblioteke i omogućiti čitaocima da pristupe raznovrsnom materijalu, što će značajno doprineti njihovom obrazovanju i kulturnom razvoju.

    detaljnije
  • knjige biblioteka KOSTA

    Dva prokupačka pesnika podelila nagradu za najbolju knjigu topličkih pisaca

    Dva prokupačka pisca koji su tokom prošle godine izdali svoju prvu knjigu, podelili su ove godine prestižnu nagradu za najbolju knjigu poezije u Toplici. Žiri za dodelu nagrade u okviru Drainčevih književnih susreta u Prokuplju jednoglasno je odlučio da nagradu podele Saša Milovanović Božimirov sa knjigom Pesme i Dragan Dobrašinović sa knjigom Dok je nebo čekalo čoveka.

    detaljnije
  • Žiri Drainac

    Drainčeva nagrada Slavomiru Gvozdenoviću, književniku iz Temišvara

    Jednoglasnom odlukom žirija kojim je predsedavao književni kritičar Goran Maksimović, prestižna Drainčeva književna nagrada koju dodeljuje Narodna biblioteka "Rade Drainac" u Prokuplju ove godine je dodeljena književniku iz Temišvara Slavomiru Gvozdenoviću za zbirku pesama Disanje na pseće škrge.

    detaljnije
  • Dom kulture prokuplje

    Biciklizam i poezija - karavan do kuće najpoznatijeg topličkog pesnika

    Ljubitelji biciklizma, poezije, prirode i ekologije, mogu da se prijave za učešće na Književno-ekološku biciklističku povorku "Od Doma do kuće" koju 27. avgusta organizuje Književno društvo "Rade Drainac" u Prokuplju, a u čast rođenja najpoznatijeg topličkog pesnika.

    (1) detaljnije
  • rade drainac

    Za "Drainčevu nagradu" u užem izboru 10 zbirki pesama

    Na konkurs za prestižnu Drainčevu nagradu koja se dodeljuje u okviru Drainčevih književnih susreta ove godine pristiglo je 45 knjigapoezije koje su objavljene do kraja 2022. godine. Stručni žiri odabrao je 10 naslova koji su ušli u uži izbor za nagradu.

    detaljnije
  • knjige

    Prokupačka Biblioteka uvećala fond za 1.535 knjiga

    Ukupno 1.535 novih knjiga različitih žanrova, od istoriografskih sabranih dela, enciklopedija, monografija do knjiga za decu nabavila je prokupačka Biblioteka, od toga deo od 785 knjiga je kupljen na Sajmu knjiga u Beogradu, za šta je izdvojeno 400.000 dinara, dok je ostatak doniralo nadležno Ministarstvo kulture.

    detaljnije
  • rade drainac

    Od danas drugi deo "Drainčevih književnih susreta" u Prokuplju, Blacu i Kuršumliji

    Polaganjem cveća na bistu Rada Drainca na brdu Hisar kod Prokuplja, a zatim i uručenjem nagrade "Drainac“ koja je ove godine pripala književniku iz Vrbasa Miroslavu Aleksiću za zbirku pesama Kafkino matursko odelo, od danas počinje drugi deo "Drainčevih književnih susreta" koji će trajati do 31. avgusta.

    detaljnije
  • Knjiga

    Književnik Miroslav Aleksić iz Vrbasa dobitnik ovogodišnje "Drainčeve nagrade"

    Od 41 knjige poezije, koliko je stiglo na konkurs za "Drainčevu nagradu" prokupačke Narodne biblioteke, stručni žiri kojim je predsedavao književni kritičar Goran Maksimović odlučio je da prestižno priznanje pripadne Miroslavu Aleksiću za zbirku pesama "Kafkino matursko odelo" u izdanju "Pravoslavne reči" iz Novog Sada.

    detaljnije
  • rade drainac

    U užem izboru za "Drainčevu nagradu" 9 knjiga

    Na konkurs za prestižnu Drainčevu nagradu, koja se dodeljuje u okviru Drainčevih književnih susreta, stigla je 41 zbirka pesama autora iz čitave Srbije koje su objavljene u 2021. godini, a stručni žiri je odabrao 9 koje su ušle u uži izbor. Koji autor će dobiti ovo visoko priznanje znaće se nakon završne, druge selekcije koja se održava 17. avgusta.

