Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

biblioteka "Rade Drainac" Prokuplje

 • biblioteka

  Dimio se spoljni zid prokupačke Biblioteke, vatrogasci na vreme sprečili požar

  Spoljni drveni zid Dečijeg odeljenja Biblioteke kojim se zgrada graniči sa privatnim ulazom zapalio se iz za sada neutvrđenih razloga, ali su širenje vatre i ozbiljnu štetu sprečili prokupački vatrogasci brzom intervencijom.

  detaljnije
 • knjige

  Prokupačka biblioteka bogatija za 1.500 knjiga

  Najznačajnije kapitalne knjige, od enciklopedija, sabranih dela i monografija, bestselera, krimi i ljubavih romana, trilera, horora, naučne fantastike i dela za decu, nabavila je je prokupačka Biblioteka. Time je fond ove ustanove uvećan je za ukupno 1.500 knjiga.

  detaljnije
 • drainčeva knjiga

  Drainčeva poezija i proza u knjizi na engleskom jeziku

  Nakon rumunskog, beloruskog, makedonskog i francuskog jezika, poezija najpoznatijeg topličkog pesnika Rada Drainca prevedena je i na engleski jezik, a knjigu pesama "Selected poems" je izdala prokupačka Biblioteka. Knjiga je štampana u tvrdom povezu na oko 400 strana, a finansirana je delom po konkursu Ministarstva kulture i informisanja sa 300.000 dinara, a deo novca od 350.000 obezbedio je Grad Prokuplje.

  detaljnije
 • knjige

  Prokupačka Biblioteka uvećala knjižni fond za 806 knjiga

  Najznačajnije kapitalne knjige, od enciklopedija, sabranih dela i monografija, istorijskih, o poljoprivredi do knjiga za decu, dobila je prokupačka Biblioteka od nadležnog Ministarstva kulture i informisanja. Knjižni fond ove ustanove uvećan je za ukupno 806 knjiga, od čega je 505 za odrasle i 301 za decu, a ukupna vrednost je oko 640.000 dinara.

  (1) detaljnije
 • Driančeva knjiga

  Nakon 100 godina reprint izdanja prve knjige štampane u Prokuplju

  U godini obeležavanja 100 godina od izdanja i štampanja prve knjige u Prokuplju proslavljenog topličkog i srpskog pesnika Radeta Drainca, prokupačka Biblioteka je uradila reprint izdanja njegove zbirke Afroditin vrt. Ova knjiga važi za prvo književo-umetničko delo štampano u Prokuplju, a objavljena je 1921. godine u samo 3 primerka.

  detaljnije
 • Knjiga

  Ivani Đurković nagrada za najbolju knjigu topličkog pisca u prošloj godini

  Od pristiglih knjiga topličkih autora koji su objavili svoja izdanja tokom 2020. godine, žiri prokupačke Biblioteke odlučio je da nagrada “Najbolja knjiga topličkog pisca u 2020. godini” pripadne Ivani Đurković iz Prokuplja za knjigu “Ako nije ljubav, neću” u izdanju Književnog društva “Rade Drainac”. Nagrada je dodeljena u okviru tradicionalnih “Drainčevih književnih susreta” koji se ove godine održavaju 52. put.

  detaljnije
 • drainac nagrada

  Od utorka drugi deo "Drainčevih književnih susreta", pesnici u Prokuplju, Blacu i Kuršumliji

  Polaganjem cveća na bistu Rada Drainca na brdu Hisar kod Prokuplja, a zatim i uručenjem nagrade "Drainac“ koja je ove godine pripala književniku iz Trstenika Veroljubu Vukašinoviću za zbirku pesama Tilić, u utorak 24. avgusta počinje drugi deo "Drainčevih književnih susreta" koji će trajati do 8. septembra.

  detaljnije
 • marković i ognjanović

  "Drainčeva nagrada" književniku iz Trstenika Veroljubu Vukašinoviću

  Prestižna književna nagrada koju dodeljuje Narodna biblioteka "Rade Drainac" ove godine je jednoglasnom odlukom žirija, kojim je predsedavao književni kritičar Goran Maksimović, dodeljena književniku iz Trstenika Veroljubu Vukašinoviću. On je nagrađen za zbirku pesama "Tilić" koju je objavila "Pravoslavna reč" iz Novog Sada prošle godine.

  (2) detaljnije
 • drainac

  Počinju 52. "Drainčevi književni susreti"

  Polaganjem cveća i poetskim programom na Drainčevom grobu u Beogradu, pesnici iz Toplice i svih krajeva Srbije započeće obeležavanje prvog dela tradicionalne 52. manifestacije “Drainčevi susreti pesnika” u organizaciji prokupačke Biblioteke koja i nosi naziv po ovom najpoznatijem topličkom pesniku. Manifestacija traje 3 dana i obeležiće je muzičko-scenski nastupi, tribine i književne večeri, a nastavlja se krajem avgusta, takođe u Prokuplju.

  (1) detaljnije
 • knjige

  Brojne nagrade na čitalačkom konkursu prokupačke Biblioteke

  U konkurenciji 69 pristiglih dnevnika čitanja na literarnom konkursu Narodne biblioteke "Rade Drainac“ u Prokuplju "Knjiška skitanja kroz dnevnik čitanja", nagrađeno je 26 osnovaca iz Srbije i Crne Gore podeljenih u 6 kategorija, 15 za najsadržajnije čitanje, 2 rada su nagrađena kao najkreativnija, 3 najzanimljivija, po 1 za najbolju formu i ilustraciju i 4 nagrade za najaktivnije grupe.

  detaljnije
 • drainac

  Biblioteka obeležava 100 godina od štampanja prve knjige u Prokuplju

  U godini obeležavanja 100 godina od izdanja i štampanja prve knjige proslavljenog topličkog i srpskog pesnika Radeta Drainca, prokupačka Biblioteka će uraditi reprint izdanja njegove zbirke „Afroditin vrt“. Ova knjiga se smatra za prvo književo-umetničko delo štampano u Prokuplju, a objavljena je 1921. godine u samo 3 primerka.

  detaljnije
 • pk-biblioteka-foto-ljmitic

  Korona i epidemiološke mere prepolovile broj čitalaca prokupačke Biblioteke

  Iako je broj građana sa članskom kartom prokupačke Narodne biblioteke “Rade Drainac” u prošloj godini neznatno manji, u toj ustanovi tvrde da je izdato duplo manje knjiga u odnosu na 2019. godinu, što pravdaju činjenicom da su ljudi koji vole da čitaju zbog pandemije nerado izlazili iz svojih kuća i da su uglavnom bili orijentisani na knjige koje su imali u svojim kućnim bibliotekama.

  (1) detaljnije
 • Biblioteka

  Prokupačka Biblioteka od osnivanja podstanar, više od 50 godina u podrumu Suda

  Iako važi za jednu od najvažnijih kulturnih institucija u Prokuplju, prokupačka Biblioteka osnovana pre 110 godina od početka svog rada nema svoje prostorije - bila je smeštena u kafanama, u autobuskoj stanici, a više od pola veka je u podrumu zgrade Osnovnog suda. U Gradskoj upravi u Prokuplju kažu da rade na rešavanju problema i da će se narednih nekoliko godina naći uslovni prostor za premeštanje Biblioteke.

  detaljnije
 • Učenici pripremaju izložbu

  Učenici spremaju izložbu o najzanimljivijim i najvažnijim događajima u Prokuplju

  Najzanimljiviji zabeleženi podaci o događajima u Prokuplju koji se nalaze u Istorijskom arhivu, Muzeju i prokupačkoj Biblioteci naći će se na izložbi koja je planirana do kraja godine, a koju pripremaju učenici prokupačkih škola u okviru projekta Narodnog muzeja Toplice “Slovarica Prokuplja – Prokuplje na slovo”, koji je od Ministarstva kulture podržan sa 250.000 dinara.

  detaljnije
 • nagrada

  Stojan Obradović dobitnik nagrade za najbolju knjigu topličkog pisca u 2019. godini

  Od desetak knjiga topličkih autora koji su objavili svoja izdanja tokom 2019. godine, žiri prokupačke Biblioteke odlučio je da nagrada “Najbolja knjiga topličkog pisca u 2019. godini” pripadne Stojanu Obradoviću iz Prokuplja za knjigu “Brisanje senke”. Nagrada je dodeljena u okviru tradicionalnih “Drainčevih književnih susreta” koji se ove godine održavaju 51. put.

  detaljnije
 • drainac

  Novo čitanje Drainčeve poezije u organizaciji SANU i prokupačke Biblioteke

  Naučni skup o novom načinu čitanja poezije Rada Drainca u sklopu obeležavanja "Drainčevih književnih susreta", a u organizaciji ogranka SANU i Filozofskog fakulteta u Nišu, kao i Narodne biblioteke "Rade Drainac" Prokuplje biće predstavljen u sredu, 26. avgusta 2020. godine sa početkom u 13:00 sati u porti Crkve Svetog Prokopija u Prokuplju.

  detaljnije
 • soba

  Drainčeva spomen-soba otvorena i u doba korone

  Kako bi izašli u susret građanima koji su uskraćeni za veliki broj kulturnih dešavanja, prokupačka Narodna biblioteka je otvorila vrata spomen-sobe Rada Drainca, prostorije u kojoj posetioci mogu naće sve Drainčeve slike, rukopise i zaostavštinu ovog pesnika. Spomen-soba je otvorena svakog dana, sem nedelje od 9 do 15 sati, a ulaz je slobodan.

  detaljnije
 • pk-biblioteka-foto-ljmitic

  Biblioteke na jugu u doba korone - više se čita i više je članova

  Sve je više građana sa članskom kartom u gradovima na jugu Srbije nego kada nije bilo korone, saglasni su iz biblioteka iz Niša, Leskovca, Prokuplja, Vranja i Pirota. U onim bibliotekama gde je dozvoljeno da se uzme više od jedne knjige, uglavnom pozajmljuju 3 štiva, a građanima nedostaje da kao ranije prođu između polica i prelistaju naslove pre uzimanja, primećuju bibliotekari.

  (1) detaljnije
 • Knjiga

  Pesnikinja Tanja Kragujević ovogodišnja dobitnica "Drainčeve nagrade"

  Od 55 knjiga poezije, koliko je stiglo na konkurs za "Drainčevu nagradu“ koju dodeljuje prokupačka Narodna biblioteka, žiri kojim je predsedavao književni kritičar Goran Maksimović odlučio je da prestižno priznanje pripadne pesnikinji Tanji Kragujević za zbirku pesama "Extravaganza“ u izdanju “Čigoja štampe” iz Beograda.

  detaljnije
 • biblioteka

  Prokupačka biblioteka uvećala knjižni fond za 4.500 knjiga

  Raznim donacijama, kupovinom novcem iz gradske kase, poklonom iz Narodne biblioteke Srbije, prokupačka biblioteka "Rade Drainac“ u poslednjih godinu dana uvećala je svoj knjižni fond za preko 4.500 knjiga, odnosno samo u poslednjoj nabavci za 1.000 knjiga ili 600 novih naslova.

  (2) detaljnije