    detaljnije
  • dom kulture

    Književno-biciklistički karavan u Prokuplju povodom obeležavanja rođenja Rada Drainca

    Svi zainteresovani ljubitelji poezije, biciklizma, prirode i ekologije mogu da se prijave za Književno-ekološku biciklističku povorku "Od Doma do kuće", koju 27. avgusta organizuje Književno društvo "Rade Drainac" u Prokuplju, a u čast rođenja najpoznatijeg topličkog pesnika.

    detaljnije
  • rade drainac

    Prokupačka Biblioteka raspisala konkurs za "Drainčevu nagradu"

    Zainteresovani izdavači i autori koji pošalju knjigu pesama u tri primerka, mogu da konkurišu za ovogodišnju prestižnu "Drainčevu nagradu za poeziju", a koja će biti uručena tokom održavanja drugog dela "Drainčevih književnih susreta" u Prokuplju, poslednje nedelje avgusta.

    detaljnije
  • dom kulture

    Koncert Nikole Vranjkovića u Prokuplju

    Muzički producent, muzičar, kompozitor, pevač i gitarista, jedan od najizrazitijih pesničkih glasova u savremenoj srpskoj rok muzici Nikola Vranjković, održaće u Domu kulture u Prokuplju 5. maja od 18 sati akustični koncert. Ulaz je slobodan.

    detaljnije
  • Drainac

    Od 4. maja počinje prvi deo "Drainčevih književnih susreta" u Prokuplju

    Manifestacija "Drainčevi susreti pesnika" koja se tradicionalno organizuje već 53. godine, ove godine počeće 4. maja obilaskom grobnog mesta Rada Drainca u Beogradu i organizacijom muzičko-scenskog programa "Draincu u čast Drainčevi pesnici", nastaviće se organizacijom tribina i književnih večeri u topličkim opštinama sve do 20. maja, kada je planirano da se završi prvi deo obeležavanja.

    detaljnije
  • biblioteka

    Dimio se spoljni zid prokupačke Biblioteke, vatrogasci na vreme sprečili požar

    Spoljni drveni zid Dečijeg odeljenja Biblioteke kojim se zgrada graniči sa privatnim ulazom zapalio se iz za sada neutvrđenih razloga, ali su širenje vatre i ozbiljnu štetu sprečili prokupački vatrogasci brzom intervencijom.

    detaljnije
  • knjige

    Prokupačka biblioteka bogatija za 1.500 knjiga

    Najznačajnije kapitalne knjige, od enciklopedija, sabranih dela i monografija, bestselera, krimi i ljubavih romana, trilera, horora, naučne fantastike i dela za decu, nabavila je je prokupačka Biblioteka. Time je fond ove ustanove uvećan je za ukupno 1.500 knjiga.

    detaljnije
  • drainčeva knjiga

    Drainčeva poezija i proza u knjizi na engleskom jeziku

    Nakon rumunskog, beloruskog, makedonskog i francuskog jezika, poezija najpoznatijeg topličkog pesnika Rada Drainca prevedena je i na engleski jezik, a knjigu pesama "Selected poems" je izdala prokupačka Biblioteka. Knjiga je štampana u tvrdom povezu na oko 400 strana, a finansirana je delom po konkursu Ministarstva kulture i informisanja sa 300.000 dinara, a deo novca od 350.000 obezbedio je Grad Prokuplje.

    detaljnije
  • knjige

    Prokupačka Biblioteka uvećala knjižni fond za 806 knjiga

    Najznačajnije kapitalne knjige, od enciklopedija, sabranih dela i monografija, istorijskih, o poljoprivredi do knjiga za decu, dobila je prokupačka Biblioteka od nadležnog Ministarstva kulture i informisanja. Knjižni fond ove ustanove uvećan je za ukupno 806 knjiga, od čega je 505 za odrasle i 301 za decu, a ukupna vrednost je oko 640.000 dinara.

    (1) detaljnije
KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: